Fördelarna med att bära en löparhatt

Du är på väg att springa, så du tog tag i dina löparskor, löparstrumpor och några bekväma, fuktavledande kläder. Du har allt du behöver, eller hur? Inte nödvändigtvis. Du måste se till att skydda din noggin också, gärna med en löparhatt. Varför bära en löparhatt?

Att bära en löparhatt är fördelaktigt på följande sätt:

  • Förhindrar att din hårbotten blir solbränd
  • Ger skydd mot vädret
  • Förhindrar att ditt hår kommer i ansiktet
  • Kan öka aerodynamiken
  • Kylar ditt huvud så att du inte blir överhettad
  • Ser jättebra ut

Framöver kommer vi att utveckla de 6 fördelarna med att bära en löparhatt så att du kan bli övertygad om att utrusta ditt huvud med denna måste-ha-tillbehör. Vi kommer även att ge några tips om hur du väljer en löparhatt om du vill köpa en direkt.

Låt oss börja!

6 stora fördelar med att bära en löparhatt

Solskydd

Det spelar ingen roll om du har fullt hår eller väldigt lite, ditt huvud kan bränna vid långvarig solexponering. Om du någonsin har tillbringat en dag ute i havet på stranden, vet du förmodligen hur en bränd hårbotten känns. Det är otroligt smärtsamt och det är svårt att få lindring på grund av brännskadornas placering.

Att skrapa solkräm ovanpå ditt huvud – även om det skulle vara det bästa alternativet – är inte riktigt genomförbart för många människor. Du vill inte att den vita gunken ska fastna i håret, så du tenderar att gå utan.

De dagar när du förbereder dig för en lång löprunda som ett halvmaraton eller en hel och solen skiner, vill du definitivt ha en löparhatt. Toppen av ditt huvud kommer att skyddas från solljuset, liksom ditt ansikte eftersom din hatts näbb kommer att ge en skyddande skugga.

Detta är för det bästa, eftersom det enda mer smärtsamma än att bli solbränd i hårbotten är att få en i ansiktet.

En barriär mellan dig och elementen

Den coola delen med löparhattar är starkt solljus är inte det enda andra väderelementet du är säker från.

Om du är en hängiven löpare missar du förmodligen sällan en dag om det inte faller skyfall eller snöstorm där ute. Lite regn avskräcker dig inte, inte heller några snöflingor innan de börjar fastna.

Problemet med det här vädret är att det snabbt kommer i ansiktet, svider i huden och får dig att gnugga mycket i ögonen. Du har försökt linda en vinterscarf upp till hakan, men det hjälper inte resten av ansiktet eller huvudet.

  Hur man väljer en idealisk kikarsikte för jakt? 5 experttips

En löparhatt kommer att hålla ditt ansikte fritt från väderpåverkan. Allt det regnet kommer att falla på näbben på din löparhatt så att ditt ansikte förblir torrt, och detsamma gäller snö.

Styr ditt hår

Har du någonsin gått nerför gatan en särskilt blåsig dag? Om vinden är vänd mot dig snarare än bakom dig, då blåser ditt hår galet åt det här och det, piskar runt ditt ansikte och kommer i din väg. Du behöver inte ens långt hår för att det snabbt ska bli till besvär.

Föreställ dig nu att du tävlar i ett maraton och att det kommer till slut. En kraftig vindpust blåser in och ditt hår är återigen i ansiktet, vilket hindrar synen. Detta kostar dig så småningom loppet. Hej, det kan hända.

Även om du drar håret i en hästsvans, tenderar det att hitta ett sätt att komma loss när du springer kraftigt, vilket är så irriterande. Med en löparhatt kan du dra upp och bort håret från ansiktet och sedan sätta på hatten, stoppa in håret i det så att det är en icke-faktor.

Kan öka aerodynamiken

Som löpare kanske du har hört talas om aerodynamik, men du är visserligen inte superbekant med vad de är och hur de fungerar. Aerodynamik relaterar till kroppar som färdas genom rörlig luft och hur det påverkar luftflödet.

Utanför vinden som genereras av vädret producerar du också din egen vind om du får tillräckligt med fart under löpningen. Beroende på vad du har på dig kan du potentiellt öka din hastighet genom aerodynamik eller skapa motstånd. Du vill undvika att dra så mycket du kan, eftersom det saktar ner dig.

Om du till exempel bar en lös vindjacka för att springa kan det verka som ett bra val just då, särskilt på en blåsig morgon. Men eftersom klädesplagget sitter löst så hakar det i mot vinden när du springer. Om du körde ett varv med en vindjacka och sedan ett varv utan vindjacka och inga andra faktorer förändrades, skulle du ha en snabbare körhastighet utan vindjacka.

Din hastighet kommer inte att vara löjligt snabbare, men du bör ha en liten ökning.

  Hur man kryddar en gjutjärnspanna – på rätt sätt

För att utnyttja kraften i aerodynamiken när du springer bör du köpa löparskor som är lätta. Det rekommenderas också att du tar bort kroppshår på benen (det gäller även för män), väljer alltid löparkläder som sitter nära din kropp och drar tillbaka håret. En löparhatt kan också förbättra din aerodynamik, så prova!

Håller huvudet kallt

En annan anledning till att köpa en löparhatt är att kyla ner din noggin. Ja, det finns den uppenbara fördelen att eftersom din hud inte utsätts direkt för solen med en löparhatt, kommer du att hålla dig svalare. Ändå är det, på en kraftig löpning, nästan omöjligt att undvika att bli svettig av alla ansträngningar du lägger ner.

Det är därför många löparhattar är gjorda för att omdirigera svett, flytta den bort från ditt huvud och sedan förånga den. Denna fukttransporterande håller ditt huvud svalare eftersom det är mindre svettigt. Dessutom är det inte så illa att ta av sig hatten efter en lång dag, eftersom håret inte är genomdränkt av svett.

Mesh- eller tygpaneler i många löparhattar ökar andningsförmågan så att ditt huvud återigen inte är mättat med svett, även efter ett särskilt ansträngande lopp.

Ser jättebra ut

Om du fortfarande inte är såld på löparhattar, leta då upp kontona i sociala medier för några av dina favoritproffslöpare. Vi är säkra på att de oftare än inte använder löparhattar av ovanstående skäl. De tenderar också att se riktigt häftiga ut när de gör det.

Du kan också öka din coola faktor med en löparhatt. Att bära en kommer omedelbart att få dig att se ut som en mer legitim löpare, vilket sätter dig i sinnesstämningen för att lyckas.

Så väljer du rätt löparhatt för dig

Du är övertygad om att du behöver en löparhatt innan det stora loppet. Utmaningen är att hitta en som kryssar i alla rutorna ovan. Här är några funktioner du vill ha i en kvalitetslöparhatt.

Reflektivitet

Tränar du ofta för dina lopp först på morgonen eller till och med efter jobbet? Vid båda dessa tidpunkter är sikten mycket reducerad. Detsamma gäller om du springer under mulet och regnigt väder.

För din säkerhet, se till att din löparhatt har några reflekterande remsor, särskilt på räkningen. Dessa remsor berättar för andra människor och bilister att hej, du är här, och att du ska undvika att slå dig.

  Bästa Paramotorhandskar

Fuktavledning eller överföring

Nuförtiden kan löparhattar överföra fukt på alla möjliga kreativa sätt. Vissa har meshpaneler för att låta ditt huvud andas medan andra har ett foder i hatten som nästan är som ett svettband och fungerar på ungefär samma sätt. Din hatt bör ha minst en fukttransporterande funktion.

Flexibel räkning

En idealisk löparhatt kommer med en sedel som är flexibel så att du kan justera den beroende på dina behov för dagen. Du kan böja sedeln så att den är rakt ut, böjd nedåt eller till och med böjd upp om du vill.

Stil

Du kan välja bland olika stilar för löparhatt. Om du vill satsa på en mer klassisk, 80-talsinspirerad look, är ett visir ett bra val. Denna lätta hatt kommer att rymma frisyrer som höga hästsvansar, men tänk på att ett löpvisir inte har någon topp. Bär bara den här hatten på molniga dagar utan mycket sol.

En mössa låter dig springa på vintern utan att ge efter för den isande kylan. Mössor tenderar att vara one-size-fits-all eftersom deras stretchiga material kan rymma alla typer av huvudstorlekar.

Du kan också prova en strapback, som också är känd som en snapback. Dessa hattar har anpassningsbara diametrar via bandet och remmen.

Passa

Okej, så hur mäter man en löparhatt för att säkerställa att den passar? Du behöver en flexibel måttband. Låt en vän eller partner ta mätaren och sätta den runt ditt huvud och placera den precis över dina ögonbryn. Mätaren bör också rensa dina öron.

Skriv ner omkretsen på ditt huvud och handla sedan din löparhatt med hjälp av den informationen. För att hitta den perfekta passformen för din hatt kanske du vill minska och sedan köpa en storlek upp också för att se vilken hatt som känns bekvämare.

Slutgiltiga tankar

Löparhattar är ett rekommenderat tillbehör oavsett om du tränar löpning eller förbereder dig för ditt senaste maratonlopp. Dessa hattar ser bra ut, skyddar dig från väder, kyler huvudet och förbättrar möjligen din löpaerodynamik.

Med informationen i den här guiden är du redo att köpa din första löparhatt. Lycka till!