Fungerar snöskotrar på sand? Överallt jag kan åka utan snö

De flesta människor firar slutet av vintern eftersom årstidernas förändring indikerar längre, varmare dagar framför dig, men inte du. Du fruktar alltid den tid då den sista snön smälter. Det är då du måste pensionera din snöskoter till nästa vinter. Eller gör du? Kan du använda din snöskoter på sand?

Snöskotrar arbetar på sand och många andra icke-snöiga ytor. Du behöver starkare tomgångshjul för dragkraft, nya luftfilter och en kylare med fläkt. Dessa delar förhindrar att motorn överhettas. Fordonsskador kan dock uppstå, liksom skador från snöskotermissbruk.

Du har förmodligen ännu fler frågor om snöskoter på sand, och vi är här för att svara på dem alla. Framöver kommer vi att diskutera mycket mer detaljerat de modifieringar som krävs för att förbereda din släde för sommaråkning. Vi täcker även riskerna med att använda din släde på snöfria ytor.

Hur man åker snöskoter på sand

Att ta med snöskotern till stranden kan verka lika konstigt som att plaska runt i havet iförd vinterjacka, men det är genomförbart. Du kan också åka genom öknen eller något annat sandområde på din släde. Dess terrängkörningsmöjligheter är utmärkta, vilket vi kommer att illustrera ytterligare i nästa avsnitt.

Men eftersom din snöskoter är avsedd att användas på snö, är den inte utformad för sandåkning direkt. Du måste göra några ändringar på din släde först. Om du inte gör detta kommer motorn att överhettas och eventuellt gå sönder. Du vill inte starta snöskoteråkningen under lågsäsong med en trasig motor!

Om din släde för närvarande omfattas av en garanti, kan du känna dig osäker på att mixtra med dess inre funktioner. Det är en berättigad oro att ha. Att göra några ändringar på din snöskoter skulle med största sannolikhet ogiltigförklara din garanti. Använd ditt bästa omdöme innan du fortsätter.

Om du vill modifiera din släde för sandåkning så gör du så här.

Lägg till ett boggiupphängningssystem

Det nuvarande fjädringssystemet i din snöskoter håller drivremmen upphängd på ett av två sätt: indragning eller förlängning. Sidoskenor flyttar drivremmen i båda lägena, och upphängningsarmar är anslutna till båda sidoskenorna. Sidoskenorna har även kompressionsfjädrar och stötdämpare, för att inte tala om en progressiv fjäderenhet som ska begränsa kontakten med sidoräcken.

Boggifjädring förlitar sig mer på flerbladsfjädrar istället för progressiva och kompressionsfjädrar. Dessa flerbladsfjädrar skulle inte vara mycket användbara när man åker på snö, men på torra land är de livräddare.

Med ett boggiupphängningssystem svänger systemet i en stor radie för att avgöra hur markytan är och sedan snabbt justera. Många snöskoterförare som använder sina slädar för att åka på sand säger att ett boggiupphängningssystem gör hela processen otroligt smidig, speciellt när man korsar sanddyner.

Uppgradera luftfiltren

Din snöskoter använder redan ett specialiserat luftfilter med veck för bättre luftfiltrering över ytan. Luftfiltret ökar också luftvolymen i motorkammaren så att förbränningen kan ske mer sömlöst. Detta främjar optimal motorprestanda. Ditt filter håller också bort skräp och partiklar.

Snö är bara fast vatten, så de enda partiklarna i den skulle vara smuts, mycket små stenar och kanske några uppbrutna trädgrenar. Ändå är sand ingenting annat än partiklar. Att använda samma luftfilter som du litar på under den aktiva snöskotersäsongen kommer förmodligen inte att räcka för sommaråkning.

  Hur grunt kan basbåtar köra?

Du behöver de tyngsta luftfiltren som finns, sådana som släpper in absolut inga partiklar. Annars kan sand skada motorn. Det är också idealiskt om luftfiltrets luftflöde är bättre än genomsnittet. Kom ihåg att snöskotermotorer är designade för att köra i kalla förhållanden. Nu tar du din släde och använder den i sommarvärmen. Ju mer luftflöde motorn kan få, desto mindre är risken att den överhettas.

Förstärk löphjulen

Snöskotrar har tomgångshjul, en typ av hjul som tillåter rotation från axel till axel så att du inte behöver fästa de två axlarna. För att köra i hård terräng är en ny uppsättning av dessa hjul nödvändig.

Återigen kommer anledningen till snöskotrars grundläggande funktion. Din släde åker inte bara på snö, den är beroende av snö för att smörja de inre komponenterna. Utan någon snö på marken kommer delarna att bli torra som ett ben och börja mala på varandra och slitas snabbt. De kommer också att värmas upp.

Uppgraderade tomgångshjul i din snöskoter kan förbättra dess fjädring under sommaren och öka greppet genom att bredda dina spår. Det genomsnittliga tomgångshjulet bör ha en diameter på 5,5 tum.

Lägg till en kylare och en fläkt

En av de viktigaste ändringarna du kan göra på din snöskoter för sommarbruk är att installera en kylare.

Kylaren kommer att fungera som din snöskoters kylmekanism nu när dina värmeväxlare är så gott som meningslösa utan snö. Se till att ditt kylarsystem har en fläkt också för att hålla flödet av kall luft i rörelse.

Du behöver bara en kylare per snöskoter. Placera den under din slädes huva nära strålkastarna. Undantaget är om din radiator är större. I så fall vill du ha den nära baksidan av slädens tunnel.

Vilka andra icke-snöytor kan du använda din snöskoter på?

När du väl har fått din släde i ordning enligt ändringarna ovan, är sand den enda terräng utan snö du kan åka på? Absolut inte! Här är de andra alternativen du också kan dra nytta av nu när din släde är redo för vår- och sommarbruk.

Gräs

Slädare åker inte bara på gräs, utan de tävlar också på gräsbevuxna fält. Vi skojar inte! Här är en video från YouTube som visar exakt vad vi menar. Eftersom du har modifierat din släde för terrängkörning, bör du inte behöva oroa dig så mycket för att den överhettas, och gräsklipp ska inte heller kunna komma in i motorn.

Vid pulka på gräs rekommenderar vi alltid att köra försiktigt. Vid höga hastigheter kan gräset vara halt, speciellt om gräset är blött. Du vill också se till att du hittar en plats där du lagligt kan åka med din snöskoter. Din egen bakgård kanske är en sådan plats, men en allmän park? Definitivt inte.

Ändå, tänk efter två gånger innan du väljer din trädgård för en rolig tur med snöskotergräs. Spåren på din släde kan förstöra din gräsmatta!

  Fördelarna med att bära en löparhatt

Trottoar

Din släde har troligen åkt över trottoaren åtminstone en liten stund under en aktiv snöskotersäsong för att ta sig till och från parkeringsplatser. Ändå talar vi om att avsiktligt åka på trottoaren under längre perioder. Kan din snöskoter göra det? Det kan du ge dig på.

Du måste dock trampa försiktigt. Detta gäller även för pulka på gräs, men särskilt på trottoarer måste du se till att dina karbider och andra infällbara delar är instoppade. Om de inte är det kommer dessa delar att skrapa mot marken och antagligen gå av direkt.

Du måste också titta på dina svängar och andra manövrar när du åker pulka på betong, eftersom att röra dig på vissa sätt kan exponera de yttre delarna av din släde för den grova asfalten, vilket igen orsakar skada. Undvik att vända så mycket som möjligt, och när du måste, gå långsamt och planera att vända med mycket tid för att utföra rotationen.

Vatten

Snöskoter och vatten blandas inte, men det hindrar inte vissa. En hobby som kallas vattenhoppning har blivit populär bland en undergrupp av kälkåkare. Vad är det som hoppar över vatten? Tja, du tar inte med din snöskoter i vattnet, eftersom du skulle sjunka omedelbart. Istället, som namnet säger dig, är målet att hoppa över din släde som en sten eller göra några sjuka wheelies på vattenytan.

Detta kan låta omöjligt, men det är det inte, som den här videon visar. Du skulle behöva en lätt snöskoter för att genomföra stunt. Du måste också vara mästerlig på att åka pulka så att du kan ta dig över hela sjön utan att sjunka.

För att påminna er att drunkning är en enorm risk när man kör snöskoter. Även om slädare drunknar mer på vintern på grund av chocken från det kalla vattnet, på sommaren när vattnet är varmare, kanske du fortfarande inte överlever. Om din släde klämmer fast dig, din hjälm fylls med vatten eller om din pulkautrustning är för tung när den väl är mättad med vatten, kan du lätt drunkna.

Medför snöskoter på annan terräng några risker?

Hur roligt det än kan vara att åka skoter året runt, så måste du vara medveten om de faror du kan möta genom att göra det.

Upphävd garanti

Vi har nämnt detta tidigare, men det är värt att ta upp det igen nu. Om din snöskoter är ny och fortfarande har en aktiv garanti, när du väl lägger till en kylare eller uppgraderar det mellanliggande hjulet, är den garantin troligen inte längre. Garantiskyddet varar inte för evigt ändå, men medan det är aktivt kan du lika gärna dra nytta av de skydd som garantin erbjuder.

När du väl är utan garanti, om din snöskoter slutar fungera eller åsamkas någon skada framöver, kan du inte få gratis reservdelar. Du måste beställa delarna, betala för dem och sedan antingen installera dem själv eller betala för att någon annan ska göra det.

  8 saker som är farligare än dragkedja

Om din garanti upphörde för länge sedan eller om du köpte en begagnad snöskoter, kommer denna garantifråga inte att vara ett så stort problem. Men för nya slädeägare är det definitivt något att tänka på ett tag.

Vattendränkta inre komponenter

Du kan vara en vattenhoppningsexpert på din snöskoter, men faktum är att din släde fortfarande går i vattnet när du hoppar, även om det bara är en liten bit. Det är en av de saker du till varje pris bör undvika när du åker pulka. Till och med att korsa små iskalla vatten är avskräckt.

Om du hoppar över din släde i vattnet en för många gånger kan det leda till att inre delar och yttre delar blir vattenfyllda. Det värsta scenariot är att motorn blir översvämmad med vatten. En död motor betyder att din släde inte kommer längre, så nu är det bara en stor metallbit mitt i en sjö som sjunker som en sten medan du är på den. Om det låter skrämmande så är det för att det är det.

Accelererat slitage på yttre delar

Vi säger det en gång till: snöskotrar är avsedda för att åka på snö. De är inte byggda för sand-, gräs- eller trottoarridning även om de kan hantera det. Skrapning mot dessa hårda ytor kan slita snöskoterdelar snabbt, mycket snabbare än om du bara använde din släde för snöskoter. Även interna komponenter kan bli slitna på grund av den extra belastning som krävs för att hålla din snöskoter utan snö.

Motor överhettning

Förutom en översvämmad motor är det andra värsta scenariot att din motor överhettas. Ja, du installerade en kylare och fläkt av just denna anledning, men ibland kyler inte dessa delar motorn tillräckligt för att hålla den igång hela dagen medan du är ute i sommarvärmen och åker på trottoar eller sand.

Sjunkande

Om du inte är mästerskapskaliber i vattenhoppning, vad tror du kommer att hända? Det stämmer, du och din släde kommer att sjunka rakt ner i vattnet. Snöskotrar väger i genomsnitt cirka 500 pund, så du kan inte hindra din från att sjunka till sjöns botten.

Skada och död

Vi kan inte heller nog betona risken för skador och dödsfall vid snöskoter i terräng utanför snö. Du kan sladda på gräs, missbedöma höjden på en sanddyn och tumla, eller, som vi sa, sänka din släde i vattnet. Risken för dödsfall av vissa av dessa skador, och särskilt drunkning, bör vara en nykter tanke.

Slutgiltiga tankar

Snöskotrar, med en del finling, kan arbeta på sand, asfalt, gräs och till och med vatten. Att använda din släde på ett sådant sätt ogiltigförklarar sannolikt garantin, kan slita på delarna och vara mer skadlig än att åka din släde på det goda, gammaldags sättet: på snö.

Nu när du är medveten om riskerna kan du själv bestämma om snöskoter på andra ytor är något du vill göra. Var försiktig!