Fleece vs. ull: Värme, skydd, vård och mer

Det vi nu kallar fleece i moderna kläder är en relativt ny uppfinning från Patagonien på 1960-talet. Är det möjligt för detta nya klädmaterial att vara bättre än fårull?

rosa-fleece-bredvid-får-ull
fleece och ull sida vid sida

Fleece och ull är lika i isoleringsegenskaper, dock torkar fleeceplagg snabbare än liknande ullplagg. Dessutom är syntetiska fleeceplagg billigare än ullplagg av samma typ, även om det finns mer miljöhänsyn för fleece eftersom de flesta fleeceplagg har syntetiska material som smittar av sig i mikroplaster som en biprodukt av tvätt.

Fleece vs. ull

Jag ska jämföra fleece och ull baserat på hur varma de två tygerna är samt andra faktorer som kan hjälpa dig att välja mellan de två.

Sammantaget kan fleece- och ullplagg göras på ett sådant sätt att du håller dig varm. Om du väljer det ena eller det andra kommer du inte att bli besviken över om de håller dig varm eller inte.

Den enda väsentliga skillnaden ur ett värmeperspektiv mellan fleece och ull är torktiden som jag pratar om senare.

Är fleece detsamma som ull?

Nu, innan jag hoppar in i jämförelserna, kanske du undrar vad skillnaden är mellan fleece och ull. Det här är det som är förvirrande… För 100 år sedan betydde fleece och ull mycket liknande saker.

En fleece, i allmänhet, är bara en varm kappa av något. Ull är trådigt hår som växer på vissa djur, men vi får det i första hand från våra får. Så man kan säga att en ullkappa på ett får är en fleece.

Faktum är att 1828 Websters ordbok har detta att säga:

  9 perfekta platser att campa på i North Carolina

Fleece: Pälsen av ull klippt från ett får på en gång.

1828 Websters ordbok

Men på 1970-talet experimenterade företaget Patagonia med en syntetisk fleece avsedd att kopiera värmen från ull (källa). Således, skinna användes för att beskriva denna nya tygförberedelseteknik där tyget ”borstas” med hjälp av utrustning som i huvudsak gör fibrerna mer buskiga och därmed har bättre isolering.

Du kan se fleece i vardande här:

Borstbearbetning och fleeceklippning || Tillverkningsprocess för fransk frotté till fleece

Kolla på denna videon på Youtube.
Kamerakvaliteten är inte så bra, men du kan se att fleece är buskigare efter att ha borstats (kallas ”höjning”)

Så, fleece hänvisar ofta nuförtiden till tyg som har borstats i denna eller liknande teknik för att producera tyg som har expanderats för att få bättre isolering. Modern fleece kan vara gjord av naturliga material som bomull, men är ofta gjord av polyester eller andra plastämnen (ibland använda läskflaskor av plast).

Så nu, om du slår upp ordet fleece, kanske du ser något sånt här:

Fleece: ett mjukt varmt tyg med en struktur som liknar fårull, som används som fodermaterial.

Google

Är fleece varmare än ull?

Så tillverkad fleece (syntetisk eller på annat sätt) är förmodligen detta underbara material – men är det lika varmt som ull?

Jag hade ingen aning om vad jag gav mig in på när jag försökte hitta svaret på den här frågan. Det visar sig ”värme” är ett mycket mer komplicerat koncept än jag trodde.

Fleece- och ullplagg med liknande texturer och tjocklekar ger samma värme–så det spelar ingen roll vilken tygtyp du väljer så länge du väljer en som är tillräckligt tjock och är borstad på ett sätt (för fleece) för att fånga tillräckligt med luft .

Isolering av fleece vs. ull

Även om jag inte kunde hitta en studie som direkt jämförde ull och fleece av samma tjocklek för isolering, kunde jag hitta några intressanta data:

tyg typ Tjocklek Termiskt motstånd (R-värde)
Ull 76,19 %, polyester 21,67 % och elasten 2,14 % (studera 1) 1,32 mm .0488
Polartec 100 % polyester fleece (studera 2) 1,522 mm .043
Dessa mättes båda med en Alambeta-enhet. Även om prov 1 inte är ren ull, är det mer än 75 % ull. Det termiska motståndet mellan de två proverna är mycket likt och beror förmodligen mer på densitet än på tygtyp.

Denna forskning gjorde det klart för mig att om något är gjord av fleece eller ull inte spelar någon större roll i hur varma kläderna är.

Kom ihåg att isolering har nästan allt att göra med hur bra något fångar luft. Ju mer något kan fånga in luft, desto bättre isolering. Detta beror på att luft inte överför värme så bra, vilket gör den till en bra isolator.

Vad detta betyder för kläder är att ju pösigare och tjockare kläderna är, desto mer luft kommer att fångas inuti och därför blir du varmare eftersom du kommer att behålla mer av din kroppsvärme.

Faktum är att från den här studien, fann forskarna att hur tyget borstades gjorde en märkbar skillnad i hur varmt ett fleeceplagg var. Med vår nya kunskap om vad fleece är och hur isolering fungerar, är detta vettigt: huruvida en fleece har bomull eller polyester eller båda gör mindre skillnad än om den har gått igenom ”höjningsprocessen”.

Så svettas inte.

Värmeuppfattning

Jag lärde mig något galet när jag försökte hitta svaret på frågan: är fleece bättre än ull?

Hur varma kläder känns handlar inte bara om temperatur!

Ja… jag var tvungen att tänka på en en sekund också.

Enligt det här uppsats, hur varmt ett plagg känns beror också på materialets finhet. Grovare och grövre material känna mindre varma än mjuka och fina material.

Inte nog med det, utan själva färgen på tyget gör skillnad i hur varmt tyget verkar!

Allt som sagt, hur varma vi känner att våra kläder borde vara gör ingenting för vår kroppstemperatur, men det som är viktigt är att beroende på hur kläderna gjordes kan det påverka hur varma kläderna verkar – så det är ännu svårare att jämföra fleece och ull eftersom de kan se ut och kännas beroende på deras fabrikat väldigt lik.

Så om du väljer mellan en fleecejacka och en ulljacka med liknande vikt och tjocklek – det kan vara bättre att bara välja den som ser ut och känns mer bekväm.

Som sagt, det finns några viktiga skillnader mellan ull och fleece när det kommer till vatten. Låt oss kolla upp det.

Ull vs. fleece när det är vått

Både fleece och ull förlorar sina isoleringsegenskaper när de blir våta. Den stora fördelen med fleece är att den torkar mycket snabbare än ull.

Det finns en del kontroverser i detta ämne detta studie drar de slutsatsen att våt ull isolerar bättre än våt polypropen (en plast) – men en bloggare gjorde sitt egen forskning och fann ingen stark skillnad i isolering mellan fleece och ull när de var blöta.

Dock denna bloggare gjorde upptäcker att fleece torkade många gånger snabbare än ullen med ungefär samma tjocklek.

Allt detta kan variera för dig eftersom det verkligen beror på den exakta tillverkningsprocessen för dina kläder. Från ett plagg till ett annat kan isoleringen när den är våt förändras.

Eftersom fleece torkar snabbare, gör det det bättre?

Tja, svaret är inte helt klart. Det verkar uppenbart att om fleece torkar snabbare så är det ett överlägset plagg. Men eftersom vattnet avdunstar snabbare, bäraren kommer att förlora mer kroppsvärme snabbare. I det långa loppet löser sig detta eftersom fleecen torkar ut och bäraren får tillbaka sin isolering.

Så ull kommer att ta längre tid att torka men det betyder att bäraren kommer att förlora sin kroppsvärme långsammare. Återigen, det finns ingen klar vinnare här. Det kan vara så att om du ska vara ute en längre tid (som om du ska campa) så är en fleece vettig. Under andra omständigheter, om du ska vara ute en kort tid och du kan bli blöt, kan du spara mer kroppsvärme genom att bära ull.

I verkligheten, vi oroar oss verkligen inte över dessa beslut. Det bästa man kan göra framför allt är att hålla sig torr. Ett vattentätt skal är verkligen viktigt i kalla förhållanden om det finns någon avlägsen möjlighet att bli blöt.

När jag vandrar eller springer under kalla förhållanden har jag på mig min Columbia regnjacka (fick den på Amazon). I kombination med ett varmt mellanlager och baslager i fleece kan jag vara ute i timmar utan problem.

jag-bär-columbia-regnjacka-i-snöväder

Om du är intresserad av att lära dig att klä dig för vandring i 10 graders väder, kolla in mitt inlägg här.

Fleece vs. Ull Miljöpåverkan

Något annat som är värt att prata om är miljöpåverkan av fleece kontra ull.

Ull Miljöpåverkan

Ull är en fantastisk fiber. Det är bara häpnadsväckande att en av de viktigaste textilierna växer på får! Det bästa med ull är att den växer ut igen. Fåren behöver inte dö för att ge upp sin fantastiska ullfleece. Fåret förvandlar effektivt gräs till ullvilket för mig är mer fantastiskt än att förvandla halm till guld.

Även om ull verkar helt miljövänlig – det är värt att komma ihåg att ull kommer från får som behöver betesmark (och mycket av det). Alla nötkreatur har sin egen miljöpåverkan. Får producerar i genomsnitt 23g metan per dag per får (källa), vilket är cirka 5-12x mindre än kor. Metan är en växthusgas och varje får bidrar, och det är bara en av kostnaderna för att hålla får bland många.

Fleece Miljöpåverkan

Från vår diskussion ovan, när vi säger fleece menar vi den moderna fleece som är ett tyg som har ”höjts” för att producera ett fluffigt tyg som är fantastiskt på att hålla dig varm.

Modern fleece är ofta tillverkad av polyester eller annan plast, ofta i kombination med naturliga fibrer som bomull. Fleece kan tillverkas av återvunnen plast, vilket är en stor sak eftersom vi förmodligen inte kommer att få slut på extra kasserad plast när som helst, snart.

Den stora oro över fleece är dock mikrofiber av plast. När fleece tvättas, slänger små små partiklar av plast ut i vattnet. Dessa små partiklar av plast påverkar nedströms floder, sjöar och till och med hav och kan döda vattenlevande liv och påverka den övergripande vattenkvaliteten. Ser detta studera för mer information.

Så totalt sett finns det ingen perfekt lösning för att hålla sig varm. Allt har en kostnad. Det är upp till oss alla att bestämma vilka val vi ska göra.