Fungerar inte luftfuktaren efter rengöring? | Felsökningsguide

Om du precis har rengjort din luftfuktare bara för att upptäcka att den nu inte fungerar, är det lätt att bli frustrerad. Kanske överväger du till och med att lägga ner din nuvarande luftfuktare för en ny som fungerar som avsett. Om din luftfuktare inte fungerar efter rengöring finns det några saker du kan prova innan du ger upp den.

Det finns många möjliga orsaker till att luftfuktaren inte fungerar, till exempel otillräcklig ström, felaktiga hygrostatnivåer, mögeluppbyggnad i behållaren eller mekanik. Orsaken kan också bero på vilken typ av luftfuktare du använder. Ta itu med och ändra problemen för att säkerställa att det fungerar som avsett.

Luftfuktare har ett viktigt – och i vissa medicinska fall kritiska syften, så det är viktigt att förstå deras underhåll och underhåll på rätt sätt. Läs artikeln för mer information om de korrekta rengöringsmetoderna för olika typer av luftfuktare och några vanliga problem och lösningar.

Luftfuktaren fungerar inte efter rengöring.

Varma kontra Cool Mist Luftfuktare

Det första steget mot att få din luftfuktare att fungera igen är att veta vilken typ av enhet du har. Olika typer av luftfuktare kräver olika rengörings- och underhållsmetoder, så bestäm vilken typ av luftfuktare du har.

Det finns två huvudkategorier av luftfuktare på marknaden: de som rehydrerar luften med het ånga och de som gör det med kall dimma (källa). Uppvärmda luftfuktare producerar synlig ånga, vilket gör dem lätta att skilja från svala luftfuktare, som extruderar osynlig ånga.

Cool dimma luftfuktare fungerar genom att kanalisera luft genom ett internt filter. Filtret absorberar vatten och återfuktar luften som passerar igenom. En fin, osynlig dimma sprids sedan ut i rummet. Som regel är cool mist-luftfuktare lättare att rengöra och underhålla än heta ångbefuktare.

Vanliga luftfuktareproblem och lösningar

Den ständiga cirkulationen av vatten genom luftfuktare gör dem mer benägna att få vattenskador än andra apparater, särskilt eftersom vattnet omvandlas till ånga. Du måste rengöra luftfuktarna regelbundet för att hålla sig ovanpå mögel och hålla enheten i funktionsdugligt skick.

Om din luftfuktare inte fungerar direkt efter att du har rengjort den, finns det några möjligheter till orsaker och lösningar. Nyckeln till att fixa din luftfuktare är att börja med en exakt förståelse av problemet. Börja med att isolera den icke-funktionella komponenten i luftfuktaren.

Vad du ska göra om din luftfuktare inte slår på

Om du har rengjort klart din luftfuktare och upptäcker att den inte kommer att snurra, är det första du ska kontrollera strömkällan. Se till att luftfuktaren är ansluten och att vägguttaget fungerar. Om det behövs, testa uttaget med en apparat som du vet fungerar, eller kontrollera med en spänningsprovare om en sådan finns tillgänglig.

Luftfuktare måste kopplas ur under rengöring, så se till att enheten är återansluten när allt är rent och torrt. Om strömkällan inte är källan till problemet, fortsätt ner i checklistan tills du hittar orsaken till symtomet.

Se även  Hur man får hundkissa ur trägolv

Vad du ska göra om din luftfuktare inte producerar imma

Om luftfuktaren slås på men inte producerar dimma, prova att kontrollera hygrostaten, som är luftfuktarens komponent som bestämmer när luftfuktaren slås på och stängs av. Den fungerar i princip som en termostat, och jämför användarens önskade inställning med luftfuktigheten i rummet.

Efter en grundlig rengöring kan det ta flera timmar för hygrostaten att anpassa sig till rummets luftfuktighet. Om luftfuktaren slås på men inte producerar imma efter en rengöring, ge luftfuktaren tid att kalibrera om innan du bestämmer att det är något fel på enheten.

Om problemet inte är hygrostaten, dubbelkolla att tanken har fyllts på efter att rengöringen är klar. Rengöring av en luftfuktare kräver att tanken töms på vatten. Om luftfuktaren oförklarligt vägrar att producera dimma, kan lösningen vara en enkel fråga om att fylla på tanken.

Vad du ska göra om din luftfuktare inte ökar luftfuktigheten

Om luftfuktaren verkar fungera som den ska, men rummets luftfuktighet förblir opåverkad, kan det vara problem med avdunstningsdynorna. Kontrollera dynorna, rengör eller byt ut dem efter behov. Om problemet inte är med förångningsdynorna, dubbelkolla hygrostaten.

Vad du ska göra om luftfuktaren är hög

Som med vilken maskin som helst, är en högre tomgångsvolym än genomsnittet vanligtvis ett tecken på att det är något fel. Om luftfuktaren går för högt, kontrollera fläktmotorerna.

Fläktmotorerna är i allmänhet den mest högljudda komponenten i luftfuktaren och är med största sannolikhet ansvariga för främmande buller.

Vad du ska göra om din luftfuktare läcker

Om luftfuktaren läcker finns det ett antal möjliga orsaker. Luftfuktare läcker kan orsakas av en reserv av vatten i ledningen. Om så är fallet är lösningen att eliminera sluttningarna från avloppsledningen och spola systemet med vatten.

En annan möjlig orsak till läckage kan vara riktningsventilen. Om vattenflödet är inställt i fel riktning kan det resultera i ett regelbundet läckage.

Om en öppen ventil är orsaken till läckan är lösningen att stänga av strömmen och stänga ventilen direkt. Ventiler kan fastna i öppet läge om vattnet är kraftigt förkalkat eller om skräp fastnar i ventilen. Stäng ventilen och spola med vatten om så är fallet.

Högt vattentryck kan också göra att luftfuktare läcker. Alla vattentrycksnivåer högre än 125 pund per kvadrattum (861845 Pascal) kan orsaka läckor. Detta problem kan lösas genom att kontrollera vattentrycket regelbundet och implementera en tryckreducering närhelst vattentrycket stiger över gränsen på 125 psi (källa).

Vad du ska göra om din luftfuktare luktar dåligt efter rengöring

Om du märker en dålig lukt som kommer från luftfuktaren efter att du har rengjort den, är chansen stor att det finns mögel eller mögel någonstans i enheten.

Se även  Hur man desinficerar en tvättmaskin

På grund av de höga nivåerna av fukt som naturligt förekommer i en luftfuktare är dessa enheter mer benägna att mögel och mögel.

Om din luftfuktare producerar dålig lukt kan du behöva rengöra den igen för att bli av med mögel. Följ dessa steg:

 1. Koppla ur enheten och ta isär den helt.
 2. Rengör basen och vattentanken med outspädd vit vinäger.
 3. Häll vinägern i tanken och se till att den kommer i kontakt med varje yta på tanken.
 4. Innan du häller ut ättikan, låt cirka 20 minuter sitta i tanken.
 5. När ättikan har haft tillräckligt med tid att äta bort mögel eller bakterier som växer på tankens yta, töm ut lösningen.
 6. Skrubba den tömda tanken med en gammal tandborste eller liknande instrument. Detta tar bort eventuell kvarvarande mögel eller kalciumavlagringar som lämnats av luftfuktarens vatten. Små delar kan detaljrengöras med en borste eller trasa doppad i outspädd vit vinäger.
 7. När alla delar har rengjorts, spola dem med vatten.
 8. Låt delarna lufttorka innan du sätter ihop luftfuktaren.

Tvätta inte vekfilter

Om din luftfuktare avger sval dimma, fungerar den förmodligen med ett internt vekefilter. När du rengör luftfuktaren, försök inte att rengöra filtret. Att tvätta filtret kommer sannolikt att skada den antimikrobiella beläggningen, såväl som själva filtrets material.

Om det verkar som att filtret är källan till lukten är det mer effektivt att köpa ett nytt. För att säkerställa att du köper rätt ersättningsfilter för ditt märke och din luftfuktarmodell, använd Amazons funktion för ”bekräftad passform”.

Du kan kolla in detta Vornado Luftfuktare Ersätterent Wicks (länk till Amazon). Dessa äkta Vornado engångsvekar är gjorda av högkvalitativa material, och de kan absorbera mycket vatten samtidigt som de filtrerar bort luften.

Hur man djuprengör en luftfuktare

Om du har rengjort din luftfuktare enligt instruktionerna ovan och du fortfarande märker en dålig doft, kan du behöva djuprengöra enheten.

Enligt Bra hushållningdjuprengöring av en luftfuktare utförs genom att desinficera varje komponent med en utspädd blekmedels- eller peroxidlösning.

Rengöringslösningen bör vara 1 gallon (3,78 L) vatten blandat med 1 tesked (0,16 fl oz) klorblekmedel. Vissa luftfuktare rekommenderar att man använder väteperoxid istället för blekmedel. Om du använder väteperoxid bör lösningen vara 3 % peroxid till 97 % vatten.

När du har rätt rengöringslösning, följ dessa steg:

 1. Blanda rengöringslösningen i vattentanken.
 2. När lösningen är ordentligt blandad, placera tanken tillbaka på enheten, låt rengöringslösningen rinna ut i vattenbehållaren.
 3. När det är gjort, låt lösningen desinficera ytorna i ungefär 20 minuter.
 4. När du har låtit lösningen verka, töm ut och spola systemet med vatten.
 5. Skölj kontinuerligt tills tanken inte längre luktar blekmedel.

Kontrollera eller återställ hygrostaten

Hygrostaten, ibland kallad hygrostat, är en enhet som övervakar luftfuktigheten i ett visst område. I luftfuktare är det ansvarigt för att diktera vid vilken luftfuktighetsnivå luftfuktaren slås på.

Se även  Hur man använder malkulor i köket: En komplett guide

Efter att du har rengjort och satt ihop din luftfuktare kan du behöva kontrollera eller återställa luftfuktaren. Om luftfuktaren är inställd på en lägre nivå än rummets, kommer luftfuktaren inte att slås på. Den rekommenderade luftfuktigheten för bostäder är mellan 45%-60%.

Felsökning av en luftfuktare för hela huset

Till skillnad från bärbara luftfuktare, som lätt kan brytas ner och rengöras, är ett luftfuktarsystem för hela huset vanligtvis för stort och komplicerat för att repareras av amatörer.

Om du har problem med din luftfuktare för hela huset finns det några saker du kan göra för att lösa problemet innan du överlämnar det till proffsen.

 1. Stäng av strömförsörjningen.
 2. Stäng av vattentillförseln till luftfuktaren.
 3. Ta bort locket från hela husets luftfuktarsystem.
 4. Ta ut trumman och inspektera dynan. Om det finns mineraluppbyggnad på skumkudden måste den antingen rengöras eller bytas ut.
 5. Återför vattentillförseln.
 6. Ge behållaren tid att fylla på innan du sätter tillbaka locket på plats.
 7. Återställ strömförsörjningen.

Källa: American Standard Air

Varför det är viktigt att reparera och underhålla luftfuktare

Luften omkring oss är hela tiden laddad med vatten i form av fukt. Mängden vatten i luften mäts i procentvärden som kallas relativ fuktighet.

Fuktighet har en effekt på hälsan och välbefinnandet för dem som andas och lever i luften. Hög luftfuktighet kan vara obekvämt under de varma månaderna, medan låg luftfuktighet tenderar att öka de torra, kyliga känslan av den kalla årstiden.

Beroende på var du bor och tid på året kan tillägget av antingen varma eller svala dimmfuktare hjälpa till att balansera ut de naturliga extremerna som kommer med årstiderna. Luftfuktare är också extremt fördelaktiga för dem som lider eller återhämtar sig från luftvägssjukdomar.

Om du använder en luftfuktare regelbundet för att modulera luftfuktigheten i ditt bostadsutrymme, är det viktigt att se till att den är ordentligt rengjord och underhållen. Om mögel eller kalciumavlagringar tillåts bildas som ett resultat av försummat underhåll, kommer luften att bli mättad med ful lukt, bland annat.

Underlåtenhet att rengöra kalcium och skräp från ventiler kan också leda till läckor, skada möbler eller golv runt luftfuktaren.

Slutgiltiga tankar

Om du precis har rengjort din luftfuktare och den inte fungerar direkt, betyder det inte att enheten är trasig. Innan du bestämmer dig för att det är dags att köpa en ny luftfuktare, försök att ta isär och djuprengöra varje komponent igen, låt den torka helt innan du sätter ihop den igen.Â

Beroende på vilken typ av luftfuktare du har kan rengöringsprocessen variera. I vissa fall kan det vara nödvändigt att köpa en reservdel för att undvika att köpa en helt ny luftfuktare.Â

Lämna en kommentar