Fungerar pepparspray på björnar?

Att vandra in i vildmarken är spännande, inspirerande och ibland skrämmande. Även om det är en magisk del av alla vandringar att se en björn på avstånd, är det allt annat än att ha en laddning. Om du någon gång hamnar i den här situationen vill du vara förberedd. Viljan att vara redo för ett farligt möte med björn, tillsammans med det faktum att många människor redan äger pepparspray för självförsvar, har många människor frågar: fungerar pepparspray på björnar?

Vanlig pepparspray: fungerar det på björnar?

Vanlig självförsvarspepparspray, även om den är nästan identisk i blandningen, är inte en lämplig björnavskräckning. De typer av pepparspray som människor vanligtvis har på en nyckelring eller i en handväska kan inte spraya i den volym eller avstånd som krävs för att effektivt avskräcka en attackerande björn. Om du vill vara säker när du backpackar behöver du en riktig björnspray.

fungerar pepparspray på björnar

Är Bear Spray effektivare än vanlig pepparspray?

Björnspray och pepparspray har mycket gemensamt. Båda använder capsaicin, en olja utvunnen ur cayennepeppar, som huvudingrediens. Båda släpps ut på ungefär samma sätt och effekterna av varje spray varar lika länge – cirka 30 minuter.

Likheterna, hur starka de än är, gör inte björnspray och vanlig pepparspray identiska. Björnspray säljs i mycket högre volymburkar, spray med mycket mer intensitet och räckvidd. Du kan spraya en laddningsbjörn upp till 30 fot bort. Normal pepparspray, å andra sidan, är bara effektiv vid 10 fot eller mindre – inte tillräckligt med utrymme för att säkert avskräcka en björn.

Svartbjörn i en skog

Björnspray är mycket effektivare än vanlig pepparspray – den har bedömts som 98 % effektiv mot attackerande björnar. Den sprider snabbt en stor mängd spray och kräver inte att du siktar perfekt – allt du inte kan säga om pepparspray!

  Allt om Cincinnati Union Terminal: historia, foton och mer

Varför laddar björnar människor?

Björnar attackerar bara när de känner sig hotade eller (mycket mindre troligt) utmanade. Om en björn blir skrämd av din närvaro, eller om du av misstag avger en hotfull stämning, kan du provocera fram en aggressiv reaktion. Bortsett från det vill björnar vanligtvis inte ha något med dig att göra och vill hellre bara fortsätta med sin dag.

Vissa björnar kan vara nyfikna, genuint intresserade av vem du är utan någon som helst misstanke. Om så är fallet, oroa dig inte för att de laddar. Var bara lugn, försök att inte skrämma honom och backa långsamt. De flesta björnmöten är helt neutrala och säkra – väldigt få blir farliga.

Hur man avgör om en björn är nyfiken eller farlig

Vad är skillnaden mellan en nyfiken björn och en aggressiv björn? Kroppsspråk och ljud. En björn alltså på väg att ladda kan stampa med fötterna och gäspa – det här är varningstecken att se upp med. Om björnen attackerar dig, använd din björnspray så snart som möjligt. Det är effektivare än någon annan metod för att avskräcka björnen och har räddat många liv.

Du kan också stöta på en björn som deltar i vad som kallas en ”bluffattack”. Om detta händer är du inte i stor fara och du kanske inte vill använda björnspray. Björnen hävdar sig själv och säger åt dig att backa; det är klokt att respektera och lyssna. Tecken på en bluffattack är: björnen håller upp huvudet och öronen framåt och försöker få sig att se stor ut. Allt handlar om trakasserier, inte attack.

  Vad är walk through? Vad det är och varför du bör prova det

Bättre än att lära sig att tolka en björns humör är att aldrig komma nära en björn så att det spelar roll. Om du pratar, sjunger eller på annat sätt gör oväsen kan du uppmärksamma en björn på din närvaro medan du fortfarande är långt borta – och de kommer vanligtvis att hålla sig på avstånd. När detta händer är det ett fantastiskt fototillfälle och ett coolt minne att se en björn – ingen tragedi!

Backpackers vandrar genom björnlandet

Slutsats

Pepparspray och björnspray är inte samma sak. Om du säkert vill undkomma ett farligt björnmöte bör du ha björnspray till hands. Har du någonsin haft ett möte med en björn? Har du några tips till andra läsare? Låt oss veta i kommentarerna nedan!