Fiske med kycklinglever: Vilken fisk kan du faktiskt fånga?

Du har säkert hört att kycklinglever kan användas för att fånga fisk. De flesta tror bara att det används för att fånga en eller två fiskarter, men det kanske inte alls är sant. Jag ska erkänna att det inte är det bästa betet som finns men du kommer att kunna hitta det i nästan vilken mataffär som helst.

Vilken typ av fisk kan man fånga med kycklinglever? De två vanligaste fiskarna du får med kycklinglever är havskatt och karp. Lukten är superstark och det är vad dessa två fiskar attraheras av. Du kommer fortfarande att kunna använda kycklinglever för att fånga öring, striper, bluegill och ett antal andra fiskar, men det är inte det bästa eftersom det faller av kroken ganska lätt.

Det är inte något jag använder så ofta eftersom det lätt faller av kroken och det finns inga havskatter i mitt område (såvitt jag vet). Jag vet att det är det bästa betet på många ställen och många havskattspecifika bete i butiker är gjorda av kycklinglever. Jag har använt den till andra fiskar, och även om den fungerar så är den inte den bästa enligt mig.

Hur man fiskar med kycklinglever

Om du ska fiska med kycklinglever finns det några saker du vill göra för att göra det enklare och fånga mer fisk. Jag skulle rekommendera att du använder något annat bara för att det är mindre krångligt, men det är alltid en bra idé att prova saker för att se hur de presterar i ditt lokala vatten. Här är en video som leder dig genom processen:

  Hur man får luft ur bromslinorna på din Dirt Bike

Hela processen är ganska enkel och allt du egentligen behöver göra är kasta ut den och vänta. Det kommer inte att finnas någon simning när du använder levern så du behöver inte rycka i spöet eller rullen i. De flesta människor kommer bara att kasta ut det, sätta spöet i hållaren och vänta på att något ska bita.

De typ av spö du använder är inte så viktigt men jag gillar generellt att använda en haspelrulle. Det kommer att kasta längst bort och ge dig minsta möjliga huvudvärk. Om du är ute efter havskatt vill du se till att ditt spö är tillräckligt tungt för att hantera dem (eftersom de kan vara ganska stora). En medeltung borde vara tillräckligt bra.

Du vill också se till att du har rätt fiskelina. Om vattnet är supersmutsigt kan du bara använda rak fläta. Den kommer att kunna kasta längst och den kommer att vara mycket tuffare än mono eller fluoro. Du kan använda allt från 20-60 lbs. Om vattnet är klarare bör du slänga på en liten fluorkarbonledare så att fisken inte kan se den.

Det sista är att använda höger krok. Den bästa kroken för att hålla levern på kommer att vara en diskantkrok (3 krokar). Du vill se till att levern är fäst vid alla 3 krokarna och det kommer att göra det svårare att dra av. Jag gillar generellt att fånga och släppa så för det mesta använder jag en cirkelkrok #1 (gör det lättare att ta ut ur fiskens mun).

Hur man håller kycklingen levande på kroken

Den största nackdelen med att använda kycklinglever är hålla dem på kroken. De faller ständigt av kroken och du kommer med största sannolikhet att ägna mer tid åt det än att fiska. De är också superstökiga och jag är inte ett fan av det alls. Här är några snabba tips som hjälper dig att hålla dem på:

  Kraftägg för öring: Den kompletta guiden för att fånga mer fisk

Det första du kan göra för att stärka levern är att bota den i salt. Det som är bra med detta är att du kan förvara det länge i kylen utan röta eller lukt. Nackdelen är att det kommer att ha mindre bloddoft i vattnet. Allt du behöver göra är att blötlägga båda sidorna i salt och låta dem lufttorka i ett par dagar. Lägg dem i en ziplock-påse med lite mer salt och förvara dem i kylen.

Det andra du kan göra är att använda två cirkelkrokar istället för en. Det är samma koncept som diskantkroken i och med att det finns fler krokar i levern, vilket kommer att hålla den på kroken. Du kan också ta lite kirurgisk gasväv och stoppa levern i den. Sätt en krok genom toppen och en krok genom botten.

Det tredje du kan göra är att skaffa lite elastisk betestråd. Allt du behöver göra är att linda den runt kroken och levern ett gäng gånger och du är klar. Så enkelt är det. Den håller inte lika bra som de andra men det är mycket lättare.

Det sista (och enklaste) du kan göra är att använda en äggögle knut. Det är det enklaste av de fyra sätten och du behöver inte köpa något annat. Jag har ingen handledning om hur man knyter den än så det är bara att gå till Google och söka efter det.

Ytterligare kycklinglevertips

  • Använd färska lever så mycket som möjligt. När du fryser in dem eller torkar ut dem kommer det inte att bli så mycket blod och det kommer inte att vara lika mycket doft genom vattnet. I stort sett alla butiker har färsk kycklinglever men du kan också använda andra typer av lever (nötkött, etc).
  • Håll levern så kall som möjligt. När de börjar bli varmare blir de lite mjukare och faller av kroken. Det är bra om du använder gasväv för att hålla ihop allt, men det kommer att göra skillnad om du sätter den direkt på kroken.
  • Tillsätt lite doft. Om du går till någon fiskebutik kommer du att kunna hitta havskatt (eller någon annan typ) doft. Allt du behöver göra är att blötlägga levern i doften och kasta ut den. Ju mer lukt du kan ge det, desto bättre.
  Är en Yamaha TTR 125 en bra startcykel?

Tills nästa gång, gott fiske. Om du vill fånga mer fisk, använd fler krokar.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Vill du delta i vår utlottning av fiskeredskap? Vi kommer att göra giveaways på vår YouTube-kanal och allt du behöver göra för att delta är Klicka här att prenumerera på vår kanal, gilla en video och kommentera giveaway. Fler kommentarer = fler chanser att vinna.