Fungerar Bear Spray verkligen? Så här använder du det när du backpackar

Alla vandrare måste acceptera att det finns en risk att stöta på vilda djur när du vistas ute i naturen. Det är vanligtvis roligt och ofarligt att se saker som rådjur, piggsvin eller fåglar. Men vilda djur kan också vara ganska farliga, och ett djur som du inte vill bråka med är en björn. Många pratar om att använda björnspray som försvar, men hur effektivt är det egentligen?

Björnspray gör det svårt för en björn att se och andas, vilket kommer att distrahera dem från att attackera. Den erbjuder ett bra täckningsområde och kommer att vara irriterande och distraherande, men lämnar inte långvariga skador. I de flesta fall är en burk björnspray säkrare och effektivare än ett skjutvapen.

Björnspray är i grunden som pepparspray eller muskulatur som är utformad för att bromsa vilda djur. Detta betyder att det definitivt är tillräckligt kraftfullt för att skada en människa, så det är viktigt att använda det klokt. Denna produkt kan vara en bra källa till skydd, men varje vandrare bör förstå hur och när den ska användas.

När ska man använda Bear Spray

Björnspray är en bra sista försvarslinje, men du bör inte använda den om du inte måste. Det är en kraftfull spray som kan skada både dig och djuret om du inte är försiktig. Du bör göra allt du kan för att deeskalera en situation innan du försöker en aggressiv taktik. De flesta björnar vill bara lämnas ifred och de attackerar inte om de inte känner sig hotade eller får ungar.

Så om du råkar stöta på en björn i det vilda finns det några saker du kan göra innan du använder björnspray. Ha det till hands i alla fall!

  Hur lång är en Zip Line?

Först och främst, identifiera vilken typ av björn det är. Det finns olika taktiker du bör använda, beroende på vilken typ av björn du har att göra med. Om det är en brunbjörn eller en grizzly bör du göra dig själv så icke-hotande som möjligt. Gå långsamt iväg, undvik ögonkontakt eller spela död.

Om det är en svart björn bör du ta en mer aggressiv taktik. Försök att fly och fly, eller gör dig själv så stor som möjligt och slå tillbaka. Var högljudd och försök att skrämma dem eller skrämma bort dem. Svarta björnar kan klättra i träd, så bege dig till skyddade områden som bilar eller hus.

Om någon form av björn blir aggressiv och börjar ladda dig, bör din nästa taktik vara björnspray. Det är effektivt mot alla typer av björnar och det kan rädda ditt liv i en nödsituation. Så fort björnen har blivit distraherad, spring så fort du kan i motsatt riktning och förbered dig på att elda igen om björnen förföljer dig.

Hur man använder Bear Spray

Nu när vi vet att björnspray fungerar, är nästa sak du kanske undrar hur du använder den på rätt sätt. Som vi har nämnt ovan är björnspray som superkraftig pepparspray som gör det svårt för björnar att se och andas. Så tänk bara vad som skulle hända med en människa om du av misstag fick något på dig själv!

Så innan du tar med dig din björnspray på någon resa, se till att du och alla i din grupp vet hur man använder den på ett säkert sätt.

  1. Förvara sprayen på en lättillgänglig plats. Förvara den inte i en ryggsäck eller annan förseglad ficka. Du kommer inte ha tid att fiska runt efter det om du har att göra med en björnträff. Överväg att fästa den i bältet eller på en av dina ryggsäcksremmar.
  2. Se till att säkerhetsmekanismen är på när den inte används. Du vill inte att sprayen släpps ut av misstag, och den är lätt att ta bort när du behöver.
  3. Om du behöver använda den mot en björn, lossa sprayen, ta bort säkerhetsanordningen och försök placera dig så att du är motvind från björnen. Detta kommer att förhindra att sprayen blåser tillbaka mot dig.
  4. Håll flaskan med båda händerna (en på avtryckaren, en på burken) och vänta tills björnen kommer inom 30 fot från dig.
  5. Spraya i ett sicksackmönster, skapa en barriär mellan dig och björnen. Om björnen fortsätter att närma sig, sikta direkt mot ansiktet.
  6. Dra dig tillbaka så fort björnen är distraherad. Håll sprayen till hands tills du har rymt.
  7. Kontakta en parkvakt så snart som möjligt för att meddela att det finns en aggressiv björn i närheten.
  Hur man håller gnagare borta från en rustik stuga

Videon nedan ger en demonstration av hur man använder björnspray på rätt sätt.

Bear Spray vs. Guns

Björnspray anses allmänt vara det säkraste och mest effektiva björnavskräckningsmedlet. Men vissa människor kanske inte vill använda det eller är oroliga för effekterna det kan ha om de av misstag sprayade sig själva.

Huvudalternativet till björnspray skulle vara en pistol. Dessa har sina egna säkerhetsrisker, och de kan ibland göra björnen argare istället. Men i en nödsituation är en pistol fortfarande ett bättre försvar än ingenting. Se bara till att du förvarar den på ett säkert sätt, håll säkerheten på och håll den borta från människor som inte vet hur man använder den på ett säkert sätt.

”Studier visar att björnspray är 90 % framgångsrik när den används för att avskräcka björnattacker, jämfört med 76 % för långa vapen och 84 % för handeldvapen.”

cleverhiker.com

Denna statistik visar att björnspray är den bästa metoden för att skydda dig själv (och björnen) från permanent skada.

Rekommenderad produkt

SABRE Frontiersman Bear Spray

När du behöver köpa en bra pålitlig björnspray för din nästa resa, överväg den här produkten från SABRE. Den har en hållbarhet på 3 år och kommer med en mängd olika hölsteralternativ. Den kan spraya upp till 35 fot och har testats noggrant för säkerhet. Bäst av allt är att den har över 3 000 recensioner som har rankat den som 5 stjärnor, vilket gör den till en av de mest populära och välrenommerade produkterna på marknaden.

Slutgiltiga tankar

Björnspray kan verka som en bluff när du först hör om det, men den här produkten har faktiskt visat sig vara ganska effektiv! Det är ett bra sätt att hålla björnar på avstånd utan att orsaka någon långvarig skada. Så länge du använder det säkert och korrekt är björnspray ett av de bästa sätten att hålla sig säker ute i naturen.

  Vilka är de två vertikala polerna på baksidan av en basbåt?

Källor: