Går Camp Fuel dåligt?

De flesta campare och backpackers har några extra flaskor Coleman Camp Fuel till hands. Det verkar som att jag alltid köper färskt campingbränsle och aldrig går igenom de halvfyllda flaskorna jag har. Vissa är så gamla att jag inte ens kommer ihåg att jag köpte dem. När jag tittade på alla de där halvanvända flaskorna på min hylla kom jag till en enkel fråga. Blir campingbränsle dåligt och vad är hållbarheten?

Coleman Camp Fuel (även känd som White Gas) har en mycket lång hållbarhet när den förvaras på rätt sätt. Coleman rekommenderar att man använder campingbränsle inom 5-7 år, men en oöppnad flaska håller mycket längre (15-20 år). Jag skulle använda en öppen behållare inom 3 år, men du kan lägga till bränslestabilisatorer för att förlänga det.

När jag först hörde hur länge campingbränsle räcker kunde jag inte tro det. Jag bestämde mig för att jag var tvungen att testa en 20 år gammal Coleman Fuel-flaska som jag hade i lager. Det var en gammal rostig burk från min scouttid. Jag hällde den i min campingspis och den tände direkt. Kanske skulle bränsleledningarna täppas till lite snabbare, men det verkade fungera perfekt utan någon märkbar kvalitetsförsämring.

Det fick mig att undra vad som händer när lägerbränslet blir dåligt. Tappar den långsamt sin kraft eller är det något annat problem? Kommer campingbränsle någonsin att nå den punkt där det måste slängas? Finns det något sätt att få campingbränsle att hålla längre? Fortsätt läsa för att lära dig svaret på alla dessa frågor.

Hur länge håller Coleman Camp Fuel? Vad är hållbarheten för campingbränsle?

Campingbränsle räcker löjligt länge! Det spelar ingen roll om du använder Colemans campingbränsle eller generiskt campingbränsle. De använder alla samma vitgasleverantörer och bränslestabilisatorer. Varje märke av campingbränsle bör hålla ungefär lika länge.

Coleman rekommenderar att du använder campingbränsle inom 5-7 år, men det är en låg uppskattning baserat på hur länge de är villiga att garantera produkten mot defekter. Du bör räkna med att få en hållbarhet på 15-20 år från alla märken av campingbränsle. Att öppna flaskan förkortar hållbarheten till 3-4 år, men det finns sätt att förlänga den livslängden (jag förklarar nedan).

  Hur mycket vikt kan en karbin hålla?

Det kan ta längre tid än så! Jag har hört om folk som har använt 20 år gammalt lägerbränsle utan problem. Jag skulle inte rekommendera det eftersom bränslestabilisatorerna förmodligen kommer att separera från gasen, men det bör tändas direkt. Camping spisar är ganska enkla enheter jämfört med andra gasdrivna maskiner. Kaminen kommer att fungera så länge som bränslet kan rinna genom rören och är tillräckligt kraftfullt för att antändas.

Jag var orolig i flera år för att använda gammalt campingbränsle i mina kaminer, men det var dumt. Kanske sjunker kvaliteten en aning efter en viss punkt, men den tänds genast och ger lagom tillagningstemperatur. Du kan behöva rengöra dina bränsleledningar oftare, men gammalt lägerbränsle räcker till 99 % av situationerna.

Hur vet jag om campingbränsle är dåligt?

Det finns inget enkelt sätt att se om campingbränsle har blivit dåligt bara genom att titta på det. Jag har använt campingbränsle som är långt över sitt utgångsdatum utan någon märkbar förändring i kvalitet. Det fungerar väldigt bra för det mesta, men det finns en viss punkt där du måste bli av med den.

Gammalt bränsle fungerar fortfarande i de flesta situationer, men täpper snabbt igen dina bränsleledningar. Bränslestabilisatorerna separerar från campingbränslet och du slutar med en sedimentfylld gunk. Det finns sätt att återuppliva ditt gamla bränsle, som jag kommer att diskutera nedan. Du kan alltid bärga ditt gamla bränsle, så släng det inte.

Campingbränsle håller länge, men jag skulle inte planera att ta gammalt tveksamt campingbränsle på en lång ryggsäckstur. Det är inte värt besväret om en helt ny flaska bara kostar 5 USD. Jag har hållit på med överdrivna igensättningsproblem och det är inte kul. Att dissekera din campingspis och rengöra bränsleledningarna är ett allvarligt krångel.

Om du värdesätter din tid, köp bara nytt campingbränsle tills du kan rädda de gamla prylarna genom att följa anvisningarna längst ner i det här inlägget. Det är bara att blanda det gamla bränslet med färska grejer, så det är inte så svårt.

  Så gör du: Tältcamping i 40 graders väder utan att bli kall

Luft förkortar hållbarheten för campingbränslen

Att öppna din bränslebehållare kommer att avsevärt förkorta hållbarheten för campingbränslen. Exponering av bränsle för syre gör att bränslestabilisatorerna går sönder. Det är inte en stor sak de första åren, men det kommer så småningom att börja knaka och täppa till dina bränsleledningar. Campingbränsle är en extremt ren bränslekälla, så du bör få 3-4 år på en öppnad bränsleflaska.

Lägerbränsle är fortfarande användbart efter den perioden, men du kommer förmodligen att sluta med gunk som flyter i gasen. Campingkaminer med flytande bränsle behöver inte helt rent bränsle, så jag tvivlar på att du kommer att märka stor skillnad, men det kommer att orsaka för tidig igensättning av din utrustning. Campingkaminer kan drivas med diesel och fotogen, som anses vara smutsiga bränslen, så gammal vit gas kommer inte att orsaka några större problem.

Som sagt, jag rekommenderar fortfarande att du använder öppna flaskor med campingbränsle så snart som möjligt. Försök att gå igenom dina flaskor först och använda upp de gamla prylarna. Jag gillar att använda mina öppnade flaskor före slutet av varje campingsäsong eller början av nästa säsong.

Hur lägerbränsle räcker längre

Stabil gör att campingbränslet håller längre

Campingbränsle har en löjligt lång hållbarhet jämfört med andra bränslen, men det finns tillfällen då du behöver förlänga livslängden på ditt bränsle. För att förlänga hållbarheten för campingbränsle är allt du behöver göra att lägga till en bränslestabilisator. Campingbränsle är bara en ultrafin version av bensin, så vilken bensinstabilisator som helst fungerar. Det finns några tillsatser i bensin för bättre mekanisk prestanda, men de är inte viktiga.

Jag har alltid använt Stabil bränslestabilisator blanda med mitt campingbränsle. Stabil är billigt och du kan hitta det överallt. Hämta en flaska på en bensinstation, bildelar, Walmart, järnaffär, etc. Du har förmodligen redan en flaska Stabil i ditt garage.

Allt du behöver är en liten mängd bensinstabilisator för en liter vit bensin. En flaska Stabil kan behandla upp till 40 liter bränsle, så en flaska räcker långt. Blanda cirka en halv oz bränslestabilisator för en liter campingbränsle. Att mäta en halv oz kan vara knepigt, men vanligtvis finns det en förutbestämd mätanordning i flaskan.

  Behöver du slå upp ett tält under ett träd?

Min flaska är märkt på sidan för 2,5 liter bensin, så jag använder lite mindre än hälften för en gallon campingbränsle. Oroa dig inte för en perfekt mätning. Lite extra bränslestabilisator kommer inte att döda dig.

Vad kan jag göra med gammalt Coleman-bränsle?

Så du har en halvfylld flaska Coleman-bränsle som är långt över det rekommenderade sista förbrukningsdatumet. Du kan inte bara hälla ner det i diskhon eftersom det är mycket brandfarligt och giftigt. Så vad kan man göra med gammalt campingbränsle?

Släng inte din gamla flaska Coleman Camp Fuel. Campingbränsle är inte billigt, så det finns ingen anledning att slänga dina surt förvärvade pengar. Det spelar ingen roll hur gammalt bränslet är. Det kan vara långt över sitt sista försäljningsdatum och ständigt täppa igen dina bränsleledningar. Det finns många sätt att använda ditt gamla bränsle.

Om du åker på camping är det bästa alternativet att blanda det gamla bränslet med en ny flaska. Använd lite av ditt nya bränsle och blanda i det gamla i förhållandet 4:1. Blanda 1 del av ditt gamla problembränsle med 4 delar av det färska. Det ger dig 99 % av prestandan för nytt bränsle och det är tillräckligt rent för att inte ständigt täppa till dina bränsleledningar. Var noga med att skaka burken och du kanske vill använda en bränslestabilisator så att du inte stöter på samma problem.

Du kan också fylla på din gasflaska med campingbränsle, men se till att det finns en anständig mängd gas i kapseln. Campingbränsle är egentligen bara högraffinerad bensin, så det har en liknande prestandaprofil och blandar sig bra med vanlig blyfri bensin. Du kommer inte stöta på några problem med att använda blandningen i din bil, gräsklippare, motorsåg, etc. Jag har hällt gamla flaskor direkt i min gräsklippares bensintank utan problem.