Förhindra mögel i husbilen (vid användning och förvaring)

Att campa i husbil, husbil eller husvagn har så många positiva aspekter att det är förståeligt varför så många brinner för den här typen av camping. Det ger extra komfort eftersom du kan resa med allt du behöver och vistas i naturen under en längre tid.

Men att äga en husbil kommer också med ett stort ansvar. Du behöver inte bara veta hur man reparerar de olika delarna av husbilen, utan rengöring och underhåll av dem kan vara tidskrävande.

Precis som ett tält kan en husbil mögla på insidan. I den här artikeln kommer vi att utforska sätt att förhindra mögel från att byggas upp i din husbil medan du använder den och när du oundvikligen lägger undan den.

Förhindra mögel när du campar

Varje säsong har sina egna mögelutmaningar. På sommaren kan varma, fuktiga förhållanden orsaka mögeltillväxt, medan tätning av husbilen på vintern innebär att det kan bildas kondens inuti.

Kondens kan skada nästan varje del av din husbil, från golv och väggar till möbler och skåp. Det kan orsaka mögel eller röta i träet och rosta eller smutsa ner metalldelarna.

På vintern, se till att husbilens interiör hålls vid en varmare temperatur. Detta värmer de olika ytorna, som glasrutor, och bromsar kondensbildningen i husbilen.

För camping oavsett årstid är det en bra idé att köpa en avfuktare för att avlägsna fukt från luften och hålla husbilen torr inuti. Om du boondockar och behöver spara el, använd en torkmedelsavfuktare som bara behöver kristaller för att absorbera fukt.

Ett annat sätt att hålla saker torra är att inte hänga våta kläder eller föremål att torka i husbilen. Naturligtvis, om det regnar ute, kanske du inte har något val i detta. Om fukt ansamlas i husbilen, försök att torka den så snart som möjligt så snart vädret tillåter.

När du campar, använd alltid dina ventiler för att cirkulera luft och håll husbilen torr. När du lagar mat, kör ventilen ovanför spisen och kör fläktarna i taket flera gånger om dagen.

När du inte är i husbilen, lämna ventilerna öppna vid bra väder så att luften kan fortsätta att cirkulera i hela husbilen. Öppna förutom ventiler fönstren så att den invändiga fukten kan lämna husbilen och ersättas av torr luft utifrån.

  Hur man gör en bärbar komposttoalett: grunderna

Propanugnar kan också skapa mycket fukt jämfört med elektriska spisar. Om du har valet, välj en elektrisk variant. Var dock försiktig om du vill förhindra att ditt vattensystem fryser.

Ett annat matlagningstips är att undvika spisen i din husbil så mycket som möjligt. Att använda grytor och kastruller för matlagning eller kokande vatten släpper ut fukt i luften genom ånga. Välj istället ugnen eller ta med en långsam spis eller tryckkokare, till exempel en Instant Pot.

Om du måste använda kastruller och kastruller för att laga mat på spisen, håll dem täckta för att minimera ångbildning i husbilen. Försök att laga mat i bra väder så att fönster, dörrar och ventiler kan öppnas för att ventilera ut matlagningskondensen.

Du kan helt avstå från matlagning i husbilen genom att använda utomhus. Ta med en bärbar grill, använd den när du campar, eller ta med din spis, el- eller gasgrill utanför för att laga mat på.

Om campingen du bor på har badrum med dusch, använd dem för att minska luftfuktigheten. Medan en dusch i husbilen verkligen är användbar, är varma duschar en av de största orsakerna till fukt.

När vädret är kallare, öppna dina skåp och lådor för att vädra ut dem. Fukt kan ofta byggas upp i små utrymmen när det inte finns någon luftcirkulation, vilket gör att mögel växer.

Fönster är en stor bov när det kommer till mögel, eftersom fukt ofta samlas där och kan då komma in i husbilen. Täck fönstren med plast, isolering eller annan barriär som hindrar kondens från att nå insidan av husbilen.

Varje gång du ser kondens samlas på en yta, torka av den och torka den helt. Köp en mätare för att kontrollera luftfuktigheten i husbilen så att du vet om det är problem innan mögel börjar bildas.

Rör och rör i husbilen kan också orsaka läckor som du kanske inte är medveten om. Gör en regelbunden inspektion av alla rör för att se till att inget av dem är sprucket eller läcker och orsakar ett problem som kommer att bli mycket svårare att fixa senare.

Även om det kanske inte är möjligt, undvik att campa i varma, fuktiga områden när du kan. Luftfuktighetsnivåer på 50 % eller mer kan göra det extremt svårt att förhindra mögel och hålla din husbil torr inuti.

  Vandring kontra löpning: Vilken aktivitet bränner fler kalorier?

Förhindra mögel under förvaring

Det är mycket lättare att förhindra mögel när din husbil är i aktiv användning. Du är i husbilen varje dag och du kan hålla koll på vad som händer. Om det finns ett problem kommer du att upptäcka det snabbt och förhindra att det blir värre.

Många husbilsägare stöter dock på problem när de ställer sin husbil på campingen under lågsäsong. För många händer detta under vintermånaderna när campingplatser stänger. Husbilen är vanligtvis förseglad och kommer inte att inspekteras på flera månader och utan ventilation kan mögel lätt bildas.

Men det är också möjligt att det dyker upp något som hindrar dig från att använda din husbil på våren och sommaren. Det betyder att husbilen ska förvaras under årets varmaste månader då värme och fukt kan byggas upp.

Som ni ser har varje årstid sina egna utmaningar och det går att få mögel i både varmt och kallt väder. Många av samma principer gäller när det gäller att förebygga mögel, men teknikerna kan skilja sig åt eftersom du inte är i husbilen och kollar upp saker regelbundet.

Det första du bör vara uppmärksam på är att hålla husbilen så torr som möjligt. Det innebär en noggrann inspektion för vattenläckor både in- och utvändigt.

Se till att rören inte läcker och att det inte finns några sprickor eller skador på utsidan av husbilen där vatten kan komma in genom taket, dörrarna eller fönstren. Alla komponenter på taket och dörrarna måste täta ordentligt och ordentligt för att hålla fukt ute.

VVS-systemet är en stor bov när det kommer till läckande rör eller skadad utrustning. Se till att det fungerar som det ska och att inget går sönder eller läcker medan husbilen är parkerad.

Även om det inte är nödvändigt att ta bort allt vatten från husbilssystemen, bör du vara säker på att ingenting kommer att läcka, spricka eller gå sönder när de inte används.

Nästa del av mögelförebyggandet är att se till att det finns tillräckligt med luft som strömmar genom kapseln. Detta är särskilt viktigt på sommaren. Att husbilen inte används betyder inte att den ska förbli helt stängd.

  Kan man slå upp ett tält på grus?

Lämna istället några ventiler öppna eller lämna några fönster öppna så att luften kan cirkulera. Ta dock hänsyn till vädret och parkera husbilen under en markis eller använd något för att skydda de öppna fönstren mot regn.

Att hålla husbilen torr och cirkulerande luft syftar till att förhindra att fukt byggs upp. Fukt och värme är säkra sätt att få in mögel i husbilen.

Du kan med jämna mellanrum köra en avfuktare i husbilen för att få bort fukt från luften. Testa att sätta in en liten fläkt för att också cirkulera luften så att saker och ting inte står stilla.

Ett annat alternativ är att lämna torkmedelsbehållare i hela husbilen. Dessa absorberar fukt i luften och kräver ingen elektricitet eller övervakning. Se bara till att byta ut dem när de har absorberat allt de kan eller sluta fungera optimalt.

Många husbilsägare vill ha ett överdrag till hela sin husbil när de förvarar den. Detta håller den ren och torr samtidigt som risken för skador på de yttre komponenterna och färgen minimeras.

Ett skåpskydd kan dock vara begränsande och kanske inte tillåter husbilen att andas. Du kan försöka få till ett överdrag som tillåter luftcirkulation och inte helt omsluter husbilen.

Om du bor på en plats med mycket luftfuktighet, överväg att parkera din husbil på en annan plats. Du kanske kan köra den ur staten för att campa och förvara den där och återvända hem så att den kan förvaras på ett torrt område.

Även om det är frestande att förvara husbilen och glömma den, försök att kontrollera den med några veckors mellanrum. Genomför regelbundna inspektioner för att se om mögel utvecklas så att du kan identifiera orsaken och rensa upp området innan det sprider sig eller blir värre.

Fler artiklar du kommer att älska

Är det säkert att sova i ett mögligt tält?

Hur man rengör ett mögligt tält (förhindra tältmögel och mögelfläckar)

Finns det en Kelley Blue Book eller NADA för campare?