Fungerar husbilsvärmare på el? (Svar och förklaringar)

Det beror på vilken typ av uppvärmning du väljer.

De flesta husbilsvärmare kommer med en ugn (eller värmare) tillsammans med en massa andra apparater. Vissa av dessa apparater fungerar uteslutande på gas eller bränsle, andra endast på el.

Ett fåtal av dem kräver både el och bränsle för att fungera. Din husbilsugn behöver förmodligen båda. Elektricitet behövs för ”forced air”-komponenten, medan gas eller propan behövs för att skapa värmeelementet.

Det är viktigt att förstå hur din uppvärmning fungerar så att om du någonsin får slut på bränsle eller elektricitet, vet du vilka alternativ du har för klimatkontroll.

Hur fungerar en husbilsvärmare?

I de flesta fall är en husbilsugn ansluten till en termostat. De enskilda komponenterna i själva ugnen inkluderar avgasventiler, kanalsystem, en fläkt eller fläkt, ett luftintag och ledningar eller ett kretskort.

När du har ställt in din termostat och temperaturen sjunker under önskad inställning, bör din värme börja fungera automatiskt. Propan förbränns för att skapa varm luft som sedan cirkuleras genom kanalerna av fläkten. Dessa värmare är mycket effektiva men inte alltid tysta.

Du behöver både el och propan för att driva din ugn.

Finns det elektriska husbilsugnar?

I de flesta fall, när någon hänvisar till en helt elektrisk husbilsugn, talar de om en elektrisk rumsvärmare. Dessa värmare använder bara el. De är dock inte särskilt stora och är bara optimala för ett fåtal utrymmen, inte för hela din husbil.

Det finns dock elektriska väggvärmare som kan installeras var som helst i din husbil. Dessa ger en klimatupplevelse som mer liknar ett kanalsystem. Däremot kan elektriska väggvärmare vara dyra och måste installeras korrekt för din specifika husbilsmodell.

Det finns också vissa faror förknippade med elektriska ugnar, som att bränna uttag och tippa och antända. Som tur är har de flesta av dem en automatisk avstängning som skyddsåtgärd, men följer ändå alla varningar och försiktighetsåtgärder. Vi kommer att diskutera de olika typerna av RV elektriska ugnar senare.

Propankaminer kan vara dyrare än elektriska spisar, men eftersom de är mer effektiva och vanligtvis kommer förinstallerade i alla husbilar använder de flesta campare dem oftare än elektriska husbilskaminer.

Behöver jag underhålla min propanugn?

Som med nästan allt annat i din husbil, vill du inspektera och köra din ugn regelbundet. Detta är för din komfort såväl som för din säkerhet.

  Mat och dofter som lockar björnar (information för att hålla dig säker)

De flesta husbilar använde tvångsluftugnar, så dessa instruktioner är skräddarsydda för en propaneldad tvångsluftugn.

 • Du vill rengöra dina register och ventiler regelbundet
 • Kontrollera att kanalerna är ordentligt anslutna till registren och inte är öppna
 • Kanalerna bör också inspekteras för korrekt anslutning till ugnen
 • Rengör ugnen och se till att alla elektriska kretsar fungerar som de ska
 • Se till att alla avgas- och inloppsöppningar är fria och fria från hinder

Finns det andra typer av värmare?

Det finns andra typer av värmeapparater som använder olika energikällor eller ibland, som en ugn, en kombination av energikällor.

 • Värmelister för husbilar

En värmeremsa är i grunden en spole som kan placeras i din husbils luftkonditionering. Så länge det är ostyrt. Batteriet är en egen liten värmeenhet som går på ström från AC-enheten.

Om du har ett kanalsystem, oroa dig inte, värmebandsmodeller finns tillgängliga, men tänk på att de är mer komplexa, mindre vanligt förekommande och måste köpas specifikt från tillverkaren av ditt system.

Värmelister kan producera 1500 watt värme, ungefär vad en liten golvvärme eller personlig värmare pumpar ut. När spolen värms upp passerar luften som skapas av AC-enhetens fläkt över den och värmer upp din husbil.

Dessa spolar kan enkelt köpas online eller från butiker och installeras i din AC-enhet. Ta bara bort AC-enhetens lock och lokalisera den fabrikslevererade mottagaren inuti. Anslut sedan spolen, dra åt skruvarna till elementfästet och sätt tillbaka AC-enhetens lock. Då är den klar att användas.

Använd din värmeremsa tills din husbil når en behaglig temperatur. När du är klar måste du vrida värmeremsan till kallt läge för att sänka spolens temperatur genom att köra fläkten för att blåsa luft över den. Vissa AC-enheter kommer automatiskt att köra fläkten i några minuter när värmebandet stängs av.

Värmelisten använder bara el. Den har både en värmeinställning och en kylinställning så att du kan stänga av den under de varmare månaderna när du bara vill ha AC.

Värmeband kommer definitivt inte att vara lika effektiva som din ugn. De är perfekta för förhållanden där det är lite svalt men inte riktigt kallt som vanligt, de passar inte för temperaturer under femtio grader.

  Behöver jag en GPS-klocka för vandring?

Du kan använda både din ugn och en värmelist samtidigt för att höja temperaturen medan din ugn är igång.

 • Luftkonditionering Värmepumpar

En värmepump är egentligen bara en AC-enhet som fungerar omvänt. De är fläktar som suger in luft istället för att blåsa ut den.

När du slår på värmepumpen kommer den att dra in luft utifrån, värma upp den och sedan skicka in den i din husbil. Precis som värmelister är de bara optimala för vissa temperaturer, vanligtvis 40 grader eller högre. Dessutom tar värmepumpar bara ut kylan ur din husbil och kan inte nödvändigtvis ”värma” din husbil.

Eftersom värmepumpen pumpar in luft från utsidan behöver den kompressorn på din AC-enhet och el för att göra det. Att köra en värmepump kontinuerligt kan därför förkorta livslängden på din kompressor.

 • Elektriska rumsvärmare

Föga överraskande kräver elektriska rumsvärmare bara el. Det finns flera typer av elvärmare. Den första är de keramiska rumsvärmarna.

Dessa värmare är kompakta och relativt lätta att transportera. Liksom alla andra alternativ som tidigare nämnts kan de inte jämföras med att använda din ugn. De är trots allt inte kraftfulla.

Keramiska värmare fungerar på grund av deras keramiska plattor, kablar och en fläkt. Ledningar leder elektricitet som i sin tur värmer upp de inre keramiska plattorna. En fläkt blåser över tallrikarna och varm luft trycks bort från spisen och in i ditt rum.

Tornvärmare är bara en annan design av keramiska värmare. De använder samma metod för att värma din husbil. De är vanligtvis längre, särskilt i höjden. Vissa kan avleda mer värme och snabbare än en liten, bärbar keramisk värmare.

Både tornvärmare och keramiska värmare är bäst när de endast används ibland. De är inte super hållbara eller designade för att användas 24/7.

Rullande eldstäder, eldstadsinsatser och insatser är en annan form av rumsuppvärmning utformad för att se ut som en riktig eldstad. Vissa husbilar kommer med detta eller erbjuder det som en uppgradering. Alternativt kan de köpas online eller från en återförsäljare.

  Hur man håller tvättbjörnar borta från din campingplats

Vissa är keramiska värmare, medan andra förlitar sig på ett infrarött värmesystem. De är vanligtvis lite större i storleken och kan avge en anständig mängd värme. De är beroende av el för att fungera.

 • Infravärmare

Dessa värmare använder också elektricitet, men värmer vår kropp genom infrarött ljus. Vi kan inte se detta ljusspektrum, men när det träffar vår person värmer vi upp. Denna process liknar att havet värmer oss när vi är ute en solig dag.

Vissa har fans, andra inte. Hur som helst fungerar de bäst när du är nära dem så att du kan absorbera ljuset.

 • Ventilfri propanvärmare

Dessa är bränsledrivna värmare som använder propan för att värma din husbil utan att använda el. Låt inte namnet lura dig dock, de kräver inte ventilation, men de kräver ventilation. De är som elektriska rumsvärmare eftersom de är små och bärbara.

Du behöver bara fästa den på din husbils propansystem och knäcka ett fönster för att använda den.

 • Vedspis

Överraskande nog använder vissa campare vedspisar i sina husbilar. Dessa kaminer använder ved för att värma husbilen och kräver varken el eller bränsle. De kräver dock installation (och underhåll) av ett spisrör för att upprätthålla säker ventilation.

El eller gas?

Vilken typ av uppvärmning du använder beror på din tillgång till el, antingen i form av el eller gas/bränsle. När du boondockar eller campar i ett obestämt område utan kopplingar, kanske el inte är ett alternativ, men bränsle kan fortfarande vara en möjlighet.

Du kan också använda en kombination av värmare för att värma upp ditt utrymme, beroende på utetemperaturen och vilka apparater du har tillgång till. Summan av kardemumman är att de flesta husbilsvärmare använder både el och propan och så du kanske vill ha ett alternativ för reservvärmare för säkerhets skull.

Fler artiklar du kommer att älska.

Hur mycket hyr du en husbil? (Dags-, vecko- och månadspriser)

Kan man använda en rumsvärmare i en husbil?

Hyr en resesläp i en vecka (det kommer att kosta)

Kan jag ansluta en 50 A RV-kontakt till en 30 A RV-kontakt? (Tänk på detta)