Fiske med bläckfisk: Vad kan du faktiskt fånga?

Att använda bläckfisk är ett av de mer populära beten på marknaden. Det är nästan alltid en av bästsäljarna om du går ner till din lokala betesbutik och i det här inlägget kommer jag att prata om vilken typ av fisk du faktiskt kan fånga med bläckfisk.

Om du bara använder en liten bit bläckfisk kommer du att kunna fånga nästan alla arter av mindre fiskar som simmar i dina lokala vatten. Jag har använt den i saltvatten och sötvatten och har fångat röd snapper, lingtorsk, öring och annan panfish. Att använda bläckfisk verkar fånga många mindre fiskar men om du vill fånga något större kan du trolla med en hel bläckfisk för att fånga lax eller andra större fiskar i området.

Det finns verkligen inte en specifik fisk som du sannolikt kommer att fånga med bläckfisk. Jag har fångat ett antal olika typer av fisk med den och det beror helt på vad som finns i vattnet. Den största nackdelen med att använda bläckfisk är att du måste sålla igenom alla små fiskar innan du landar den stora killen. Det som är bra med bläckfisk är att den finns i i stort sett alla betesbutiker, i din mataffär eller till och med om du vill fånga din egen (vilket är roligare enligt mig).

Hur man fångar bläckfisk

Om du inte vill fånga din egen bläckfisk så kan du bara gå till betet eller mataffären och hämta några där. Jag gillar att fånga min egen när jag kan och det är faktiskt ganska lätt att göra. Här är en video som visar hur du fångar bläckfisk:

Det första du kommer att behöva är en fiskespö (självklart). Det spelar egentligen inte så stor roll vad du använder men enligt mig skulle det bästa fiskespöet för bläckfisk vara en snurrande rulle på ett lätt spö. Jag använder en snurrande rulle så att jag kan kasta med den och jag gillar ett lätt spö så att jag kan känna att bläckfisken tar tag i min lina. Bläckfisk är normalt inte så stor och de slåss inte så mycket så du kan komma undan med att använda den lättare utrustningen.

  Kan du använda WD-40 på en fiskerulle?

Nästa sak du behöver är fiske linje. Enligt min mening skulle den bästa fiskelinan för bläckfisk vara flätning med en fluorkarbonledare. Jag gillar att använda en 20 lb flätlina eftersom den inte har någon stretch och du kan känna att bläckfisken greppar mycket bättre. Den är också starkare än en vanlig fiskelina så att din lina inte går sönder om du fastnar (du kommer att jigga). Att använda en 10 lb fluoroledare borde göra jobbet också.

Det sista du behöver är en bläckfiskjigg och en vikt. För jiggen beror färgen du använder på dagen. Ibland kommer en färg att fungera en dag och nästa dag inte. Det är därför jag skulle rekommendera dig att ta några olika färger. Här är ett squid jig kit på Amazon. För vikten gillar jag att använda något som har en regndroppsform. Här är en på Amazon. Jag brukar börja med en vikt på 1/2 oz men om det finns ström måste du gå tyngre.

Allt du behöver göra för att ställa in saker och ting är bind din vikt till din flätade linje. Vikten kommer att sitta på botten och sedan fäster du din fluoroledare och jigg cirka 16 tum ovanför det. Längden på din ledare kommer bara att vara några centimeter. Du ska sedan kasta ut linan, låta den sjunka till botten och börja jigga den långsamt.

Vilken utrustning behöver du

Nu när du har din bläckfisk är nästa sak att göra att ställa in dina redskap och fiska med bläckfisken. Om du ska trolling, är allt du behöver göra att fästa bläckfisken till din vanliga installation och du kommer att vara bra att gå. Jag kommer att anta att de flesta kommer att gjuta och jigga så vi pratar mer om det.

  Vad betyder siffrorna och bokstäverna på ett fiskespö?

De spö och rulle Jag brukar använda samma som jag använde för att fånga bläckfisk. Du vill ha ett kastspö som är ganska lätt så att du kan kasta det en bra bit och känna fisken bita. Antingen en lätt eller medium spö kommer att göra jobbet.

När det kommer till fiske linje, jag brukar hålla mig till en 20 lb flätad linje med en 10-12 lb fluorkarbonledare. Det är inte det enda du kan använda men det är det jag känner mig mest bekväm med. Jag gillar fläta eftersom den gjuter bättre, är känsligare och den håller längre. Jag gillar fluor eftersom det är osynligt för fisken. Jag använder kirurgens knut för att fästa min ledare på huvudlinjen:

Riggen du vill använda kommer att bli en Carolina rigg. Allt som är är en enda krok med en vikt ovanför den (cirka 12-16 tum). Vad du vill göra är att fästa din vikt (jag gillar en 1/2 oz kulvikt) på din flätade lina och sedan sätta på en svivel. Vikten hjälper dig att kasta och få din lina att sjunka (du kan behöva mer vikt om strömmen är stark). En svivel håller din vikt på plats (du kan också använda pärlor eller vad som helst). Du fäster sedan en 12-16 tums ledare och sätter på din 2/0 krok.

Efter det vill du skära av en bit bläckfisk och fästa den på din krok. Sätt kroken genom bläckfisken så att du har större delen av den hängande från kroken. Det kommer också att hålla sig bättre på kroken om bläckfisken är härdad/torkad ut. Du kan också få några fläta och linda den runt de bläckfisk och haka för att säkra den på plats.

  Kastar den flätade linan verkligen längre?

Hur man fiskar med bläckfisk

Om du ska trolla så är det ett ganska enkelt koncept som jag inte tror att jag behöver förklara. Det är dock lite annorlunda om du ska kasta och apportera (eller jigga). Den kommer inte att ha mycket action i sig själv så det är viktigt att du fiskar det på rätt sätt.

Det första sättet att fiska med bläckfisk är genom kastar ut den, låter den sjunka ner och hämtar sedan långsamt. Biten av bläckfisk kommer att se ut som en betesfisk som simmar längs och denna metod fungerar utmärkt för det mesta.

Det andra sättet att fiska med bläckfisk är genom kastar ut den, låter den sjunka till botten och prickar långsamt spöet upp och ner. Allt du behöver göra är att vänta tills kroken träffar marken, lyft upp den, låt den sjunka ner igen och upprepa.

Det sista du kan göra är kasta ut den och rulla in den snabbt så bläckfisken simmar nära toppen. Jag tycker inte att detta fungerar bäst men det fungerar när fisken är riktigt aggressiv och är nära ytan.

Lycka till med fiske. Om du vill fånga mer fisk, använd fler krokar.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Vill du delta i vår utlottning av fiskeredskap? Vi kommer att göra giveaways på vår YouTube-kanal och allt du behöver göra för att delta är Klicka här att prenumerera på vår kanal, gilla en video och kommentera giveaway. Fler kommentarer = fler chanser att vinna.