Förankring med hylsor kontra kilankare: Förklarade Skillnader

Det kan vara svårt att välja mellan betongankare då dina behov kan variera med olika projekt. Även om hyls- och kilankare är lika i konstruktion, finns det några viktiga skillnader som du bör känna till innan du väljer mellan dem. Annars kan du ha fastnat med ett ankare du inte kan använda eller ett oavslutat projekt.

Även om hyls- och kilankare kan se likadana ut, har de väldigt olika användningsområden. Du kan använda hylsankare på många olika material, men de ger inte ett lika starkt grepp som kilankare. Under tiden bör du bara använda kilankare med solid betong, men de tar längre tid att installera.

Låt oss diskutera de viktigaste skillnaderna mellan hylsankare och kilankare och vilka som bättre passar dina behov.

Är hylsankare och kilankare samma sak?

Vid en första anblick kan hylsankare och kilankare se ganska lika ut, men de är ganska olika. Det finns inte bara skillnader i deras hållförmåga, utan de har också begränsningar för de material du kan använda dem med.

Hylsankare i korthet:

 • Anslut betongmaterial
 • Kan fästa andra material till betong
 • Håll inte lika bra som kilankare
 • Billigare
 • Klarar vibrationer

Kilankare i en blick:

 • Anslut betongmaterial
 • Fungerar endast med betong
 • Håll bättre
 • Dyrare
 • Bör inte utsättas för vibrationer eller rörelser

Använda hylsankare

Nu när vi känner till några av de grundläggande skillnaderna mellan hylsankare och kilankare, låt oss gå in mer i detalj om deras olika användningsområden. Hylsankare håller inte lika bra som kilankare helt enkelt på grund av deras konstruktion och syfte. Du kan använda hylsankare för en mängd olika projekt, medan du bara bör använda kilankare för betong.

Om du har ett projekt som involverar betong, tegel eller block, kommer hylsankare att fungera bra för något av dessa material. Tyvärr är det inte så för kilankare. Så, beroende på projektets krav, kan du få mycket mer gjort med ett hylsankare.

Mångsidigheten hos hylsankare kan komma i vägen när det gäller deras styrka. Även om de har en anständig hållstyrka, slår kilankare dem i styrka överlägset. Detta kan hända med ankare som hylsankare eftersom de arbetar med mer än ett specifikt material. I det här fallet innebär mångsidighet att offra några av lasterna.

Detta bör dock inte avskräcka dig från att använda hylsankare för dina projekt. De kan fortfarande hålla tillräckligt bra för att slutföra många projekt. Men de som behöver maximal säkerhet i sina betonglastrum bör överväga kilankare.

Använda kilförankringar

Kilankare är bra för ett säkert grepp när du arbetar med betong, men det är så långt de går. Du bör aldrig använda dessa med andra material som du kan med hylsankare. Att använda dem med andra material kommer att påverka säkerheten i lastrummet och kan orsaka många problem för dig.

Om du använder kilankare i andra material än betong kan du uppleva en oförmåga att ta bort ankaret från det felaktiga materialet. Du kanske också märker att den snurrar när den är på plats när den borde stå still. I slutändan kommer att använda kilankare med material som inte är betong avsevärt offra kvaliteten på lastrummet.

Se även  Hur man lossar en tät bult utan verktyg

En sak som förändrar kilankarets integritet är rörelse. Även om hylsankare kan motstå vissa vibrationer, bör du aldrig använda ett kilankare i en situation där det kan röra sig eller vibrationer kan uppstå. Detta kommer att orsaka problem med spärrens integritet.

Så, håll dig till stationära, konkreta projekt för att få ut det mesta av ett kilankare och se till att det håller så starkt som möjligt.

Likheter:

 • Alternativ i rostfritt stål för utomhusbruk
 • Båda finns i en mängd olika storlekar
 • Liknande installationsprocess

Hur man borrar ett hål för ett hylsankare kontra kilankare

Nu när vi täckte några av de viktigaste skillnaderna mellan hylsan och kilankare, låt oss prata om hur man använder dem. De har en mycket liknande installationsprocess. Så att installera den ena jämfört med den andra borde inte vara alltför svårt. För att installera båda ankarna måste du först borra ett hål, men hålkraven ändras beroende på vilket ankare du väljer.

Borra ett hål för ett hylsankare

Först måste du borra ett hål som har samma bredd som ankaret. Detta är absolut nödvändigt för att få ut det mesta av hållfastheten hos ett hylsankare. Annars kommer det lätt att lossna. Hålet som du borrar bör också vara ungefär en halv tum (1,27 cm) längre än hylsankaret.

Den tillagda halvtum (1,27 cm) för längden på hålet kan vara förvirrande när du tänker på att hålets bredd måste matcha exakt. Den extra halvtumslängden (1,27 cm) gör att eventuellt damm du missat när du rengör hålet har någonstans att ta vägen. Annars kan det störa ankarets förmåga att passa i hålet.

Även om ankaret passar in i hålet med överblivet damm, kan det fortfarande göra att ankaret glider eller rör sig när det inte borde. Så det kan påverka lastrummets integritet. Att ha det extra utrymmet på baksidan gör att dammet kan röra sig mot baksidan av hålet, hålla sig ur vägen för ankaret och tillåta ankaret att greppa om kanten hårt.

Borra ett hål för ett kilankare

Även om borrning efter ett kilankare liknar ett hylseankare, finns det några viktiga skillnader att vara medveten om. Kilankare har ett minsta ingjutningsdjup baserat på ankarets bredd. Detta extra inbäddningsdjup gör att kilankaret kan hålla lika starkt som det gör. Så du måste vara uppmärksam på storleken på ankaret innan du börjar borra.

För kilankare som är en halv tum breda behöver du minst 2 ¼ tum (0,64 cm) inbäddning för att det ska fästa ordentligt. För 1-tums (2,54 cm) kilankare behöver du 4 ½ tum (1,27 cm) inbäddning. Tänk på att dessa siffror är ett minimum. Så du kanske vill lägga till ännu mer när du borrar för att få ut det mesta av ditt kilankare.

Se även  Kan du fläcka träspackel?

I likhet med hylsankare kräver kilankare också att du borrar ett hål med exakt samma bredd. Detta kommer att hjälpa det att hålla sig. Du kan också lägga till en halv tum (1,27 cm) till slutet av borrlängden precis som du gör med hylsan, men detta skulle vara ett tillägg till inbäddningsmängden. Så kilankare kräver mycket mer utrymme för att få bästa möjliga fäste.

Tips för att installera båda ankarna:

Oavsett vilket ankare du väljer har vi några viktiga tips som hjälper dig att få bästa möjliga fäste och undvika olyckor. Installera först aldrig ett ankare nära en spricka, eftersom installationen kan orsaka ytterligare sprickor.

När du borrar och rengör hålet för ditt ankare, se till att du bär ögonskydd. Det är ingen dålig idé att bära något över händerna och munnen också för att bättre skydda dig från damm som kommer från betongen.

Håll också ankarna borta från kanterna på betong eller vilket material du än använder. Om det finns osynliga sprickor i betongen, kan installation av ett ankare för nära kanten orsaka brott när du utsätter någon påfrestning på den. Även om det inte redan är brott är det alltid en risk att borra i betong. Så håll ankarna borta från kanterna för att undvika att de går sönder.

Dessutom bör du alltid rengöra hålen du borrar innan du installerar ankaret. Dammet som lämnas kvar vid borrning i betong, tegel eller block kan påverka hur väl ankaret passar i hålet. Under denna process kan du använda en fläkt eller ett vakuum för att säkerställa att du får allt.

Förberedelser inför projektet:

Nu när vi vet de viktigaste skillnaderna mellan hylsankare och kilankare, låt oss prata om några saker du behöver innan du börjar med ditt projekt.

Hammarborr

Oavsett vilken typ av ankare du väljer eller vilket material du borrar i, behöver du en hammarborr för att få jobbet gjort. Om du arbetar med betong eller liknande material har du förmodligen redan ett sådant redo. Om inte, låt oss prata om varför du behöver en.

En hammarborr borrar fortfarande in i en yta, men en viktig faktor skiljer den från andra borrar. Hammarborrar kommer också att flisa bort området. Detta gör att du kan borra igenom de tuffaste hindren som tegel och betong utan att potentiellt skada din borr. Det låter dig också borra igenom tuffa material mycket snabbare än andra borrar.

Typ av ankare

Det är inte bara viktigt att veta om du planerar att använda en hylsa eller kilankare, utan du måste också bestämma detaljer. Från materialet du väljer till storleken är det viktigt att veta detta innan du påbörjar ditt projekt.

För det första, om ditt projekt är eller kommer att stå utanför någon gång, bör du investera i rostfritt stål. Detta förhindrar vatten från att störa ankarets integritet och förhindrar att rost byggs upp med tiden. Både kil- och hylsankare finns i zink och rostfritt stål. Så välj den rätta för ditt projekt noggrant.

Se även  Mattkniv vs. Utility Knife: Vad skiljer dem åt?

Förutom materialet måste du veta vilken storlek ankare du ska välja. Vanligtvis gäller att ju längre ankare är desto bättre, men det är inte alltid fallet. Du bör beräkna ankarets storlek och nödvändig inbäddning om du väljer ett kilankare. Vi rekommenderar också att ge dig själv en extra halv tum (1,27 cm) i slutet av längden för att ta hänsyn till eventuellt damm.

Ett för långt ankare kan bli ett problem om du inte arbetar med tillräckligt med material eller om din borr inte når tillräckligt långt för att skapa det hål du behöver. Var och en kan förstöra ditt projekt.

Det är viktigt att notera att du inte bör försöka hamra ankaret i betongen om din borr inte skapade ett tillräckligt stort hål. Genom att göra detta riskerar du att böja och vrida ankaret, vilket allvarligt kommer att påverka dess integritet. Så se till att din borr kan hantera den längd du väljer utan ytterligare störningar.

Välj rätt plats

En av de viktigaste delarna av förberedelserna för att installera ett ankare är att se till att du väljer rätt plats. Du kanske inte kan ta bort dessa ankare när du väl har placerat dem i betong eller andra fasta material. Så det är viktigt att vara försiktig var du placerar dem i förberedelseprocessen.

Om du behöver ta bort ankaret bör du börja med att försöka vrida bulten som sticker ut från materialet. Detta kan dock lätt skada materialet som omger ankaret. Så du bör prova detta mycket noggrant utan att utöva för mycket press.

Det bästa sättet att korrigera ett felplacerat ankare är att såga av bulten som sticker ut ur materialet. Detta gör att du kan hantera utsprånget utan att riskera sprickor och brott i materialet runt ankaret. Om du fortfarande har en del av ankaret som sticker ut ur betongen kan du försiktigt hamra det längre in i det borrade hålet.

Det är här det extra utrymmet som finns kvar i det borrade hålet verkligen kommer till användning. Kom ihåg att om du inte placerade hålet och nu vet om det finns utrymme kvar för ankaret att gå längre in, kan det orsaka sprickor i betongen om du hamrar på det. Så hamra bara in den längre in om du är säker på att det finns extra utrymme för den att gå in i hålet.

Slutgiltiga tankar

Det finns många likheter mellan hylsankare och kilankare. Du bör dock överväga några viktiga distinktioner innan du väljer en. Vi rekommenderar ett kilankare om du har ett helbetongprojekt som kräver ett fäste. Välj hylsankaret för ett billigare alternativ som fungerar bra med andra material.

Lämna en kommentar