Fiskekajak vs vanlig kajak (och vilken är bäst för fiske)

Om du letar efter en ny kajak att fiska på, kanske du undrar vad det bästa alternativet är. Kanske har du en vanlig kajak redan eller kanske du behöver gå ut och köpa en. I det här inlägget kommer jag att prata om skillnaden mellan en vanlig kajak och en som är byggd för fiske.

Den största skillnaden mellan en fiskekajak och en vanlig kajak är att du normalt sitter ovanpå en fiskekajak medan en vanlig kajak är något du sitter i. Eftersom du sitter ovanpå en fiskekajak har du mycket mer plats på däck för all din utrustning och du kommer faktiskt att kunna stå i lugnt vatten. Visst, du kan fiska ur en vanlig kajak men du kommer att ha en mycket roligare tid på en som är byggd för fiske.

När jag skriver detta har jag bara en sittkajak och jag fiskar ur den. Jag har provat en som är byggd för fiske och jag ska definitivt erkänna att den är 10 gånger bättre. Sätena är bekvämare, skrovet är stabilare och det är lättare att flytta runt. Jag kommer säkert att skaffa en inom en snar framtid.

Sit-In vs Sit-On

Det första du måste välja mellan är om du ska skaffa en sitt-in- eller en sit-on-kajak eller inte. Båda kan användas för fiske men om jag var tvungen att välja en själv skulle jag få sitta på toppen varje gång.

sitta på kajak

Den första anledningen är att du kommer att ha mycket mer plats för all din utrustning eftersom du inte kommer att ha sittbrunnen som du skulle ha på en vanlig fritidskajak. På en vanlig kajak har du normalt huvudsittbrunnen och sedan torrförvaring på baksidan. Den är ganska liten och kommer inte att kunna passa alla dina redskap.

  Kan du använda Boilies i flötfiske?

Det andra skälet är att en sittande kajak är självräddande. Varje gång du får vatten i en fritidskajak kommer det bara att sitta där tills du öser ur det själv. Om du har en sit on top kajak, tar den faktiskt vattnet ut åt dig.

sitta i kajak

Som jag sa tidigare, jag har en vanlig kajak och den fungerar för fiske. Jag fick den för ett antal år sedan för att den var billig, men jag har kunnat rigga till den för fiske med extra förvaring, ankare, spöhållare och stabilisatorer. Som sagt, om jag var tvungen att ta det beslutet igen skulle jag gå med en sit on top kajak 100%.

Längd bredd

Nästa sak du måste tänka på är vilken längd och bredd du vill ha. Det är egentligen ingen stor affär när det kommer till fiske men var och en av dem har sina egna för- och nackdelar som kan göra ditt liv lite enklare.

När det kommer till längd måste du ta reda på om du behöver snabbhet eller manövrerbarhet. Kortare kajaker blir lättare att kontrollera medan längre kajaker blir mycket snabbare.

Om du ska fiska mindre vattendrag som dammar och sjöar så vill du förmodligen ha något lite kortare (under 12 fot). Du behöver förmodligen inte gå så långt för att komma till din plats och det är därför hastigheten inte är så viktig. Du kommer att kunna kontrollera kajaken bättre och kommer att kunna ta dig in i trångare ställen.

Om du ska fiska större vattendrag som havet eller stora sjöar kanske du vill ha något lite större (över 12 fot). Du har mer av en sträcka att gå och det är därför hastigheten är viktig. Ibland behöver du snabbt komma till en plats, och en större kajak hjälper dig att göra det.

  Fungerar elektroniska fiskedrag?

När det kommer till bredd är jag ett stort fan av något bredare eftersom det blir mer stabilt. Ingen vill tippa sin kajak och att ha något lite bredare hjälper till med det. Dessutom, om du ska stå, vill du definitivt ha något tillräckligt brett.

Det kan påverka hastigheten lite men jag är villig att offra det hela dagen för den extra stabiliteten. Om jag var tvungen att välja, skulle jag åka med en kajak som är minst 35 tum bred. Den bredden bör ha tillräckligt med hastighet och du kommer att kunna stå upp i lugnare vatten.

Våra favoritfiskekajaker

Det finns ett gäng solida alternativ att välja på när det kommer till kajaker och jag tror att det bästa du kan göra är att välja den som är på rea när du är ute och letar. Jag ska bara kort beröra några av våra övergripande favoriter.

Våra tre favoritföretag (utan särskild ordning) skulle behöva vara det Hobie, Gammal stadoch Västra kanotkajak. Alla tillverkar modeller till olika prisklasser och de är alla riktigt solida när det kommer till fiske. Här är några av våra favoritmodeller.

Mirage Pro Angler 12 – Det här är en av Hobies avancerade modeller och jag gillar den eftersom den har fenor och pedaler. Du kan enkelt vända kajaken i supersnäva områden och du kan använda pedalerna istället för att paddla (vilket är mycket lättare). Denna modell är 12 fot lång och den är 36 tum bred. Du kommer att kunna stå och fiska utan problem. Den totala kapaciteten är 500 lbs och den kommer med spöhållare och gott om plats för all din utrustning. Se den på Amazon.

  Paddle Tail Swimbaits: Den kompletta guiden till rigg och fisk

Old Town Sportsman 106 – Om du letar efter något lite mindre och billigare kan det här vara perfekt för dig. Old Town gör också mer avancerade kajaker men det här måste vara vår favorit under $1000. Längden är 10,5 fot och bredden är 34,5 tum. Även om den är lite mindre har den fortfarande gott om plats för alla dina prylar, du kan montera tillbehör och stå upp i den.

gamla stan 106

WCK Wilderness Radar 115 – Det här är ännu en riktigt solid fiskekajak och den ligger i mitten prismässigt. Sitsen är extremt bekväm och du kan antingen använda paddlar, pedaler eller kraft för att köra den. Längden på denna kajak är 11 fot 8 tum och bredden är 34,5 tum. Viktkapaciteten är 450 lbs och det borde vara gott för dig och alla dina saker. Se den på Amazon.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Vill du delta i vår utlottning av fiskeredskap? Vi kommer att göra giveaways på vår YouTube-kanal och allt du behöver göra för att delta är Klicka här att prenumerera på vår kanal, gilla en video och kommentera giveaway. Fler kommentarer = fler chanser att vinna.