Går klätterkarbinhakar ut?

Beskuren bild av att stå i sele på naturbakgrund, hålla karbinhake med träningsskor i händerna

Du kanske är en ny klättrare eller någon med klättererfarenhet. Var du än är i denna process vet du hur viktiga karbinhakar är när du klättrar. På grund av deras betydelse kanske du undrar: Utgångna karbinhakar?

Klätterkarbiner går inte ut då de är gjorda av metall. Det betyder dock inte att de kommer att hålla för evigt. Klätterkarbiner bör kontrolleras regelbundet för skador eller deformation. Alla karbinhakar som visar synliga skador, sprickor eller funktionsfel bör bytas ut.

Även om det kan verka lite komplicerat, bör underhållet av dina karbinhakar inte ta upp all din tid. Här är några riktlinjer och tips att tänka på när du arbetar med dina klätterkarbinhakar.

Hur länge håller klätterkarbinhakar?

Klätterkarbiner är gjorda för att hålla. När du ska bestiga en klippa eller ett berg vill du ha bästa möjliga säkerhet så att du inte ramlar till marken. Med detta i åtanke tillverkar företag karbinhakar speciellt utformade för att hantera stress och arbetsbelastning hos klättrare.

Dessa karbinhakar skiljer sig från de karbinhakar du kanske har sett hålla nycklar på en ring eller fästa en hunds halsband i ett koppel. Klätterkarbinhakar är avsedda att bära mycket vikt, mycket mer än en klättrare någonsin skulle väga, och att hålla dig vid liv när du klättrar och när du halkar.

Eftersom de används mycket och utsätts för mycket stress kan folk undra om karbinhakar bara kan användas så länge i klättring, något slags utgångsdatum. Det enkla svaret är nej, karbinhakar går inte ut efter att ha använts under en viss tid.

Karbinhakar är gjorda av metall, moderna är oftast gjorda av aluminium, men vissa äldre är gjorda av stål. Eftersom de är gjorda av metall kommer de inte att gå sönder eller förfalla med tiden som tyg eller rep gör. Istället, så länge de hålls i gott skick, kan en klätterkarbin hålla i årtionden.

  Vilken utrustning behöver jag för surffiske?

När du köper en klätterkarbin, kolla tillverkarens hemsida. Om du gillar bergsklättring, vill du köpa karbinhakar designade för att användas av klättrare. Dessa karbinhakar håller vanligtvis mer vikt och håller längre än karbinhakar avsedda för klättring.

Vissa tillverkare kan ha ett datum när de rekommenderar att byta ut karbinhakar efter det, men de flesta erbjuder inget sådant. Kom ihåg att så länge en karbinhake underhålls och hålls i gott skick kan den användas för klättring i flera år efter köpet.

När ska jag byta en karbinhake?

foto av en krossad hjärtformad lila karbinhake med lås

Även om dina klätterkarbinhakar inte förfaller och ruttnar i din klätterväska, är de inte gjorda för att hålla för evigt. Även om de är gjorda för att ta straff när de klättrar och gjorda för att hålla sig starka även när de inte används, särskilt med moderna karbinhakar, kommer de så småningom att gå sönder.

Det viktigaste som klättrare är att du byter ut en karbinhake innan den går sönder. Den värsta situationen skulle vara en karbinhake som går sönder på dig under bergsklättring. Här är några saker att tänka på när du tar hand om dina karbinhakar. Många av dessa är baserade på en lista levereras av Black Diamond, en topptillverkare av klätterutrustning.

Det första du ska göra är att kontrollera porten på din karbinhake. Grinden är den del som fälls in i karbinhakens insida. Porten ska lätt kunna flyttas in när den trycks ned och vara stängd när den inte är i ingrepp. Ditt primära fokus bör vara om porten stänger hela vägen.

En karbinhake med en grind som står öppen har mindre än halva kraften av en som stänger hela vägen. Om grinden har problem med att stänga kan du tvätta och olja den för att se om den återfår full rörelse, mer om det nedan. Om du inte kan få grinden att fungera som den ska måste karbinhaken bytas ut.

  Hur fungerar en Zip Line?

En annan sak att kontrollera är eventuellt slitage på karbinhaken. Detta är inte färg som kommer att skala eller repa metallen. Dessa är uppenbara tecken på användning eller skada på karbinhakens makeup. Om någon del av karbinhaken är grov eller vass kan det orsaka skada på repet och karbinhaken måste bytas ut. Om metallen är böjd eller deformerad bör den också bytas ut. Om du ser något som förändrar metallens form eller struktur, inklusive djupa skåror och skador på nacken eller grindområdet, behöver du en ny klätterkarbin.

Det finns ett antal situationer som inte är relaterade till karbinhakens utseende, utan även till miljön som man måste ta hänsyn till. Alla karbinhakar som har utsatts för extrem värme, såsom eld, bör bytas ut omedelbart.

Denna typ av värme bryter ner karbinhakens struktur och karbinhaken är inte säker att använda. Alla karbinhakar som utsätts för frätande kemikalier som batterisyra eller bilbränsle ska kasseras. Exponeringen för dessa kemikalier måste vara konstant och under lång tid. Om dessa kemikalier omedelbart avlägsnas från karbinhaken bör karbinhaken fortfarande vara säker att använda.

Du kanske hör att en karbinhake som tappats måste bytas ut på grund av mikrosprickor. Det finns inga bevis för att stödja denna idé, och en tappad karbinhake bör behandlas precis som alla andra typer av karbinhake. Så länge det inte finns några synliga sprickor eller andra tecken på skador enligt ovan, kan du fortsätta att använda en droppkarbin.

Hur man underhåller en karbinhake

Röd karbin med koppling. Utrustning för klättring och bergsklättring. Säkerhetsrep. Knut åtta.

För att dina karbinhakar ska fungera så länge som möjligt måste du underhålla dem. För att underhålla dem kan du ta några enkla steg för att hålla dem igång på en hög nivå.

  Vad är den genomsnittliga vikten för popup-campare

Karbinhakar ska rengöras med tvål och vatten och sedan oljas in för att hålla dem i rörelse. Ditt klätterrep ska hållas så rent som möjligt. Sand eller smuts som fastnar i repet kan repa och slita ut en karbinhake. Din karbin bör förvaras borta från direkt solljus och bör hållas borta från det område där du förvarar frätande material, såsom ett garagegolv eller förvaringsskåp.