Flyter legos? Upptäck svaret med ett episkt experiment

Om du älskar att leka eller experimentera med Legos, kanske du har undrat ”flyter Legos?”. Eftersom jag själv är ett Lego-fan har jag utforskat mycket och kommit på hur flyttricken faktiskt fungerar. Så låt oss börja med den grundläggande frågan: flyter legos?

Legoklossar och legobåtar flyter ofta, men inte alltid. Legos är gjorda av ABS-plast, som är något tätare än vatten och inte flyter av sig själv. Vissa legoklossar (och båtar) kan dock flyta när de har rätt flytkraft, densitet och ytspänning.

Som du kan se, för att kunna svara på om Legos kan flyta, måste vi förstå lite vetenskap. Oroa dig dock inte, i de följande avsnitten kommer vi att dela upp det i enkla termer. Här är vad vi kommer att ta upp härnäst:

Flyter legos?

Som vi nämnde, de flesta legoklossar är gjorda av ABS plast. Densiteten av detta material är något mer än vatten, därför flyter de inte (allt annat lika).

Men det är här det blir intressant…

Lego-klossar med en ihålig undersida kan samla luftbubblor. Som ett resultat kan flytförmågan förbättras avsevärt. Så, även om solida block av ABS-plast skulle sjunka, är det möjligt för ihåliga legoklossar att flyta.

Dessutom, vissa legobitar är mer benägna att flyta jämfört med andra. Till exempel har en bred tunn bit vanligtvis en bättre chans att flyta jämfört med en smal skrymmande tegelsten, på grund av ytspänning.

En annan intressant sak att tänka på är om tegelstenarna kommer att flyta upprätt.

Beroende på form och storlek, en legobit (eller en legobyggnad) kan tendera att flyta upprätt, luta i sidled eller så kan den sjunka. Detta är relaterat till något som kallas centrum för flytkraft, eller masscentrum. Det avgör hur stabilt eller balanserat föremålet är i vattnet.

Det här är ett lite annorlunda scenario, men det finns även legoklossar av skum.

Lego-klossar av skum är designade för att flyta. Dessa är särskilt bra för små barn eftersom vanliga legos ibland kan vara en fara för små barn. Kolla in videon nedan, där barnen fick några fantastiska idéer för att dra nytta av de gigantiska flytande legoklossarna!

Det är också viktigt att notera att Lego går över till mer hållbara alternativ till plast för att göra alla dess klossar ”gröna” till 2030.

Se även  Smälter LEGO? Smältpunkt och tips för säker förvaring

När de gör detta har vissa av deras produkter utgått, medan nya produkter kommer in. När bitarna övergår till olika material kan detta påverka flytningen.

Låt oss nu prata om legobåtar.

Flyter Lego-båtar?

Legobåtar flyter när de är konstruerade på rätt sätt. Precis som en riktig båt, om skrovet (eller insidan) på en Lego-båt är vattentätt, och fartygets design ger rätt flytkraft, kommer den att flyta.

Kolla in den här coola videon, där ett gäng LEGO-båtar sätts på prov!

Om du gräver djupare, här är några fler viktiga punkter att tänka på om en specifik Lego-båt kommer att flyta eller inte:

  • Om designen tillåter vatten att komma in i båten kan båten så småningom bli tung och sjunka. Att ha ett ordentligt vattenavloppssystem eller höga sidor i båten kan göra susen!
  • Båtens vikt ska vara jämnt fördelad, annars kan båten kantra och/eller sjunka.
  • Att använda långa platta vingar på båda sidor av båten kan öka fördelen med ytspänning och flytkraft, hjälper dina Lego-båtar att flyta.
  • Legobåtar med bredare skrov (dvs större yta) har bättre chanser att hålla båten upprätt under flytande, smala skrov kan lätt bli topptunga och sjunka.
  • Lego erbjuder speciellt förseglade båtskrovsom kan hjälpa dig att bygga en flytande båt utan risk för vatteninträngning.

Efter att ha övervägt ovanstående tycker jag att det hela väcker en intressant fråga: är legos vattentäta?

Är legos vattentäta?

Individuell standard Lego klossar är vattentäta och kommer inte att ta skada av vatten. Lego erbjuder även specialiserade föremål som är avsedda att flyta, som båtskrov.

Men delar gjorda av en sammansättning av små delar såväl som mekaniska komponenter som Technic växellåda eller DUPLO®-fordon är inte vattentäta, så att vatten kan gå in genom anslutningspunkterna.

Vissa Lego-fläktar använder genomskinlig silikontätningsmedel för att göra anslutningarna eller sprickorna vattentäta. Och vissa rekommenderar att man använder flytande latex mellan tegelstenarna.

Däremot är jag ingen tätningskille. Jag gillar att använda Legos som de ursprungligen var avsedda, utan något tätningsmedel eller Krazy Glue (även känd som ”Kragle” för fans av The Lego Movie).

Om du bestämmer dig för att använda lim/tätningsmedel, välj det noggrant för att undvika giftiga eller potentiellt farliga eller nötande ämnen. Speciellt om barn ska använda det.

Se även  Kan du baka kakor i en brödrost? 3 steg till Delicious

Vetenskapen bakom flytande legos

Det finns massor av coola videor tillgängliga på YouTube, där de testar om deras legobåtar flyter eller misslyckas. Den största skillnaden mellan alla dessa Lego-båtar är deras design eller modell. Här är ett annat coolt exempel:

Så vad är det som händer här egentligen?

Låt oss gräva mer i vetenskapen så att vi kan hålla vår kunskap flytande (se vad jag gjorde där?).

Densitet

I enkla termer, densitet är mängden materia i ett föremål i förhållande till det utrymme som det tar upp; ofta mätt som massa per volym.

I allmänhet, tyngre föremål ska sjunka medan lättare föremål ska flyta. Till exempel kommer en järnstång lätt att sjunka, medan ett löv flyter på vattnet. Detta är dock inte alltid fallet!

Tänk till exempel på fartyg och båtar. Även om de är tunga, är deras massa mycket mindre än deras storlek, vilket är anledningen till att de kan flyta.

När man kommer till Legos kan deras densitet också minskas genom att göra materialet ihåligt. Om Legos har tillräckligt med fickor för att fånga luftbubblor, kommer deras massa att kännas mycket lättare jämfört med deras storlek. Således minskad densitet kan hjälpa lego att flyta.

Bärighet

När vi pratade om minskad densitet introducerar detta nästa faktor, flytkraft. Detta är förmågan hos ett föremål att flyta i vätskor, såsom vatten eller luft. De flytkraft av legos beror inte bara på deras densitet utan också på mängden vatten de kan tränga undan.

Om en legobit kan tränga undan mer vatten än sin vikt kommer den att flyta. Detta kallas en positiv flytkraft. Om mängden undanträngt vatten är mindre kommer det att resultera i negativ flytförmåga, dvs Lego kommer att sjunka.

Ändå, om det undanträngda vattnet väger exakt lika mycket som legot kommer det att leda till neutral flytkraft, och föremålet kommer varken att flyta eller sjunka. Det betyder att föremålet kommer att sjunka under vattenytan, men inte sjunka hela vägen till botten.

Formen på föremålet är också kritisk i detta fall. Fartygens eller båtarnas skrov är utformat på ett sådant sätt att dessa fartyg kan trycka en stor del av vattnet och på så sätt förbättra deras flytförmåga. Du kan lära dig mer om det i detta artikel om du är intresserad.

Se även  Kan du hälla betong över plaströr?

Ytspänning

Tänk på en vattenstrider som kan glida över vattnet. Hur tror du att det är möjligt? Detta är ett perfekt exempel på ytspänning. Vattenmolekyler attraheras av varandra och därför bildar dessa molekyler liksom ett membran på vattenytan som hjälper föremål att flyta.

Så, Legos kommer att flyta på vattenytan så länge de inte kan bryta igenom det översta lagret, dvs barriären av vattenytan. Om de inte är balanserade eller stabila kan de sneda; bryt därför ytspänningsbarriären och börja sjunka.

Säkerhet med Wet Legos

Det är också viktigt att notera att även om nedsänkning av legoklossar i vatten inte skulle vara ett problem i sig, kan det leda till tillväxt av mögel och mögel, vilket är en potentiell hälsorisk.

Så var uppmärksam på att torka delarna ordentligt efter att de har blivit blöta. Och här är hur du bör rengör ditt legos.

Dessutom förbjuder Lego strängt kontakt med vatten av elektroniska delar såsom motorer, sensorer, lampor och batterilådor.

Sammanfattningsvis

Nu när du känner till vetenskapen bakom flytande Legos kan du förstå det Legos kan definitivt flyta, men det gör de inte i alla fall.

Alla faktorer som diskuterats ovan kommer att bidra till att få din Legos att flyta framgångsrikt (eller inte!). Så, välj dina legobitar med omtanke, eller bygg ditt eget flytande legofartyg på ett smart och episkt sätt!

Smälter legos?

LEGO kommer sannolikt inte att smälta under normala förhållanden, men de kan smälta i extrem värme. De flesta moderna LEGO-klossar är gjorda av ABS-plast, som har en smältpunkt på 221⁰F (105⁰C). Och vid 320⁰F (160⁰C) kommer LEGOs att ha överträffat smältpunkten och plasten kommer att göras flytande.

Är Legos kompatibla med Mega Construx (eller Mega Bloks)?

Legos är i allmänhet kompatibla med Mega Construx och Mega Bloks. Men märket Mega tenderar att göra tegelstenar av lägre kvalitet (eller mindre konsekventa). När du använder Mega Construx med Legos kommer du ibland att hitta bitar som inte passar helt rätt, på grund av små skillnader i storlek, form eller kvalitet.

Lämna en kommentar