För- och nackdelar med ryggsäckar med rulltopp

Rolltop-ryggsäckar har blivit extremt populära de senaste åren. De stängs som en torr väska, men har kapaciteten som en traditionell ryggsäck. Människor verkar falla i två läger när det kommer till rolltop-paket. Antingen älskar de dem eller hatar dem. Du bör ha Rolltop-paket har många fördelar, men de har lika många problem. Så varför ska du överväga ett rolltop-paket?

Vilka är fördelarna och nackdelarna med rolltop-ryggsäckar? Rolltop-förpackningar stänger som en torrväska med en lätt, enkel design som är mycket mer mångsidig och hållbar än traditionella förpackningar. Toppen komprimeras, vilket gör att en stor ryggsäck känns som en dagsäck. Enkla mönster är bra för kompressionsändamål, men du har färre fack/fickor för att organisera utrustning och färre fästpunkter.

Du bör definitivt överväga ett rolltop-paket om du kan lösa organisationsproblemet. Att organisera med torra påsar och prylpåsar är alltid ett alternativ om du behöver extra organisation. Rolltops är lättare än traditionella ryggsäckar, vilket gör dem perfekta för ultralätta/lätta backpackers. I resten av det här inlägget ska jag gå igenom alla för- och nackdelar med rolltop-paket och lära dig några knep för att få en rolltop att se mer ut som ett traditionellt pack.

Vad är ett Rolltop-paket?

Rolltop-paket stängs genom att rulla ner överflödigt tyg på toppen av förpackningen. Det finns ingen dragkedja eller dragkedja upptill på väskan. Detta ger dig en extra nivå av komprimering uppifrån och ned som gör att du kan minska överflödig packvolym. Idag har de flesta rolltops även avtagbara topplock som kan fungera som extra lättåtkomligt förvaringsutrymme.

De flesta som använder rolltops har en minimalistisk inställning till backpacking. Färre yttre remmar förenklar ryggsäcken och kompressionsrullen ”minskar” oanvänt utrymme mer effektivt än ett konventionellt topplock med mer definierad form. Brist på remmar begränsar din bärposition för björnburkar och skum, men du bör kunna spänna fast dem under det avtagbara topplocket.

Roll-tops populariserades av tillverkare av ultralätta ryggsäckar. Designen är så enkla att de kan spara mycket vikt utan att minska den totala förpackningsstorleken. Nästan varje ultralätt ryggsäck på marknaden använder en rolltop-design (vissa har dragsko).

Så du kan ha en enorm ryggsäck som väger mindre än en traditionell dagsäck. Genom att vika toppen nedåt och klämma ihop den kommer den att kännas likadan på ryggen. Det är inga besvärliga växlingar och viktobalanser som man vanligtvis får i en halvpackad ryggsäck.

Vilka är fördelarna och nackdelarna med Roll Top Packs?

Rolltop-paket använder ett strömlinjeformat tillvägagångssätt som eliminerar alla onödiga fickor. Detta gör att förpackningen kan rullas ihop och komprimeras till en bråkdel av sin tidigare storlek. Tillverkare av kedjehjul kan spara mycket vikt genom att eliminera alla externa fickor. Det är i princip som en gigantisk torrväska som spänns fast på ryggen som en traditionell ryggsäck.

Att komprimera din ryggsäck hjälper verkligen till med komforten. Det spelar ingen roll hur full din ryggsäck är när du komprimerar den. Det tillsatta tyget kan lägga till några kilo till ryggsäcken, men det kommer inte att kännas obehagligt när den är halvfull. Så du kan använda samma ryggsäck på dagsturer, weekendresor och längre ryggsäcksresor.

Uppenbarligen finns det definitivt nackdelar med en sådan förenklad design. Att ta bort fickor/remmar är bra för kompressionsändamål, men det är fruktansvärt för organisationen. Du har en gigantisk väska, så du måste gräva igenom alla dina grejer för att hitta något på botten.

  Hur skyddar man ved från snö?

Detta kan åtgärdas genom att organisera saker i torra påsar och lägga viktiga saker ovanpå, men det tar ett tag att vänja sig vid förändringen. Jag kommer att förklara några tips längst ner i det här inlägget för att lösa dessa organisationsproblem, så se till att scrolla ner för några snabba tips.

Några av de bästa Rolltop-paketen

Det finns verkligen inte så många alternativ när det kommer till rolltop-paket. Granite Gear och REI är de enda företag jag känner till som tillverkar rulltoppar. Jag är säker på att det finns andra, men jag kan inte komma på några.

Personligen föredrar jag Granit Gear Crown 2 60 liter (herrversion) som kommer i en kort, vanlig och lång storlek. De säljer även en damversion av 60 liters Crown 2 som har ett kortare fjädringssystem, men det har jag bara sett på REI. Den är några gram tyngre än 55 liter REI Coop Flashmen den har ett bekvämare fjädringssystem.

Här är en lista över mina favoritrolltops utan speciell ordning.

  1. Granit Gear Crown 2 60 liter (herrar)
  2. Granit Gear Crown 2 6o Liter (damer)
  3. Granit Gear Virga 2 52 liter (unisex)
  4. Granite Gear Virga 26 (Unisex)
  5. REI Flash 55 (herrar)
  6. REI Flash 55 (kvinnor)
  7. Granite Gear Scurry Ultralight 24 liters dagspaket

Fördelar med Roll Top Packs

Användningen av en strömlinjeformad rolltop har många fördelar. Om du försöker gå ner i vikt och komma in i den ultralätta/lättviktiga livsstilen är en ryggsäck med rolltop den enda vägen att gå. Det finns helt enkelt inget sätt att få ner en konventionell ryggsäck till samma vikt som en rolltop. Vissa tillverkare har kommit nära, men de kan helt enkelt inte konkurrera med ultralätta förpackningar som Granit kugghjulskrona 2.

Så vad gör roll top packs speciella? Jag ska först diskutera några fördelar med rullväskor och sedan hamna i några fallgropar.

1) Kompressionstopp (justerbar volym)

Den justerbara kompressionstoppen är den överlägset bästa egenskapen hos rolltop-paket. Du har inte så löst luftrum högst upp i packningen. Det spelar ingen roll hur mycket du lägger i förpackningen. En ryggsäck på 60 liter kan vikas ihop till storleken på en vanlig dagsäck.

Att inte ha all den volymen högst upp i packningen hjälper verkligen till med komfort/stabilitet. Du har en fast/stabil belastning på ryggen och det är inget skiftande innehåll och löst tyg som allt fastnar i. Om du vill lägga till lite extra utrymme överst; du kan alltid montera det avtagbara topplocket.

2) Stora toppöppningar gör den lätt att packa

Man inser inte hur skönt det är att ha en enda överdimensionerad öppning förrän man har den. Det är så mycket enklare att lasta skrymmande grejer när man inte pillar med dragkedjor/fack. Det finns en liten inlärningskurva när det kommer till förvaring av redskap, men jag ger dig några tips nedan.

Med ett stort fack behöver du inte gräva igenom alla sidofickor för att hitta något. Allt förvaras på samma plats. Detta kan vara bra eller dåligt beroende på hur du ser på det. Med rätt organisation är det väldigt lätt att hitta saker. Om allt slumpas in där, har du att göra med en enda röra.

3) Ultralätt design

Tänk på enkelheten med ett rolltop-paket. Det finns inga invändiga fack, blixtlås, lock och bara en handfull fickor. Du får ett löjligt lätt paket när du tar bort allt det där. Det enda sättet att komma nära vikten av en rulltopp är att gå med en mycket mindre topp med dragkedja/dragkedja.

  Attraherar trästolpar möss?

Till exempel: Granit Gear’s Crown 2-pack väger 2 pund 4,7 oz. Det är det närmaste konventionella topppaketet jag kan hitta Osprey Exos 58 och det är 2 pund 10 oz. De flesta av dem kostar långt över £3 och billigare förpackningar är närmare £5. Du måste spendera en mindre förmögenhet för att komma in i intervallet 3 pund.

4) Extremt mångsidig

Du kan ta med dig samma roll-top-paket oavsett resans längd. Det spelar ingen roll hur mycket prylar du laddar. En halvfylld roll top känns precis som en traditionell dagsryggsäck. Du kan använda samma paket för dagsturer, weekendresor och 7+ dagsturer.

Extra tyg kan göra den lite tyngre än en 20-liters dagsväska, men skillnaden är mindre än 1 pund. Det är svårt att slå mångsidigheten hos en rolltop utan att köpa flera konventionella paket.

5) Bekvämare när den inte är fulladdad

Har du någonsin testat att ta med en 60 liters ryggsäck på en kort weekendresa på 2-3 dagar? Du slutar med 2 fot bortkastat utrymme på toppen. Det leder till växling och en instabil laddning. Med en rolltop komprimeras allt det extra utrymmet till en tät, stabil last. Inget mer skiftande och löst tyg som fastnar i allt.

6) Färre remmar för att hålla saker

Alla dessa extra remmar kan vara bra eller dåliga, beroende på hur du ser på det. Jag gillar inte att knyta en massa saker på utsidan av min ryggsäck, så det här är inte så stora problem för mig. Det finns plats för en björnburk på toppen av min ryggsäck under det avtagbara locket och remmar för att fästa vandringsstavar.

Ibland hatar jag att inte kunna ta med mig mitt liggunderlag av skum, men det är bara ett litet irritationsmoment. Viktminskningen och den ökade mångsidigheten gör hela skillnaden. Som sagt, en rolltop är inte bra på vintern eftersom du inte kan dubbelstapla liggunderlag. Du kan fästa några remmar på baksidan av ryggsäcken, men det är ingen bra lösning.

7) Billigare att tillverka

De flesta roll-top förpackningar kostar runt $ 200. Du kommer inte i närheten av att hitta en traditionell ultralätt ryggsäck i den prisklassen. De Osprey Exos 58 ligger i närheten, men du betalar fortfarande för alla dessa fickor, blixtlås etc. Det är svårt att säga hur mycket du faktiskt sparar, eftersom jag brukar använda extra torra påsar och prylsäckar för att hålla ordning.

8) Ingen dragkedja att bryta (kanske några i fickorna)

Tänk på var de allra flesta paket misslyckas. Du kan ibland få en reva som behöver repareras, men 99% av tiden kommer du att sluta med en dålig dragkedja. Sömmarna börjar slita på grund av övervikt, dragkedjor fastnar och de fastnar med tyg. Det finns verkligen inget sätt för en rolltop att misslyckas. Du kan få en och annan rip, men det är lätt att fixa.

Nackdelar med Rolltop-paket

1) Färre fickor/sektioner för att organisera utrustning

Brist på fickor/fack är den största oro de flesta har med rolltop-paket. Allt de har är ett stort huvudförvaringsfack. För de flesta är detta inte ett problem, men det kan vara väldigt irriterande om du måste komma in i packningen regelbundet. Alla dessa extra fickor kommer väl till pass när du behöver utföra aktivitetsspecifika uppgifter. Jag tar alltid med mig min traditionella ryggsäck när jag skjuter, klättrar eller fiskar.

  Håller vinäger tvättbjörnar borta?

Det finns verkligen inget enkelt sätt att organisera en rolltop-ryggsäck utan att använda ett slumpmässigt urval av torra väskor och förvaringsväskor. De har inga externa fickor för att lagra utrustning eller snabba åtkomstpunkter. Du måste gräva igenom ett slumpmässigt urval av redskap för att hitta något.

2) Dåligt på vintern

Du har inga fickor och snabba åtkomstpunkter för att ta handskar, mössor och extra jackor. Allt du kan göra är att stanna och gräva i huvudfacket. Jag bär alltid kallvädersprylar i en torr väska högst upp på ryggsäcken, så det är ingen stor sak, men det är värt att notera.

3) Få externa tilläggspunkter

Hur mycket bär du på utsidan av din ryggsäck? Rolltops tar vanligtvis bort sidokompressionsremmarna och bungeesnören för att minska vikten. De vill inte att remmarna ska störa kompressionssystemet. De har nästan alltid ett enda band på varje sida för vandringsstavar och en avtagbar topp för att säkra en björnburk så att du har lite extern förvaring.

Du kan inte heller bära ett liggunderlag av skum på botten av din väska. Den måste ligga på baksidan av ryggsäcken med hjälp av de horisontella remmarna. Detta är inte ett problem för mig, men att ha ytterligare sex tum som sticker ut från ryggen kan göra det obekvämt (du vänjer dig snabbt).

4) Förvara våta och torra redskap tillsammans

All din våta och torra utrustning kommer att förvaras tillsammans när du har att göra med ett gigantiskt fack. Om du inte vill att allt ska bli blött bör du börja använda torrsäckar och vattentäta kompressionspåsar till din sovsäck.

5) Har sällan flaskburar

Endast en handfull rolltop-förpackningar har flaskburar på sidorna. Detta är en av de främsta anledningarna till att jag valde Granit kugghjulskrona 2. Jag gillar att använda vattenflaskor på vintern eftersom vätskeförpackningsslangarna tenderar att frysa.

Att ta bort dem sparar några gram vikt, eftersom rolltops marknadsförs till det ultralätta samhället. Detta är ett mindre besvär för de flesta av oss eftersom de flesta backpackers använder hydreringsblåsor.

Hur man organiserar ett Rolltop-paket

Det finns två huvudinriktningar när det gäller att organisera ett rullpaket. Du kan organisera allt i torra påsar och förvaringspåsar så att allt är lätt att hitta, eller så kan du minimera vikten genom att dela upp din utrustning i bara två kategorier (våt och torr utrustning).

Personligen faller jag i lägret att organisera all din utrustning i individuella väskor, eftersom jag inte ens kommer i närheten av det ultralätta lägret. Jag tycker att det är värt att ta med ett extra pund så allt är organiserat och lätt att hitta. Jag brukar ha 2 stycken 10 liters torrpåsar och en näve mindre 3-5 liters påsar. Alla dessa extra påsar lägger bara till lite mindre än 8 oz till min totala ryggsäcksvikt och jag skulle förmodligen ha burit några torra påsar i en konventionell ryggsäck ändå, så det är inte så stor skillnad.

Det ultralätta samhället separerar normalt sin våta/torra utrustning för att spara vikt och använder presspåsar som har samma vikt som en sopsäck. Det är svårt att säga vilken metod som är bättre eftersom alla har sina egna mål, men jag föredrar snabb tillgång till mina saker.