Finns det en viktgräns för bergsklättring? (inuti och utanför)

OLYMPUS DIGITALKAMERA

När en sport består av att klättra på en klippvägg med bara ett rep för att fånga dig om du ramlar, undrar du förmodligen om det finns en viktgräns eller inte. Är det möjligt att vara för tung för bergsklättring?

Det finns ingen viktgräns för bergsklättring. Många klätterrep kan bära en vikt på 2 500 pund eller mer, och en belayer behöver inte väga mer än klättraren. Bergsklättring är dock svårare för tyngre klättrare, och många självsäkerhetssystem har en maximal rekommenderad vikt.

Vikten påverkar fortfarande bergsklättring, oavsett om det är säkraren eller det automatiska sikringssystemet, repet eller dina egna begränsningar.

Viktgräns inomhus

Klättringsanläggningar inomhus har vanligtvis ingen maximal viktgräns för bergsklättring. Om man tittar på policyerna för tre olika bergsklättringsanläggningar i olika stater–iRock Utah, Hangar 18 klätterhallar inomhusoch River Rock-Vi kan se vilken typ av viktrelaterade policyer som bergsklättringsanläggningar ofta har för sina kunder.

De flesta bergsklättringsanläggningar har ingen viktgräns. De flesta av reglerna är åldersfokuserade: klättrare måste vara över en viss ålder, och minderåriga behöver en förälder för att underteckna undantaget. Vikt nämns ofta inte ens i reglerna och reglerna för många anläggningar.

De enda viktbegränsningarna i anläggningspolicyn gäller för självsäkerhetsmaskinerna. Automatsäkringar har en övre vikt på cirka 250 lbs. I övrigt har klätteranläggningarna inga viktbegränsningar för klättrare.

En sak att notera är att bergsklättringsanläggningar ofta tillhandahåller selar och vanligtvis har mellan en och tre storlekar av selar. Dessa selar kan dras åt och lossas för att passa personer av olika höjd. Selar kan dock ha en storleksbegränsning. Större klättrare kan ha svårt att få plats i en sele, så det kan vara nödvändigt att köpa en större sele för att ta med din egen. Du kanske vill ringa i förväg för att få reda på det.

Om du är orolig, kolla bergsklättringsanläggningens hemsida eller ring för att få reda på deras viktpolicy. Vissa anläggningar kan ha en viktbegränsning på grund av den specifika utrustningen de tillhandahåller. Se till att du känner till policyerna för bergsklättringsanläggningen. Om en viss anläggning har en viktgräns som du överskrider, försök hitta en annan anläggning. Det finns många bergsklättringsanläggningar, varav de flesta har ingen viktbegränsning.

Viktgräns utanför

Det finns heller ingen viktgräns för bergsklättring utomhus. De ankare för bergsklättring som trycks in i berget är utformade för att motstå 3 300 pounds av utåtriktad kraft och 5 600 pounds av nedåtgående kraft. En utomhusklättring med bra, robusta ankare håller dig lätt oavsett hur mycket du väger.

Bergsbestigningsutrustning kan variera mycket beroende på tillverkare. Utrustning certifierad av internationella klätter- och bergsbestigningsförbundet (UIAA) är testad baserat på viktstöd, glid och stretch. UIAA-certifierade rep kan hålla även tunga klättrare. Även en använt rep kan hålla 2 205 lb (1 000 kg). Nya rep kan potentiellt hålla upp till 5 500 pund (2 500 kg), vilket är mer än en bil väger. Även med den extra kraft ett fall lägger till din kroppsvikt, kommer ett klätterrep att hålla dig.

  Rekommendationer för rapplängd du behöver veta

Om du ska klättra utomhus är det viktigt att du köper bra redskap av hög kvalitet, oavsett vikt. Du vill inte att repet ska gå sönder och du faller till golvet, vilket kan vara ganska långt bort. Leta efter utrustning som är UIAA-certifierad. Kontrollera repets maximala vikt och avgör om det tål kraften från din kroppsvikt och kraften av ett fall.

Utomhus bergsklättring ger dig vanligtvis ansvaret för din egen utrustning, så du måste ta ansvar för din egen säkerhet genom att använda utrustning som kan stödja din vikt. Om du är rädd att ett rep inte stödjer din vikt, följ din magkänsla och använd den inte; att förebygga är bättre än att bota.

Belayer Viktförhållande

Mor och tonårsson på klätterväggsgympa inomhus. Pojken använder en repsäkring med klättersele och mamma fäster honom i golvet med hjälp av en säkerhetsanordning. Glad föräldraskap konceptbild

Bäst säkerhetssituationer involverar en belayer och en klättrare som är lika i vikt. Detta gör det lättare för de två att stödja varandra och båda kan turas om att vara klättrare och belayer. En belayer kan dock vara lättare eller tyngre än klättraren och fortfarande belay säkert.

Om belayern är tyngre än klättraren kommer ett fall att stoppas snabbare, vilket kan orsaka skada; klättraren kommer att falla mot väggen och skada den del av kroppen som träffar väggen (vanligtvis anklarna). En tyngre belayer måste vara uppmärksam och försiktig, vilket ger klättraren ett mjukt fall genom dynamiken.

Säkraren kan också väga mindre än klättraren. Det kommer bara med en annan del av problemen som måste åtgärdas. En klättrare med en lättare belayer kommer att falla längre eftersom det tar längre tid för belayern att stoppa sitt fall. Säkringen kan också bäras framåt eller uppåt och klättraren kan falla okontrollerat. En belayer lättare än klättraren kan dock använda en OHM-enhet, som tillför friktion till repet och kan kontrollera ett fall om en belayer inte kan. Vissa bergsklättringsanläggningar inomhus erbjuder dessa enheter för alla belayers att använda.

Så du behöver inte lägga tid på att hitta en belayer med en vikt lika med eller större än din. Viktskillnaden bör inte vara orimlig, men om viktskillnaden är mycket stor kan säkerhetsvakten använda en OHM-enhet som hjälp. Att hitta en belayer är inte så svårt som det kan verka för en tyngre klättrare, eftersom de fortfarande kan ha en lättare belayer.

Om din belayer är mer än 4,5 kg längre eller kortare än du, bör de ha erfarenhet av klättring och belay så att de kan använda rätt teknik för att säkra dig säkert. Det är mycket mer komplicerat att belägga när det är en viktskillnad, så det är viktigt att beläggarna vet vad de gör.

  Kan du hoppa fallskärm från en luftballong? Vad är nödvändigt?

Automatisk säkrings viktgränser

Om det finns viktgränser för bergsklättringsanläggningar har de vanligtvis att göra med automatiska säkringar. Det här är maskiner som är designade för att göra säkerhetsarbetet istället för att någon annan gör det. Repen av en automatisk belay är fästa vid selen. När du klättrar samlar den automatiska säkerhetsmekanismen slack i repet, som ringlar sig runt maskinen. Om du faller använder en automatisk säkerhetsanordning magneter eller centrifugalkraft för att sänka dig långsamt och säkert till marken.

De flesta självsäkerhetssystem har en maxvikt på cirka 120 kg. En tyngre klättrare kan ändra hur maskinen sänker dem, vilket kan orsaka ett fel och orsaka skada eller skada på enheten. Bergsklättringsanläggningar kommer att försöka hålla människor med en viss vikt borta från automatsäkringarna för att skydda person och maskin.

Automatsäkringar har också ett minimiviktskrav. Detta är vanligtvis cirka 22 pund eller 10 kg. En lättare klättrare kommer att kämpa med en automatisk säkerhetsmekanism eftersom deras vikt kanske inte kan utöva tillräckligt med kraft på repet för att dra ner det. Enheten kan inte sänka dem ordentligt och klättraren kan skadas.

I de flesta klätteranläggningar är den automatiska säkraren inte det enda alternativet, så en tung klättrare kan fortfarande klättra upp till den. Om du väger mer än maxvikten för automatsäkringen kan du helt enkelt inte använda enheten och du måste ha någon som säkrar dig.

Gör mer väg det svårare att klättra?

Bergsbo

Även om det inte finns någon viktgräns för bergsbestigare, en tyngre bergsklättrare kommer förmodligen att få det svårare gång bergsklättring än en lättare. När allt kommer omkring kommer en lätt bergsbestigare att ha mindre vikt än vad som är nödvändigt för att bära väggen med sig.

Trots vad många tror behöver du inte kunna bära hela din kroppsvikt på armarna. I bergsklättring använder man inte riktigt armarna för att dra sig upp. Korrekt bergsklättringsteknik innebär att du trycker upp dig med benen samtidigt som du använder armarna för att stabilisera dig själv. Dina ben är starkare än dina armar och de bär vikten av din kropp varje dag, så det är mycket lättare att pressa din kroppsvikt uppför stigningen med benen istället för att dra den med armarna.

Men en tyngre klättrare har fortfarande mer vikt att dra, så han tröttnar snabbare. Det betyder också att de har mer vikt som drar dem bakåt, vilket innebär att de måste arbeta mycket hårdare för att undvika att falla bakåt. Om du är en tyngre klättrare kanske du vill börja klättra på en vägg som är lite ifrån dig så att du kan stötta dig lite på väggen. Börja i alla fall inte med en vägg som lutar mot dig, för det blir mycket svårare.

  Idaho Jet Ski Laws: Ett enkelt fuskblad med allt du behöver veta

Tyngre klättrare är också mer benägna att få senor och muskelspänningar och skador på dessa områden. Tyngre klättrare bör sträcka ut dessa områden före en klättring. Du bör också hålla koll på dina gränser och se till att du inte pressar dig själv för mycket. Du vill inte få en allvarlig skada när du hänger från en vägg mitt i ingenstans. Håll dig säker och se till att du inte orsakar någon skada.

Även om storleken inte alltid är en indikation på konditionsnivån är tyngre klättrare ofta mindre vältränade än lättare. Klättrare med lägre konditionsnivå kommer att ha svårare att klättra än de som är mer atletiska. Klättrare som är vältränade och tränar mycket har mer muskler och bättre uthållighet.

Bergsklättring är inte omöjligt för en tyngre klättrare, men det kan vara svårt. Det kan ta längre tid för dig att bli bättre på bergsklättring än för någon annan. Bergsklättring med mycket övervikt kan vara opraktisk eller till och med farlig. Det är väldigt viktigt att du känner till dina gränser och inte överanstränger dig.

Hjälper bergsklättring överviktiga klättrare?

Bergsklättring är en intensiv träningsform, så det kommer att vara hälsosamt och kan hjälpa klättrare att gå ner i vikt. Klättring bygger på styrka, men har också mycket konditionsträning och kan bygga upp uthållighet. Regelbunden bergsklättring är ett roligt och hälsosamt sätt att gå ner i vikt om du gör det regelbundet. Det kan också hjälpa dig att få muskler, förbättra din uthållighet och stärka dina leder.

Om du bestämmer dig för att klättra för viktminskning, se till att du börjar långsamt. Du vill inte skada dig eller överanstränga dig. Bergsklättring är svårt och du kommer inte att vara bra på det först. Pressa dig inte för hårt. Du måste också regelbundet lägga ner tid och ansträngning för att bli bättre. Det är svårt, men bergsklättring är väldigt hälsosamt och man kan bli riktigt bra på det.

Sammanfattningsvis har bergsklättring ingen viktgräns, även om automatiska säkerhetsanordningar har det. Tyngre klättrare bör vara försiktiga så att de inte skadar sig och se till att de använder rätt utrustning. Oavsett din vikt behöver du en belayer nära din vikt eller en utbildad expert med rätt utrustning. Det kommer att vara svårare för en tyngre klättrare att klättra än en lätt, men bergsklättring kan vara mycket fördelaktigt för en tyngre klättrare, särskilt efter ihållande tid och ansträngning att bli en bra klättrare.