Fungerar isfiske på natten?

Dagsljuset på vintern är korta, och de som planerar att gå på isfiske kanske undrar om de måste packa ihop när solen går ner eller om de kan fortsätta fiska i mörkret. Jag skriver detta blogginlägg för att svara på den frågan.

Isfiske på natten fungerar absolut. Du kan fånga mycket skit på natten, eftersom de på vintern blir mer aktiva på natten. Det är väldigt vanligt att man fångar gös också. Andra sorters fisk, som nors, havskatt och öring kan också hittas under vissa förhållanden.

Isfiske är ett bra sätt att tillbringa vinterkvällar. Det finns dock saker att vara medveten om innan du åker, eftersom det skiljer sig lite från att fiska på dagen.

För- och nackdelar med isfiske på natten

Pro: Extra fisketid

Om du frågar om isfiske på natten kan det bero på att du har svårt att hinna fiska under dagen. När allt kommer omkring kan helgerna vara den enda dagsljuset du får för att fiska, men du har mycket annat på gång också då som hindrar dig från att åka.

Av den anledningen är den stora fördelen med isfiske på natten möjligheten att åka vilken dag i veckan som helst. Så många fler timmar blir öppna för dig att spendera på sjön. Skulle det inte vara skönt att fånga lite fisk efter en lång arbetsdag?

Pro: Mindre folksamlingar

En annan fördel med att gå på natten är att folkmassorna som ibland kan fylla frusna sjöar på dagtid kommer att minska avsevärt på natten. Du kanske har sjön nästan helt för dig själv. Det är inte bara skönt att ha lite lugn och ro, utan du kommer inte ha någon konkurrens om de bästa platserna.

Pro: Fånga dessa nattfiskar

Crappies blir faktiskt väldigt nattaktiva under de kallaste månaderna, så isfiske på natten är det perfekta sättet att dra nytta av det. Faktum är att du kanske inte fångar många av dem om du gör det inte stanna ute efter mörkrets inbrott.

Walleyes är en annan art du kommer att kunna hitta i mörkret. De är en art som använder sin syn i svagt ljus för att få en fördel över sitt byte.

Dessa fiskar simmar runt på natten och letar efter mat. På grund av det kan du ta ett avslappnat sätt att fiska, om du vill, och helt enkelt låta dessa fiskar komma till dig, vilket gör isfiske på natten till ett bra tillfälle att bara sitta och prata med vänner.

  De 10 bästa kolpilarna för jakt – Köpguide

Minus: Mindre variation av fisk

Den stora nackdelen med att fiska på natten är dock att det finns många arter som inte är så aktiva då. Andra arter än crappies och walleyes kan fångas, men det är helt enkelt inte lika troligt. Återigen, men ”mindre sannolikt” betyder inte ”omöjligt”, så det är värt ett försök.

Fråga lokalbefolkningen om vad de kan förvänta sig, eftersom förhållandena varierar beroende på område. De kanske vet om du sannolikt kommer att hitta fisk som nors, havskatt eller öring.

Nackdel: Extra fara

Säkerheten är lite av en oro på natten också, eftersom det kan finnas människor som åker runt på olika fordon i höga hastigheter som kanske inte ser dig. Vidta enkla åtgärder för att förhindra detta, och du kommer att bli bra.

Sammantaget har isfiske på natten många fördelar som gör det värt besväret. Det är sant att du är mindre benägen att fånga vissa arter av fisk, men du är mycket sannolikt att fånga crappies och walleyes, och du kan alltid ha turen på din sida och sluta med andra arter också.

Tips för att hitta fisk

Om du går på isfiske på natten bör du först ta dig tid att välja en plats på dagtid. Det kan innebära att bara komma till sjön i god tid innan det blir mörkt, sätta ledningar i vattnet och stanna långt in på natten. Eller så kan du fiska lite dagtid en dag och komma tillbaka på natten en annan gång.

Om en plats inte är särskilt produktiv på dagtid är det inte troligt att det blir mycket bättre på natten. Tänk på det när du bestämmer dig för var du ska prova fiske.

Om du har en fishfinder-enhet kommer du lätt att kunna avläsa markens form och hitta en idealisk plats för fiskar att samlas på. Detta är ännu mer sant om du har en enhet med en GPS och detaljerade topografiska kartor. Ju mer tid du spenderar på att fiska, desto mer kommer du förmodligen att vilja ha en av dessa enheter eftersom de kan göra det så mycket lättare att hitta fisk.

  Rekommendationer för rapplängd du behöver veta

För några bra förslag på fishfinder-enheter, kolla in mitt andra inlägg om de 9 bästa alternativen inklusive mitt personliga val.

Vilken typ av områden ska du leta efter? Det finns naturligtvis ingen garanterad plats att fånga fisk på, men fiskeexperter rekommenderar ofta offshore-puckel, barer, rev och huvudsjöpunkter.

Ett särskilt område att fokusera på är den grunda ”toppen” av en avstigning. Fisk nära platsen där ogräset slutar växa.

Om du har en framgångsrik plats där du fiskar djupt under dagen, försök att gå till samma plats, men håll linan på en grundare del av vattnet.

Om du fiskar i ett område med mycket ogräs, se till att placera ditt bete ovanför ogräset. Fisken simmar inte genom dem, men de kommer att gå över dem.

Ofta rör sig fiskar i grupper, så om du fångar en, bör du flytta snabbt för att förbereda mer bete för att fånga en annan. När gruppen väl går förbi kommer du att uppleva en paus i handlingen, så ha tålamod under den tiden.

Om du ser ett kluster av permanenta ishus bör du definitivt fiska där. De som satte husen där gjorde det för att de tyckte att det var ett bra ställe att fånga fisk på, så dra nytta av deras arbete och gräv några hål där själv.

Om du hittar en plats där vattnet smalnar av, kommer det att vara ett bra ställe att fånga fisk på resande fot. Det är sant om inte vattnet är för grunt.

Ha dessa riktlinjer i åtanke när du letar efter en bra plats att locka in fisk, och du kan ha massor av framgång.

Tips för säkerhet och komfort

Fiske i mörker ger vissa lite annorlunda förhållanden än på dagen (det mest uppenbara är att det är mörkt), så här är några tips att tänka på så att du inte hamnar i några problem.

Ha ett ljus på dig

Först och främst vill du ha ett ljus, som du säkert har gissat. Det skulle vara klokt att göra det till en pannlampa. På så sätt kommer du att kunna använda dina händer för att hantera allt du behöver göra för att fiska. Att försöka hålla en ficklampa i ena handen medan du sätter på bete eller gör något annat med den andra är inte smart.

  Tips för kajakpaddling när du inte kan simma

Om du har tur kommer månen att vara ute och du kommer att kunna se tillräckligt bra även utan ljus, men förhållandena kan förändras när du inte förväntar dig det, så ta alltid ett ljus ändå.

Bär reflekterande kläder

Sjön kommer sannolikt inte att vara trångt på natten, men de människor du behöver se upp med där är de som åker på snöskoter eller andra fordon. Vissa av dem kan köra så fort som 50 km/h, och om de inte ser dig kan olyckor hända.

För att förhindra sådana olyckor, använd reflexutrustning så mycket som möjligt. Om du har ett skydd kan du sätta lampor på sidan av det. På så sätt kommer alla som åker runt definitivt att se dig på långt håll. Var alltid säker på att andra som njuter av natten är medvetna om din närvaro.

Förbered dig för kylan

När det kommer till vädret, under de första timmarna av natten, bör du inte behöva oroa dig för kyla mycket mer än du skulle göra på dagen, men temperaturen kommer stadigt att sjunka allt eftersom. Förbered dig på kylan genom att klä dig därefter. Du kanske vill ha en varm dryck i närheten för att hålla dig varm också.

En av de bästa metoderna för att skydda mot kyla är också ett bärbart skydd. Dessa är fantastiska eftersom de skyddar dig från vinden och kan enkelt flyttas som du vill, så att du kan prova olika platser. Du bör definitivt överväga att ta med en, särskilt i extremt kallt väder.

Om du är osäker på vilket bärbart skydd att välja, oroa dig inte, vi har dig täckt, kolla in min artikel om de bästa isfisketälten.

En annan vanlig taktik för att bekämpa kylan är att använda en bärbar värmare. Dessa använder gas för att avge värme och fungerar underbart. Eftersom natten kommer att bli ganska kall skulle det vara klokt att ta en av dessa. Du kan till och med använda den i ditt skydd om du vill ha det extra varmt. Jag skrev en artikel som listar några av de bästa bärbara värmarna du kan hitta.

Så länge du har dessa tips i åtanke, kommer du att ha en fantastisk tid på isfiske på natten.