Flätad linjeknut: Det här är fiskeknuten du måste känna till

Om du någonsin har använt flätad fiskelina vet du förmodligen att du inte alltid kan använda samma knutar som du skulle göra med mono eller fluoro. I det här inlägget kommer jag att prata om bästa fiskeknutarna för att knyta flätlina till ledare, svivlar och allt annat du kan koppla.

Jag använder nästan alltid flätlina som min huvudsakliga fiskelina eftersom det är mycket starkare än vanlig fiskelina, håller mycket längre, och verkar göra det kasta bättre också. Det enda du måste vara medveten om är att du ibland måste använda en annan knut.

Eftersom linjen är snygg tunn och slank du kommer inte att kunna använda en vanlig fiskeknut och detta är något jag vet av erfarenhet. Fortsätt läsa eller titta på videon nedan för alla detaljer om hur du knyter flätad lina till ledare, svivlar, rullar och beten.

Fläta Till Ledare

Det finns ett antal olika knutar du kan knyta för detta och alla kommer att ha sin favorit. Den jag brukar använda är blod Knut och har aldrig haft några problem med att den gick av. Det fungerar utmärkt om du använder en tyngre lina (50-60 lbs) men du kan fortfarande använda den för lättare saker också (under 20 lbs).

Anledningen till att jag gillar den här knuten är att du vet höger bort oavsett om det är sammankopplat korrekt eller inte. Det kan ibland vara tufft med vissa knutar men om du inte kopplar ihop linjerna korrekt med detta kommer det att glida direkt. Om det är tight så förblir det som det ska. Så här knyter du blodknuten:

  Deep Water Trolling: Bästa sättet när du inte har downriggers

Det första du vill göra är att korsa linjerna och nåla ihop dem med tummen och fingret. Du ska sedan vira flätan runt ledaren och ledaren runt flätan i motsatta riktningar. Om du ansluter tyngre linjer lindar du var och en av dem 9 gånger. Om du använder en ljusare lina lindar du den flätade linan 11 gånger och ledarlinjen 7 gånger.

Linda den flätade linjen runt ledarlinjen först och för sedan tillbaka den flätade linjen över mittpunkten. Nåla fast den där och linda ledarlinjen runt flätan i motsatt riktning. Vid mittpunkten ser du en slinga och allt du behöver göra är att sätta ledarlinjen genom den. Blöt knuten lite och dra åt den. Taggens ändar ska peka i olika riktningar.

Ledare att kroka

Knuten du använder här gör ingen stor skillnad enligt mig (eftersom du använder vanlig fiskelina) men den jag tycker är starkast är den Palomar Knut. Det är ganska lätt att göra och det finns verkligen inget sätt att det kommer att glida och gå sönder. Så här knyter du Palomar-knuten:

De först sak du vill göra är att sätta fiskelinan genom krokögat. Du kommer sedan att gå tillbaka på samma sätt och du blir kvar med en ögla på ena sidan av kroken och de två taggändarna på den andra. Efter det knyter du en överhandsknut och drar åt den (behöver inte vara supertight). Du vill sedan ta kroken och dra den genom öglan du har kvar. Allt du behöver göra nu är att dra åt den och du är redo att gå.

  Hur man använder grodor för att fånga stor bas i liljekuddar

Fläta Till Krok

Om jag knyter flätad lina direkt till en krok så kommer jag fortfarande att använda den Palomar Knut men jag ska göra en snabb justering. Jag tror att du kommer att klara dig helt bra med en vanlig Palomar men jag vill alltid lägga till lite mer säkerhet till den. Videon till Palomar Knot är ovan.

Allt du behöver göra är att sticka linan genom ögat på kroken och istället för att sätta tillbaka den på samma sätt som du gör en komplett 360 och sätta igenom det igen. När du har gått igenom originalsidan två gånger, fortsätter du med stegen i standard Palomar.

Allt är exakt detsamma förutom att du har en extra slinga runt ögat på kroken. Flätlina är riktigt halt och det är därför det inte fungerar med en massa knutar. Den extra slingan ger bara lite mer bett för att hålla sakerna trevliga och ombonade.

Som jag sa innan, det finns ett antal olika knutar du kan använda för att knyta flätad lina, men dessa är vad jag alltid har använt. Den enda gången jag har haft problem var när jag först lärde mig dem och inte knöt dem korrekt. När jag väl fått kläm på dem har jag aldrig haft några problem med glidning eller att knuten gått sönder.

Jag vet att de kommer att vara svåra att lära sig genom att läsa så se till att titta på videon ovan för en steg-för-steg-genomgång. De är alla extremt enkla och du kommer snabbt att få kläm på dem.

  Detta är det bästa sättet att sätta handtag på en Dirt Bike

Tills nästa gång, gott fiske. Om du vill fånga mer fisk, använd fler krokar.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Vill du delta i vår utlottning av fiskeredskap? Vi kommer att göra giveaways på vår YouTube-kanal och allt du behöver göra för att delta är Klicka här att prenumerera på vår kanal, gilla en video och kommentera giveaway. Fler kommentarer = fler chanser att vinna.