Flytfiske efter öring: Den enda guiden du behöver

Om du fiskar i en bäck eller flod i rörelse eller bara vill ha en avkopplande dag vid sjön, är fiske efter öring med flöte eller bobber ett utmärkt val. Det är ett så enkelt och lätt sätt att fiska på, men det bästa med det är att det också är ett av de mest effektiva sätten.

Du kan gå till i stort sett vilket vatten som helst med vilken utrustning som helst och kasta på vilken typ av bete som helst och eventuellt fånga något. Med det sagt kommer dina odds att öka om du använder rätt spö, rätt fiskelina och rätt krokar för jobbet.

Jag har haft en anständig framgång med ett antal olika redskapskombinationer, men jag var nyfiken på att se vad faktiska guider använder. Jag ringde en lokal kille i mitt område och vi ska prata om vad han rekommenderade.

Bästa fiskespö för flötfiske

Det bästa fiskespöet för flottöring är ett 7-8 fots spinnspö med snabb verkan och lätt till medellätt effekt. Att gå med ett 7-fots spö kommer att vara perfekt för mindre bäckar och snävare ställen medan ett 8-fots spö är bättre för öppna områden och större floder.

Stångens längd: När det kommer till spölängd är den idealiska längden mellan 7 och 8 fot lång. Storleken du väljer beror på vilken typ av fiske du ägnar dig åt, men vilken storlek du än väljer bör du få lite fisk.

Det finns tillfällen då jag fiskar en liten bäck med träd och buskar bakom mig. Det är lite tufft att kasta ett 8-fots spö, så om så är fallet är det bäst att gå med en kortare. Du kan gå ännu mindre (5,5-6 fot), men jag har funnit att en 7-fotare är en perfekt storlek.

Om du ska fiska en öppen vattenmassa eller har mycket utrymme att kasta, kommer det att vara ett bra val att använda ett 8-fots spö. För steelhead vill du gå lite längre, men för mindre öringar är 8 fot bra.

Anledningen till att du vill ha ett längre spö är att det låter dig kasta längre och det kommer också att hjälpa dig kontrollera linjen bättre. Du får en mer naturlig presentation och kommer att kunna flyta din rigg en längre sträcka.

Rulletyp: För mindre öringar, vill du använda en 3000 eller mindre snurrande rulle. Du kommer inte att använda mycket lina och du vill inte övermanna fisken. Jag tycker bäst om att snurra rullar eftersom de är bättre för att kasta lätta beten och beten.

Stångkraft: Den perfekta spökraften kommer att vara lätt eller medium-lätt. Dessa fiskar är verkligen inte så stora och du vill ha ett lättare spö för att kunna kasta en bra bit.

Rod Action: Spö action du vill ha är snabb action. Allt detta betyder att majoriteten av spöet kommer att böjas mot spetsen. Detta kommer att hjälpa dig att få mer kastavstånd, du kommer att kunna känna bett bättre och du kommer att ha lite mer ryggrad för att få en bra kroksats.

  Var är det bästa stället att sätta en registreringsskylt på en Dirt Bike?

Om du vill veta vilka redskap vi gillar att använda kan du kolla in vår favoritöringutrustning här. Det kommer att täcka spön, linor och ett antal andra saker. Här är också bara en snabb tabell som visar de bästa fiskespöna för flötfiske:

Rulle Längd (ft) Kraft Handling
Öring (Small Creek) Spinning 7 L-ML Snabb
Öring (flod) Spinning 8 L-ML Snabb
Steelhead Spinning
Baitcaster
8,5-10,5 M Snabb
Lax Spinning
Baitcaster
9,5-10,5 M Snabb

Bästa fiskelina för flötfiske

flätad fiskelina

Den bästa typen av fiskelina för flötfiske är en flätlina med hög synlighet med en fluorkarbonledare. För öring och andra småfiskar kommer en 10 lb fläta med 4-6 lb fluorocarbon leader att prestera bäst totalt sett.

Huvudlinje: För alla typer av flötfiske, vill du använda fläta som din huvudlina. De två viktigaste sakerna du vill att din linje ska göra är:

 1. Flyt på vattnet.
 2. Lätt att se.

Det första du behöver din linje att göra är att flyta på vattnet. När din linje flyter, kommer du att kunna kontrollera din linje (kallas ”laga” linjen) och se till att allt flyter naturligt.

Monofilament är också ganska flytande, men det kommer inte att flyta lika bra. Det kommer att börja sjunka lite, vattnet kommer att dra det, och din flottör kommer att följa efter. Det är inte särskilt naturligt och därför är fläta mycket bättre.

Vi gillar att använda tyngre än nödvändigt lina eftersom de kommer att flyta bättre. Det är superviktigt att din huvudlina inte sjunker, annars har du ingen kontroll över din lina.

Det andra du ska leta efter i en fiskelina är att den är ganska synlig. De flesta monofilament är klara (du kan hitta några färgade), men en hög synlighet fläta (gul är vanligast) är så mycket lättare att se.

När du enkelt kan se din lina, kommer du att kunna se om din lina flyter inline med din bobber eller om du behöver laga eller rulla in lite lina. Båda riktigt viktiga.

Ledare: Flätad lina är ganska synlig i vattnet och nötningsbeständigheten är inte så stor. Det är där fluorkol kommer in i bilden. Här är de viktigaste fördelarna:

 • Fluorocarbon sänkor.
 • Fluorocarbon är det minst synliga.
 • Fluorokarbon har den bästa nötningsbeständigheten.

Det viktigaste vi vill att vårt bete ska göra är att flyta naturligt under vårt flöte. Vi vill inte att vår linje ska dra runt den, och på grund av det är fluorkol det enda verkliga alternativet. Om du fiskar efter något annat, här är den bästa fiskelinan att använda för flötfiske:

Main Ledare
Öring 10 Lb fläta 4-6 Lb fluorkol
Steelhead 50 Lb fläta 15 Lb fluorkarbon
Lax 50-60 Lb fläta 30-40 Lb fluorkol

Bästa kroken för flötfiske

Den bästa krokstorleken för flötfiske öring är mellan storlek #6 och storlek #12. Storlek #6 krokar är idealiska för stora sjöar och floder medan storlek #12 krokar är perfekta för små bäckar och dammar.

Krokstorlek: Den krokstorlek du vill använda beror helt på var du fiskar. Jag gillar vanligtvis att gå så liten jag kan, men allt mellan storlek #6 och #12 borde göra susen.

  Kan du använda en baitcaster för öring? (Och hur man gör det)
Krokstorlek När man ska använda
6 Stora sjöar och floder
8 Stora vattendrag och sjöar
10 Dammar och medelstora bäckar
12 Små bäckar och dammar

Kroktyp: De vanligaste beten att använda för flötfiske är maskar, ägg eller Powerbait. För dessa typer av beten, vill du använda en mask eller beteshållare/äggkrok.

Dessa krokar är utformade med hullingar på krokens skaft för att hålla maskar på kroken eller är formade på ett sätt så att ägg inte faller av. Du kan använda andra typer av krokar men du kommer förmodligen att lägga mycket tid på att lägga nytt bete på din krok.

Min favoritkrok: Det finns ett antal solida val där ute men de två jag normalt använder är Mustad beteshållarkrokarna eller Gamakatsu maskkrok (på Amazon). Du kan inte gå fel med någon av dem.

Bästa riggen för flötfiske

Inställningen för flötfiske är ganska enkel och jag är säker på att du har använt något liknande tidigare. När du väl har riggat upp saker, behöver du bara räkna ut vattnets djup och justera ditt flottör. Så här ser den allmänna inställningen ut:

Steg 1: Det första du vill göra är att fästa din float/bobber till din huvudlinje. Vilken typ av flöte du använder är helt upp till dig, men jag föredrar de långa/smala framför de runda. De Thill Slip Float (på Amazon) är ett exempel.

Jag gillar att använda dessa flöten eftersom det blir lättare att se bett och det blir också lättare att se om du har rätt vikt på din lina. Din flottör ska sitta vertikalt i vattnet, och om den lutar åt det ena eller andra hållet måste du lägga till eller ta bort vikt.

Steg 2: Nästa steg är att lägga till en pipsväng. jag gillar dessa Spro kullagerswivels (på Amazon). Dessa är designade för att stoppa din lina från att vrida sig och kommer också att hålla ditt flytande från att glida ner till din krok.

Jag gillar att gå så liten som möjligt med mina svirvlar, men speciellt för öring. Du vill inte att en stor metallbit flyter runt som kan stoppa något från att bita.

Steg 3: Efter det vill du fästa en 3-4 fots fluorkarbonledare. Fluorocarbon är det enda valet eftersom det sjunker bäst, det är det tuffaste och det är minst synligt.

Om du fiskar en grund bäck bör du gå närmare 3 fot. Om du fiskar en flod eller sjö, kommer en 4-fots ledare att vara det bättre valet.

Steg #4: Den här är ganska enkel. Du vill fästa din krok.

Steg #5: Det sista steget är att fästa dina delade skottvikter. Allt beror på hur djupt du fiskar och hur snabbt vattnet rör sig. Du kommer förmodligen behöva bråka med det här ett tag.

Det viktigaste du vill att din presentation ska göra är att flyta naturligt genom vattnet. Din flöte ska flyta perfekt vertikalt, vilket betyder att din krok är under flötet.

  Hur man vet om jag har en fisk på linjen

Om du bara vill ha ett delat slag, ha det 1-2 fot ovanför din krok. Jag föredrar att ha flera delade bilder som är minst 3 tum från varandra. Att ha mer än en hjälper till att hålla din presentation vertikal (vilket är perfekt).

Bästa betet för flötfiske

Det bästa betet för flötfiske öring är en mask, antingen äkta eller konstgjord. Den ideala maskstorleken är 3 tum lång, och om du använder konstgjorda maskar, kommer en naturligt utseende brun eller röd att ge de bästa resultaten.

Min go-to har alltid varit riktiga maskar. De verkar fånga mest fisk, men nackdelen är att de lossnar lättare än falska maskar. Avvägningen är värt det för mig.

Om du inte har riktiga maskar, Berkley Power Honey Worm (på Amazon) är ett bra val. För att sätta dem på din krok behöver du bara rigga dem galet. Stick bara in kroken genom mitten av masken så att den hänger av båda ändarna.

Andra alternativ du kan prova är ägg, Powerbait eller en fluga. Överallt är det olika, så det kan vara värt att prova något annat.

Hur man flyter fisk efter öring

 1. Uppskatta hur djupt vattnet är.
 2. Ställ flyta på det djupet.
 3. Kasta din linje.
 4. Håll spöet uppe.
 5. Håll din linje och flyt rakt.
 6. Laga din linje om den böjer sig.
 7. Rulla in och upprepa.

Steg 1: Det allra första du vill göra är att gissa hur djupt vattnet är. Du kommer förmodligen inte att få det rätt till en början, men försök att få någon form av idé.

Steg 2: Efter det vill du ställa ditt flytande på det djupet. Om du tror att vattnet är 3 fot djupt, starta din flottör 3 fot från din krok. Om du inte får några bett, försök gå lite djupare. Om din krok fortsätter att dra i botten, gå lite grundare.

Steg 3: Du är nu redo att kasta ut din linje. Om du ska kasta en bra bit uppströms vill du rulla in lite av slacket (det ska inte vara mycket slack när det driver förbi dig).

Om du kastar framför dig behöver du inte rulla in någon linje. Du vill att din lina ska flyta naturligt, så det är därför du inte vill ha din lina supertight.

Steg #4: När du driver genom vattnet, vill du hålla så mycket lina från vattnet som möjligt. När du har lina i vattnet kommer den att dras runt och det kommer även din flyta och krok.

Poängen med att ha ett längre spö är att du kan göra detta lättare. Håll spöet uppe och du får en mycket mer naturlig presentation.

Steg #5: När det kommer till linjeledning är det enda du egentligen behöver göra att hålla din linje och flyta i en rak linje. Om allt är i en rak linje betyder det att det inte finns något konstigt drag.

Oftast kommer din linje att börja böja sig. Vattnet kommer att börja dra din lina framför flottören, och när detta händer börjar det dra din flottör och krok. Du kan lätt se detta när din flottör lutar åt sidan och inte längre är vertikal.

När din linje börjar böja, vill du laga din linje. Allt detta innebär är att du lyfter upp ditt spö en aning och öglar det mot dig. Din linje kommer att räta ut igen och du kommer att vara redo att driva lite mer.