Filtrerar Sawyer Mini virus?

Backpacking vattenfilter är bra på att ta bort bakterier och protozoer, men de flesta kommer till korta när det kommer till virus. Under de senaste åren har ett fåtal produkter kommit ut på marknaden som påstår sig filtrera virus, men fungerar de verkligen? Gör det Sawyer Mini Filtrera virus?

Sawyer Mini Water Filter kan inte filtrera bort virus. Den är klassad för att filtrera 100 000 liter vatten och ta bort 99,99999 % av alla bakterier och protozoer. Filtret är inte tillräckligt bra för att hantera tungmetaller och virus. Du måste uppgradera till Sawyer Select S3 luftrenare om du behöver virusskydd.

Sawyer mini kanske inte kan hantera virus, men det är ett mycket kapabelt vattenfilter för backpacker. Det är allt du verkligen behöver i de flesta av USA och Kanada. För resten av världen behöver du antingen Sawyer Select S3 luftrenare som tål virus, eller ett kemiskt/UV-klarmedel.

Sawyer Mini kan inte filtrera virus

Att bekämpa virus är svårt för de flesta bärbara vattenfilter. I mikroskopisk skala är virus små jämfört med protozoer och bakterier. Den minsta bakteriecellen som uppmätts är 20 gånger större än den typiska viruscellen. De flesta vattenfilter kan helt enkelt inte hantera storleken på virus.

titta på Specifikationer för Sawyer Mini Water Filter. Den kan filtrera ner till 0,1 mikron, vilket är perfekt för 99,9999 % av bakterier och protozoer, men inte tillräckligt bra för virus och tungmetallpartiklar. Virus varierar i storlek från 0,02 till 0,25 mikron, vilket gör dem faktiskt submikroskopiska. De är så små att man inte kan se dem med ett vanligt ljusmikroskop. Du behöver ett extremt dyrt elektronmikroskop ($100 000+).

  Vad händer om det finns mögel i mitt Sawyer vattenfilter?

Detta är ett utmärkt vattenfilter om du vanligtvis campar i USA eller Kanada. Värderingen på 100 000 gallon är särskilt imponerande! Det är det perfekta in-line-vattenfiltret när du dricker från en hydreringsblåsa. Dessutom kan den fästas på vattenflaskor och sugrör för att dricka direkt från källan.

Du kan alltid använda vattenrenande tabletter förutom ett standardfilter för att behandla virus i mindre utvecklade länder. De är billiga och väldigt lätta att använda. Släng dem bara i din vattenflaska eller vätskeförpackning och vänta 35 minuter.

UV-vattenrenare som t.ex SteriPen (bilden ovan) är ett annat alternativ, men de kan bli ganska dyra. Att kunna rena vatten på 20 sekunder är extremt användbart, men du måste fortfarande köra vattnet genom ett filter. Det kan vara säkert att dricka, men du vill bli av med smuts, sand, alger och annat skräp.

Sawyer S3 vattenfilter kan hantera virus

Köp den Sawyer S3 vattenfilter som kan filtrera virus istället. Sawyer S3 vattenfilter kombinerar det klassiska mini-squeeze-systemet med ett separat 0,1 mikron skumfilter. Det kan minska föroreningsnivåerna under EPA-standarderna för säkert, rent dricksvatten i större delen av världen.

Sawyer S3 kan inte hantera alla virus, men den är perfekt kapabel att filtrera bort 99,99 % av virusen. Så det är bra för applikationer i backcountry och urbana vatten. Den enda nackdelen är att den bara är klassad för 400 20 oz användning, vilket kommer att vara lång tid för den typiska backpackern.

Behöver jag filtrera virus?

En typisk backpacker behöver aldrig filtrera bort virus. Du behöver bara rensa virus när du reser genom mindre utvecklade länder. Har du någonsin hört talas om Montezumas hämnd om du reser söder om gränsen? Detta orsakas vanligtvis av ett tarmvirus eller en bakterie som förekommer i Sydamerika. Ta med en vattenrenare om du inte vill ha diarré under hela resan.

  Hjälp mina vandringsstavar att fastna! Fixa käppar som fastnat

Du kan också överväga att använda en luftrenare i lokala backcountry-zoner där människor inte utövar god vattenhygien. Detta händer vanligtvis på semesterhelger på populära campingplatser. Många människor som rör sig i sjön leder till en högre risk för virus.

De två vanligaste vattenburna virusen som finns i inlandet är hepatit A och norovirus. Inget av dessa alternativ är kul! Så gör dig själv en tjänst och hitta ett sätt att rena ditt vatten i mindre utvecklade länder. Ta en flaska vattenrenande tabletter om du inte kan spendera de extra pengarna på en Sawyer S3 Purifier eller UV Purifier. Du vill fortfarande köra vattnet genom ett standardfilter för att ta bort smuts och sand.

Var försiktig i kallt väder

Du måste vara mycket försiktig när du filtrerar vatten under frysförhållanden. Låt inte ditt vattenfilter frysa! Om du låter ditt filter frysa helt förstör det dess strukturella integritet. Vatten kommer att börja rinna genom sprickor och bypass filtrering. Jag rekommenderar att du håller ditt filter i din jacka och sover med det i extremt kallt väder.

Några nackdelar med Sawyer-filter

Det finns en stor nackdel med att använda ett av sågmaskinens vattenfilter. Det kan vara svårt att dra vatten genom filtret när man använder det som ett renande sugrör. Sawyer-filter fungerar, men det krävs definitivt en del arbete för att suga igenom det smutsiga vattnet. Du kommer verkligen inte att tuffa vatten på leden (mer som en långsam klunk).

Sawyer-filter fungerar bäst som ett gravitationsfilter. Ställ in den för att fungera som ett gravitationsfilter och ge dig själv 10 minuter för att få i dig några liter vatten. Dina fötter skulle förmodligen behöva vila efter en lång promenad. En annan viktig nackdel är att du inte vet om det verkligen fungerar. Filtren är i princip avfall om du låter det frysa, så planera att lägga det i sovsäcken under kalla nätter.

  Blir du uttorkad av att äta snö?

Jag har också hört talas om att lerigt vatten sätter igen filtren, men aldrig upplevt det. Du skulle behöva backspola filtret och tvinga vattnet i motsatt riktning.

Med det sagt kan du verkligen inte slå ett Sawyer Mini vattenfilter för priset. Jag förstår verkligen inte varför fler inte använder dem!