Fiske med räkor: Vilken fisk kan du faktiskt fånga?

Visste du att du kan använda levande, döda eller köpta räkor för att fånga både salt- och sötvattensfisk? En levande räka kommer att ge dig bättre resultat men du kanske vill överväga att prova dem nästa gång du är ute och fiskar.

Vilken typ av fisk kan man fånga med räkor? Den vanligaste saltvattenfisken du skulle fånga med räkor skulle vara allt som livnär sig längs botten. Den vanligaste sötvattensfisken du skulle fånga med räkor skulle vara havskatt. Du kan också använda levande räkor för att fånga bas eller andra större fiskar, men jag använder det vanligtvis i saltvatten, och det kommer att fånga i stort sett vad som helst.

Om du fiskar i sötvatten får du de bästa resultaten med levande räkor. Du kan använda butiksköpta (döda) räkor för att fånga havskatt men det verkar inte vara det bästa för andra typer. Du kan slänga en levande eller död räka på kroken och fånga en mängd olika saker på havet, men återigen, något levande tenderar att fungera lite bättre.

Hur man krokar en räka utan att döda den

Om du har en död räka så spelar det egentligen ingen roll hur du riggar den, men det är inte fallet när den lever. Du använder levande räkor för att du vill att de ska kunna röra sig när de är i vattnet. Det är vad fiskarna är vana vid så det ger dig störst chans att fånga fisk. Du vill dock vara säker på att du gör det rätt eftersom du kommer att döda dem om du är för grov. Här är en video som visar hur:

  Hur man hittar bra fiskeplatser nära dig

Om du inte ska kasta särskilt långt, är det bästa sättet att rigga en levande räka haka fast den precis under hornet. Den kommer att ha ett litet horn ovanför huvudet och det är en av de svåraste platserna på en räka. Du vill se till att du inte går för djupt eftersom dess hjärna kommer att ligga direkt under. Bara tillräckligt för att hålla sig på kroken kommer att vara perfekt.

Om du ska gjuta räkorna så skulle det vara min favoritplats att haka på hård del av svansen. Du vill gå in genom botten av svansen och ta ut kroken upptill. Räkorna kommer fortfarande att kunna simma och du kommer att ha mycket bra action i vattnet.

Det sista du kan göra är ta av svansen och sätt i kroken som du skulle med en mjuk plastmask eller grub. Detta kommer att få räkorna att verka skadade och det kommer att dofta lite mer i vattnet. Allt du behöver göra är att sätta din krok i köttet på räkorna och sedan ta ut den genom botten av skalet.

Hur man fiskar med räkor

Att fiska med räkor är en ganska enkel process och det enda du egentligen behöver göra är håll det runt botten. Det är där räkor kommer att vara så du vill ha dem där fisken är van att se dem. Om du använder levande räkor behöver du inte oroa dig för att rulla upp den eftersom räkan kommer att göra allt. Här är en video som visar hur man fiskar med dem:

  Hur man fiskar löjrom till lax eller öring

Det första vi ska prata om är vad fiskespö att använda. Det enklaste att använda kommer att vara ett spinn- eller baitcastingspö. Det enda du vill vara säker på är att du använder ett medeltungt eller tungt fiskespö. Det sitter många stora fiskar på botten så du vill vara säker på att ditt spö klarar det som biter på kroken. Om ditt spö är för lätt kan du bryta det när du försöker rulla in en fisk eller så kanske du inte kan få in en bra krok.

Den andra saken att ta reda på är vad fiskelina att använda. Återigen, du måste se till att din linje kan hantera alla biter. Jag använder nästan alltid en flätad linje (30-50 lb-test) som min huvudsakliga och sedan en liten (16 tum) fluorocarbon leader (15-20 lb-test). Det finns verkligen ingen anledning att använda en lättare fläta och jag gillar det eftersom det inte kommer att gå sönder. Din ledarlinje kommer att bero på vilken typ av fisk du är ute efter men 15-20 lbs är normalt tillräckligt bra.

Det sista du vill göra är fästa lite vikt till din flätlina (jag gillar kulvikter) och sätt sedan på din snurra. Anslut din ledarlina till den andra änden av sviveln och knyt sedan på din krok (#2 fungerar normalt bra). Om du siktar på små fiskar kan du välja något mindre men det här verkar vara en bra storlek.

Nu när allt är klart är det dags att börja fiska. Du kommer att få de bästa resultaten om du kan hitta var räkorna är mest sannolikt att vara (det är där fisken kommer att vara). Detta är normalt runt broar, stenhögar, eller sådana saker. Du vill rikta in dig på dessa platser om du kan, men du kan fortfarande fånga fisk om du inte gör det.

  Trout & Kokanee Trolling: How To Troll Deep Without Downriggers

Allt du egentligen behöver göra är kasta ut linan, låt räkorna sjunka ner till botten och lyft sedan linan upp en fot eller så. Du kan låta den simma runt botten men jag har haft lite bättre tur att göra det på det här sättet. Du kommer att vilja rycka i staven, låt den sitta där i några sekunder, rycka i staven och upprepa.

Om du fiskar efter havskatt, du kan bara låta räkorna sitta på botten och vänta på en bit. Om du riktar in dig på en annan typ av fisk kommer du att vilja göra lite mer arbete, och om du gör det kommer du att fånga mer fisk.

Lycka till med fiske. Om du vill fånga mer fisk, använd fler krokar.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Vill du delta i vår utlottning av fiskeredskap? Vi kommer att göra giveaways på vår YouTube-kanal och allt du behöver göra för att delta är Klicka här att prenumerera på vår kanal, gilla en video och kommentera giveaway. Fler kommentarer = fler chanser att vinna.