För kallt för en hund när du campar?

Hundar, människans bästa vän. Din fyrbenta vän kommer förmodligen att följa dig överallt, även på en vintercampingexpedition! Detsamma kan förmodligen inte sägas om dina mänskliga vänner.

Även om camping i snön kan anses vara extremt för vissa, älskar andra det vita vinterunderlandet. Men om du planerar att ta med din hund, kanske du undrar hur kallt är för kallt för att campa med hundar?

Svaret kan överraska dig! Så länge du har vidtagit lämpliga försiktighetsåtgärder och har rätt utrustning, kan din hund följa med dig på några vintercampingturer.

Hur kallt är för kallt för hundcamping?

Det är lätt att dra slutsatsen att eftersom de flesta hundar har päls så blir de inte så lätt kalla. Detta är delvis sant, de flesta valpar upplever inte kylan som vi människor gör. Det betyder dock inte att de inte blir kalla.

De flesta hundar tolererar inte långvarig exponering för temperaturer under 40 grader. Detta kan variera med hundens ras, ålder, väder och utrustning. Men en allmän tumregel (eller tass) är vid 40 grader och under det bör du begränsa din hunds tid utomhus.

Om temperaturen är 45 eller högre, mår din hund förmodligen bra utomhus. Tänk dock på att inte alla hundar är lika lämpade för kalla temperaturer.

Vad avgör en hunds kyltolerans?

Lopp. Vissa sorter verkar vara gjorda för kallare temperaturer. De tål inte bara kylan utan de trivs också i den. Tänk huskies, mastiffs och st. bernards.

Huskies, till exempel, tål temperaturer långt under 0 grader Fahrenheit. De har dock ett bra skydd och bor ofta inte ute utan jobbar och leker bara ute.

I andra änden av spektrumet finns raser som chihuahuas och ibizahundar som föredrar värme. Otroligt nog tål chihuahuas bara temperaturer upp till 70 grader. Rasens egenskaper påverkar i hög grad deras härdighet mot kyla.

 • Pälstyp

En av dessa egenskaper är deras pälstyp eller päls. Om din hund har en tjock, grov, tät päls kan den vara mer motståndskraftig mot kalla temperaturer. De med fin eller tunn päls, inte så mycket. Återigen, tänk på en huskys päls jämfört med en chihuahuas.

Dessutom, om din hund nyligen har klippts och pälsen är klippt eller kortrakad, blir den inte lika varm i vintertemperaturer. En sista övervägande är hur nära de är marken.

Även om din hund har tjock päls kan den bli snabbare kall om den har korta ben som för magen nära marken. Detta gäller särskilt om deras päls tar upp is och snö när de går.

 • Storlek & Vikt
  Hur länge håller Sprinter Vans?

Små hundar fryser lättare. Jag vet att jag fortsätter att gå tillbaka till rasen, men tänk på en chihuahua, de är helt enkelt inte bra för kylan! Små hundar har mindre vikt och är närmare marken, ett recept på hypotermi hos hundar!

Större hundar eller genomsnittliga hundar med lite extra vikt är bättre lämpade för kyliga temperaturer.

Ålder. Seniorhundar kan vara mer benägna att få kalla temperaturer. De kan känna sig kalla snabbare och lättare bli förkylda än yngre hundar. Deras ämnesomsättning, allmänna hälsa och aktivitetsnivå kan alla spela en roll.

 • Aktivitetsnivå

På tal om aktivitetsnivå är mer aktiva hundar mindre benägna att bli förkylda. Att springa och röra sig håller dem varma längre. Raser som är mer avslappnade, mindre energiska eller äldre kommer att vara mindre aktiva och därmed mer benägna att bli kalla.

Om du funderar på att campa med din hund, kolla in deras egenskaper och bestäm hur lämpliga de är för vintercamping.

Kallväderutrustning för valpar

Allt är inte förlorat om din hund inte får mycket höga poäng på kallvädertestet. Och är det under 40 grader behöver du inte kasta in handduken. Rätt utrustning kan hjälpa din lurviga vän att uthärda kylan.

Som sagt, vissa raser är helt enkelt inte lämpade för vintercamping. Dessutom samarbetar ibland inte vädret och det är helt enkelt inte möjligt att ta med ditt husdjur. Ditt husdjurs säkerhet bör komma först, oavsett om du har utrustning eller inte.

Typer av hundutrustning

 • Jackor

Den första och bästa försvarslinjen mot kyla är en hundkappa. Alla typer av hundkappor finns. Vissa för kallt väder och andra för rent av kalla temperaturer.

Pufferjackor och parkas i kallt väder är bäst för kalla temperaturer. Dessa isolerande jackor kan till och med vara vattentäta för att förhindra att din hund blir blöt.

Fleece-, ull- och quiltjackor är bra för vardagskläder och svala men inte kalla temperaturer. Dessa jackor är vanligtvis inte vattentäta och inte starkt isolerade. De håller din valp varm under kalla höst- eller vårdagar.

Vinterjackor eller extremväderjackor är gjorda för rent kyliga temperaturer. De har saker som reflekterande folie, en vattentät exteriör och värmeisolering. De kan hänga ännu längre över hundens mage och flanker för att skydda den exponerade muskeln.

  Är RAM ProMaster Vans pålitliga?

Oavsett vilken typ av kappa du köper, se till att den sitter bra och att stängningen är bekväm för Fido.

 • Stövlar

Stövlar är nästan lika viktiga som en jacka. Din hunds dynor är mycket känsliga för kyla. De kan till och med frysa. Dessutom kan vass is och krispig snö lätt repa eller skära av en hunds tassdynor.

Ett par bra tossor är viktigt, inte bara för att hålla tassarna varma, utan också för att skydda dem. Leta efter stövlar som är isolerade, vattentäta och har en slitstark halkfri sula. Det skadar inte heller att köpa ett par som är mycket synliga, då vissa lurviga vänner har en tendens att tappa dem i snön.

 • Välutrustat gömställe

Till sist, investera i en fin filt och korg till din hund och ge dem skydd. Chansen är stor att om du tar med din hund på campingen kommer de att sova med dig. Vilket är fantastiskt!

Att sova med din hund kan hjälpa till att hålla er båda varma. Kom ihåg, lämna inte din hund utomhus när du campar på vintern. Även brukshundar i kallt väder lämnas inte ute på natten.

En hundsäng är ett bra sätt att hålla din valp på och utanför den kalla marken. Detta kommer att fungera som en barriär och förhindra att de blir kalla på natten. Det finns några bra campinghundsängar tillgängliga som är designade för att vara robusta, lätta och bärbara.

En filt. Du behöver inte ha en filt, även om det finns speciella hundcampingfiltar. Vanligtvis fungerar en fin yllefilt (som en militärfilt). Detta ger dem bara en extra buffert mot kylan medan de sover.

Andra tips

Förutom att ha rätt utrustning finns det några andra saker du kan göra för att hålla din hund varm.

Mata dom. Om din hund är ute i kylan kan den bränna fler kalorier för att hålla sig varm. Att springa, gå och vandra genom snön har också samma effekt. Medan hundar i allmänhet behöver mindre mat på vintern är en campingtur ett undantag.

Borsta bort dem. Borsta bort snön, isen och vattnet från din hund innan du går in i skyddet, eller till och med när du tar en paus utomhus. Detta kommer att hjälpa till att hålla dem torrare och varmare.

  När ska jag slå på min husbilstankvärmare?

Tvinga inte jackan. I allmänhet behöver de flesta hundar ingen päls när temperaturen är 45 grader eller högre. Om din hund inte känner sig bekväm eller fortsätter att försöka dra ut pälsen kan det tyda på att han inte vill eller behöver det. Men skulle din hund känna sig kall (till exempel frossa) kan den behöva en päls, även om temperaturen är över 45 grader.

Tecken på att din hund är kall

Även dina bästa avsikter och förberedelser kanske inte alltid fungerar. Ibland kan din hund fortfarande bli kall. Hur vet du att din valp är för kall? Leta efter dessa tecken.

 • Ryser eller darrar
 • Orolig eller gnällande
 • Rastlös
 • Söker skydd eller en plats att gömma sig
 • Kalla öron och/eller kropp
 • Lyft benen från marken
 • krypa ihop
 • Sov mer än vanligt

Hundar kan få både hypotermi och frostskador. Liksom oss, om en hunds kroppstemperatur sjunker under genomsnittet kan de uppleva hypotermi. Till skillnad från oss springer hundar vanligtvis runt 101 till 102 grader Fahrenheit.

Vid cirka 99 grader kunde de börja uppleva hypotermi. Detta kan leda till andningssvårigheter, dålig cirkulation, oregelbundna hjärtslag, problem med nervsystemet och så småningom att deras kroppar stängs av.

Om du misstänker att din hund är hypotermisk, ta in honom, värm upp honom och mät temperaturen. Vid behov kontakta veterinär.

Hundar kan också få köldskador. Även om de har ett specialiserat cirkulationssystem i tassarna för att avvärja kyla, kan för långa kalla temperaturer skada dem. Se upp för köldskador, inte bara på tassarna utan även på näsan, öronen eller benen.

Se upp för blåsor, isbildning på huden eller missfärgning. Om du misstänker frostskador, ta in dem och värm upp dem. Kontakta då deras hundläkare.

Vintercamping med din valp

Att campa med din hund kan vara kul och vissa människor kan inte föreställa sig att åka någonstans utan sin lurviga vän. Kom ihåg, kolla vädret, klä dem på rätt sätt, ta med dem inuti och kontrollera dem för tecken på att det är för kallt.

Fler artiklar du kommer att älska.

Ska jag ta med min hund på en promenad? (Fördelar och nackdelar)

Håll din hund varm i ett tält – 11 tips som fungerar

Djurvänliga campingplatser (med regler, policyer och etikett)