Går zip-linjer någonsin sönder?

Ziplining kan vara en rolig aktivitet för människor med olika erfarenhetsnivåer. Du kan göra en måttligt kort, långsam zipline om du inte jagar efter spänningen eller så kan du zipline 60 eller mer från marken. Oavsett din ziplininghöjd eller hastighet undrar du om linjen sannolikt kommer att gå sönder. Har det någonsin hänt?

Ja, zip-linjer kan gå sönder, men det är vanligtvis inte utan förvarning. Linan består av galvaniserade stållinor som är skiktade tillsammans. Så många som sju kablar kan anslutas för att göra en zipline, och var och en av dessa kablar har mindre kablar. Innan de knäpper slits de mindre kablarna. Ziplining-personal kommer att se tecken på slitage och byta ut linan innan du åker.

I den här artikeln kommer vi att prata mer om vad en zipline är gjord av. Sedan kommer vi att fördjupa oss i säkerheten med ziplining med statistik, inklusive hur sannolikt det är att linan går sönder när du rider. Om du funderar på att gå med zip-foder men du är på stängslet är det här en artikel du inte vill missa!

Vad är Zip Lines gjorda av?

Själva ziplinan är en del av många som utgör ziplinesystemet. De andra delarna av det systemet inkluderar vagnen, där du sitter, och två plattformar. Du använder en plattform som startramp för din zipline-tur, sedan är den andra plattformen där du landar när du kommer ner till botten. Bromsar ingår också.

Vissa zipline-system har en kabel och andra två. Ansedda zipliningföretag kommer endast att använda ziplinekablar gjorda av galvaniserad stållina. I repet ingår kablar som vävts ihop, sedan har de kablarna ännu smalare lager av vävda kablar. Det blir som en rysk dockasituation men på bästa och säkraste sätt som möjligt.

Här är ett exempel på hur en sträng av galvaniserad stållina som används för dragkedja ser ut. Du kan se att varje kabel innehåller mycket mindre kablar, som sammantaget skapar ett mycket robust ziplining-rep.

Galvaniserad stållina sägs vara starkare än ett rep av samma storlek gjord av rostfritt stål. En annan fördel är att den galvaniserade stållinan inte kommer att korrodera tack vare ett yttre rostskyddat lager. Zipline-rep finns i olika tjocklekar beroende på hur tight kabeln är. En tätare kabel kräver en större repdiameter. Genom att krympa diametern blir zipline-repet lösare och antar vanligtvis en U-form.

Storleken på zip-linjen påverkar också hur smidig din resa är samt hur länge den kommer att pågå. Den smidigaste galvaniserade stållinan är vanligtvis den största, och det gäller även för långa kablar.

  6 ställen att få en tur i luftballong i Seattle och däröver

Snäpper zip-linjer någonsin?

Vid det här laget har många hört historien om Aimee Copeland, en ung kvinna från Georgia som 2012 råkade ut för en zipliningolycka som ledde till att hon blev infekterad av en köttätande bakterie som nästan tog livet av henne. Hennes linje gick av, men det finns mycket mer i den historien som tenderar att komma i skuggan av den köttätande bakteriedelen (vilket är rättvist!).

Zip-linjen som Copeland använde var inte av professionell kvalitet. Det var något hon hittade vid en flodkant. Som People-artikeln vi länkade till i stycket ovan säger, var zip-linjen ”inte mycket mer än en hundvajer med styre.” Det är inte konstigt att det gick sönder vid användning. I det här fallet var resultaten nästan dödliga, men lyckligtvis är Copeland vid liv och frisk idag (även om hon fick flera lemmar amputerade till följd av bakterierna).

Den historien, hur sorglig den än är, har ingen betydelse för säkerheten för kommersiell ziplining med guider, eftersom de använder utrustning av professionell kvalitet. Ändå, kan den där högkvalitativa zip-linjen någonsin knäppa? Tja, vi skulle aldrig säga aldrig, men det är otroligt osannolikt av olika anledningar.

Ziplining viktgränser

För det första använder kommersiella zipliningföretag viktgränser som måste följas när de tillåter alla ryttare att zipline. Om du har läst om luftballongflygning och parasailing på den här bloggen, är det samma fall för båda dessa himmelsbundna aktiviteter också.

Viktgränsen finns inte för att förolämpa, utan för att garantera din säkerhet. När det gäller ziplining är viktgränsen vanligtvis runt 250 pund. Om du väger mer än så bör du inte åka ziplining, eftersom din säkerhet kan vara i fara.

Galvaniserad linjekvalitet

Förutom viktgränsen finns det också kvaliteten på linjen som används. Galvaniserat 7×19 stållina inkluderar en trådkärna eller fiberkärna för större hållbarhet. Denna typ av zip-line är också känd för att ha bland de bästa brottlasten.

Brottbelastningen för galvaniserad stållina är per 1 770 megapascal (Mpa), en tryckenhet. Belastningen uttrycks sedan i kilogram eller kilonewton, med 1 kilonewton lika med 224,81 pund.

Med hjälp av 7×19 galvaniserad ståltråd som ett exempel, om den nominella diametern var 3 millimeter och den ungefärliga massan var 0,034 kilogram per meter (kg/m), så skulle den minsta brottlasten per 1 770 Mpa vara 5,77 kilonewton. Det betyder att den minsta brottbelastningen av galvaniserad stållina vid den gränsen skulle vara 1 297,1 pund.

Låt oss säga att den nominella diametern är 20 millimeter och den ungefärliga massan är 1,524 kg/m. Nu är den minsta brottlasten per 1 770 Mpa 256,30 kilonewton. Om vi ​​går tillbaka till vad vi sa tidigare, att 1 kilonewton = 224,81 pund, om vi multiplicerar 224,81 med 256,30 får vi en minsta brottbelastning på 57 618,8 pund.

  11 bästa avståndsmätare för bågskytte

Zipline inspektioner

Om du fortfarande inte är övertygad, Hur saker fungerar pratade med Professional Ropes Course Association eller PRCA:s ordförande för dess styrelse, Steve Gustafson, om säkerheten med ziplining. Han nämner att de minsta kablarna i den galvaniserade stållinan tenderar att visa sitt slitage först. Det gör dem till den viktigaste delen av själva zip-linjen.

Varje dag, innan de släpper in ryttare för ziplining, instrueras besättningen på ziplineföretaget att kontrollera linjerna för tecken på slitage. Innan linan knäpps, skulle besättningen se att filamenten är slitna och sedan ersätta linan med fräschare, starkare stållina.

Förresten, PRCA är en av många liknande organisationer som övervakar kommersiella zipliningföretag. En annan är Association for Challenge Course Technology eller AACT. Båda organisationerna kräver att ziplineoperatörer får ackreditering på professionell nivå. Dessutom är zipliningorganisationer i Europa certifierade av European Ropes Course Association, och i USA är det American National Standards Institute eller ANSI. Med andra ord, du kan inte bli en zipline-operatör utan strikta standarder på plats.

Här är vad all information i det här avsnittet säger oss. Även om en ziplina verkligen kan knäppa, genom att använda industristandarden för galvaniserad stållina och kontrollera den varje dag, samt genom att följa den rekommenderade zipliningviktsgränsen, finns det ingen anledning att stressa om linan knäpper. Filamenten i stållinans mindre kablar måste ha försummats allvarligt för att hamna i ett sådant tillstånd av oordning att linan plötsligt skulle knäckas.

Är ziplining säkert?

Det är bra att veta att zip-linjen i sig inte kommer att gå sönder, men det betyder inte att andra saker inte kan gå fel under din resa. Du kan snubbla och ramla av plattformen och anstränga linan. Kanske fungerar dina bromsar och du smäller in i en plattform eller ett träd på andra sidan av zip-linjen. Hur sannolikt är det att dessa incidenter inträffar?

Det är inte lätt att svara på den frågan, eftersom det inte finns en databas som samlar in data om zipliningskador och dödsfall. Det vi måste gå på är bitar av information som, när de sätts ihop, bättre kan indikera säkerheten med ziplining.

En sådan information är från Robson Forensicsom citerar en American Journal of Emergency Medicine studie från 2015. Enligt uppgifterna i den studien hade USA från och med 2012 haft 3 600 zipline-skador. Det är oklart vilket år datajämförelserna startade, men tidskriften nämner att denna skadefrekvens innebär att 11,64 personer av en miljon kommer att skadas vid ziplining.

  Vad är en Baitcasting Rod?

Antalet skador på nöjesparker, enligt samma studie, är 0,0127 i en miljon, vilket skulle göra ziplining mindre säker än att gå till en nöjespark. För att fortsätta med resultaten av studien är de flesta skador från ziplining brutna ben, upp till 46 procent. Ytterligare 15,2 procent av de skadade får blåmärken, sedan drabbas 15,1 procent av stukningar och slitningar. Endast sju procent har en sluten skallskada som en hjärnskakning.

Robson Forensic nämner ett stycke data från Ohio State University som fann att 12 procent av alla människor som skadades i en zipliningolycka måste åka till ett sjukhus. En annan statistik från den artikeln är att från 2006 till 2016 dog 16 personer med ziplining i USA. Detta var mestadels från fall från höjder, med upp till 77 procent av dödsfallen som tillskrivs det.

Denna artikel från 2016 i Skadejournal belyser även zipliningsäkerhet. Deras rapport nämner att 2001 hade USA bara 10 zipliningskador, men 2012 hade det stigit till 200 det året. Dessa uppgifter tillhandahålls med tillstånd av Center for Injury Research and Policy genom The Research Institute på Nationwide Children’s Hospital. Claims Journal tillägger att mellan 1997 och 2002 rapporterade USA 16 850 zipliningskador, alla icke-dödliga.

Ziplining olyckor verkar öka, liksom skador. Tänk på att ovanstående statistik inte tar hänsyn till amatör-ziplining, utan endast kommersiell verksamhet. Som sagt, vi vill påminna dig om att besättningen som administrerar din zipliningupplevelse är ackrediterade proffs. Utöver det har många zipliningföretag inte bara ett bromssystem installerat, utan reservbromsar ifall den första uppsättningen bromsar misslyckas.

Ingen aktivitet där du är högt uppe i himlen kommer någonsin att vara 100 procent säker, men ziplining är inte så farligt som vissa människor gör det till.

Slutgiltiga tankar

Ziplines själva är gjorda av galvaniserad stållina i flera lager med mindre filament som slits först innan linan någonsin skulle gå sönder. Med dagliga inspektioner som krävs av ziplining-besättningen, skulle de märka att trådarna ger vika och byta ut ziplinen innan någon ryttare använder den. Vi hoppas att informationen i den här artikeln gör dig lugn så att du kan fokusera mer på att njuta av din zipliningtur än att repet går sönder!