Fördelarna med neoprenstrumpor: När och var man ska använda dem

Ska du skaffa neoprenstrumpor? Är de värda den extra kostnaden? Det finns några riktigt intressanta användningsområden som kan vara överraskande för dig, låt oss dyka in i det.

Den främsta fördelen med neoprenstrumpor är att de håller ut fukt, men de ger också extra isolering och kan användas för att minska friktionen i kombination med andra strumpor. På grund av dessa skäl är de bäst att använda i situationer där du kan bli blöt om fötterna och i scenarier med hög friktion som vandring, backpacking, kajakpaddling eller canyoneering.

Det finns fler fördelar att lära sig om när det kommer till neoprenstrumpor. Du kommer säkerligen att upptäcka att de kan vara användbara på en mängd olika sätt. Fortsätt på och du lär dig allt om fördelarna och användningarna av dessa supercoola strumpor.

Varför använda neoprenstrumpor?

Kanske undrar du varför neoprenstrumpor ens skulle vara nödvändiga. Dina vanliga strumpor har trots allt fungerat bra i flera år, eller hur?

Det kan mycket väl vara sant, men tänk efter hur mycket trevligare det skulle vara att kunna korsa en bäck eller gå genom snö och ha ett extra lager av effektiv isolering för att hålla fötterna varma i de där kritiska situationerna.

Neopren är ett effektivt isoleringsmaterial. Det är på grund av detta som det är används i våtdräkter som bärs av dem som lägger hela sin kropp i kallt vatten.

Här är bara a några fler fördelar neoprenstrumpor kan ge.

Tillsatt värme

Neoprenstrumpor är ett utmärkt val när du vet att du hamnar i en situation som leder till kalla fötter. Tänk att korsa kallt vatten eller färdas genom snö, eller traska genom regnet. Värmen som ges av neoprenstrumpor kommer hålla dina fötter bekvämavilket är otroligt viktigt när du vill fortsätta gå på dem.

Åtminstone utan rätt förberedelser du kan sluta med kalla, blöta fötter och kalla, blöta strumpor, vilket kan orsaka blåsor och obehag. Om dina fötter kommer att vara blöta under långa perioder ökar du risken för hypotermi, och om du spenderar mycket tid på att gå genom snö kan det till och med leda till köldskador. Om du är i en kall plats, du kan inte överförbereda din fotvård.

Mångsidighet

Det finns så många sätt du kan använda neoprenstrumpor. Oavsett om du är backpacka, vandra, resa genom kall snö eller bäckar, canyoneering eller till och med simma, dessa strumpor kan hålla dina fötter från att bli för kalla. I min forskning fann jag att det till och med finns några campare som tycker om att använda dem som skor runt campingen.

Eftersom neoprenstrumpor är lite halare, de kan också fungera fantastiskt som en liner under dina ullstrumpor och skor.

  Kostnaderna för att konvertera en Sprinter Van förklaras

Vattenblockering

Om du väljer den slutna celldesignen av neopren får du också fördelen av vattentäta strumpor.

Vissa neoprenstrumpor går upp i ankeln vilket ger ett lager av skydd om du vandrar i fuktiga förhållanden. Om det ösregnar eller om du korsar en flod finns det ingen möjlighet att hålla sig torr, men i likhet med en våtdräkt kan vattnet isoleras inuti sockorna och hålla dina fötter varma. Ullstrumpor tappar mycket av sin isoleringsförmåga så fort de blir blöta.

Om du korsar en flod är det ibland klokt att inte korsa i dina vanliga skor och istället ha en sko gjord speciellt för att korsa en flod.

Om du vill se några fler idéer för bra crossingskor, vi hittade några enkla och enkla alternativ i en annan artikel vi skrev. Ta en titt på det här!

Fotskydd

Det finns många olika tjocklekar på neoprenstrumpor där ute – de neoprenstrumpor jag pratar om just nu som kan användas för vandring är de tunnare strumpor.

När du planerar att gå långa sträckor kan dina fötter vara i riskzonen för alla typer av skador. Ont i foten, blåsor och det obekväma gnuggandet av skor som skapar råa fläckar kan göra att du önskar att du hade stannat hemma. Ännu värre, ibland kan skor som du normalt anser vara pålitliga visa sig vara mindre bekväma när du vandrar mil efter mil.

Vattenfuktighet ökar friktionen på dina fötter samt mjukar upp huden vilket gör att blåsor blir vanligare. En neoprenstrumpa under dina vanliga vandringsstrumpor fungerar som en glidning som förhindrar en del av denna friktion.

Förutom problem med skor, skräp som små stenar och splitter kan ibland ta sig in i dina sulor. Om du tar med dig några neoprenstrumpor för att åtminstone använda som en kudde, kan du undvika smärtan som skräp kan orsaka.

Vandring eller backpacking med neoprenstrumpor

Det finns många vandringsleder där ute som kan låta dig undvika effekterna av våta fötter ganska enkelt om du vill. Men det kanske inte är lika lätt att uppnå när du backpackar. Om du inte känner till varje vändning och sväng på leden, kommer du sannolikt att träffa vatten.

Om det händer är det mycket bättre att vara säker istället för att ångra sig. Våta, kalla fötter kan göra en vacker vandring helt olycklig. Med ett par neoprenstrumpor på kan du ta dig genom vattnet med lite mindre friktion på fötterna. Åtminstone kommer allt vatten som kommer in i dina skor att bli tillräckligt varmt för att det inte blir alltför stora problem.

  Behöver du ett medlemskap för att bo på en KOA-camping?

Även om du inte korsar något vatten, om du väljer en tjockare neoprenstrumpa extra kudde som neoprenstrumpor erbjuder kan göra resan så mycket lättare för dina fötter.

De som är nya på vandring är kanske inte alltid säkra på hur lång led de ska välja, eller hur ett bra tempo ser ut. För att guida dig genom att hitta ditt perfekta tempo har vi gjort en del efterforskningar om det tillgängliga ämnet här.

Canyoneering Med Neoprenstrumpor

Canyoneering är en extrem utomhusaktivitet där du upplever många olika landskap. ”Simmare” är kanjoner där du måste vada eller simma genom vattenpölar. Helig makrill… det här är en så rolig upplevelse. Vattnet är så fantastiskt att simma genom, men det kommer med priset för att dina kläder nu är blöta när du klättrar nerför en kanjon.

Golden Cathedral Neon Canyon Escalante National Park Utah

Canyoneering är per definition tufft för dina fötter. Du klättrar, går på väggen och använder alla händer och fötter för att ta dig säkert genom kanjonen. Neoprenstrumpor kan vara en stor tillgång här för att hålla fötterna om fötterna blir blöta och för att minska friktionen.

Neoprenstrumpor ger komfort i kanjonerna tack vare den extra kudden de ger. När det är dags att ta itu med vatten hjälper de till att hålla dina fötter varmare och torrare än de skulle vara annars. Beroende på dina egna preferenser kan du välja att bära dem under hela resan eller bara ta med några neoprenstrumpor när du faktiskt behöver ta itu med vatten.

Det är det i alla fall välgörande att ha dem till hands.

Kajakpaddling med neoprenstrumpor

Det är bara naturligt att förvänta sig att det uppstår lite väta under en kajaktur. Det betyder dock inte att du vill ha kalla, blöta fötter hela dagen. Neoprenstrumpor hjälper verkligen till att hålla dina fötter sköna och mysiga, även om vatten kommer överallt.

Kvalitetsneopren är designat för att åtminstone hjälpa till med att värma upp vattnet. Dina fötter kan fortfarande bli blöta, men de kommer åtminstone inte att frysa. Enligt en artikel om olika sorters strumpor skriven av Joyce Smith för The Ohio State University Extension, neoprenstrumpor använder sig av en specialdesignad kärna gjord för att hålla din kroppsvärme i så mycket som möjligt.

Saker att tänka på när du köper neoprenstrumpor

Neoprenstrumpor är utan tvekan ett utmärkt val i en mängd olika situationer. Som sagt, de är inte perfekta. Tyvärr finns ännu inte tekniken för att skapa den perfekta, varma, vattentäta strumpan, men neoprenstrumpor kommer ganska nära!

Om du vill prova några neoprenstrumpor själv, vår artikel om de bästa neoprensockorna för vandring kan hjälpa dig att hitta det perfekta paret. Kolla in det här!

  Är en vandrings-GPS värd det nu för tiden?

Passningen

Neoprenstrumpor är designade för andra ändamål än vanliga strumpor. Vanligtvis förväntar sig folk inte att bära sina neoprenstrumpor på en daglig basis. Som ett resultat, du kommer sannolikt att upptäcka att de inte har samma passform som de strumpor du normalt skulle köpa.

Du kanske upptäcker att de är mindre bekväma, har tjockare sömmar eller känns kvävande i dina skor. Det är på grund av detta som det är viktigt att leta runt för att hitta de neoprenstrumpor som passar dig bäst. Det är naturligt att förvänta sig att passformen är tightare inuti dina skor, men du vill se till att dina fötter fortfarande är bekväma.

Du kanske måste experimentera med olika strumpor innan du hittar det du behöver.

Dina fötter kan fortfarande bli blöta

Även om neoprenstrumpor är otroligt användbara, är de inte en lösning för att undvika blöta fötter. Det finns fortfarande situationer där dina skor kan hamna i vatten. Om skorna du har på dig inte är vattentäta kan neoprenstrumpor bara göra så mycket. En del neopren är också designad med skum med öppna celler, vilket innebär att vattnet kommer in utan att tveka.

Dessutom, skor som är för korta för en vattenkorsning kommer att resultera i att vatten rinner över topparna och in i dina skor och strumpor. Som ett resultat är det en bra idé att ta med några högre stövlar om du ska korsa mycket vatten. Vissa campare rekommenderar till och med att använda vadare för att verkligen se till att du inte hamnar genomblöt.

De kan ta tid att torka

Även om neoprenstrumpor kan vara ganska effektiva för att undvika vattensjuka fötter, kan det innebära att de suger upp mycket av det vattnet. Om du är bekant med att använda en våtdräkt för dykning eller andra vattenbaserade aktiviteter, kommer du att ha en bra känsla för hur dessa strumpor kommer att fungera.

När du väl har tagit dig igenom vattnet kanske du upptäcker att dina neoprenstrumpor det tar ett tag att bli torr. Om de sitter kvar i dina skor ett tag efter vandringen kan det bli svårt för dem att torka ut effektivt. Följaktligen kan det vara värt att ha ett backup-par, eller åtminstone ett par torra vanliga strumpor du kan byta till om du känner dig obekväm.

Vattentät allt tar längre tid att torka – så det är bra att vara förberedd.