Fiska med en GoPro Hero 8: Inställningarna du behöver veta

Om du är någon som vill spela in dina fiskeäventyr för att lägga upp online eller bara för dig själv, är det mer troligt att du än inte kommer att använda en GoPro. Jag använder GoPro Hero 8 och i det här inlägget kommer jag att visa dig de exakta inställningarna jag använder för att få videor av bästa kvalitet.

En sak jag kommer att nämna är att dessa inställningar inte bara gäller för Hero 8. De bör fortfarande gälla för några av äldre versioner också. Jag har testat i stort sett allt och inställningarna jag ska prata om har varit så bra som jag kan tyckas bli. Vi kommer att prata om vilken upplösning du ska använda, hur många bilder per sekund du ska filma i och vilka Protune-inställningar du vill aktivera.

Varför dina GoPro-bilder suger

Jag är säker på att du har provat att spela in en video i 2/4k, laddat upp den till YouTube och undrat varför det fortfarande är dåligt. Jag var i exakt samma båt och kunde inte för mitt liv ta reda på vad som var fel. Den goda nyheten är att det faktiskt INTE är din GoPro. Dina GoPro-bilder suger på grund av YouTube.

När du laddar upp din video kommer YouTube att komprimera den för att göra filstorleken mindre. De två komprimeringsmetoderna YouTube använder är VP9 och AVC1. Om du spelade in din video i 2/4k och din video suger, var den förmodligen komprimerad i AVC1-formatet.

Så här berättar du vilket format din video komprimerades:

  1. Gå till din video.
  2. Högerklicka och leta efter statistik för nördar.
  3. Under codecs ser du VP9 eller AVC1.

Om du spelade in din video i 1080p eller mindre, du får bara VP9-codec om du har en stor kanal. Annars får du AVC1-codec. Den enda lösningen här är att spela in i en högre upplösning.

  Fungerar elektroniska fiskedrag?

Om du spelade in din video i något ovan 2k och din videocodec var VP9, ​​bör kvaliteten vara bra. Om du filmade i de högre upplösningarna och du fortfarande får AVC1, måste vi göra några justeringar.

Enligt min erfarenhet, allt som har laddats upp i 4K ska automatiskt få VP9-codec. Du kan dock behöva vänta ett par timmar innan YouTube laddar upp din video helt. Varje gång jag laddar upp en 4k-video är kvaliteten inte den bästa under de första timmarna. Ladda upp din video, lista den olistad och vänta tills videon blir tillgänglig i minst 1080p och VP9.

Om du spelar in din video i 2k kan du fortfarande få AVC1-codec. Detta skulle hända mig när jag använde iMovie för att redigera mina videor. Vad du behöver göra är att se till att du exporterar din video i rätt storlek. Vad du behöver göra är att se till att du exporterar din video på 1440p. När du gör det bör din video få VP9-codec.

Det jag har haft bäst resultat med är att använda MP4 format när jag exporterar (ovan). Du vill använda H.264 Kodare och se till att rätt bildhastighet är vald (60FPS). Om du har möjlighet att välja ”Bästa kvalitet” gör det. Se också till att din upplösning är minst 1440p (det är 2160 i exemplet ovan). Detta kommer att se till att du får VP9-codec.

Upplösning och bildhastighet för fiske

När du spelar in fiskevideor, den bästa bildhastigheten att filma i kommer att vara 60FPS. Detta ger dig den smidigaste videon och du kommer att kunna sakta ner vilken del som helst när du redigerar. 30FPS är normalt helt okej men det har funnits några gånger när en fisk har hoppat och det såg inte riktigt ut som det bästa. 60FPS kommer att ta upp det mycket bättre.

  Detta är den bästa Powerbait-uppsättningen för öringfiske

Gopro bildfrekvens för fiske

När det kommer till upplösningen vill du använda vad din GoPro och din dator än klarar av. Den bästa upplösningen för att göra fiskevideor kommer att vara den högsta upplösningen som kan filmas i 60FPS. Min dator kan inte redigera 4k 60FPS video så jag måste spela in med 2,7k 60FPS. Om du har en äldre GoPro och bara kan filma med 1080p 60FPS, gå med det (du får helt enkelt inte den bra komprimeringen).

Andra videoinställningar

Lins: Det här är ungefär hur mycket zoom din GoPro kommer att ha. Du kan filma i smal, linjär, bred och översikt. För fiske, vill du spela in i wide- eller superview. Jag gillar att använda den bredare inställningen eftersom den inte har så mycket av det fisheye-utseendet. Om jag behöver ta så mycket bild som möjligt byter jag till superview.

HyperSmooth: Det här är hur mycket bildstabilisering din GoPro kommer att ha. Ingen gillar en skakig video så den här funktionen är ganska viktig. Du har möjlighet att välja mellan på, hög och boost. Boost är bäst men kan inte användas i alla lägen. Den beskär också en del av videon och det är därför jag inte använder den så mycket. Jag använder normalt HyperSmooth On eller High.

Protune-inställningar

Gopro-inställningar för fiske

Bithastighet: Hög. Varför? Eftersom det kommer att ge dig en mycket högre kvalitet på videon.

Slutare: Auto. GoPro verkar göra ett ganska bra jobb på detta.

EV Comp: 0. Jag kanske ändrar detta något beroende på ljusförhållandena men 90 % av tiden är det på noll.

Vitbalans: Bil. Detta är det enkla alternativet och fungerar ganska bra under alla förhållanden. Om jag filmar dagtid där ljusförhållandena förändras, ställer jag in detta på 5500K.

  Fiskebåtsvikt: Hur mycket de väger i genomsnitt

ISO Min: 100. Detta är alltid inställt på denna nivå.

ISO Max: 400. Den här inställningen fungerar bra i de flesta förhållanden. Om jag filmar i direkt solljus sänker jag detta till 100. Om jag går genom en mörk skog höjer jag detta till 1600.

Gopro-inställningar för fiske

Skärpa: Låg. Jag tror att detta gör att videon känns mer ”riktig” ut.

Färg: Go Pro. Jag har varit ganska nöjd med den här inställningen.

Rå ljud: Av.

Vind: På. Ingen gillar att höra vind.

Ytterligare GoPro-tips för fiske

En sak som har gjort saker mycket lättare är att ha höger genvägar på skärmen. Avsnittet där du kan justera dina videoinställningar och Protune har även ett avsnitt för genvägar. Mina genvägar är Lens, White Balance, ISO Max, EV Comp. Detta gör att jag snabbt kan ändra inställningarna utan att behöva jämna ut skärmen.

Gopro-inställningar för fiske

Få åtminstone 2 batterier och SD-kort. Det dåliga med GoPro är att batterierna suger. Det finns inte mycket värre än att ha ett batteri dö och det kommer med största sannolikhet att hända vid den värsta tidpunkten. Jag gillar också att ha ett andra SD-kort eftersom det kan gå fel med det också.

Sluta spela in när något spännande händer. Om du har en bra fångst eller något roligt händer, sluta spela in. Det kommer att göra saker mycket enklare när du redigerar eftersom du inte behöver gräva igenom timmar av inspelningar.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Vill du delta i vår utlottning av fiskeredskap? Vi kommer att göra giveaways på vår YouTube-kanal och allt du behöver göra för att delta är Klicka här att prenumerera på vår kanal, gilla en video och kommentera giveaway. Fler kommentarer = fler chanser att vinna.