Fluorocarbon Leaders: Är Fluoro verkligen det bästa valet?

Om du fiskar med monofilament eller fläta som din huvudsakliga fiskelina, kanske du undrar om fluorkarbon är det bästa ledarvalet. Kanske har du hört att du behöver använda fluorkarbon som är speciellt utformad för ledare. I det här inlägget kommer jag att svara på dessa frågor och prata om när du ska använda fluorkarbon som din ledare.

Det enkla svaret är att ja, du kan använda fluorocarbon line som ditt ledarmaterial och det är det jag använder 90% av tiden. Jag föredrar att använda fluorkarbon som mitt ledarmaterial eftersom det är osynligt i vattnet och är mer nötningsbeständigt jämfört med monofilament. Dessutom är vanligt fluorkolväte lika nötningsbeständigt som fluorkarbonledare och är mycket billigare.

Den enda gången du inte vill använda fluorkarbon som ledarmaterial är när du fiskar med monofilament eller när du siktar på fisk med mjuka munnar som kokanee. Att använda en monofilamentledare bör ge dig bättre resultat för det. Men i de flesta fall köper jag bara en vanlig spole med 150 yards fluorkarbon för att använda den som min ledare.

  • Ice Fishing 101: Den nödvändiga utrustningen för att komma igång
  • Den ultimata guiden till Kokanee-utrustning
  • Öringfiske 101: redskapen du behöver för att starta

Fluorocarbon Line vs Fluorocarbon Leader

En av de saker jag alltid har hört och undrat över var att man inte ska använda vanligt fluorkarbon som sin ledare. Det finns speciella typer av fluor som är designade speciellt för ledare och de är mycket bättre att använda.

Jag har alltid hört att ledarmaterialet är mer nötningsbeständigt jämfört med standardfluoro. Jag antog att detta var sant eftersom en 25-yards spole är mer pengar än en 200-yards spole eller standard fluorkarbon.

  Detta är det bästa sättet att fånga fisk med en mask och bobber

Eftersom det kostade mer för ledarmaterialet Jag har alltid bara använt standardfluoro och det har gjort jobbet för mig. Jag var ganska nyfiken på om det faktiskt gjorde någon skillnad eller inte. Se efter själv.

Som du kan se, den dyrare fluorkarbonledaren presterade inte bättre när det kommer till nötningsbeständighet. Jag är säker på att det finns några bättre alternativ där ute men jag tror att det här visar att du inte behöver alla dessa extra tjusiga grejer.

Precis som jag har gjort i flera år kommer jag att fortsätta använda standardfluorkarbon som mitt ledarmaterial. Så länge du får något anständigt ska det göra allt du behöver det till.

Fluorocarbon Leader vs Monofilament Leader

Om du undrar om du ska använda monofilament eller fluorkarbon som din ledare kommer det verkligen att bero på vilken typ av fiske du håller på med. Båda kan fungera men var och en av dem har sina för- och nackdelar.

I 90 % av fallen kommer jag att använda fluorkarbon som mitt ledarmaterial. Anledningen är att den är nötningsbeständig, den är osynlig i vattnet och den har inte för mycket stretch. Dessa saker kommer väl till pass i de flesta situationer.

Som sagt, det finns några situationer där jag kommer att använda monofilament som min ledare. Om jag fiskar efter något med en mjuk mun (kokanee) då vill jag använda mono eftersom den har lite stretch. Om din lina inte har någon mängd ge till den kan den slita kroken ur munnen.

monofilament fiskelina

En annan gång jag kommer att använda en monoledare är när jag använder fläta som min huvudsakliga fiskelina och fiskar en grund bäck. Fluorokarbon sjunker och mycket av tiden kommer dessa små bäckar att ha träd och grenar på botten. Eftersom mono flyter, kommer det att hindra mig från att bli fast.

  Vad är fiskelinsstöd och när du måste använda det

När som helst kommer jag att använda fluorkarbon som mitt ledarmaterial. Som jag sa tidigare så håller jag mig med vanligt fluorkarbon över det speciella ledarmaterialet eftersom jag tycker att de gör samma sak (och standardfluor är billigare).

Varför använda en ledare

Det är inte absolut nödvändigt att använda en ledare men jag sätter på en för de flesta av mina riggar. Den enda gången jag inte kommer att använda en ledare är när jag fiskar en liten bäck med en enfibertråd. Jag knyter bara mitt bete/krok direkt på änden.

För de flesta av mina riggar kommer jag att använda fläta som min huvudsakliga fiskelina, och sedan ska jag fästa en ledare. Anledningen är att fläta är lätt att se i vattnet och det är därför du behöver använda mono eller fluoro. Båda är mycket svårare för fisken att se.

Detta är den främsta anledningen till att du skulle vilja använda en ledare. Vissa fiskar bryr sig inte riktigt vilken lina du använder men andra gör det. Du vill använda en så lätt linje som du kan komma undan med.

En annan anledning till att du skulle vilja använda en ledare är att det kommer skydda din huvudsakliga fiskelina. Det är alltid en bra idé att använda högkvalitativ huvudlina och du kommer inte att vilja fortsätta att klippa den. Att använda en ledare kommer att spara din huvudlinje och din plånbok.

En sista anledning att använda en ledare är att få rätt presentation i vattnet. Om du vill att ditt bete/bete ska hängas ovanför marken så vill du inte använda fluor. Mono flyter och blir mycket bättre. Om du vill få ner ditt bete så bevarat som möjligt så vill du använda fluor.

  Varför detta är den bästa tiden för sötvattensfiske

Bästa fluorkol för din ledare

När det kommer till vilken fluorkollinje du ska använda finns det verkligen inte ett rätt svar. Det finns ett gäng solida alternativ där ute men vad jag kommer att säga är att du inte ska använda ledarspecifika fluorkolväten eller dyra fluorkolväten.

Jag pratade om det förut men det finns verkligen ingen fördel med att använda ledarspecifika fluorkolväten. Nötningsbeständigheten är inte bättre och kostnaden är mycket högre. Du kan använda den om du vill men jag behåller hellre mina pengar.

Du vill inte heller använda dyrt fluorkol som är gjord för mainline-bruk. Vissa typer av fluor har mycket minne och vissa av dem inte. De linor som inte gör det är normalt dyrare och är vad du bör använda som din huvudsakliga fiskelina. Det finns ingen anledning att använda detta som din ledare.

Fluorocarbonet som jag normalt använder är Seaguar Red Label. Det ligger någonstans i mitten prismässigt och det har alltid gjort jobbet för mig. En sak jag ska nämna är att du inte skulle vilja använda den som din huvudsakliga fiskelina. Den har för mycket minne i sig och den kommer inte att prestera så bra. Detta är dock helt okej för din ledare.

Jag har använt andra typer av fluor och de har också presterat bra. Jag använder bara Red Label eftersom jag hört bra saker om det och köpte ett gäng i bulk för ett bra pris. Den har presterat lika bra som allt annat jag har använt.