Flugfiske för nybörjare: Vilken är den bästa flugspölängden?

Om du är en nybörjarfiskare kan det vara ganska svårt att hitta det bästa fiskespöet för dig, speciellt när det är ett flugspö. Det finns många olika alternativ att välja mellan och i det här inlägget kommer jag att prata om den bästa flugspölängden för nybörjare.

Den bästa flugspölängden för nybörjarfiskaren skulle vara ett 8,5 fots spö. Det kommer att vara den mest mångsidiga storleken, ganska lätt att lära sig, och det kommer fortfarande att fungera riktigt bra när du blir bättre. Du vill också skaffa ett medelsnabbt actionspö som är en 5-vikt. Dessa är återigen de mest mångsidiga spöna som är bra att lära sig på och som kan användas till många olika fiskar.

Jag säger inte att detta kommer att vara fallet för varje enskild person där ute, men det är vad jag gjorde själv. Vissa människor fiskar bara i smala bäckar och går efter mindre fiskar, och om så är fallet kanske de har det bättre med ett mindre spö. För de flesta människor kommer dock en 8,5-fots spö med medium action att göra jobbet i en massa olika situationer.

Bästa flugspökombination under $500

Min favorit flugspökombo under 500 $ är Sage Foundation 690 (kolla priset på Amazon). Jag tror egentligen inte att du behöver spendera så mycket på ett spö om du är nybörjare men du kanske har en massa pengar att spendera eller vet att du kommer att flugfiska mycket.

Med ett flugspö kommer du att få vad du betalar för och jag tycker att du ska köpa något som är mitten av intervallet. Du kan spendera tusentals dollar men det är inte nödvändigt enligt min mening. Du kan också spendera en hundralapp men kvaliteten är helt enkelt inte värt det.

  Bästa fiskelina för ultralätta spinnrullar

Sage gör mina favoritflugspön och 690 är ett bra spö när du börjar bli mer bekväm. Det är en snabbverkande spö som är lite svårare att använda men du kommer att kunna kasta en bra bit med den och den klarar större fiskar.

Slow-action spön kommer att böjas genom hela spöet och är mer för mindre fiskar (medium är uppenbarligen i mitten och det är därför de rekommenderas).

Det är en 9-fots 6-viktsspö vilket är lite mer än vad jag skulle rekommendera för en nybörjare, men om du vill ha ett spö som klarar nästan vad som helst kan det här vara perfekt för dig.

Det är ett komplett kit så det följer med din spö, rulle, stöd, ledare och bärväska. Allt du behöver göra är att slänga iväg och du är igång.

Fördelar

 • Spöet och rullen är av hög kvalitet.
 • Du kan använda den till större fiskar också.
 • Den presterar lika bra som några av de dyrare spöna jag har använt.
 • Den kommer med livstidsgaranti.

Nackdelar

 • Priset börjar bli lite högt för en nybörjare.
 • Den är lite längre och svårare att använda.

Bästa flugspökombination under $300

En annan av mina favorit flugspön på nybörjarnivå är Orvis Clearwater 905 (kolla priset på Amazon). Det kommer att bli billigare än Sage-spöet men det är fortfarande superhög kvalitet och kommer att bli ett perfekt spö om du är nybörjare.

Det som kan göra det här lite bättre för dig att lära dig är att det är en medelsnabb spö. Det är fortfarande ett 9-fots spö men jag tror att den medium action kommer att vara ganska mycket lättare att lära sig på. Dessutom är den fortfarande stark nog att hantera större fiskar.

  Historien om Yamaha Dirt Bikes

Det är också en 5-viktsspö vilket med största sannolikhet kommer att ge dig lite mer mångsidighet. Jag tror verkligen inte att det finns ett bättre spö under $300 (som jag har använt) och det är därför jag tycker att det är ett bra startspö.

Återigen kommer det med en spö, rulle, stöd, ledare och bärväska. Allt du behöver göra är att fästa din fluga och börja kasta.

Fördelar

 • Rullen är en av de smidigare i den här prisklassen.
 • Det är ett enkelt spö för att lära sig kasta.
 • Den kommer med 25 års garanti.

Nackdelar

 • Den kommer inte att klara av lika stor fisk som salvian.
 • Den extra längden kommer att göra det lite svårare att använda (men inte så illa).

Bästa flugspökombination under $200

Om du är lite på en budget men ändå vill ha ett flugfiskespö av hög kvalitet så skulle jag rekommendera Redington Crosswater 586 kit (se det på Amazon). Det är över 100 spänn billigare än Orvis men det kommer förmodligen att bli lättare att lära sig om.

Det är en 8,5 fot 5-vikts flugspö vilket är det perfekta alternativet enligt mig. Den finns också i en massa olika storlekar och vikter. Det kommer inte att vara lika smidigt som Orvis och det kommer inte att kunna hantera större fiskar som Sage, men jag har inte kunnat hitta något bättre i den här prisklassen.

Det kommer att följa med allt utom flugan sig. Ta bara ut den ur förpackningen, knyt på dig och du är redo att gå. Fodralet var förvånansvärt välgjort och allt känns superbalanserat. Det är fortfarande en anständig bit av förändring men du kommer åtminstone inte att vara lika nervös för att förstöra något som du skulle göra med Sage.

  Ska dina ledare vara starkare än din huvudlinje?

Fördelar

 • Priset är ganska rimligt för ett helt kit.
 • Kvaliteten på spöet och rullen är mycket bra.
 • Rullen är smidigare än någon annan rulle i denna prisklass.
 • Det kommer att vara det enklaste av de tre för att lära sig att casta.

Nackdelar

 • Garantin är inte lika bra som de andra (endast 1 år).
 • Den klarar inte lika stor fisk som de andra 2.

Jag säger inte att dessa 3 spön är de bästa möjliga spöna där ute eftersom jag inte har provat alla. Jag har använt ett gäng olika (dessa 3 ingår) och de har varit mina favorit för nybörjare. Du kommer att bråka ofta om du aldrig har använt ett flugspö tidigare och det är därför jag inte skulle rekommendera något för dyrt. Dessa är fantastiska all-around flugspön som är lätta att lära sig på men du kan fortfarande använda dem i en massa olika situationer. Se våra favorit flugfiskeredskap här.

Lycka till med fiske. Om du vill fånga mer fisk, använd fler krokar.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Vill du delta i vår utlottning av fiskeredskap? Vi kommer att göra giveaways på vår YouTube-kanal och allt du behöver göra för att delta är Klicka här att prenumerera på vår kanal, gilla en video och kommentera giveaway. Fler kommentarer = fler chanser att vinna.