För- och nackdelar med trätrappor

Trä har varit det mest populära valet för trappor i hundratals år. Det finns många goda skäl till varför folk köper dem, men det finns också några varningar. Så, vad är för- och nackdelarna med trätrappor?

Trätrappor har fördelen av att se bra ut, är lätta att rengöra, underhålla, reparera och lägga till det totala värdet på ditt hus. De kan dock vara väldigt hala, bullriga och dyra att installera. Dessutom tenderar de att spricka med tiden från uppvärmning och kylning, och djur kan skada träet.

Den här artikeln kommer att gå igenom alla för- och nackdelar med trätrappor som du bör känna till innan du bygger din nästa trappa. Det hjälper dig att överväga alla unika egenskaper hos trätrappor så att det blir lättare för dig att bestämma vilket material du ska använda.

Fördelen med trätrappor

Trätrappor har några viktiga fördelar på sin sida. Det finns en anledning till varför du ser dem överallt, och allt har inte att göra med kostnad eller tillgänglighet.

Här är några av de viktigaste fördelarna med trätrappor.

Trätrappor ser fantastiskt ut

Om du älskar trä lika mycket som jag, kan du inte hålla med om denna punkt.

Välbyggda trätrappor är en av de mest slående egenskaperna i hela ditt hus. Speciellt när det är det första en gäst ser när du öppnar dörren.

Alla träslag ser bra ut och är relativt lätta att hitta. Du kan uppnå nästan vilken look du vill, från traditionell och antik till minimalistisk och modern.

Vill du ha en trappa som ser varm, inbjudande och mysig ut? Välj ett mörkare trä som valnöt, rosenträ eller mahogny.

Om du föredrar den moderna vita trästilen kommer du att älska björk, ask, hickory och lönn.

Men det viktigaste försäljningsargumentet med trätrappor är att du kan matcha dem med ditt golv.

Du kan få exakt samma trä för att få ett utseende av kontinuitet.

Se bara till att du köper samma virke från samma företag så att du inte behöver oroa dig för små färgskillnader som kan påverka det slutliga utseendet på din trappa.

Se även  Kan du mikrovågsugn glas? Och hur du kontrollerar din behållare

Det är bäst att använda samma trä för både dina golv och trätrappor eftersom trä ser lite annorlunda ut när det åldras. Dessutom kan två träd av samma typ producera väldigt olika färger, så om du vill att trappan ska matcha dina golv bör de vara gjorda av trä från samma källa.

Trätrappor är superenkla att rengöra

Ett annat stort plus för trätrappor är att du kan torka rent på några sekunder.

Ta bara en högkvalitativ mopp och lite trärengöringsmedel, så blir det skinande nytt på några sekunder.

Om du inte vet vilket rengöringsmedel du ska använda rekommenderar jag Bona Rengöringsmedel för trägolv från Amazon. Det tar bort alla fläckar på några sekunder och lämnar inga klibbiga rester.

Trätrappor med lackfinish är ännu lättare att rengöra, och eventuellt damm, smuts och klibbiga ämnen kommer att lossna utan ansträngning.

Trätrappor är lätta att reparera och återställa

Visste du att trätrappor är ett av de enklaste materialen att reparera?

Om träet på en av dina trappor spricker kan du riva av det och byta ut det mot ett nytt på bara några minuter.

Det är också därför du alltid ska köpa mer än du behöver när du bygger eller renoverar ditt hem. De flesta av oss gör redan detta med kakel, men vi glömmer ofta bort våra trätrappor.

En mindre vanlig reparationsmetod skulle vara att laga lite epoxiharts och fylla i sprickorna.

Färgglatt ser fantastiskt ut med trä, men detta är bara vettigt om du renoverar gamla trätrappor.

Alternativt kan du använda något traditionellt träspackel och slipa ner det när det är torrt.

Trätrappor ökar andrahandsvärdet på ditt hus

Precis som trägolv kommer trätrappor att lägga lite till det totala priset på ditt hus.

Detta rättfärdigar ganska mycket den något högre kostnaden för lövträ jämfört med betong, metall och mattor, och du kommer att få tillbaka det mesta av pengarna om du bestämmer dig för att sälja ditt hem.

Nackdelarna med trätrappor

Än så länge låter trätrappor fantastiskt, eller hur? Även om de ser bra ut och är lätta att rengöra och reparera, har trätrappor några nackdelar.

Se även  Hur smakar Creme Brulee? Den klassiska parisiska rätten

Trä är trots allt ett organiskt material, och allt kan inte alltid vara oklanderligt. Så låt oss ta en titt på några viktiga överväganden innan du skaffar din nya trätrappa.

Trätrappor kan vara mycket dyra att installera

Även om de utan tvekan ökar det totala värdet av ditt hus, är de väldigt dyra att börja med.

De kostar mellan $100 och $200 per steg i snitt, vilket snabbt går ihop om du har en lång trappa. Denna kostnad inkluderar arbete och annat material. Dessutom kommer premium och sällsynta träslag att kosta mer att tillverka.

Om du är en självsäker hantverkare kan du prova att installera trappan och trappan själv. Det är inte så svårt, och det är oftast att fixa små misstag.

Du hänvisar till den här YouTube-videon från Stairtreads om du undrar hur du installerar trappsteg på egen hand:

Trätrappor skapar buller

Vi är alltför bekanta med det höga knarrandet och gnisslet som händer när vi kliver på en trätrappa.

Ljudet är otroligt irriterande och högt. Det kommer att väcka hela din familj när du försöker gå ner för trappan på natten. Det gör kvällssnacks nästan omöjligt.

Och ljudet blir bara värre när träet blir äldre. Träet snedvrids något med tiden, vilket gör att det böjs och skriker.

Du kan åtgärda det genom att göra några av följande saker:

  • Fyll eventuella luckor du ser med lim. Var uppmärksam på var ljudet kommer ifrån för att identifiera luckorna.
  • Smörj träet torrt. Precis som med pipiga skor kan lite babypuder dämpa gnisslet. Återigen, lägg den där den gnisslar mest.
  • Lägg till skruvar eller spikar. Detta kommer inte att se bra ut, men du kan fixa skevt trä genom att slå i några spikar eller skruva i skruvar med en borrmaskin.
  • Byt ut steget. Om inget annat kan lösa ditt problem, kommer det alltid att fungera att ersätta hela träbiten helt och hållet.

Trätrappor är hala

Lack, klarlacker och de flesta andra träfinisher är fantastiska. De skyddar din trätrappa från alla skador, plus att de ger ett glänsande utseende till det annars trista träet.

Se även  Långsam spistemperatur: Låg och hög inställningar bryter ner

Men dessa finish är också extremt hal. När dina trägolv är färdiga känns ytan mer som glas än trä.

Du kan installera en självhäftande matta för att förhindra att den blir hal. Men att göra det förstör hela poängen med att ha vackra trätrappor (och fungerar också som en extra kostnad som kanske inte är i din budget).

Trätrappor är mottagliga för skadedjur

Att trä är en ekologisk produkt kommer upp igen. Människor har ett bra (men komplicerat) förhållande till trä, och det har även skadedjur.

Det klassiska exemplet vi alla tänker på är termiter. Vi har alla sett dem äta ner ett helt hus i tecknade serier. Tyvärr för dig kan det hända med dina trätrappor också.

Andra skadedjur som myror, skalbaggar och borrar älskar att äta trä också.

Lack gör ett bra jobb med att skydda trappan, men det är inte perfekt. Dessutom kan små insekter krypa under trappan och äta upp de oavslutade delarna.

Trätrappor spricker med tiden

Du kommer aldrig att se metall-, betong- eller mattor spricka, oavsett hur gamla de är. Å andra sidan spricker trä ganska lätt.

Förutom trycket från att gå på, expanderar trätrappor och drar ihop sig när de blir uppvärmda och kylda. Denna cykel förvränger träet och gör att det så småningom spricker.

Träspackel kan ta hand om denna fråga, men trappan kommer aldrig att se likadan ut. Dessutom, bara för att reparationer går snabbt betyder det inte att de inte tar tid och ansträngning. Med material som håller längre behöver du inte oroa dig för att ständigt hinna med att reparera dina trappor.

Slutgiltiga tankar

Trä är ett populärt material för trappor. Trätrappor ser bra ut och är mycket lätta att underhålla. De ökar också priset på ditt hus när du bestämmer dig för att sälja det.

Men de är dyra och knarrar mycket när du kliver på dem. Dessutom kan de lätt skadas av insekter och andra skadedjur.

I slutändan är det upp till dig att bestämma om trätrappor är något för dig eller om du vill ha något annat istället.

Lämna en kommentar