Fungerar Bear Spray verkligen: Bör du satsa ditt liv på det

Föreställ dig det här: du är mitt i en veckolång ryggsäckstur i Alaska, du svänger av hörnet på leden och allt du kan se är en gigantisk brunbjörn som stirrar tillbaka på dig. Försöker du springa och gömma dig? Eller står du på dig och använder den där björnsprayen du blev tillsagd att köpa? I det ögonblicket kanske du inte har tid att fråga dig själv: ”Fungerar björnspray verkligen?” men du borde säkert veta svaret på den frågan innan du satsar ditt liv på det.

Björnspray är effektivt för att avskräcka en attack eller hålla björnar på avstånd. Björnspray är mest effektiv på långa avstånd och är tänkt att sprayas i ansiktet på en björn. Ineffektivt sprayad björnspray kommer inte att skydda dig – därför är det viktigt att lära sig använda björnspray på rätt sätt för dess effektivitet.

Vid det här laget kan du vara orolig för att du inte vet hur man använder björnspray, även om du tillbringar mycket tid i björnlandet. Tyvärr finns det mycket desinformation där ute angående björnspray, så även människor med stora avsikter slutar använda det felaktigt eller, ännu värre, inte alls. För att hjälpa dig har vi skapat den här guiden för att använda björnspray. Vi kommer att ta upp hur man använder björnspray, om det faktiskt är effektivt eller inte, och vad mer du kan använda björnspray till. Nu kör vi!

Vilken är den bästa björnsprayen?

Counter Assault - EPA-certifierad, maximal styrka & distans björnavvisande spray - Hetaste formeln tillåts enligt lag - Night Glow Locator & Taktiskt hölster ingår (10,2 oz)

Counter Assault Bear Spray – Amazon (vår favorit)

Det finns egentligen bara två huvudsakliga björnsprayer som är allmänt tillgängliga på dagens marknad – Counter Assault och UDAP, även om det finns några mindre märken tillgängliga. De använder båda samma aktiva ingrediens (oleoresin capsicum) och samma kemikalie, R134a, för att driva ut paprikan ur burken.

Den största skillnaden mellan de två är ”bärar”-kemikalien som används för att hålla paprikan i ett jämnt blandat tillstånd så att du inte behöver skaka burken innan du spraya den på en björn. Kemikalien som varje företag använder som bärare är en välbevarad affärshemlighet, men det gör egentligen inte så stor skillnad ur praktisk synvinkel.

Det som dock är viktigt när man ska välja mellan olika björnsprayer är att titta på sprayintervallet, hur lång tid det tar att tömma burken, burkens utgångsdatum och burkhölstret. Denna information är viktigare än ett specifikt varumärke för att avgöra vad en bra björnspray är.

Sprayintervallet är i grunden ett mått på hur långt räckvidd en burk med björnspray har när den töms. Ju längre sprayräckvidd, desto längre bort kan du träffa en björn, vilket är bra för att neutralisera hotet innan det har en chans att skada dig. Om det otänkbara händer och du är nära en björn, kan det vara för sent för björnspray att vara effektiv.

Hur lång tid det tar att tömma burken är å andra sidan ett mått på hur snabbt björnsprayen faktiskt kan komma på en björns ansikte. Ju snabbare burken töms, desto snabbare kan du stoppa en björn i dess spår.

När det kommer till utgångsdatum, björnsprayer som verkligen går ut eftersom de kan tappa trycket med tiden och vara mindre effektiva. Precis som brandsläckare är det viktigt att se till att dina skyddsverktyg är i gott skick innan du litar på dem.

  Vad är Van Camping?

Slutligen kommer varje björnspray med ett eget hölster som hjälper dig att bära det. Varje tillverkare av björnspray tillverkar sitt eget specifika hölster, så det är viktigt att hitta ett som du gillar och faktiskt kommer att bära. Att ha din björnspray undangömd i din packning eller i en vattenflaskficka gör dig ingen nytta eftersom du inte snabbt kommer att kunna använda den i en nödsituation.

Hur man använder Bear Spray

httpv://www.youtube.com/watch?v=embed/VDgBY2PbnO4

Bear spray är designad för att vara lätt att använda, men du måste fortfarande lära dig grunderna innan du använder den för första gången. Även om vi hoppas att aldrig använda björnspray bör du veta vad du ska göra om det är dags.

Först till kvarn om du ser en björn, gör ljud och står på dig. I djurvärlden rinner mat iväg när man är rädd, och det sista man vill vara är björnmat. Om du är i en grupp, samla alla och få er själva att se riktigt stora ut. Alla dessa åtgärder kan hjälpa till att skrämma bort en björn.

Om björnen inte springer iväg snabbt, måste du vara redo att eventuellt använda din björnspray. Håll dig tillsammans i din grupp och stå på dig. En björn som är irriterad eller rädd kan komma upp på bakbenen för att få dig att springa iväg, men det är viktigt att stanna precis där du är och ha din björnspray redo.

Vid det här laget, om en björn fortfarande känner sig hotad, kan den ladda dig. Björnar rör sig verkligen snabb och kan täcka mycket mark på bara några få steg. Även om många björnladdningar bara är bluffladdningar (vilket betyder att de faktiskt inte försöker skada dig), måste du behandla en björnladdning som den verkliga affären.

Förhoppningsvis finns din björnspray redan i din hand om en björn laddar dig. Använd tummen för att fälla tillbaka säkerhetsskyddet. Tryck bara ned avtryckaren när björnen är inom cirka 30 fot från dig, annars kommer det inte att vara effektivt. Fortsätt att spraya björnsprayen tills björnen backar, vilket bör vara nästan omedelbart.

Björnen kommer sannolikt att fly, då kan du röra dig snabbt (spring inte) för att komma bort från området. Utsläppt björnspray, visar det sig, drar faktiskt till sig björnar, eftersom det är peppar (aka mat), så häng inte runt området för fruktansvärt länge om du kan hjälpa det.

Är Bear Spray effektiv

Björnspray är mycket effektiv när den används på rätt sätt. En studie som tittade på 20 års utsläpp av björnspray i Alaska fann att björnspray lyckades stoppa en björn mer än 90 % av gångerna. Även när någon som använde björnspray skadades av en björn, tenderade dessa skador att vara ganska lindriga. Plus, även när vinden stör en björnsprays noggrannhet, lyckades den ändå skrämma bort björnen.

Å andra sidan, en annan studie som tittade på användningen av skjutvapen för att skrämma bort björnar fann att skjutvapen är ganska värdelösa i dessa scenarier. Såvida inte någon tränar regelbundet med sitt skjutvapen, använder ett kraftfullt skjutvapen av lämplig kaliber och exakt kan placera ett skott rakt på en björns ansikte, är de inte som att de faktiskt träffar björnen när de alla är fulla av adrenalin och nerver när de aktivt attackeras.

Aldrig, jag upprepar aldrig, spraya ditt tält, kläder eller något annat med björnspray och tänk att det kommer att avskräcka en björn! Björnspray är i huvudsak peppar, vilket är mat för en björn, och kan faktiskt locka björnar.

Oftare än inte lyckas människor som försöker använda skjutvapen på björnar på nära håll bara såra en björn och göra saken värre. Björnspray irriterar dock helt enkelt björnen och skrämmer bort dem, så det är ingen långvarig skada.

  Finns det björnar på Appalachian Trail?

Är Bear Spray detsamma som Pepper Spray?

Ja och nej. Pepparspray och björnspray är båda gjorda av oleoresin paprika, vilket är kemikalien som finns i chilipeppar som får dem att svida och irritera våra munnar när vi äter dem.

Faktum är att oleoresin paprika används i ett riktigt stort antal kryddiga matvarumärken, inklusive Tabascosås. Medan habanero-peppar har en Scoville-värmeskala på cirka 80 000 till 200,00, har outspädd oleoresin-capsicum en Scoville-rankning på cirka 3,2 till 3,6 miljoner. Det är mycket värme.

Pepparspray är gjord för icke-dödligt självförsvar mot människor, där syftet är att förhindra ett hot utan att få dem att lida bestående men. När det används effektivt och sprayas på ögonen och huden, orsakar det ett antal inte så roliga känslor, som en intensiv brännande smärta, tårar i ögonen, svullna ögonlock, tillfällig blindhet och andningssvårigheter.

Dessa effekter kan vara betydligt längre än 20 minuter, så det är mycket effektivt för att neutralisera ett hot tillräckligt länge för att du ska kunna fly.

Kan du använda pepparspray istället för björnspray?

Björnspray är dyrt och är ännu en sak som går ut och tvingar dig att behöva byta ut den med några års mellanrum. Kan du klara dig med bara vanlig pepparspray som du kanske har till hands?

Pepparspray är inte lämplig för användning på björnar eller andra vilda djur på grund av ett lägre sprayavstånd och en lägre paprikakoncentration.

Björnspray fungerar i princip på samma sätt som pepparspray och har samma effekt. Den största skillnaden mellan björnspray och pepparspray är dock att pepparspray gjord för användning på människor säljs vanligtvis med en koncentration av oleoresin paprika på cirka 1,3%. Björnspray har å andra sidan vanligtvis en koncentration på cirka 2 %.

Den andra viktiga skillnaden är att björnspray har ett mycket högre sprayavstånd än pepparspray. Pepparspray är avsedd för avstånd på 10-15 fot, medan björnspray ofta har avstånd på 20 till till och med 40 fot. Avstånd är oerhört viktigt eftersom björnar är stora och de kan ha allvarlig fart.

Så eftersom pepparspray har en lägre koncentration av paprika, skulle det krävas mer pepparspray för att neutralisera ett björnhot än att neutralisera ett mänskligt hot. Även om detta verkligen är sant, vad vi behöver komma ihåg är att när pepparspray används på människor, är det för att en människa målmedvetet försöker attackera dig, medan många bärladdningar, även om de är läskiga, faktiskt bara är bluffladdningar.

  Hur värmer du husvagnshållningstankar?

Många tror till en början att detta är en ganska låg koncentration av peppar, men det är viktigt att komma ihåg att poängen med att använda björnspray är att irritera en björn tillräckligt för att få den att backa. Vi vill inte orsaka björnen allvarlig smärta eller göra björnen oförmögen, vilket kan orsaka långvarig skada. Den stora majoriteten av tiden attackerar björnar för att de känner sig hotade – inte för att de faktiskt vill ha något med oss ​​att göra.

När du är i björnland, se till att du har BEAR SPRAY och inte bara pepparspray avsedd för att avskräcka människor och hundar!

Så det korta svaret är, ja, björnspray och pepparspray är i praktiken samma sak. Men björnspray är bättre för användning på björnar och vilda djur eftersom den är utformad för att inte orsaka långvarig skada.

Slutligen sprayar pepparspray gjord för brottsbekämpande eller självförsvarsbruk vanligtvis i ett mer direkt mönster, så att det kommer på färre personer. Detta skiljer sig från björnspray, som är designad för att täcka ett ganska brett område för att öka chansen att du slår en björn i ansiktet, även när du är nervös och den björnen laddar mot dig.

Kan du använda björnspray på pumor, prärievargar, vargar eller vildsvin?

berg lejon björn spray

Tidigare har björnspray använts på fjälllejon, vildsvin, hundar och älgar. Folk är faktiskt mer benägna att spraya en älg än en björn med björnspray, eftersom våra hornsportvänner tenderar att vara ganska aggressiva. Det har till och med rapporterats om att björnspray har använts framgångsrikt på en skallerorm, men låt oss hoppas att vi aldrig behöver använda det.

Eftersom björnspray egentligen bara är oleoresin capsicum, är det faktiskt ganska effektivt på en mängd olika djur. Oleoresin capsicum verkar genom att inflammera slemhinnorna, som finns i ögon, munnar, lungor och andra känsliga delar av kroppen på många olika djur.

Så fort björnspray släpps ur burken och träffar djurets ansikte börjar deras kropp producera rikliga mängder slem för att hjälpa till att driva ut paprikan när de börjar gråta, väsande andning och hosta. Denna process inträffar när björnspray används på nästan djur med dessa slemhinnor, oavsett om de faktiskt är en björn eller inte.

Slutsats

Björnspray är ett bra sätt för dig att skydda dig och din familj från aggressiva björnar och andra vilda djur, inklusive människor. Men sunt förnuft och noggrann planering bör alltid användas. Om du funderar på att campa eller vandra i ett område där björnar är kända för att frekventera regelbundet, gör det inte! Björnsprayer är avsedda för ett ”i fall av” scenario och bör aldrig vara en primär källa till skydd. Med det sagt fungerar björnspray och när den används på rätt sätt kan den vara ett effektivt sätt att avvärja björnar!