Genomsnittlig sovsäcksvikt per fyllning och typ

En sovsäck är en av de viktigaste föremålen för din campingresa. Rätt sovsäck håller dig varm, bekväm och torr hela natten, oavsett väderförhållandena utanför tältet. Det finns dock olika typer av sovsäckar, storlekar och former.

Rätt sovsäck för din resa beror på klimatet och vilken typ av campingaktivitet du ska göra. Backpackers, till exempel, behöver bära sin utrustning och kommer förmodligen att vilja ha en ultralätt väska för att spara vikt.

Medelvikten för olika sovsäckar är följande:

  • Traditionell syntetfylld sovsäck: 5-8 lbs
  • Traditionell dunsovsäck: 2-5lbs
  • Ultralätt sovsäck med syntetfyllning: 2-3,5 lbs
  • Ultralätt dunsovsäck: 1-3 lbs

Du kan hitta mer specifika väskstilar och deras vikter i slutet av artikeln.

Vanligtvis är det bara backpackers som oroar sig för vikten av en sovsäck. Bilcampare eller de med släp/husbil har oftast råd att bära större och tyngre väskor då de inte är begränsade av storlek eller vikt.

Exempel på sovsäckar och deras vikt

  • Dunfyllda sovsäckar

UGQ Bandit är en ultralätt väska i quiltstil. Den väger bara ett kilo. Tack vare sin 950 dunfyllningskraft har den ett temperaturmotstånd på trettio grader.

En annan mycket lätt sovsäck är Western Mountaineering HighLite 35 sovsäck. Detta är en sovsäck i mammastil som bara väger ett kilo. 850 dunfyllningskraften lämpar sig för en temperaturklassificering på trettiofem grader.

Sierra Designs Backcountry-säng väger lite mer på två pund och ett uns. Men den har en unik konturdesign med en överdimensionerad täcke och huva. Den har till och med integrerade hand- och armfickor och en liggunderlagsärm. 700 down fill power har en temperaturklassning på tjugosju grader Fahrenheit.

Kelty Galactic 30 sovsäck är en rektangulär dunsovsäck. Den har en fyllningseffekt på 600 och är temperaturbeständig upp till trettio grader. Denna väska väger två pund tio uns

  • Syntetfyllda sovsäckar

REI Co-op Zephyr 20 sovsäck är en syntetisk fylld mumiesovsäck. Den väger tre pund sex uns för den längre längden och bara tre pund för den vanliga höjden. Den har en temperaturklassning på tjugo grader.

North Face Dolomite One sovsäck är en rektangulär sovsäck fylld med syntetmaterial. Det är på den tyngre sidan på fem pund för vanlig längd och fem pund tolv uns för den längre längden. Den kommer i några olika temperaturklassificeringar på grund av de utbytbara lagren: femton grader, trettio grader eller femtio grader.

LL Bean Deluxe Flanell Fodrad Camp Bag i Extra Large är en riktigt tung sovsäck. Den väger 8,35 pund. Den har huva, är extra lång och extra rymlig. Denna väska är idealisk för bilcampare eller personer med släp.

En annan mycket stor påse som väger sju pund nio uns är Nemo Jazz Duo Sleeping Bag. Denna sovsäck är en sovsäck för par med en temperaturklassning på tjugo grader. Den har en syntetisk fyllning.

Möjliga sovsäcksformer

Sovsäckar finns i många former, inklusive mumie, rektangulära och halvrektangulära. Formen på väskan påverkar säkert vikten. Bortsett från hur tungt det kommer att vara, väljs sovsäckar också utifrån passagerarnas sovpreferenser och campingförhållanden. En välsittande väska håller värmen mot din kropp, medan en lös väska har kalla fickor.

Det finns tre vanliga påsformer.

Vill du ha en riktigt varm väska som inte tar så mycket plats, välj en mumiemodell med bra passform. Dessa sovsäckar har en huva som omsluter ansiktet. De kan vara lite av en klämma som vältning kräver att du tar hela väskan med dig. Men deras avsmalnande design gör att de kan komprimeras och är på den lätta sidan.

För den som inte gillar att sova i en kokong är en rektangulär väska betydligt rymligare. Men eftersom de inte är formsydda kan de vara svala och dragiga om det finns tomrum. Dessa är de mest traditionella sovsäckarna och är som sådana oftast ganska prisvärda. De kan knytas till andra väskor eller öppnas upp och användas som en filt. Även om för alla deras proffs är de inte idealiska för backpackers på grund av deras storlek.

  Hur länge kan man stanna på en campingplats?

Barrel sovsäckar är ett lyckligt medium mellan en rektangulär sovsäck och en mumiepåse. De är inte lika avsmalnande som mumieväskan, men minimerar ändå tomrum och har en huva. De är i allmänhet varmare och lättare än en rektangulär väska och tar mindre plats.

Slutligen finns det dubbla eller par sovsäckar. Dessa är överdimensionerade och extra rymliga väskor designade för att rymma mer än en passagerare. Beroende på hur väl varje person fyller sovsäcken och deras sovstil, kanske kopplingarna inte är lika varma. Dessutom är det ingen överraskning att dessa sovsäckar är ganska tunga och tar mycket plats.

Utöver de traditionella formerna finns det även specialiserade former. Ett exempel på detta är en sovsäck med elefantfötter. Detta är en mycket specialiserad väska optimerad för ultralätta backpackers.

Det är en korsning mellan en tunnformad väska och en mumieväska med några speciella tillbehör. Sovsäcken är avsmalnande och tättslutande men har ingen huva. Detta innebär att invånarna kommer att vilja bära en hatt eller jacka när de sover för att hålla värmen. Den är också kortare än de flesta genomsnittliga sovsäckar.

Den formsydda designen och korta längden sparar vikt och utrymme. Dragkedjor ersätts vanligtvis av stängningar i väskan eller högst en ¾ dragkedja. Eftersom de är så lätta och komprimerbara, finns elefantfotssovsäckar vanligtvis bara bland minimalistiska backpackers eller bergsbestigare.

Väskor med en mer kompakt form, till exempel en elefantfot eller mumieväska, är oftast lättast. Mummy stil påsar följs av fat, rektangulära och slutligen par sovsäckar.

Temperaturklasser och typer av sovsäckar

Sovsäckar kommer med olika temperaturklassificeringar, men faller för det mesta i tre ”säsongsbetonade” kategorier. Det är sommar, tre årstider och vinter.

Namnet kan vara lite missvisande, men sommarsäckar är standardsovsäckar som lämpar sig för de flesta måttliga temperaturer. Campare som brukar campa under de trevliga månaderna, som sen vår, sommar och tidig höst, klarar sig bra med en sommarsovsäck.

De är vanligtvis inte specialiserade och har ingen huva eller krage. Vanligtvis har de en hel dragkedja så att de kan användas i filtstil om extra ventilation behövs en särskilt varm natt. Sommarsovsäckar är generellt billigast.

Tre-säsongssovsäckar är ett steg upp från sommarsäckar. De klarar temperaturer på trettiotalet och vissa till och med i intervallet tjugo grader. Även om de kan vara för varma på sommaren, är de perfekta för hösten och våren när kalla nätter är vanliga.

Dessa väskor kommer sannolikt att ha några speciella funktioner, såsom dragkedjor med dragkedjor eller huvar. Detta gör dem lite dyrare.

Äntligen finns det vintersovsäckar. Dessa väskor är mycket specialiserade och lämpliga för arktiska förhållanden där temperaturen sjunker under tjugo grader. De har nästan alltid dragrör, kragar, huvar och dunisolering med hög fyllningskapacitet.

Temperaturklassificeringar är en mer specifik form av sovsäckskategorierna ovan. Medan tillverkare tenderar mot ett standardiserat klassificeringssystem, använder inte alla sovsäckstillverkare samma metoder för att betygsätta sina sovsäckar. Därför kan temperaturavläsningarna i sovsäcken variera och är kanske inte alltid helt korrekta.

Påsens temperaturklassificering är den lägsta temperatur vid vilken påsen kan och bör användas. Dessutom kan det även finnas en skala med en nedre gräns, en övre gräns och en komfortzon.

Den nedre gränsen är den svalaste temperaturen vid vilken en person (oftast en man) rimligen kan sova i sovsäcken. Den övre gränsen är den varmaste temperaturen, även om du kan känna dig ångande. Komfortzonen är den temperatur vid vilken en genomsnittlig kvinna kan sova bekvämt och ofta även den optimala temperaturen för att sova i sovsäcken.

  Kan jag hyra en popup-camper? ( och var )

Det är viktigt att notera att dessa bedömningar graderas och ges med hjälp av en värmekänslig skyltdocka. Därför kan riktiga människor ha olika upplevelser. Dessutom kan kläderna och accessoarerna du bär påverka temperaturklassificeringen.

Sommarpåsar är i allmänhet lättare och ispåsar är tyngre. Detta är dock inte alltid sant. Speciellt om du har en mycket specialiserad väska med extrem dunfyllningskraft.

De två typerna av sovsäcksfyllning

Sovsäckar kommer i huvudsak med två olika typer av fyllning. Var och en har sina för- och nackdelar. På samma sätt kan var och en påverka väskans totala vikt och storlek.

Sovsäckar använder vanligtvis en av två typer av isolering: en syntetisk fyllning eller en dunfyllning.

Dun är en naturligt förekommande produkt som finns bland fjädrar hos fåglar, särskilt gäss, och har kallats naturens isolator. Eftersom den kommer från djur är den föga förvånande extremt hållbar och mycket komprimerbar, men ändå inte tung. Människor, som sjöfåglar, litar på dun för dess utmärkta isolerande egenskaper.

Emellertid har dunfyllningen två distinkta nackdelar.

Hos gäss skyddas deras isolerande dun av ett översta lager av fjädrar. Det är känt att dun inte motstår vatten särskilt bra, så det översta lagret av fjädrar fäller vatten för att upprätthålla djurets isolerande barriär.

Sovsäckar fyllda med dun har ett vattenavvisande skal. Utan denna skyddande vattentäta beläggning kommer dunfyllningen i din sovsäck att bli mättad när den blir blöt. En fuktig sovsäck är en dålig isolator.

Den andra nackdelen är att priset på dun kan vara ganska dyrt. Dunsovsäckar är dock utmärkta sovsäckar för ryggsäckar.

Detta beror på att de kan fyllas till en mycket liten storlek och är lätta. Dun är lättare än syntetisk fyllning och mer komprimerbar. Duns vikt och värmande egenskaper beror på sovsäckens fyllningsförmåga.

De med högre fyllkraft, 800+ fyllning, kommer att isolera bättre och vara mindre tunga. Detta beror på att fyllningskraften mäter loftet, eller fluffigheten om du så vill, på dunfjädrarna. Ju mer loft, desto mer luft är det mellan fjädrarna och desto bättre isolering; också mindre vikt.

Alla sovsäckar som inte använder dunfyllning är vanligtvis fyllda med syntetisk fyllning. Syntet är vanligtvis en blandning av fibrer gjorda för att spegla egenskaperna hos dun.

Syntetisk fyllning är konstgjord och kan därför behandlas för att vara vattentät. Behandlingarna håller det varmt även när det är blött. Hydrofobt dun har behandlats för att vara vattentåligt, men är fortfarande inte lika isolerande som vått syntetiskt. Syntetfyllda påsar är generellt sett mer budgetvänliga än dun.

Syntetfyllda påsar tenderar dock att vara tyngre och inte lika komprimerbara. De flesta minimalistiska ryggsäcksväskor eller bergsväskor är inte fyllda med plast av dessa skäl. Du kan alltid köpa en prylsäck för att försöka komprimera din sovsäck ytterligare, men syntetiska sovsäckar tenderar fortfarande att vara större än fyllda med dun.

Traditionella kontra specialiserade sovsäckar

  • Ultralätt

Lätta sovsäckar är vanligtvis mindre än tre pund, ultralätta sovsäckar är drygt ett kilo. Dessa väskor ger mycket värme, men är fortfarande lätta att transportera och mycket kompakta när de stoppas i fickan.

Ett exempel är Western Mountaineering Ultralight Bag. Den väger bara ett pund och tretton uns, men dess värmevärde är tjugo grader Fahrenheit. Men som med de flesta specialiserade redskap, är denna sovsäck inte billig, den kostar runt $485.

  • täcke

Vadderade sovsäckar är en annan typ av specialiserad superlätt sovsäck. Dessa påsar är vanligtvis klassade för cirka trettio grader, men väger bara cirka ett pund eller ännu mindre. Täcken är rymligare än en mumieväska och är mer som en vanlig filt.

Sidorna kan klämmas fast från insidan, eftersom de vanligtvis inte har dragkedjor. De är vanligtvis fyllda med dun och är idealiska för campare som letar efter ett superlätt alternativ.

  Kan jag ansluta en 50 A RV-kontakt till en 30 A RV-kontakt? (Tänk på detta)

Ett exempel på en quiltsovsäck är Flicker 20 UL Quilt. Den här sovsäcken väger ett pund tio uns, men med 950+ dunfyllningskraft och ett betyg på tjugo grader Fahrenheit kommer du garanterat att hålla dig varm.

Att tänka på när du letar efter en lätt sovsäck

Du vill att din sovsäck ska vara lätt, men vikten ska inte äventyra dess värmande och isolerande egenskaper. Sovsäckar med hög dunfyllningskapacitet kan fortfarande komprimeras fint och förbli lätta utan att bli kalla på natten.

En annan faktor är formen på sovsäcken. Täcken är relativt nya på marknaden, men är bland de lättaste. De är rymliga och inte lika bekväma som en mumieväska, men du måste veta hur du använder de öppna sidorna på rätt sätt så att du inte fryser.

Mumieväskor, elefantfotsväskor och tunnväskor är mer formsydda och tenderar att vara varmare. De är dock restriktiva och inte bekväma för dem som gillar att röra på sig när de sover. Å andra sidan är de lättare och mycket komprimerbara.

Dragkedjor är en annan fråga när det kommer till ultralätta väskor. De kan haka, vilket är irriterande, men de lägger också vikt. Dragkedjan i sig lägger vikt, liksom de extra sömmar som krävs för att säkra blixtlåset.

Vissa väskor har inte dragkedja och har öppna sidor. Andra använder ett stängningssystem eller till och med magneter.

Draft tuber är ett extra lager av isolering runt dragkedjan på vissa sovsäckar. De hjälper till att skydda luft från att rinna ut och komma in genom blixtlåsets tänder. De kan lägga till en liten mängd vikt.

Hur du komprimerar din sovsäck

Man behöver inte alltid använda en prylsäck, även om det kan vara väldigt användbart. Att fylla din sovsäck med en strategi snarare än slumpmässigt kommer att ge den den mest kompakta formen att ta med dig när du backpackar.

Ett alternativ är att fylla fotändan först, eller i svansänden. Detta är en bättre metod än headfirst eftersom luften har en flyktmetod och inte fastnar i fotlådan. Genom att trycka in den med foten först stöts luften ut naturligt under påfyllningen och du får inte en svullen fotbrunn.

En annan bra strategi är att vända sovsäcken ut och in. Det är inte nödvändigt för alla sovsäckar, men det är viktigt för de med ett vatten- eller vindtätt skal. Precis som fotlådan kan detta skyddande yttre lager fånga in luft.

Att vända sovsäcken ut och in så att luftfällans skikt ligger på insidan gör fyllningen lättare och ger dig en mer kompakt form.

Den sista metoden är att använda en påse med kompressionsmaterial. Med vanliga prylpåsar stoppar du in din väska i en annan väska som knappt är tillräckligt stor. Kompressionspåsar har remmar som gör att påsen kan dras åt till en mindre form när sovsäcken är fylld.

Även om du har en lätt sovsäck blir det svårt att ryggsäcka om den inte är väl vadderad.

Ska vikten vara ett problem?

Som du kan se kan flera faktorer påverka vikten på en sovsäck. De två viktigaste variablerna när du väljer en sovsäck för backpacking är temperaturklassificering och vikt. Om vikten inte är ett problem, till exempel när du campar med bil, välj en väska baserat på temperatur och komfort.

Fler sovsäcksartiklar du kommer att älska

Är dunsovsäckar bättre än syntetmaterial?

Backing Packing Sovsäck (Vad är en bra vikt och välj)

Hur du håller din sovsäck torr när du campar eller vandrar

Hur kan jag isolera min sovsäck (9 metoder som fungerar)