Fungerar Bear Spray verkligen?

Den här korta artikeln är en del av en större serie artiklar om björnspray och björnsäkerhet, speciellt när det kommer till backpacking och nationalparkerna. Vad är Bear Spray egentligen? Ännu viktigare, fungerar det ens?

Läs också: De bästa björnsprayerna

Vad är björnspray?

Björnspray är en produkt som används för att avskräcka björnar; den liknar en trycksatt sprayburk och är fylld med höga koncentrationer av capsaicin, ämnet som ger kryddig mat sin kick. Capsaicinet utvinns ur cayennepeppar, som är extremt kryddig och billig att använda. Björnspray är designad för att sprayas direkt i en björns ansikte när den laddar, men bara när den laddar.

Är björnspray effektiv?

Om du tror att du är i fara för en björnattack, är björnspray vad du behöver i handen. I en studie fann man att björnspray mer än stöter bort björnen 92% av björnmöten; 98 % av människorna gick därifrån utan skador. Motattacktillverkare av den ledande björnsprayen, hävdar att deras spray är över 98 % effektiv för att hjälpa människor att överleva björnattacker.

Det finns inget annat avskräckande medel som är mer effektivt än björnspray. Naturligtvis är det mest effektiva du kan göra att följa korrekta björnsäkerhetstekniker så att du aldrig behöver använda björnspray. Men om du är en sådan som jag vars hjärta slår snabbare vid tanken på en björnattack, är effektiviteten av björnspray en välkommen lättnad.

Läs också: Kan du använda björnspray på människor?

Björnspray vs. skjutvapen: Vilket är bättre?

Innan björnsprayer utvecklades och studerades var det allmänt ansett att en revolver eller ett gevär var det bästa sättet att överleva en björnattack. Studier de senaste åren har dock bekräftat detta björnspray är faktiskt säkrare och effektivare.

  Backpacking: vad är de "tio väsentliga"?

Tänk på det: Med en pistol är dina chanser att missa björnen eller träffa den på ett sätt som bara irriterar den mycket högre. Björnspray släpper ut en kontinuerlig ström av capsaicin i 12 sekunder på ett avstånd av 30 fot. Detta ger dig all tid det tar att slå den där björnen i ansiktet, även för de skakiga händer!

Björnspray har en högre framgångsfrekvens och färre skador än skjutvapen. Om du ger dig ut i björnlandet och du inte är en expert med en pistol, håll dig till björnspray.

Vanliga frågor om Bear Spray

Är pepparspray samma sak?

Pepparspray och björnspray är inte samma sak även om de är gjorda av samma ingredienser. Pepparspray kommer i mycket mindre förpackningar och sprayar inte alls lika långt. Bear spray, å andra sidan, kommer i 8- eller 11-ounce förpackningar och kan spraya upp till 30 fot. Det ger dig spraykraften och avståndet du behöver för att stoppa en attackerande björn innan den förvandlas till en dödlig björnattack.

Kan pepparspray användas som björnspray?

På grund av de nyss nämnda skälen: otillräcklig volym och sprayavstånd är pepparspray inte en ersättning för björnspray. Lämna din dagliga pepparspray hemma och köp en bra burk björnspray – att göra något annat vore dumt!

När behöver jag björnspray?

Närhelst du är i björnlandet, planera att spraya björnspray på dig. Om du är på en hårt trafikerad stig behöver du kanske inte oroa dig. björnar vet hur de ska hålla avstånd. Men ju längre in i vildmarken du kommer, desto mer sannolikt är det att du stöter på en björn som du inte förväntar dig att se. Om det händer är du i fara – men du kan fly säkert genom att känna till korrekt björnsäkerhet och använda björnspray som en sista utväg!

  Dödar skärvor av lufthorn björnar? Alternativ björnsäkerhet

Var kan jag köpa björnspray?

Bear Spray är tillgänglig via Amazon och säljs i de flesta friluftsbutiker. Om du ger dig ut i björnlandet, stanna till i en klädaffär eller campingbutik innan du ger dig ut!

Luktar inte björnar peppar?

Eftersom avskräckande sprayer är gjorda med cayennepeppar, antar vissa människor att cayennepeppar, när den spritsas runt en campingplats, också fungerar. Detta är motsatsen till fallet: cayennepeppar håller inte björnar borta. Det lockar dem åtminstone.

Är björnattacker vanliga?

Det finns mindre än ett dussin björnattacker varje år i Nordamerika. Om du vandrar eller backpackar ska du vara försiktig, men inte rädd. Du borde vara mer orolig för att gå vilse än för björnattacker!

Vilken björnspray är bäst?

Det vanligaste och mest effektiva märket av björnspray kommer ut Motattack. Det är lite dyrt, men inte alls lika dyrt som att betala för en begravning!

Kan buller skrämma björnar?

ja! Höga ljud, lufthorn och skrik kan alla skrämma bort björnar innan ett möte blir farligt.

Slutgiltiga tankar

Björnspray är en av de bästa uppfinningarna i modern tid när det kommer till ryggsäckssäkerhet. Det är mer effektivt än pepparspray och, chockerande nog, detsamma gäller för skjutvapen. Björnattacker är sällsynta, men du bör ändå vara redo med en burk björnspray på höften!