Formica vs laminat: Vad är skillnaden?

Laminat introducerades redan på 1940-talet som ett substitut för de dyrare trä- och stenmaterialen. Idag finns det flera tillverkare på marknaden som tillverkar laminat, Formica är en av dem, och används flitigt i husrenoveringsprojekt. Formica är varumärket som antagits av en sådan tillverkare av laminat, men det finns distinkta egenskaper hos detta märke som sticker ut från resten.

Mellan Formica och laminat gör vissa distinkta egenskaper som spänst, skärning, utseende och smidighet Formica till ett bättre val. Det började bara som ett varumärke men används nu flitigt för att hänvisa till själva produkten, precis som ”Kleenex” hänvisar till pappersservetter.

Det finns viktiga skillnader som skiljer Formica från resten av de laminat som finns på marknaden idag. Fortsätt läsa för att ta reda på mer om egenskaperna hos Formica jämfört med de andra laminaten.

Formica är ett slags laminat

Ibland är ett visst varumärke så bra på att göra en generisk produkt att den allmänt kända produkten gradvis ersätts av dess namn. Något liknande har hänt med Formica, och nu används det omväxlande med termen ”laminat.” Formica har satt standarden mycket högt för alla sina konkurrenter inom området laminat.

I det tidigare exemplet har vi sett att varumärket ”Kleenex” används omväxlande med silkespapper. Det är mer eller mindre samma sak som Formica. Namnet har blivit själva produktens identitet. Det är ett av de bästa laminatmärkena idag och har blivit ett känt namn på grund av dess kvalitet, hållbarhet och estetik.

Den här videon leder dig genom historien och utvecklingen av Formica som varumärke:

Formica Nails the Natural Stone Look

Laminat kom till eftersom det blev allt svårare att ha bänkskivor i sten. Stenbänkskivor är tunga och svåra att arbeta med, och de behöver också mycket underhåll för att se skeppsformade ut. Den enda fördelen skulle vara att stenen skulle se estetiskt tilltalande ut.

Se även  Blender vs Mixer (skillnader och 9 vanliga användningsområden)

Formica är lätt, och den har samma estetik eftersom den ser ut precis som sten men utan den enorma vikt och underhåll som en bänkskiva i sten skulle kräva.

Formica är en bra långsiktig investering jämfört med andra laminat

Formica är kostnadseffektivt jämfört med sina andra alternativ, inklusive några av de andra varumärken som finns på marknaden, ur ett långsiktigt investeringsperspektiv. När den väl har installerats kommer den inte bara att ge alla andra laminat eller till och med en stenyta en kör för pengarna, utan den kommer också att hålla sig själv under lång tid.

Det finns många alternativ på marknaden idag, t.ex Omedelbar granitbänk självhäftande vinyllaminatark, ett självhäftande vinyllaminat bänkskiva kontaktpapper som levereras med en enkel och stick-applicering. En annan extra fördel med peel and stick vinylark är att du inte behöver hantera den stötande lukten av epoxi eller vänta över natten för att se att den sitter på plats.

Dessa laminat kommer in billigt, men alla har inte samma hållbarhet som Formica. Detta är en av anledningarna till att Formica är mer betrodd för att ge mer valuta för pengarna.

Formica kommer inte att påverka ditt andrahandsvärde

Husägare behöver inte oroa sig för att de kan behöva kompromissa med husets andrahandsvärde om de har Formica i sina hemförbättringsprojekt. Formica är gjord av extremt motståndskraftigt material som tål värme och som inte lätt blir fläckiga. På grund av dessa skäl påverkas inte andrahandsvärdet av huset särskilt mycket.

Jämfört med Formica är andra laminat vanligtvis inte så värmebeständiga, och de tål inte heller fläckar lika mycket som Formica. Vid återförsäljning kan dessa fläckar och fläckar av brända märken påverka husets andrahandsvärde, vilket sannolikt inte händer med Formica.

Se även  Hur du gömmer elektriska sladdar på ditt golv

Formica är mycket värmebeständig

När laminat började användas mer allmänt utvecklades det för att ha samma egenskaper som de material vars utseende de efterliknar – trä och sten. Laminat blev berömt eftersom det skulle efterlikna utseendet på trä och sten, vilket ger det estetiska nöjet minus kostnaden och tyngden av dessa material.

Formica kom i framkant på grund av dess hållbarhet och förmåga att klara värmen. Mestadels använd i köksbänkskivor, Formica kom att bli en hushållsfavorit på grund av dess förmåga att motstå höga temperaturer utan att utveckla brända märken. Idag åtnjuter Formica samma betyg som granit när den testas för värmebeständighet. För de flesta andra laminat rekommenderas dock att använda en underlägg för att undvika brända märken och missfärgning.

Det är nästan omöjligt att färga formica

Formica är känt för att inte vara lätt fläckad. Faktum är att inte bara jämfört med andra laminat, men jämfört med alla andra alternativ som finns på marknaden idag, är det mindre troligt att Formica blir fläckad. När du tittar på kvarts eller andra kostsamma alternativ, blir de ganska snabbt färgade. Även andra laminat tenderar att fläckas lättare än Formica.

Formica är naturligt bakterieresistent

Formica är antimikrobiellt och låter därför inte bakterier samlas på ytan. Detta grundskydd är inbakat i Formica, som inte lätt kan hittas i andra laminat.

Att ha detta skydd inbyggt betyder dock inte att du inte behöver rengöra ytan alls.

Regelbunden rengöring är lika viktigt med Formica som med alla andra laminat eller alternativa material. Formica förhindrar uppbyggnad av patogener och hindrar därför spridningen av bakterier och annan kontaminering.

Formica är slagtålig

Formica är mycket motståndskraftig mot stötar från tunga föremål. Så mycket att det anses bättre än sten till och med; sten tenderar att flisas med tiden. Formica förblir dock intakt. Även jämfört med andra laminat är Formica till stor del slagtålig.

Se även  Kan du baka kakor i en brödrost? 3 steg till Delicious

Även i jämförelse med andra alternativ förutom laminaten är Formica mycket hållbart och motståndskraftigt. Även alternativen i den dyrare delen av spektrumet – granit och kvarts kan inte skryta med denna kvalitet.

Formica kanter kan formas för att vara bullnose

Du kan enkelt få en bullnose-form ur en Formica, vilket gör det säkrare om du har små barn som leker. Detta är inte alltid fallet med alla andra typer av laminat, och absolut inte fallet med de flesta sten- och träytor där det finns skarpa hörn snarare än runda kanter av en bullnose-design.

Formica är mycket böjlig, vilket gör det lätt att ha en rundad kant snarare än en skarp. Att ha fyrkantiga hörn med skarpa kanter tenderar också att bli svarta och se smutsiga ut med tiden. Så är inte fallet med rundade kanter.

Andra laminat tenderar att ha svaga kanter som gör att fukt kan tränga in. Med tiden kan denna fukt förstöra limmet som håller laminatet mot basen, och det kommer så småningom att börja visa tecken på skada. Men att använda Formica kommer att säkerställa att detta inte händer.

Slutsats

Dagens husägare väljer laminat för att bygga sina bänkskivor, golv och till och med sin uteplats. Naturligtvis spelar laminat en avgörande roll i hemförbättrings- och renoveringsprojekt. Det är viktigt att välja dina laminat noggrant om du vill använda och njuta av slutprodukten under lång tid framöver. Formica är en sådan produkt som klarar tidens tand.

Med tanke på hur prisvärt det är jämfört med dess alternativ är det vettigt att investera i Formica-laminaten och använda de överblivna pengarna från din budget till andra hemförbättringsprojekt.

Lämna en kommentar