Går glödlampor ut? Vad är deras hållbarhet?

Du köper förmodligen inte glödlampor särskilt ofta, och om du köper massor av alla på en gång kan du undra hur länge du kan lagra de oanvända glödlamporna.

Går glödlampor ut och vad är deras hållbarhet? I allmänhet går glödlampor inte ut, och de kan ha en exceptionellt lång hållbarhetstid. För att behålla oanvända glödlampor, förvara dem ordentligt så att de inte går sönder. Förvara glödlamporna i originalkartongen och på en säker plats.

Om du vet hur du tar hand om dina glödlampor behöver du inte oroa dig för att slänga oanvända glödlampor och du kommer att kunna lagerhålla i flera år att komma. Men för att göra det måste du veta några fler saker.

Glödlamps utgångsdatum Översikt

Generellt sett kan du förvänta dig att en oanvänd glödlampa fungerar även om du har haft den i flera år.

Vissa oanvända glödlampor fungerar årtionden efter att de tillverkades. Så om du är orolig för en glödlampa du skaffade för några år sedan borde det gå bra.

Glödlampor har en livstidsklassificering. Din kan till exempel vara klassad att hålla i fem år. Den livstidsklassificeringen börjar dock första gången du slår på glödlampan.

Hur mycket du använder glödlampan är med andra ord mycket viktigare än hur gammal den är.

Men utanför åldern kan oanvända glödlampor också gå sönder eller skadas av miljöförhållanden.

Till exempel, filamentet inuti värms en vanlig glödlampa upp till flera tusen grader. Om syre kommer in i glödlampan kommer det att göra att glödtråden brinner upp på mindre än en minut.

Andra saker, som fukt, kan också orsaka problem med tiden.

Hur man förvarar oanvända glödlampor

För att avgöra om en enskild glödlampa har eller kommer att ta slut, bör du överväga dess skick. Så länge du har tagit hand om den kan en glödlampa vara användbar år eller decennier senare.

  • Du bör behålla alla oanvända glödlampor på en torr plats. Undvik att lägga dem i ditt köksskåp där saker kan spillas.
  • Var säker på att Håll dina glödlampor borta från husdjur och barnbåde för deras säkerhet och glödlampans skick.
  • Helst bör du förvara dina glödlampor på en plats som du inte kommer åt ofta. Och om du gör det, de borde vara ur vägen så att du inte behöver flytta dem för att komma till andra saker.
Se även  Hur man lurar en rörelsesensorlampa att vara på eller av

Den bästa platsen för dig att förvara dina oanvända glödlampor beror på ditt hem. Du kanske kan lägga dem på översta hyllan i en linneskåp. Men du kanske har ett medicinskåp som du kan använda.

Hur som helst, se till att du förvara glödlamporna säkra och torra.

När du väl har bestämt dig för att placera dina oanvända glödlampor bör du överväga hur du förpackar dem för förvaring. Du behöver inget fancy, men du behöver skydda glödlamporna, potentiellt i flera år.

Förpackning oanvända glödlampor

Om du har originalkartongen som glödlamporna kom i, det är ett bra alternativ. Den har rätt design för att hålla dina glödlampor åtskilda från varandra. Men om du inte vill använda den eller inte har den kan du göra en liknande låda för dina lökar.

Ta en kartong prydnadslåda eller dryckesbehållare och placera en glödlampa på varje plats. Du kan slå in lökarna i silkespapper för extra skydd innan du lägger dem i kartongen. Om lådan har ett lock, tejpa igen den efter att du satt i alla glödlampor.

Du kan märka lådan med wattal och typ så att du vet vilka glödlampor som finns där. Se sedan till att du placerar lådan någonstans säkert. Undvik att lägga andra föremål ovanpå eftersom vikten kan göra att glödlamporna går sönder.

Glödlampa hållbarhet

När du väl har förvarat dina oanvända glödlampor kan du undra om du behöver hålla koll på deras ålder. I vissa fall kan det hjälpa så att du använder äldre lökar före nyare. Men många konventionella glödlampor har inte en kort hållbarhet, så du behöver inte spåra datumen.

Se även  Är det värt att köpa en bärbar luftkonditionering? - För-och nackdelar

Med olika glödlampor tillgängliga kanske du vill överväga vilken som är bäst för dig. I vissa fall, kostnaden kan vara en avgörande faktor. Glödlampor är oftast billigare än andra typer, så de kan vara bra om du har en budget.

Men nyare typer, som LED-lampor, tenderar att vara mer energieffektiva och hålla längre när du använder dem. Ändå är det inte jättestor skillnad mellan de olika typerna när det kommer till förvaring av oanvända glödlampor. Överväga de vanligaste typerna när du handlar glödlampor.

LED-lampor

LED-lampor är fantastiska eftersom de är mer stabila än andra typer av glödlampor. De är vattentäta, och de flesta förvaringsalternativ kommer att skydda glödlamporna utan någon speciell vård.

Exponering för UV-ljus eller höga temperaturer kan skada beläggningen på glödlampan, men det är sällsynt.

Nu kostar det mer att köpa LED-lampor. Så om du inte behöver använda dem omedelbart kanske de inte är rätt val för dig. När allt kommer omkring kommer du inte att se mycket avkastning på dina pengar om glödlamporna står i en garderob i flera år.

Men om du behöver en ny glödlampa och vill fylla på, är LED-lampor ett utmärkt alternativ. Återigen kommer de inte att förfalla på grund av deras ålder, utan på grund av hur mycket de vänjer sig.

Och när du behöver använda dem kommer de att hålla i flera år och de kan spara pengar på din energiräkning.

Glödlampor

Den gamla beprövade glödlampan är glödande, och dessa glödlampor kan hålla i flera år i förvaring. Dock, du måste ha de perfekta lagringsförhållandena för att behålla dem. Om du bryter eller skadar tätningen på glödlampan kan det göra dåligt.

Se även  Hur smakar Escargot? 5 hälsosamma skäl att prova

Glödlampan kan också bli dålig om glödtråden (inuti glödlampan) går sönder. Du kanske märker att det händer om du flyttar glödlampan mycket eller om den faller. Även om glödlampan inte går sönder kan glödtråden gå sönder, vilket kan göra att glödlampan blir dålig.

Du kan förvänta dig att glödlampor håller om du förvara dina glödlampor borta från ljus och ur vägen. Du måste vara försiktig när du hanterar dessa glödlampor, men de är billigare än lysdioder.

CFL glödlampor

Om du vet hur man förvarar glödlampor kan du göra detsamma med CFL-lampor. Dom kan håller lika länge som andra glödlampor när du förvarar dem på rätt sätt.

Men det måste du vara extra försiktig för du kan inte bara slänga CFL-lampor i soporna. Om en CFL-glödlampa går sönder anses kvicksilvret den innehåller som farligt material. Så se till att du vet vem du ska kontakta om du stöter på det här problemet.

Slutgiltiga tankar

När du behöver en ny glödlampa kanske du inte vill köpa bara en. Att köpa ett paket kan spara pengar, men du kanske undrar om du kan använda de andra glödlamporna senare. Som tur är går de flesta glödlampor inte ut, och de har lång hållbarhet om du tar väl hand om dem.

Lämna en kommentar