Fungerar fiskebobber för öring?

Öring har alltid varit din favoritfisk att fånga. Med en längd på cirka 16 tum i genomsnitt är öringen en mättande middag eller åtminstone en givande fotouppvisning. Kommer du att fånga öring genom att lägga till bobbers i din fiskearsenal?

Bobbers kan vara ett effektivt sätt att fånga öring, helst på vintern och tidigt på våren när den bottenmatande öringen dröjer sig kvar på högre djup. Pencil bobbers och slip bobbers är dina bästa alternativ, med den senare rekommenderas när du vill få djup med din bobber.

Den här guiden till bobberfiske efter öring kommer att vara full av bra information. Vi kommer att prata om de mest föredragna typerna av bobber för att fånga öring som sportfiskare inte vill vara utan. Vi kommer också att diskutera inställningar för öringfiske med bobbers som du kan efterlikna nästa gång du ska fiska. Fortsätt läsa!

Kan du använda fiskebobber för att fånga öring?

Om du läser vårt inlägg om bobberfiske efter bas, kommer du kanske ihåg hur vi nämnde att vissa sportfiskare inte har mycket hänsyn till bobbers som ett fisketillbehör. De tror att bobbar inte är mer än något som barn använder för att fånga fisk.

Som vi sa i den artikeln har bobbers sina för- och nackdelar.

På mycket djupt vatten kan de flesta bobbarna inte behålla tillräckligt djup för att göra dem till ett hållbart fiskealternativ. Men för fiske på ytan eller fiske flera fot under ytan är en bobber ett verifierbart fisketillbehör att överväga.

Särskilt på vintern, om du fortfarande fiskar då, vill du dra fram dina bästa bobbar och fiska öring. Under köldknäppet och kort därefter dröjer öringen kanske 10 fot under ytan.

De blir gradvis djupare allteftersom säsongerna fortskrider. Vid mitten av våren dröjer fisken kvar i djupet på 35 till 45 fot. Sedan, när våren ger vika för sommaren, blir öringen ännu djupare, allt från 50 till 65 fot.

Det är av den anledningen som vi inte skulle rekommendera bobberfiske efter öring senare än mitt på våren. Du kanske kämpar för att komma tillräckligt djupt med din bobber för att hitta någon aktivt bitande öring.

Att använda levande bete med din bobber är en exceptionell idé. Öring äter maskar, blodiglar, kräftdjur och små fiskar som minnows, så någon av dessa är alternativ. Konstgjorda beten, om du kan efterlikna levande bete tillräckligt noggrant, är användbara också, men vi skulle rekommendera levande bete mer.

Vilka fiskebobber är bäst för öring?

Alla bobbers har i princip samma funktion, men de ska inte användas omväxlande. Om de var det, skulle det inte finnas så många unika sorter. För att säkerställa att du har en bättre chans att fånga någon öring med bobber, bör du använda följande typer.

Penna Bobber

Pencilbobbers är ännu tunnare än cigarrbobbers, aka stick bobbers.

  Behöver du handskar när du zippar?

Det gör en pennbobber till en av de känsligaste bobberna du kan lägga till din fiskelina. Detta kan vara fördelaktigt, särskilt om du är angelägen om att känna om du får en tugga.

Utanför öring är en blyertsbobber också ett bra val om du försöker fånga gös, blågäl, abborre och skit. Du skulle använda ena änden av bobbern för att fästa en jigg, partikelbete, spik, igel, vaxmask eller liten elritsa.

Pencilbobbers är särskilt skickliga i kallt vatten, och ju grundare vatten desto bättre.

Strikeindikator

Okej, så en strejkindikator är tekniskt sett inte en bobber, men du använder den på ungefär samma sätt som en bobber, så vi tänkte att vi skulle ta med den här.

Slagindikatorer flyter i vattnet. När du är kopplad till ledaren kan du känna när en fisk som öring drar i din lina till och med mycket subtilt. Vi skulle säga att en strejkindikator är känsligare än en pennbobber.

Att använda en fluga med en strejkindikator är absolut nödvändigt. Öring kommer ofta att gå fram till en fluga, stoppa den i munnen, spotta ut den och sedan upprepa det några gånger. Sedan, om de känner att det är säkert att, kommer de att försöka konsumera flugan.

Det är många bitande ögonblick som du, med en annan typ av bobber, inte ens skulle märka. En strejkindikator låter dig veta när ett bett händer för att maximera dina chanser att fånga öring.

Slip Bobber

Du kan också använda en slipbobber som en del av ditt öringfiske.

En slipbobber är ett måste om du vill fiska djupare i vattnet, som till exempel senare på våren när öringen börjar sjunka längre under vattenytan.

Slipbobbers, även känd som glidbobbers, kan röra sig eller glida längs din fiskelina. Om bobbern glider ner till ditt bete, är det där den stannar i den änden av linan.

På motsatta änden av linjen förhindrar ett bobberstopp att slipbobbern glider direkt av.

Bobberstopp, som vi diskuterade i vår artikel om bobberfiske efter bas, är ett tillbehör du knyter på din fiskelina för att bokstavligen stoppa bobbern från att gå till oavsiktliga platser.

Ett bobberstopp kan vara tillverkat av plast, gummi eller snöre, och det kan innehålla pärlor eller knutar för att hindra bobbern från att resa.

Vissa sportfiskare har haft framgång med slipbobbers på vattendjup på upp till 40 fot. Det kommer inte att vara tillräckligt djupt för att fånga öring på sommaren, men i början till mitten av våren och till och med sen vår i vissa fall borde den här typen av djup räcka.

Vilka sorters öring kan du fånga med en fiskebobber?

Öringens värld är vidsträckt med många arter tillgängliga för dig att fånga med bobbers om du vet var du kan hitta fiskarna och du riktar in dem innan de är för djupt i vattnet. Här är en översikt.

  Vad är stolpen framför pil och båge?

Lake Trout

Den första öringsarten att hålla utkik efter när man fiskar med bobber är insjööring. Denna nordamerikanska öringart är känd som gråöring, togue, touladi, sjöröding, namaycush och mackinaw.

En sjöfisk som är ätbar och favoriserad som viltart, sjööring har en brunaktig färg med ljusare prickar över kroppen.

I hela Nordamerika kan du bara spåra denna öringart i begränsade områden, inklusive de nordöstra delarna av Nordamerika samt Alaska och Kanada.

De flesta insjööringar är mellan 24 och 36 tum långa, med rekordbrytare som når storlekar på 50+ tum och väger mer än 70 pund!

Bäcköring

I familjen Salmonidae finns bäcköringen, som är vanlig i Kanada, USA och delar av östra Nordamerika. Beroende på var du hittar den kallas denna fiskart för leröring, brookie, fyrkantsvans, bäckröding eller spräcklig öring.

Nio av staterna över hela USA har utsett bäcköringen som sin respektive officiella statsfisk. Staterna inkluderar West Virginia, Virginia, Vermont, Pennsylvania, North Carolina, New York, New Jersey, New Hampshire och Michigan.

I Kanadas Nova Scotia är bäcköringen provinsfisken.

Bäcköringen är brun och marmorerad, vilket är tekniskt känt som vermikulering. Ryggen och flankerna är märkbart lättare än resten av kroppen.

mördande öring

Föredrar de kalla temperaturerna i bifloder i delar av Nordamerika, är den mördande öringen en annan fisk som du kan rulla in med en bobber på linan. Leta efter denna art i Great Basin, Klippiga bergen och Stilla havet.

Sportfiskare älskar mördande öring, eftersom det är en populär viltfisk. Mördaren föredrar grundare vatten med bra syresättning och grusgolv.

Eftersom de lever i grunda hav har du mycket bättre chans att fånga öring än du gör med bottenmatande öringarter.

Gyllene öring

Du måste vara infödd i Kalifornien om du någonsin hoppas kunna använda en bobber för att fånga gyllene öringar. Den fiskart som främst är känd som Brigit är exklusiv för Cali.

Den heter den gyllene öringen inte för att Kalifornien är Golden State, utan på grund av Golden Trout Creek-bifloden som är denna fiskarts naturliga hem.

Trots namnet har den gyllene öringen röda band över sina laterala linjer samt mörkare färgade ovala fläckar som kallas parrmärken. Fisken är mindre än andra öringarter, eftersom den gyllene öringen når storlekarna sex till 12 tum i längd.

Tjurröding

Du kan använda en bobber för att samla fler tjuröringar i din tacklebox. Tjuröringen är sötvattensfisk som finns i nordvästra delarna av Nordamerika.

Innan du börjar fiska efter dem, dubbelkolla med din lokala park- och rekreationsförening, eftersom tjuröring anses vara hotad eller sårbar i många delar av landet.

Om du får tillstånd att fiska, bege dig till Jarbidge River i norra Nevada, västra Montana, Idaho, Oregon, Washington, British Columbia och Alberta, Kanadas Continental Divide.

Större tjuröringar är upp till 41 tum långa och väger mer än 30 pund, men de är exceptionella fiskar och inte normen.

Inställningar för öringfiske med bobbers

För att sätta dig på vägen mot framgång delar vi två inställningar för öringfiske i det här avsnittet som båda använder bobbers. Prova båda och se vad du rullar på!

  Flyger varmluftsballonger bättre i kallt eller varmt väder?

Slip Bobber fiskerigg med tunnsvirvlar, monofilament och kortskaftade krokar

Den här första bobberfiskeuppsättningen för att fånga öring kräver en rullande pipa (eller flera), ett viktuppsättning med splitshot, en monofilamentfisklina, en bobberstoppare, en sliderbobber och en kortskaftskrok.

Först bör du först välja önskat djup för att fiskeriggen ska sjunka. Tänk på tiden på året du fiskar och de öringarter som finns i den lokala vattenmassan för att hjälpa dig med detta beslutsfattande.

Lägg till bobberstoppet till det rekommenderade djupet så att din bobber inte kan gå djupare i vattnet än så.

Trä sedan din monofilamentfisklina genom slipbobbern. Klipp överflödigt fiskelina så att det blir sex tum mer lina när bobbern träffar bobberstoppet.

Använd den änden av din fiskelina för att fästa din pipa vid fiskelinan. Mät sedan ut en fot bort från där änden av fiskelinan är. Det är här du vill binda split-shot vikten.

Fäst din kortskaftade fiskekrok med hjälp av en cinch-knut. Inkludera ditt levande bete eller konstgjorda bete också, med levande bete är det bättre alternativet för denna rigg.

Slip Bobber Fishing Rig med Split-Shot Vikter, Fluorocarbon och beteskrokar

Här är en annan rigg som du kan använda när du fiskar öring. Du behöver vikter med split-shot igen, en bobberpropp, en fluorkarbonfisklina klassad till sex till 12 pund (monofilamentlina fungerar i ett nafs), en fiskepärla i plast, en mellanstor glidande bobber och en #8 eller #12 fiskekrok.

Ta din fiskelina och mata den genom bobberproppens rör, skjut proppen upp flera fot på fiskelinan. Knyt den här delen av din fiskelina genom att dra i båda ändarna för att hålla bobberstoppet säkert.

Det andra tillbehöret att trä på din fiskelina är fiskepärlan i plast. Ta sedan din slipbobber och fäst den vid linan via dess rör. Skjut in en split-shot vikt under slipbobbern för att hålla den på plats.

Ta nu en #8 eller #12 fiskekrok och knyt den till din lina. Vi rekommenderar en fiskarknut.

Beroende på hur djupt du vill gå med den här riggen, måste du justera bobberstopparen medan den är på linjen. Du kan också lägga till extra vikter med split-shot men håll dem minst en fot från fiskekroken.

Slutgiltiga tankar

Bobberfiske kan vara precis vad du behöver för att fånga mer öring, vare sig det är öring, bäcköring, insjööring eller andra arter. En slipbobber ger de bästa resultaten, speciellt om du följer en av de två rigguppsättningarna vi rekommenderade ovan.

Nästa gång en av dina metekompisar säger till dig att bobberfiske bara är för barn, dra ut din rigg och visa dem vad du kan fånga! De kommer säkert att bli imponerade.