Flisar dina skidor? Här är vad du ska göra

Precis som allt annat är skidor inte immuna mot slitaget som kommer med användning över tid. Skidornas sida kan flisa, och lamineringen ovanpå skidorna kan också flisas av eller bubbla, vilket utsätter dina skidor för risken för mer skada. Så finns det något du kan göra?

Skidor flisar med tiden, speciellt vid frekvent användning. Det betyder dock inte att de behöver bytas ut, och det finns åtgärder du kan vidta för att både minska mängden flisning och fixa till chipsen. Epoxi och superlim kan vara effektivt för att reparera spån på dina skidor.

Andas ut. Det finns sätt att fixa dina skidor som inte kostar lika mycket som att byta ut dem och som kan vara ett effektivt sätt att förhindra ytterligare skador. Dessutom, med några justeringar av ditt beteende och skidvård, kommer vi att visa dig hur du får dina skidor att hålla längre.

Varför flisar dina skidor och vad kan du göra?

Skidor är i allmänhet inget impulsköp. Oavsett om det är ditt första eller tjugonde par, har du sannolikt gjort en del efterforskningar, läst recensioner, provat dem, eller åtminstone har du redan en ganska bra uppfattning om vad du köper innan du gör investeringen .

Processen att köpa skidor är nödvändig eftersom alla har en unik skidstil och behöver skidor som fungerar för dem och deras behovskidor är inte så billiga (även billiga skidor är inte så billiga), och de är inte heller en utrustning som du byter ut varje år. Du vill att dina skidor ska hållaoch för detta, som allt annat, måste du ta väl hand om dem.

Även om vissa av de faktorer som gör att skidorna flisar ligger utanför vår kontroll, är det många som inte gör det. De tre primära sätten för skidflisning orsakas

 1. Skidorna i paret flisar åt varandra
 2. Från terrängparker (ramper, räls, etc)
 3. Från skidåkning över stenar, utsatt grus, is eller annat hårt underlag.

Jag vill vara tydlig med att viss chipping är helt normalt. Faktum är att många skidåkare rapporterar att det översta arket kan skadas inom några timmar efter skidåkning. Det är lite nedslående, men det är bara en del av det roliga.

Skidor för nära varandra

Om din skidstil är med dina skidor väldigt nära varandra, löper du större risk att dina skidor stöter ihop och blir flisade. Rörelsen av att stöta ihop upprepade gånger orsakar friktion, vanligtvis på samma ställen på skidorna, och kommer gradvis att få skidorna att flisa bort på dessa ställen.

  Hur många sovsäckar behöver du egentligen?

Detta är ett problem som kan förebyggas – om du övar din teknik kan du förlänga skidans livslängd.

Terrängparker: Oh So Fun, and Oh So Hard On Your Skis

Om du åker skidor i terrängparker är det mycket större sannolikhet att dina skidor flisar.

Dina skidor kommer att slå och mala mot skenor, tuber och andra leksaker, vilket resulterar i mycket snabbare slitage. Om det här är du och du tycker om att åka så här, finns det lite du kan göra för att undvika att behöva byta ut dina skidor oftare. Men bra och regelbundet underhåll hjälper fortfarande till att förlänga livslängden på dina skidor.

Skidåkning på hård mark

Ibland har vi inte så mycket kontroll över detta – parken där vi åker skidor kanske inte har mycket puder, eller kanske inte underhålls så mycket som vi hade hoppats.

Stenar, småsten, borste och slutligen…

Is

Vissa parker är nästan helt is vid vissa tider på året. Du har möjlighet att inte åka skidor, men det är inget vi kommer att överväga just nu.

Vad du ska göra när dina skidor är flisade

Oavsett hur de blev chippade är faktum att de är det nu. Och du måste göra något åt ​​det innan mer skada inträffar.

Du kan alltid ta den till en skidbutik för att få den reparerad. Men det finns också sätt att fixa det själv.

Två av de bästa och mest tillgängliga alternativen för att göra det själv inkluderar att använda lim som Superlim eller med epoxi. Se till att skidan är torr och fyll sedan spånet med lim innan du plattar ut det och låter det torka i minst ett dygn. Superlim är en snabb lösning, men helst skaffa något som innehåller lim och härdare (som epoxi).

Ibland är det rent estetiskt att fixa ett chip. Andra gånger kan det förhindra att fukt tränger in i dina skidor och orsakar skador (beroende på vilket material dina skidor är gjorda av), eller så kan det orsaka hakningar när du åker skidor, vilket kan leda till att du tappar balansen eller faller, orsakar en olycka.

  21 sätt att hålla myggor borta medan du campar

Precis som spån i din bils vindruta är det bättre att åtgärda spån förr än senare för att förhindra mer skada.

Hur håller du dina skidor i gott skick?

Så nu när du vet hur du fixar dem kanske det är dags att lära dig vad du kan göra så att du inte behöver fixa dem i första taget! Med vissa skidstilar och platser (terrängparker) är det väldigt svårt för att inte säga omöjligt att minimera skadorna på dina skidor.

För alla andra finns det hopp! Här är några tips för att förhindra att dina skidor flisar:

 • Justera din teknik så att dina skidor inte stöter på varandra. Även om skidåkning med dina skidor nära varandra i allmänhet är ett tecken på en mer avancerad skidåkare, är det problematiskt för den förväntade livslängden för din utrustning att ha dem så nära att de stöter på varandra hela dagen! Försök att göra en mindre justering av din hållning och flytta dina skidor något längre isär.
 • Undvik att släppa dina bindningar med dina skidor. Att bara lyfta ett ben och använda dina skidor är mycket lättare än alternativen: Att försöka hitta tryckpunkten med din stav och sedan applicera tillräckligt med kraft med tillräcklig precision till rätt plats, eller vrida kroppen obekvämt och böja hela vägen ner för att använda en handske och blåsa din hand i processen. Men att använda dina skidor är inte bra för deras slitage och ökar risken för att ett spån bildas, särskilt som du brukar använda samma plats på dina skidor och du måste lossa flera gånger om dagen!
 • Var försiktig när du kliver eller kliver uppför. Ofta när vi åker upp eller ner för en backe är det hårt arbete och vi blir trötta! Förhoppningsvis gör vi inte det här under längre perioder, men det är viktigt att ändå försöka hålla ett mellanrum eller lite avstånd mellan dina skidor och att inte låta dem korsa eller röra. Att förhindra denna friktion kan hjälpa till att förhindra att de flisar.
 • Detta är mindre att undvika, men när du står i liftköer, undvik skidtrampare så mycket som möjligt! Människor bakom eller bredvid dig i mängden av köer kan åka över dina skidor, korsa dem eller slå dem på sidan. Detta är vanligtvis en olycka, men genom att öka den allmänna medvetenheten om när människor gör detta, blir individer mer försiktiga. Det är inte bara irriterande utan respektlöst mot andras egendom (utrustning) när det görs med flit.
  Bästa vandringsskor för flodkorsningar

Hur vet du när det är dags att byta ut dina skidor?

Hur länge dina skidor håller beror på ett antal faktorer. Dessa inkluderar bland annat:

 1. Terrängen du åker skidor på
 2. Underhållet du ger dem från dag ett
 3. Individuell skidstil
 4. Din vikt

Dina skidor bör först börja försämras efter 100-125 dagars skidåkning och hålla i upp till cirka 200 dagar. (newtoski) I genomsnitt är det åtta år, men det beror förstås på hur ofta dina skidor används. Åker du terrängparker eller om du är en större person kan du räkna med att byta ut dina skidor oftare.

Det finns vissa tecken att hålla utkik efter som tyder på att du är redo för ett nytt par skidor. Dessa inkluderar uppenbara skador (trasiga eller deformerade kanter), ett avskalat, flagnande eller delaminerat ytskikt, en tunn eller hålig bas (när reparationsplåstret inte längre kommer att fastna på det) och när cambern har plattats till. (Wagner skidor)

Hur ska jag förvara mina skidor?

När du förvarar dina skidor är det viktigaste du kan göra att se till att de har torkat ordentligt! Fukt kan ytterligare erodera flisade skidor och orsaka delaminering. De bör inte vara på en plats där de kan stötas eller skrapas mot föremål, men om de är vertikala eller horisontella spelar ingen roll.

Att ha dem i eller ovanpå bilen över natten är inte heller idealiskt – mest för att de utsätts för fukt och inte har möjlighet att torka ut ordentligt. Så hur lockande det än kan vara, i längden är det värt att snabbt torka och hålla dem varma för natten!

Slutsats

Skidor är precis som allt annat och behöver lite underhåll för att förhindra skador och få dem att hålla längre. När du ser dem flisa är det lätt att bara fixa dem själv, men viktigare än att göra detta när du märker att det är att titta på vad som får dem att flisa och vad du kan göra åt det. Ge inte upp hoppet när de börjar chippa – oavsett vilket skick de är i, räcker lite TLC långt!