Flyter isfiskeslädar?

När du ger ditt första skott på isfiske är det bara normalt att känna sig lite nervös. Om isen går sönder kan du falla i iskallt vatten och bli allvarligt skadad. Tack och lov är isfiske relativt säkert. Trots det är det värt att veta att du har skyddsåtgärder tillgängliga för dig om du så vill.

Flyter isfiskeslädar? De flesta isslädar gör det, men bara till en viss punkt. Isslädar som är lätt lastade kan flyta, men om din last är för tung kommer den att sjunka.

Det är lätt att se hur att lära sig detta lilla faktum kan skrämma ut blivande isfiskare. Det är därför den här guiden hjälper dig att förstå detaljerna innan du ger dig ut i naturen.

Flyter isfiskeslädar?

För det mesta är moderna isfiskeslädar tänkta att flyta lite. De är inte menade att vara båtar, och de är inte heller avsedda att vara helt vattenomgivna. Men designers insåg att en liten flytförmåga kan hjälpa till att spara tid, liv och även förnödenheter.

Som sagt, inte alla isslädar flyter på vatten. Detta gäller särskilt om du har att göra med en handgjord släde eller en släde som inte är speciellt avsedd för isfiske.

Varför flyter inte alla isfiske-slädar?

Det gör inte alla, främst på grund av den typ av design och konstruktion de är. Vissa isfiske slädar flyter inte eftersom de främst används i områden som är iskalla och sannolikt inte har bruten is. Andra, å andra sidan, flyter eftersom de är gjorda för all terräng.

Vissa isfiskeslädar flyter inte heller bara för att de är för tunga för att göras flytbara utan att det påverkar priset. Så om du vill ha en större släde som flyter, räkna med att betala lite extra.

Varför är vissa isfiskeslädar byggda för att flyta?

Isfiske kan vara en ganska involverad sport, speciellt när det kommer till utrustning och redskap. En typisk isfiskeresa kan kräva en hel del utrustning, inklusive följande:

 • Fiskespön. Du kan inte riktigt fiska utan en fiskespö – åtminstone inte när du är på isfiske.
 • Lock och bete. En stång med en krok i änden är inte särskilt aptitlig att fiska. Beten är ett måste om du vill fånga något.
 • Isskruvar. Du kommer att behöva borra ett hål i isen på något sätt.
 • Samlingshinkar. Du behöver en hink för alla fiskar du har.
 • Snacks och drycker. Även om det inte är nödvändigt men på något sätt, föredrar många att ta med dem för att göra upplevelsen lite roligare.
  Bästa Yamaha Dirt Bike för alla åldersgrupper

För att dra runt all den utrustningen använder fiskare ofta isfiskeslädar. Detta gör det lättare att transportera material eftersom slädar kan glida över is. Att göra slädar kapabla att flyta kan hjälpa till att hålla varor torra och användbara i händelse av att de av misstag korsar en pool.

Hur är det med säkerheten vid isfiske? Spelar det en roll?

När det kommer till en sport som isfiske finns det många risker med. Isfiske kräver att du står på toppen av isen, borrar ett hål i den och fiskar sedan du vill. Saken är den att is kan gå sönder och du kan förlora mycket utrustning genom en spricka i isen.

Generellt sett bedrivs isfiske endast i regioner där isen är ganska tjock och stadig. Detta gör (tack och lov) att chansen att tunn is går sönder är relativt låg.

Se till att kolla in vår kompletta guide om isfiskesäkerhet för ännu fler tips.

Vilka isfiskeslädar flyter?

Detta är faktiskt ganska svårt att spika med modeller eftersom många isfiskare tenderar att göra sina egna slädar. Med detta sagt kommer de flesta isfiskeslädar som säljs på marknaden att märkas som ”flytande” eller kommer att ha specifikationer som handlar om deras förmåga att flyta.

Hur man berättar om en issläde flyter

Även om att testa en isfiskeslädes förmåga att flyta alltid är den mest idiotsäkra metoden, är sanningen att du ofta kan se om den flyter eller inte genom att titta på följande saker:

 • Flytande slädar som ligger i den billigare änden av saker är oftast gjorda av plast och liknar stora dragbara hinkar. Isfiskeslädar behöver inte vara för extrema när det gäller att bygga. Ibland är det enklaste alternativet också det enklaste. De flesta ”skål”-slädar i plast kommer att flyta.
 • Dyrare flytande slädar kan också ha frigolit i botten av slädebladen. Detta ger minimalt skydd mot översvämning och är tänkt att göra det lättare att dra. Dessa slädar är inte lika vattensäkra som hinkslädarna.
 • Slädar som inte flyter alls är gjorda av metall. Många handgjorda isslädar faller inom denna kategori.
 • Slädar markerade som vattentäta flyter ofta. Om det finns en tätning mellan slädens insida och exteriör är chansen stor att den flyter.
  Bästa fiskelina för ultralätta spinnrullar

Hur du undviker att din släde sjunker

Att ha en flytande släde är bara halva striden. En släde som inte är lastad eller använd på rätt sätt kommer inte att hålla sig flytande, även om den är förstärkt med frigolit eller plast. Följ dessa tips för att säkerställa att dina varor kommer till din fiskeplats på ett säkert sätt:

 • Belasta din släde jämnt. För mycket vikt i den ena eller andra änden kan leda till att den sjunker. Att fördela din last jämnt är ett måste.
 • Välj en släde med höga väggar. Höga väggar kommer att förhindra att vatten stänker in i släden, vilket potentiellt kan orsaka att stora mängder sjunker.
 • Se alltid till att din släde är i fungerande skick. En flytande ”hink”-släde flyter inte om det finns hål i den. Trasiga slädar fungerar inte heller på optimal nivå.
 • Håll vattnet grunt och se till att binda din släde till något i närheten. Oavsett om det är en stolpe som fastnat i is långt borta eller ett hörn av en hytt, kommer att ha din släde säkrad på något förhindrar att sjunker om något skulle gå snett.
 • Förstärk din släde mot vatten. Om du inte är säker på hur vattentålig din släde är bör du överväga att förstärka den.
 • Använd sunt förnuft. Lite sunt förnuft kan räcka långt.

Hur du förstärker din släde för vatten

Om du är orolig för att din issläde ska sjunka, oroa dig inte. Det finns några saker du kan göra för att se till att din flytande släde håller sig flytande, som dessa nedan:

 1. Förstärk din skopsläde med flytande frigolitark. Att binda eller limma ark av flytande skum (som grejer som poolflottören är gjorda av) på kanterna på din släde kan bidra till att förbättra de flytande egenskaperna hos skopslädar.
 2. Fodra dina slädeskenor med styrofoambottnar, använd dragkedjor för att binda frigolit till själva räcket. Detta är ett snabbt sätt att förvandla en icke-flytande släde till en flytande, inom rimliga gränser.
 3. Fixa upp eventuella svaga punkter i din skopsläde innan du åker. Att förstärka din slädes interiör är ett smart sätt att förhindra läckage. När allt kommer omkring kan hål uppstå när som helst.
  Den kompletta 10-stegschecklistan för att köpa en begagnad Dirt Bike

Behöver du verkligen att din släde flyter?

Sanningen att säga kan i många fall ha en flytande isfiskesläde vara en stor hjälp. Men är det nödvändigt? Inte riktigt. I de flesta situationer behöver du egentligen inte ha din släde flytande för att hålla dina föremål säkra.

Även om det är en bra backup att ha, behöver du verkligen inte ha en förstärkt isfiskesläde för att njuta av din tid utomhus på ett säkert sätt. Faktum är att snö och is är ganska robusta, särskilt i nordliga klimat. Så länge du väljer en särskilt livlig dag för isfiske, borde du klara dig.