Fiska med svängar: borde du verkligen använda dem?

När det kommer till fiske med svirvlar har jag sett folk använda dem i vissa situationer men jag har också sett folk som inte använder dem. Jag vet att de är designade för att stoppa din linje från att vrida sig, men fungerar de faktiskt, och om de gör det, när ska du använda dem.

Det jag bestämde mig för att göra var att testa ett antal olika beten och lite olika tekniker. Att kasta beten från land, trolla runt dem, pilka dem, i stort sett allt det grundläggande. Vi kommer att dyka in i varje typ av bete och om du ska använda en svivel eller inte.

Bara om du undrade, är några av mina favoritsvivlar Brad’s Bead Chain (på Amazon) eller den Spro kullagersvirvel (på Amazon). Vissa av svivlarna på marknaden svänger inte lika bra som andra, så det är nog en bra idé att betala lite extra för något rejält. Hur som helst, låt oss hoppa in i allt du behöver veta om svivlar.

Vad används svivlar till?

Den största fördelen med att använda en svivel är att den kommer att förhindra att din lina vrids i vattnet. När du fiskar med beten som snurrar, kommer användningen av en svivel att sakta ner linvridningen och se till att din lina presterar upp till dess specifikationer.

Tänk dig bara om du tog ett rep och började vrida det. Det kommer snabbt att hopa sig, det kommer att förvandlas till olika former, och det kommer så småningom orsaka en härva.

Inte bara det, utan det kommer också att göra det minska styrkan av linjen. Jag vet inte om du någonsin har dragit en släpvagn bakom ditt fordon, men om du har det har du säkert hört att vridning av nödkedjan kommer att sänka mängden vikt den kan hålla. Detsamma gäller för din fiskelina.

Vilken storlek svängbar ska man använda?

När det kommer till svivlar vill du gå så liten som möjligt. Att ha en sväng som är för stor kommer att göra den mer synlig i vattnet och kan också påverka betens verkan. Båda är dåliga saker.

Du måste uppenbarligen göra vridningen till fisken du är ute efter. Det är ingen idé att använda en svivel som är klassad för 60 lbs om du bara är ute efter små regnbåge.

Här är en allmän tabell för vilken storlek sväng som ska användas:

Vridbar storlek Styrka Idealisk för
12 20 LBS Små öring, kokanee, panfish, gös, bas
10-8 31-42 LBS Sjööring
8-6 42-66 LBS Kungslax

Vilken storlek svirvel för öring: Den idealiska svängstorleken för små öringar är storlek #12, som har en styrka på cirka 20 lbs. Swivels i denna storlek kan också användas för panfish, gös och bas.

  Frigör ett fiskespö som har fastnat – (3 beprövade metoder)

Vilken storlek svirvel för insjööring: Den idealiska svängstorleken för insjööring är storlek 8-10, som har en styrka på mellan 31-42 LBS.

Vilken storlek svängbar för lax: Den idealiska svängstorleken för trolling med lax är storlek 8-6, som har en styrka på mellan 42-66 LBS.

Använder du en sväng med sked?

För fiske med skedar som till exempel en Kastmaster behöver du bara använda en svivel om du trollar. För gjutning och apportering och jiggning kommer skeden inte att snurra tillräckligt för att orsaka en linjevridning, så du kan knyta den direkt till din lina.

Jag har sett människor använda en svivel när de använder en sked, och det är något du kan göra. Du kan landa fisk hur som helst, men för mig, Jag använder bara en om jag trollar. Att dra en genom vattnet och gå igenom strömmen kan kasta skeden runt, och en svivel kommer att stoppa lite av vridningen.

Å andra sidan, om jag jiggar eller gjuter så använder jag i stort sett aldrig en svivel. Återigen, du kan, men jag har aldrig stött på några problem med att inte använda en. Ha mer tackling på din linje ger fisken mer att se. Det lägger också till fler brytpunkter. Bara inte värt det i mina ögon.

Skedar är designade för att flytta från sida till sida, de snurrar inte så mycket. Jag trollade utan svivel i ett par timmar och min lina hade en liten vridning i sig. Inget galet, men det räckte för att vilja ha en sväng.

Använder du en svivel med en vevbete?

Jerkbait vs Crankbait

När du fiskar med crankbaits eller jerkbaits behöver du inte använda en svivel. Dessa beten rör sig bara från sida till sida och snurrar inte, så de kommer inte att få din fiskelina att vrida sig.

Crankbaits kan användas till en mängd olika fiskar och används normalt till trolling eller casting. De är designade för att se ut som en skadad fisk, men har du någonsin sett en fisk snurra runt i vattnet?

Fiskar snurrar inte och det gör inte crankbaits heller. Det är därför du inte behöver använda en svivel. Knyt din linje direkt till beten och du kommer med största sannolikhet att få de bästa resultaten.

Svirvlar gör bara byta beten lättare, men de kan också gå sönder om du hakar i en större fisk. Träna bara på dina knutar, det tar mindre än 30 sekunder. Se våra favoritfiskeknutar här.

  Spelar färgen på flätad fiskelina verkligen någon roll?

Använder du en svivel med ett spinnerbait?

När du fiskar med spinnerbaits behöver du inte använda en svivel. Spinnerbaits snurrar inte hela vägen runt, så det bästa sättet är att knyta din lina direkt till spinnerbaiten.

Spinnerbaits används mest för bas och är annorlunda än en in-line spinner som du skulle använda för öring (tuppsvans, panter martin, etc). De flesta kommer att kasta ut dem och rulla in dem.

Den enda delen av beten som snurrar runt är bladet. Själva lockbetet (normalt) snurrar inte heltdu använder inte en hel del lina, och det är därför du inte behöver använda en svivel.

Plus att ha en vridbar burk påverka handlingen av lockbetet. Det lägger också till en annan brytpunkt som kan lösas om din knut inte är bra. Oroa dig inte, vi har alla gjort det.

Använder du en svivel med en jigg?

När du fiskar med jigg behöver du inte använda en svivel. Att lägga till en svivel ökar chansen att ditt bete går av, och eftersom jiggar inte snurrar finns det noll fördelar med att använda en svivel.

Precis som med några av de andra beten där ute, gillar vissa att använda en snäppsväng för att det är det lättare att byta ut beten. Med vissa beten är det bra, men med vissa är det inte.

Om du knyter din lina och locka ihop direkt med en solid knut har du mycket mer styrka att landa större fiskar. Plus, när du väl blir bra på att knyta knutar kan du vara riggad och redo att gå på under 30 sekunder.Se våra favoritfiskeknutar här.

Använder du en svivel med en spinnare?

När du fiskar med en spinner som en Rooster Tail behöver du bara använda en svivel om du trollar. Dessa beten är designade för att snurra runt helt och hållet, och om du inte använder en svivel kommer din lina att vrida sig mycket.

När jag trollar med en sked eller snurra använder jag en svivel. Oftast har blixten jag använder redan en svivel inbyggd, men jag använder också ibland en 3-vägs svivel för att lägga till lite vikt. Här är en artikel som visar hur du fiskar en spinnare med en svivel.

Jag gör mycket gjutning med spinnare och använder sällan en svivel för det. Jag gillar att kunna rulla in hela vägen utan att behöva oroa mig för att min vridning ska fastna i guiderna. Jag vill inte heller lägga till ytterligare en brytpunkt.

Eftersom jag inte använder en hel del lina, att få ut twisten är ganska enkelt. Jag har varit ute i timmar, gjort hundratals avgjutningar och stöter aldrig på problem med allvarliga linjevridningar.

  Bästa fiskelina för ultralätta spinnrullar

Använder du en swivel med en chatterbait?

När du fiskar med en pratbit behöver du inte använda en svivel. Precis som med spinnerbaits snurrar inte chatterbait-beten hela vägen runt, så det är inte nödvändigt att använda en svivel för att förhindra linvridningar.

Precis som med alla andra beten kan du använda en snäppsväng för att snabbt växla mellan beten. För mig väger inte fördelarna upp nackdelarna. Att klippa din lina och fästa ett nytt bete är tillräckligt enkelt att göra.

Den största fördelen med att använda svivlar är att de kommer att stoppa din lina från att vrida sig. Eftersom chatterbait inte snurrar runt kan jag inte se någon anledning att använda dem.

Bör du använda en svivel när du fiskar bas?

När du fiskar efter bas behöver du bara använda en svivel när du använder ett bete som snurrar helt. De flesta basfiskare använder jiggar, spinnerbaits eller crankbaits, och om så är fallet behöver du inte använda en swivel.

Varje gång jag har fiskat bas (eller sett någon på nätet) har jag aldrig använt ett bete som snurrar hela vägen runt. Jiggar rör sig egentligen inte alls. crankbaits rör sig bara från sida till sida, och bladen på en spinnerbait är det enda som kan snurra helt.

Därför skulle jag nog inte använda en svivel. Att använda en lägger bara till ytterligare en avbrottspunkt, och det är därför jag hellre vill koppla ihop mina linjer direkt.

Ska du använda en svivel för öring?

När du fiskar efter öring behöver du bara använda en svivel om du trollar ett bete som snurrar helt, till exempel en in-line spinner eller sked. För gjutning och apportering kommer beten inte att snurra tillräckligt för att orsaka en större linjevridning, så du behöver inte använda ett bete.

Precis som jag har sagt tidigare, gillar jag att använda så lite tackling som möjligt eftersom det kommer att lägga till ytterligare en avbrottspunkt. Att koppla din huvudlinje direkt till din ledare kommer att bli mycket starkare än att använda en svivel, plus att du har färre saker för fisken att se.

Vid trolling med spinner eller sked använder jag alltid svivel. Dessa beten kan snurra mycket, och om du inte använder en svivel kan du få några allvarliga linvridningar och fågelbon i din rulle.

När du trolling med jerkbait eller crankbait behöver du inte använda en svivel eftersom de inte snurrar. Jag använder inte heller en svivel när jag kastar från land eller båt (även med sked eller spinnare). Du kommer inte att använda så mycket lina, så det är ganska lätt att bli av med alla linvridningar som pågår.