
Flersektionsstänger är bra för resor och förvaring, men kan snabbt fastna i varandra. Ofta vid de mest obekväma tiderna, som när du packar för ett flyg hem efter din fantastiska fiskesemester! Om dina spö sektioner sitter ihop och du behöver ta isär delarna för resa, förvaring eller underhåll, kommer den här artikeln att visa dig hur du framgångsrikt kan separera dem.
De bästa sätten att lossa ett fiskespö är:
- Bakom knämetoden – håll stången bakom knäna, använd benen för att trycka mot händerna för att separera sektionerna.
- Kyl fogen så att den krymper tillräckligt för att glida ut.
- Två personer – armarna korsar och arbetar tillsammans för att dra isär sektionerna.
Låt oss diskutera dessa metoder mer i detalj tillsammans med saker du bör vara medveten om med var och en av dem. Vi har också några tips för att förhindra att det händer igen.
Hur får man isär ett fast fiskespö?
Du kan prova det med bara armarna först genom att hålla stången och lyfta den tills dina händer är runt nyckelbenen eller hakan i nivå, sedan dra isär dem. Om det misslyckas har de flesta sportfiskare haft tur med tricket bakom knäna.
Bakom knäna metod för att separera stavsektioner
Se till att ta en snabb titt runt efter eventuella hinder som kan komma i vägen – du vill inte klämma spöet mot väggar eller möbler om delarna flyger isär. Det kan vara bäst att göra detta utomhus så att du inte riskerar att gå sönder ditt spö.
Denna metod använder hävstång. Armarna har inte mycket kraft att dra isär, vilket behövs i den här situationen. Även det faktum att dina ben, med mycket mer muskelmassa, i allmänhet är många gånger starkare än dina armar. Och när de används tillsammans kan de utöva mycket mer kraft än var för sig. Att använda dina ben hjälper också till att bibehålla ditt grepp om stången och förhindra att stången böjer sig i lederna, skapar spänningar och försvagar eller spränger hylsan.
Medan du håller stången bakom ryggen, böj knäna ihop. Sänk stången mot golvet och placera den bakom dina lår eller sänk ner i knäböjningen med den instängda hylsan mellan knäna.
Se nu till att du har ett stadigt grepp om stången, en hand på vardera sidan av den fastnade hylsan och med händerna/armarna tätt mot dina ben, tryck utåt mot dina armar medan dina ben drar isär sektionerna.
Du kan också prova detta medan du sitter med böjda knän framför dig. Håll stången under böjningen i knäna, händerna hårt mot benen och tryck ut knäna mot händerna. Tänk motsatsen till Suzanne Somers Thighmaster-utbildning!
Om konstant tryck inte fungerar för dig, ta ett stadigt grepp om stången med händerna och prova en snabb benrörelse mot dina händer/armar för att bryta upp bitarna – det räcker ofta!
Kylning av fogen
Har du någonsin sett Seinfield? De flesta material, med få undantag, krymper när de utsätts för kyla. Har jag rätt killar?
Detta beror på att när saker värms upp ökar den kinetiska energin och atomerna och molekylerna börjar snurra snabbare och rör sig mer, tar mer plats och expanderar därmed. Omvänt rör sig molekyler mindre när de svalnar – de tar i princip mindre plats och materialet drar ihop sig.
Olika material kan expandera och dra ihop sig mer än andra beroende på mängden kraft som håller samman deras atomer. Detta kan påverka hur lång tid det tar att kyla fogen för att lossa den tillräckligt för att dra isär den.
Här är en lista över några saker du kan ha liggandes som du kan använda för att kyla ner leden – beroende på vad du har tillgängligt och hur mycket tid du har kan de ta allt från några sekunder till över natten för att vara affektiva:
- Isförpackningar, fryst gel, frysta grönsaker, eller till och med några våta pappershanddukar eller servetter som du har stoppat i frysen ett tag – linda eller stapla några isförpackningar tätt runt de fastnade beslagen i flera minuter till så länge som en timme .
- Om det är kallt ute kan du ställa spöet ute i minusgrader över natten. Om allt går bra bör du kunna ta isär spöet på morgonen.
- Om det finns snö eller is runt omkring kan du prova att lägga de fastnade delarna i snön för att kyla ner dem. Om du fortfarande är på floden kan det räcka med att lägga spöet i vattnet i några minuter. Du kanske måste prova detta några gånger tills det fungerar. Glasfiber är en dålig värmeledare och kan hålla längre än andra material.
- Prova konserverad luft som du använder för att damma av datorns tangentbord. Vänd på burken och spraya flytande på leden. Vänta en minut och ge det en spruta med några sekunders mellanrum. Om det avdunstar kommer fogen att frysa. Eftersom han- och honsidan expanderar och drar ihop sig i olika takt bör detta bryta förseglingen. Spraya det inte i ögonen!
- Om du har en burk butangas, som den som används för att fylla tändare, kan du spraya den på hansidan av hylsan i några sekunder. Detta kan fungera mycket snabbt, så du bör kunna låsa upp hylsan direkt efter sprutning.
Du kan behöva prova kylningsmetoden i kombination med tricket bakom knäna eller följande rekommenderade teknik med hjälp av en medfiskare.
Använda två personer – få lite hjälp av en vän
Om du har någon tillgänglig för att hjälpa dig, kräver denna teknik att två personer drar samtidigt. Mot varandra tar ni båda tag i stången med en hand på var sida om den fastnade hylsan – precis som ni gör det ensamma, men era armar korsar deras.
Var försiktig så att du inte lägger båda händerna på ena sidan av den fastnade hylsan. Till skillnad från en dragkamp där ni drar mot varandra, vill ni arbeta tillsammans som ett lag, i huvudsak dubbla er styrka – och dra åt samma håll samtidigt.
Se till att personen som ber dig om hjälp förstår att du inte vill skrapa händerna mot guiderna. Använd inte styrningarna för ditt grepp eller hävstång när du försöker dra, annars riskerar du att skada eller till och med bryta av dem med den kraft som krävs för att dra isär de fastnade delarna.
Du kommer också att ha lite bättre kontroll om du håller händerna lite ifrån leden du försöker separera. För bättre kontroll när du monterar eller tar isär ett delat spö, kom ihåg denna allmänna regel: ”Sätt ihop spöet, händerna tillsammans. Ta isär stången, händerna isär.”
Vad sägs om penetrerande olja som WD-40, Triflow-smörjmedel eller något liknande? Dessa fungerar utmärkt i de fall du behöver lossa korroderade delar. Men de har visat sig vara mindre effektiva när delarna sitter ihop på grund av vakuum eller förträngning orsakad av fukt eller temperatur och kan till och med öka vakuumet på grund av oljans fuktighet. I vår undersökning håller de flesta fiskare med om mot använda penetrerande oljor som ett sätt att lossa fastnade hylsor.
Varningar/saker att se upp för vid separering av spöpartier
- Var noga med att inte böja eller böja stången när du försöker separera sektionerna. Du vill inte böja eller spräcka hylsan, bara göra det värre.
- Som nämnts tidigare, ta inte tag i guiderna och titta på var du placerar händerna så att de inte råkar träffa guiderna om de glider. Placera händerna på motsatt sida av styrningarna så att kraften rör sig bort från dem istället för mot dem (så mycket som möjligt).
- Gör det på en säker plats. Ta en stund att se dig omkring och var uppmärksam på eventuella hinder som kan träffas om staven faller isär för snabbt. Ge dig själv gott om utrymme att svänga stången runt din kropp när du använder tricket bakom knäna så att du inte träffar träd, fordon, möbler eller andra människor. Det sista du vill är att din stolpe äntligen ska lossna, bara för att den ska flyga in i en vägg och gå sönder!
- Det kan vara bra att vrida en grafitsticka lite om det hjälper, men du vill aldrig vrida en bambusticka – de kan spricka och gå sönder om du gör det. Om du bestämmer dig för att vrida lite, se till att du drar samtidigt så att kraften blir mer ”isär” än faktisk vridning.
Sätt att öka greppet när man lossar ett fiskespö
Ibland handlar det bara om att få lite mer grepp för att dra isär sektionerna. Här är några förslag på hur du kan öka ditt grepp för att göra det enklare att separera hylsorna:
- Några skurna bitar av gummikökshyllan (2 till 3 tum bred och 4 till 6 tum lång) lindade runt varje sida av den fastnade hylsan. Vissa människor har bara några till hands i sin fiskelåda eller fiskeväst för att ha till hands när det behövs.
- Bitar av en kasserad cykel, bil eller motorcykel innerslang lindade runt varje sida av leden – detta fungerar särskilt bra om stången är våt och hal.
- Grytöppnare av gummi
- Gummidisk-, fiske-, latex- eller neoprenhandskar – dessa hjälper dig också att greppa mindre hårt
- Gaffer’s (ca 2′ längd vikt på mitten) eller dubbelsidig mattband lindad runt varje sektion. Om den klibbiga sidan också sitter på utsidan får du ett mycket bättre grepp. Linda tejpen i motsatta riktningar och vrid i samma riktning som de lindades.
- Vissa sportfiskare rekommenderar en bra gammaldags tång, men gör detta först efter att ha skyddat spöet med något annat, till exempel gummibitar eller tejp. Du vill inte skada ditt spö!
- Prova detta: Linda lite maskeringstejp runt båda sidor av sömmen tre eller fyra gånger, men riva inte av tejpen ännu (du måste använda två rullar åt gången). Fäst två till fyra stycken trä cirka 1/2″ kvadrat och 3 eller 4 tum långa till maskeringstejpen på varje sida av fogen och linda in det några gånger. Detta kommer att öka både greppet av träets struktur och diametern på stången, vilket gör att kraften att greppa den ökar exponentiellt och fogen faller sedan isär ganska lätt.
- En utskuren gammal musmatta med det klibbiga gummit på baksidan lindat runt sektionerna med den klibbiga sidan mot stolpen
- En liten gummiremsnyckel
- Grepp med kokongbeten av neopren/jigglindningar
Förhoppningsvis har den här listan gett dig några idéer och hjälper dig att hitta något du kan ha liggande som ger dig ett bättre grepp när du försöker ta isär ditt spö.
Hur hänger spö sektioner ihop – saker som får detta att hända?
Om du är tillräckligt seriös med fiske så kommer det att hända någon gång. Men varför låser de sig i första hand?
Det finns några vanliga orsaker som kan få hylsan att fastna.
- Debree – sand, smuts eller smuts kan fastna i injekteringsbruket vilket gör det svårare att separera
- Skillnader i temperatur – temperaturförändringar från dagens hetta, att vara i ditt fordon, bli blöt eller exponering för is eller snö kan göra att en del expanderar eller drar ihop sig lite mer eller mindre än den andra, vilket binder samman de två.
- Vakuum – Under gjutning böjs stången och hylsor. Hansektionen böjer sig något annorlunda än den ihåliga honsektionen, vilket gör att luft kan komma in eller komma ut från den ihåliga övre stångsektionen. När temperaturen blir varm under dagen kan luften i den ihåliga sektionen expandera, vilket skapar tryck som släpps när stången gjuts och böjs, vilket gör att den kan komma ut. Men när stången svalnar har luften svårare att fly och den kanske inte läcker ut igen, vilket skapar ett vakuum i den övre delen och låser ihop bitarna.
Hur man stoppar/förhindrar att stångleder fastnar
Så nu när du vet hur du framgångsrikt kan separera ditt fastnade spö, låt oss prata kort om några steg du kan vidta för att förhindra att lederna fastnar i första hand. När allt kommer omkring är ett uns av förebyggande åtgärder värt ett halvt kilo botemedel!
- Håll först injekteringsbruket rent som en del av regelbundet underhåll. Använd en bomullspinne för att ta bort skräp från hylsan och torka av hanänden noggrant. Använd en mjuk trasa fuktad med lite tvättsprit.
- Se till att de är rena och torra – ingen smuts eller grus som fastnar på dem – när du monterar dem.
- Förvara inte spöet på en varm plats, till exempel din bil.
- Då och då (var 5:e eller 6:e timeout) applicera lite vax eller olja på hanhylsan när du monterar dem. Detta kommer inte bara att hjälpa bitarna att glida ihop lättare, utan att göra detta kommer också att förhindra att de lossnar under gjutningsprocessen.
- Använd bara lite, eftersom för mycket kan öka chansen att skapa ett vakuum och göra separationen svårare, snarare än lättare.
- Paraffinvax eller billiga vita födelsedagsljus fungerar bra. Vissa sportfiskare använder bivax och vissa föredrar att inte göra det eftersom de säger att bivax smälter för lätt när det blir varmt – ditt val.
- Vi råder mot använder näs- eller öronolja, speciellt på metallhylsorna på bambustavar. Näsolja innehåller fina dammpartiklar samt fettsyror och salter som angriper metall.
- Metallhylsorna på bambustänger behöver inte vaxas och ska sitta på plats med en rak press – vrid inte dessa typer av anslutningar.
- Hylsor gjorda av grafit och glasfiber skall sitt med ett kvarts varv efter att ha applicerat lite vax – rikta in styrningarna. Här är ett tips för att rikta in styrningarna: Titta ner på stången med styrningarna på botten se till att lika stora delar av ledarna överlappar varandra på varje sida av stolpen. Ditt öga kan lättare uppfatta variansen i offset.
- Se till att ingen smuts kommer in i tvätten – detta kan orsaka skav och slitage på hylsan på lös vilket leder till ett trasigt spö eller sektion som kastas ut när man kastar eller slåss med en fisk.
- Poolelastiskt glidmedel, babypuder eller grafit från en mjuk penna kan hjälpa till att förhindra att den fastnar
- Se till att bitarna är helt torra innan du sätter ihop dem. Stångsektioner är ökända för att fastna när de är våta. Om du sätter ihop en skarv när den är blöt fungerar vattnet som ett smörjmedel som gör att bitarna rör sig lite längre ihop än de borde, vilket gör att de fastnar. Något att se upp med om stången blir blöt eller det regnar.
- Att montera din stolpe när det är kallt kommer att orsaka expansion när temperaturen blir varm. Förhindra faststickning genom att separera sektionerna varje timme under fisket.
- Vissa stolpar skruvar fast sig själva när man skruvar ihop dem och det måste man vända på när man tar isär dem. Det kan vara bättre att trycka ihop delarna och inte vrida dem alls, speciellt om de är blöta.
- När du sätter ihop sektionerna är det bara att placera dem tätt ihop. Tvinga inte anslutningen och tryck aldrig ihop de två delarna. Om du är lite envis, montera spöet normalt (rätt) innan du fiskar och markera fogdjupet med en tejpbit. Använd det som ett riktmärke så att du inte överdriver det i framtiden.
Som med de flesta problem i livet, ibland är den bästa lösningen helt enkelt att fiska oftare. Eventuellt spönas delar lossnar av sig själva – Ha kul med fisket!