Fiske med inline spinnare: Ska du lägga till vikt?

Fiske med spinnare är ett av de mer effektiva sätten att täcka vatten och fånga fisk. En av de vanliga frågorna jag hör är huruvida du ska lägga vikt på din Rooster Tail, Panther Martin eller Mepps spinner. Det är vad vi kommer att ta upp i det här inlägget.

Enligt vår åsikt är den enda gången du behöver lägga till vikt på din spinner när du trollar eller jiggar djupt. Att lägga till vikt hjälper din spinner att sjunka till rätt djup eftersom spinnare normalt är ganska lätta. Om du kastar och apporterar och du använder rätt redskap, finns det ingen anledning att lägga vikt på din Rooster Tail, Panther Martin eller Mepps spinner.

Om du använder ett tyngre spö och har svårt att kasta din spinner, kan du lägga till en liten delad skottvikt 18 tum ovanför din spinner. Det kommer inte att påverka presentationen av din spinner så mycket och det borde inte skrämma bort fiskar, men det kan ge dig några tovor då och då.

  • Använd denna lock-/blinkfärg för öring
  • Öringfiske 101: Locken du behöver för att börja

Rätt utrustning att använda

Om du använder rätt redskap för jobbet bör du inte ha några problem alls med att gjuta en spinner. Om du använder tyngre utrustning kan du alltid använda en tyngre spinnare men det kommer förmodligen fånga dig färre fiskar.

Det första du behöver göra är att använda rätt spö. När jag castar med en Rooster Tail, Panther Martin eller Mepps kommer jag att använda en ultralätt eller lätt spinnspö. Dessa bör lätt låta dig gjuta en 1/16 oz spinner.

  Hur man laddar ett Dirt Bike-batteri

Jag har kunnat fånga öring, lax, crappie och lite mindre bas på dessa stavar. Självklart, om du är ute efter lite större lax eller bas måste du använda åtminstone ett spö med medelhög verkan. Om så är fallet, använd en större spinner.

Fiske med spinnare

Om du ska bli det trolling eller jiggning då behöver du inte heller använda ett lätt actionspö. Du behöver inte kasta och det är därför spöet inte är en stor grej. Om du fiskar på grunt vatten kan du förmodligen bara använda en spinnare utan vikt. Om du fiskar djupt, vill du lägga till lite vikt på din lina (jag visar dig hur du gör detta nedan).

Det sista du behöver göra är att välja rätt fiskelina. Du kanske inte tror att det gör någon skillnad men jag blev verkligen förvånad över hur mycket längre jag kunde kasta genom att ändra min linje. Om du fiskar med tyngre grejer kommer du antagligen ha riktigt svårt att kasta lättare beten.

För 90 % av spöna och rullarna kommer jag att använda flätad lina med en fluorkarbonledare. Jag gillar att använda fläta eftersom den är tunnare och jag kan använda tyngre saker (10 lb fläta är samma storlek som 4 lb mono). Eftersom jag använder en tunnare linje kommer jag att kunna få mer distans på mina gips. Dessutom kommer jag inte att bryta mig lika lätt om jag blir fast.

Jag gillar att använda en fluorkarbonledare eftersom den sjunker (fläta flyter) och den är osynlig i vattnet. Om du fiskar riktigt grunt vatten (bäckar och bäckar) kan du använda en monofilamentledare istället.

  Hur man fångar bas från banken (bete, riggar och tips)

Om jag fiskar efter mindre fiskar (kokanee, regnbåge, crappie, etc.) använder jag normalt 10 lb fläta. Min favorit är Sufix 832 men det finns ett gäng bra där ute. Jag använder då 6 lb fluor för de mindre fiskarna och min ledarlängd kommer att vara 4-5 fot lång. Jag använder normalt Seaguar Red Label.

Om du ska fiska efter större fiskar kan du alltid använda 20 lb fläta och 12 lb fluoro. 20 lb fläta är samma tjocklek som 6 lb mono så du kommer fortfarande att kunna få bra gjutavstånd ur den.

Hur man lägger till vikt för trolling/jigging

Om du fiskar djupt eller om det är mycket strömmar och du behöver få ner spinnern, vill du lägga till lite vikt. Du behöver inte mycket och du bör förmodligen inte använda mycket eftersom det kommer att störa spinnarens verkan.

Jag har sett några personer lägga en liten delad skottvikt precis ovanför spinnern men det kommer förmodligen inte att räcka för att få dig det djup du behöver. Vad du vill göra är att fästa en större vikt några fot från spinnern.

Vad du vill göra är att ta din huvudsakliga fiskelina och fästa den på 3-vägs vridbar. På en av de andra sidorna lägger du 12-24 tum lina och fäster din vikt (den sort spelar egentligen ingen roll). Mängden vikt du använder beror på hur djupt du vill gå och hur mycket ström det finns.

På den tredje sidan av sviveln vill du fästa en lina som leder till din blottare. Jag använder normalt tyngre fluorkarbon eller monofilament för detta och har en längd på cirka 3 fot. Du kan sedan fästa din favoritblinker.

  Ska dina ledare vara starkare än din huvudlinje?

Du kan sedan bifoga din ledare till den andra änden av blinkersen. Du vill använda så lätt linje som du kan komma undan med och längden bör vara någonstans runt 24 tum. Du kan sedan fästa din favoritsnurra.

Allt du behöver göra nu är att experimentera med hur mycket vikt du behöver och hur snabbt du bör gå. Jag gillar att hålla min hastighet konstant och då är det enda jag behöver oroa mig för hur mycket lina som ska släppas ut och hur mycket vikt jag ska lägga på.