Fungerar fiskebobbers för bas?

Finns det någon fiskart som är mer givande att rulla i än bas? Många skulle säga att svaret är ett definitivt nej. Även om vissa sportfiskare svär att ovanstående bete är nyckeln till att fånga bas, är du inte så säker. Du skulle vilja prova en fiskebobber, men kommer någon bas att bita?

Du kan använda fiskebobbers för att fånga bas, inklusive bubbel-, cigarr-, waggler-, inline- eller slipbobbers. Du bör också använda ett bobberstopp och en stark fiskelina!

Den här guiden till bobberfiske efter bas kommer att berätta allt du behöver veta. Vi kommer att rekommendera bobbers och riggar för att fånga bas, beskriva typen av bas som biter för bobbers och dela med oss ​​av våra bästa bobberfisketips. Fortsätt läsa!

Kan du använda fiskebobber för att fånga bas?

När du besöker någon sjö, flod, damm eller hav rekommenderar vi alltid att du undersöker vilka fiskarter som lever där. Därifrån bör du bestämma vilken art du vill fånga och vad din attackplan kommer att vara.

Är bobbers det vanligaste alternativet för att fånga bas? Nej, självklart inte. Vissa sportfiskare svär upp och ner att bobbers är ett tillbehör för barn och att erfarna sportfiskare aldrig ska använda bobbers.

Andra håller ett mer öppet sinne, och kanske är du i det senare lägret.

Om du vill fånga bas med en bobber rekommenderar vi att du inte lägger till bobbern ensam i din fiskerigg. Det är bäst att kombinera bobbern med levande bete som minnows, som är den vardagliga termen för små levande fiskar. Shad och shiners är okej i stället för elritsa.

Sportfiskare har diskuterat huruvida att använda en bobber med ett konstgjordt bete verkligen kommer att få in basen, och vi håller med om att det kanske inte är det.

Largemouth bas är köttätande, så du vill ge dem något som kommer att väcka deras aptit. Levande bete kommer att göra det, men ett konstgjort bete gör det troligen inte.

Bobbers är inte ett barns fisketillbehör. De är ett gångbart sätt att fånga fisk. De sportfiskare som förringar bobberfiske kanske inte förstår hur det fungerar, vilket kan förklara deras negativa åsikter.

Som sagt, vi kommer inte att behandla bobberfiske som det sista, för det är det inte. Djupvattensfiske är mycket svårt och ibland omöjligt med en bobber.

Eftersom bas vanligtvis inte ligger djupare än 15 fot under vattenlinjen, är det mycket möjligt att fiska efter dem med en bobber-inställning.

Vilka fiskebobbers är bäst för bas?

Med minst 10 typer av fiskebobbers, har du ditt val för varje given fiskart du försöker rulla in. Speciellt för basfiske, här är de bobbers vi rekommenderar att du har i din redskapslåda.

Bubble Bobbers

Bubbelbobbern (försök att säga det fem gånger snabbt) är en genomskinlig, rund bobber som är mindre än en rugbyboll men ungefär samma form. Bobbern har en serie avsmalnande rör som spårar ner i mitten.

  Hur länge håller släpvagnar?

Ihålig, poängen med en bubbelbobber är att fylla den med vatten för att ge den lite kraft. Då blir det mycket enklare att gjuta med en bubbelbobber än när man använder den ihålig.

När en bas kommer fram till bubbelbobbern går vattnet genom rören och låter bobbern luta i vinkel.

Det är nu du vill sätta din krok. Om din bobber går under vattnet har du redan väntat för länge.

Vi rekommenderar levande bete som minnows samt naturtrogna konstgjorda beten av plast och till och med jiggar när du försöker fånga bas med en bubbelbobber.

Cigarrbobbers

Cigarrbobbern kallas också stickbobbern på grund av sin långa, magra form. Speciellt rekommenderat när ditt bete är på den större sidan, cigarrbobbers är användbara med både konstgjorda beten och levande bete.

Större bas kommer sannolikt att gå för cigarrbobbers än mindre, så planera därefter. En cigarrbobber presterar också bäst när vattnet är tyst och stilla.

Som sagt, om du fiskar en vattenmassa med vågor (dvs en svag ström, inte så mycket havet) eller en blåsig dag, är en cigarrbobber fortfarande ett gångbart alternativ.

Waggler Bobbers

Om du fortfarande jämför dina bobberalternativ för basfiske, är wagglern en annan bra.

Det är en bottenfäst bobber som du kastar på lina och spö istället för din stång. Vacklaren var länge den angelägna fiskebobbern bland sportfiskare, men så är det inte längre idag.

Som sagt, vaggaren kommer fortfarande till nytta på alla möjliga sätt. Den är mer lökformig i botten så vicklaren håller sig flytande där och utsätts inte för mycket vindmotstånd.

Vattenmotståndet hos en waggler är också lägre så att när en bas biter på ditt bete är det mindre troligt att de tappar det.

Använd det yttre hålet på viftarens bottenspets för att trä igenom din fiskelina. Du kommer att ha mindre linvinkel, så du kommer att känna dig närmare fisken!

Inline Bobbers

Inline-bobbern liknar en cigarrbobber men har ett hål i mitten. Detta gör att du kan skapa en spetsigare vinkel mellan dig själv och fisken.

Du kanske kämpar för att sätta kroken tills du vänjer dig vid hur den här bobbern fungerar, visserligen, men övning ger färdighet!

Vi föreslår att du hoppar över de långa krokuppsättningarna när du använder en inline bobber. Ju närmare basen är dig när du fiskar, desto mer framgångsrik är denna bobber.

Slip Bobbers

Vi sparade det som utan tvekan är den mest använda basfiskebobbern till sist, slipbobbern.

Denna bobber glider längs din fiskelina, därav namnet slip bobber. Med glidmekaniken kan bobbern uppnå mer djup än din genomsnittliga bobber.

Slipbobbers har en central linjekanal genom vilken du lägger din lina. Men när du kastar kommer din krok att vara närmare änden av fiskelinan. Lättheten att kasta är en av de främsta fördelarna med en slipbobber för basfiske.

Så snart slipbobbern landar på vattnet går linan genom bobberns mittkanal med hjälp av en medföljande vikt. Bobberstoppet tar sig sedan upp till bobbern men passerar inte igenom.

  Regelbundet underhåll krävs för vattenskotrar (enkelt underhåll)

Din rigg bör inkludera slipbobbern först, sedan bobberstoppet och kroken. Din vikt går sex tum över kroken. Du kan sedan lägga till levande bete till kroken såsom bäckfiskar eller shiners.

När du använder ett bobberstopp med en slipbobber har du ditt val mellan pärlstopp och strängstopp.

Ett pärlstopp inkluderar en serie pärlor på en ögla tråd. Ett strängstopp har flera överhandsknutar. Snöret är vanligtvis gult eller rosa och innehåller lite plast.

Vilka typer av bas kan du fånga med en fiskebobber?

Nu när du är mer bekant med de typer av bobber som är lämpliga för basfiske, exakt vilken art av bas kan du hoppas fånga? Någon av de vanliga nordamerikanska arterna är på bordet! Här är en översikt.

Smallmouth bas

Smallmouth bas är en sötvattensfisk som tekniskt sett är en svart bas.

Ofta upptäcks i hela Nordamerika, den småmuniga basen är en av de mest populära fiskarterna för sportfiskare att fånga i sjöar, floder och bifloder.

Vanlig över Hudson Bay Basin, Saint Lawrence River-Great Lakes-systemet och den mellersta och övre Mississippi River Basin, smallmouth bas är mörkfärgade fiskar med svarta vertikala ränder över sidorna av deras kroppar.

Betraktas som ganska starka simmare, även om liten bas är en mindre basfisk, bli inte slapp när du försöker fånga en! Annars kommer basen gladeligen att äta upp din elritsa från kroken och sedan simma iväg.

Largemouth bas

Den köttätande viltfisken känd som largemouth bas är en annan svarta basart. Den här är infödd i norra Mexiko, sydöstra Kanada och centrala och östra USA. Det går under namn som Florida bas, bigmouth bas och widemouth bas.

Som Alabama och Floridas sötvattensfisk och Mississippi och Georgias statliga fisk är largemouth bas ganska populär.

Den genomsnittliga längden på denna fisk är extraordinära 15,7 tum. Rekordstor largemouth bas har klockat in på 29,5 tum och 25 pund!

Fläckig bas

Ändå är en tredje basart som du kan fånga med en bobber den fläckiga basen, en nordamerikansk fiskart som föredrar sötvatten. Som namnet skulle antyda, har den fläckiga basen verkligen fläckar under sin laterala linje.

De områden över hela Nordamerika som mest troligt kommer att hitta den fläckiga basen är Florida panhandle, centrala Texas, Gulfstaterna och Mississippi River Basin. Fisken kan nå storlekar på 25 tum lång och 11 pund, så det är inte på något sätt en liten fisk.

Oerfarna sportfiskare kan förväxla largemouth bas och fläckig bas, vilket är rimligt med tanke på att de har ungefär samma storlek. De är också ofta misstas för småmunig bas, men de två fiskarna är inte så identiska.

Flyt- och flugbas-fiskebobbertekniken

Vid fiske är rätt teknik allt. Det är sant för bobberfiske som det är för alla andra typer av fiskestilar. Därför ville vi tillägna denna sektion en mycket känd teknik för bobberfiske för bas, flöten och flugan.

  7 tips om vad du ska bära Rappelling

Om du inte är bekant rekommenderas flöten och flugan att göra på vintern, särskilt i början av säsongen. Då är vattentemperaturen så kall att basen praktiskt taget är inaktiv. Deras ämnesomsättning har saktat ner för att hjälpa fisken att bevara sin energi.

Flytdelen av flötet och flugan är en bobber, som också är känd som en flöte. Du behöver inte använda något komplicerat eller fancy här; en plastbobber duger. Du behöver också en fluga, som för flugfiske.

Det mest rekommenderade alternativet är en leadhead-jigg som är 1/16 eller 1/8 uns. Jiggen ska ha en typ av skimrande, syntetisk päls som är känd som hantverkshår. Använd också en monofilamentlina på 4 pund på ditt fiskespö.

Bind fast jiggflugan i änden av din fiskelina. Fäst sedan din bobber till jiggen och höj den mellan nio och 11 fot.

Placera din fiskebåt så att den är minst 20 meter från närmaste strand. Du kan gå så långt som 40 yards om du föredrar det.

Sedan kan du kasta ut med din flöte och fluga combo. Flugan kommer att sjunka när den träffar vattnet. Jiggens vikt kommer att skicka bobbern rakt uppåt.

Genom att hålla ditt fiskespö parallellt med vattenytan och skaka ditt spö kommer flugan och bobbern att röra sig och vicka. Om du gör detta snabbt nog ser det ut som att flugan och bobbern nästan simmar.

Gör detta några gånger, vänta sedan och kasta sedan igen. Denna rörelse efterliknar en döende fisk exakt, så även inaktiv bas blir nyfiken. En döende fisk är trots allt lätt mat som basen inte behöver prova på, och de behöver fortfarande äta även när de är inaktiva.

Sedan rullar du bara in den och voila, du borde ha en stor bas på din linje.

De banbrytande sportfiskarna inom flyt- och flugtekniken rekommenderar inte att dröja kvar på ett ställe för länge på vattnet, speciellt om du inte får några bett. Du måste komma ihåg att basen är särskilt inaktiv under tidig vinter, så det tar lite mer ansträngning än vanligt att locka bort dem från sina gömställen.

Slösa inte för mycket tid på något som bara inte kommer att hända. Prova en annan plats vid sjön eller dammen så kanske du har bättre tur där!

Slutgiltiga tankar

Basfiske och bobber går ihop som jordnötssmör och gelé. Sportfiskare som är villiga att prova en mängd olika bobbers, särskilt slipbobbern, och använder en vikt- och bobberpropp på sin lina kanske bara har mer tur med att fånga smallmouth bas, largemouth bas och fläckig bas.

Det är värt att öva på och så småningom bemästra den klassiska flyt- och flugtekniken, eftersom den använder sig av både flugor och bobbers för att fånga mer bas. Lycka till!