Ficklampa och strålkastarlumentabell: hur många lumen behöver jag?

Att bestämma lumennivån för en pannlampa eller ficklampa kan vara frustrerande, men det behöver inte vara det. Ficklampor med hög lumennivå är trevligt, men för de flesta aktiviteter behöver du inte så många lumen som du tror. En prisvärd $30-50 350 lumen långstrålkastningslampa är allt de flesta behöver. Så hur många lumen behöver jag för en ficklampa eller pannlampa?

Allt du behöver är en 250-350 lumen ficklampa eller pannlampa för att klara 99 % av uppgifterna. Det räcker för att lysa upp ett rum/tält, gå genom skogen på natten, cykla i mörkret, läsa en bok, lysa upp föremål på avstånd och göra nästan allt annat du behöver ha. Den enda gången du behöver extra ljus är för att upptäcka föremål på avstånd (100+ meter) eller om du har en extern strömkälla.

Var försiktig, eftersom vissa tillverkare har missvisande lumenvärden. De blåser upp sina siffror och ljuger om batteritiden. Gör din research och köp en ficklampa/pannlampa från en välrenommerad tillverkare. Bli inte bränd av ficklampans lumenvärden som verkar för bra för att vara sant.

I resten av det här inlägget kommer jag att förklara de olika lumenvärdena som behövs för olika aktiviteter och förklara varför höga lumenvärden inte betyder så mycket. De flesta människor använder aldrig de annonserade lumenvärdena för sin glödlampa, så du behöver inte spendera $200-$300 på en ficklampa eller pannlampa över 1000 lumen!


Lumendiagram för ficklampor och strålkastare

Ficklampa och pannlampa Lumenöversikt som förklarar lumenbehovet för olika aktiviteter.

Ljusstyrkan hos ficklampor och strålkastare mäts genom antalet lumen som sänds ut av lamporna. När du ökar lumennivån kommer mer ljus att komma ut ur lampan. Att ha en ficklampa med högre lumen är trevligt, men man behöver sällan mer än 250-350 lumen för att klara de flesta uppgifter.

Det är skönt att ha en ficklampa över 1000 lumen för vissa uppgifter, men det är sällan nödvändigt. Jag har faktiskt en 3500 Lumen Ledlenser H19R Pannlampa som jag använder för att lyfta fram djur på min gård. Det är vansinnigt tungt/dyrt, men jag behöver kunna tända något 300m bort i 3-4 timmar åt gången.

Det är vettigt för mina behov, men 99,99% av människor skulle aldrig behöva mer än 350 lumen för allmänt bruk (75-100 meter) eller 500-750 lumen för långdistansobservationer (100-150 meter). Du kan hitta en fin 350 lumen pannlampa/ficklampa för $30-$50 med lång batteritid, så slösa inte dina pengar på mer än så.

De flesta människor använder aldrig den totala lumen av sin ficklampa. De sänker ljusstyrkan för att spara batteri och de kan fortfarande se 15-30 meter bort. Här är en lista över olika lumenvärden du behöver för olika aktiviteter. Du kommer att bli förvånad över att du inte behöver mycket lumen för de flesta uppgifter.

 • Lumens för att läsa en bok: Det krävs inte mycket ljus för att läsa en bok i mörkret. Allt du behöver är 25-50 lumen ljus. Vilken ficklampa som helst bör kunna ge det, även i energisparlägen med låg lumen.
 • Lumens för att navigera i ett litet rum/tält: Allt som behövs är 35-60 lumen för att tända ett litet tält eller medelstort rum i ditt hem. Det kommer att finnas tillräckligt med ljus för att navigera i rummet, hitta föremål i mörkret och utföra alla uppgifter du behöver.
 • Lumen för att gå utomhus på natten: Du behöver inte mer än 100-150 lumen för att gå ute i mörkret. Det ger dig 30-50 meter ljus framför dig och tillräckligt med kantljus för att undvika att snubbla över föremål.
 • Lumens för cykling på natten: Att cykla på natten kräver något högre lumenvärde än att gå eftersom du rör dig snabbare. Du behöver bara 150 lumen för att se 30-50 meter framför dig, men sikta på en ficklampa i intervallet 250-400 lumen. En ficklampa behåller sin maximala ljusstyrka endast under de första 10-15 minuterna av användning. Ljuset kommer att dämpas när batteriet tar slut, så du bör ha tillräckligt med ljus för att se på mittinställningen, vilket förlänger batteritiden. Black Diamond Storm 400 strålkastare är ett utmärkt val med ett maximalt strålavstånd på 100 meter och en körtid på 5 timmar på hög.
 • Lumen för att upptäcka avlägsna föremål: Du måste öka din budget och lumenvärde lite om du försöker belysa föremål längre än 75-100 meter bort. Leta efter en ficklampa över 400 lumen för att utöka räckvidden för din strålkastare över 100 fot. När du väl kommit in i 1000+ lumenområdet har du att göra med ett specialiserat verktyg för att utföra säkerhet, räddning och andra uppgifter som kräver extremt mycket ljus. Strålbredd spelar också en roll i detta, så se till att kontrollera Max strålavstånd.
  Kan björnar lukta genom konserver?

Överväg dubbla konvertibla strålkastare och rätvinkliga ficklampor

Lumenvärden för rätvinkliga ficklampor

Gå med en ficklampa med hög lumen om du har en stram budget och behöver ett långt strålavstånd. Hos oss hittar du högkvalitativa ficklampor på mer än 1000 lumen för 1/3 av priset på en pannlampa. Det prisvärda Coast XPH30R 650 lumen pannlampa och Coast XPH34R 2075 lumen huvudfackla kan tas bort från huvudselen och användas som en traditionell ficklampa eller fästas på dina kläder.

Du kan också överväga en rätvinklig ficklampa som kan användas som en vanlig ficklampa, pannlampa eller så kan du fästa den på byxorna/skjortan med hjälp av det inbyggda klämman. De 2000 lumen Wurkhos HD15 är en fantastisk allround ficklampa med rät vinkel. Den kommer med ett huvud för att använda den som en huvudfackla och den kan tas bort för att förvandla den till en traditionell rätvinklig ficklampa. Den har en bred stråle för nära perifert ljus och ett långt maximalt strålavstånd på 151 meter.


Låt dig inte luras av bedrägliga lumenvärden

Tillverkare av billiga ficklampor och pannlampor tenderar att blåsa upp sina lumenvärden för att lura kunder att köpa deras produkter. Titta bara på mest populära strålkastarna på Amazon och du kommer att se vad jag pratar om. Det finns flera strålkastare där ute som gör anspråk på 10 000-20 000 lumen för ett otroligt pris ($20-$30).

Det är helt enkelt inte möjligt att producera en strålkastare med dessa lumenvärden för det priset. Du måste spendera $50-$100 för en 1000 lumen glödlampa och $150-300 för allt över det. Bättre att köpa en ficklampa/pannlampa för $20-$30 (250-350 lumen) från en pålitlig tillverkare än att slösa dina pengar på billigt skräp.

Lumennivån på ficklampor och strålkastare sjunker snabbt när batterierna laddas ur!

Ficklampor med hög lumen byter ut mer ljus för kortare batteritid. När batteriet tar slut kommer ficklampan att börja dimma snabbt. Du kanske får 1000 lumen de första 15 minuterna, men efter en timme sjunker det till 200 lumen. Den kommer fortfarande att vara användbar, men under 80 % av ficklampans batteritid kommer den att fungera precis som en 200-300 lumen glödlampa.

  Kan jag ha vandringskängor i snön?

Glödlampor med hög lumen är bra för att belysa ett objekt på avstånd i 30 sekunder, men då vill du sänka ljusstyrkan till ett av de energisparlägen. Det är enda sättet att hålla batterinivån uppe och få 300-400 lumen under några timmar.

Du använder sällan ficklampa på den maximala ljusstyrkan

Du använder sällan en ficklampa med maximal lumeninställning

Tänk på när du senast använde en ficklampa när du vandrade i skogen eller navigerade i ditt hem under ett strömavbrott. Jag tvivlar starkt på att du brydde dig om du kunde se mer än 100 meter framför dig eller inte. Människor behöver sällan använda sin ficklampa på den maximala ljusstyrkan.

Den medelhöga inställningen på 100-150 lumen är perfekt för att navigera i skogen (30 meter bort) och den låga inställningen är tillräcklig för hemmet eller tältet. Att lämna ditt ljus på medium/låg förlänger batteriets livslängd avsevärt och du behöver bara använda högläget i några minuter åt gången för att belysa avlägsna föremål.

När du ökar lumenvärdet kommer även batteritiden att bli lidande. Om du använder en ficklampa eller pannlampa med maximal ljusstyrka minskar batteriets livslängd med 70 %. Så istället för att få 15-20 timmar på medium sitter du fast med 4-5 timmar på hög. Det är inget problem med laddningsbara lampor, men med en icke laddningsbar ficklampa går du igenom batterier.

Strålbredd och översvämningslägen

Var noga med att titta på det annonserade maximala strålavståndet för att få en bättre uppfattning om strålens bredd. En 300 lumen smalstrålande lampa kommer att projicera längre än en 500 lumen strålkastare med bred stråle. Smala strålar skjuter ut längre, men du har inte så mycket perifert ljus tillgängligt.

Så försök att begränsa dina alternativ baserat på din avsedda användning. Du vill inte gå med en smal stråle om du bara går i skogen och breda strålar är värdelösa om du tänder saker på avstånd.


Ficklampor Med Lång Ljus Räckvidd

Du kan få ett mycket högre lumenvärde från en ficklampa för ett lägre pris än pannlampor. En typisk ficklampa med lång räckvidd med 650-1000+ hög lumen för långa avstånd kommer att ge dig omkring $ 30 – $ 50. Coast ficklampor verkar ge den bästa valutan för pengarna, men det finns många högkvalitativa märken där ute.

Allt från Coast, Fenix, Convoy, Sunwayman, ArmyTek, Olight, Sofirn, Small Sun, Zebralight, Emisar, Noctigon, Lumintop, Acebeam, etc. kommer att vara av hög kvalitet. Fenix ​​ficklampor tenderar att vara dyra och Nitecore/Klarus-lampor har haft kvalitetskontrollproblem tidigare.

De Coast G55 ficklampa (räckvidd på 194 meter) är en fantastisk 650 lumen ficklampa för långa avstånd till ett överkomligt pris. Du får anständig batteritid från alla ljusstyrkanivåer och även lågljusläget har en räckvidd på 77 meter (17 timmars drifttid). De är inte lika trevliga som vissa av premiumtillverkarna, men du får en fantastisk produkt med hög kvalitetskontroll.

Coast uppdaterar ständigt sina produkter så att de kanske inte är tillgängliga, men alla deras ficklampor på $30-$50 överträffar prisnivån. De har vilken typ av lumenvärde eller maximalt avstånd du kan begära kolla in Coast Flashlights erbjudanden för att hitta något som passar din budget. Till och med deras nybörjarmodeller är ett stort värde på runt $10 och 200-400 lumen.

Fenix ​​LR35R (10 000 lumen) 500 meter och Fenix ​​PD40R 405 meter faller i den yttersta änden av distansspektrat. De är dyra, men den löjligt långa batteritiden kompenserar för det. De Coast XP18R Professional (36 500 lumen) 330 meter och Coast XP11R (2100 lumen) 220 meter är mycket billigare alternativ som presterar på professionell nivå.

  Sovsäcksstorlek förklaras: vilken storlek sovsäck behöver jag?

Tyvärr kan jag inte täcka varje märke/modell av ficklampa, men förhoppningsvis har rekommendationerna ovan hjälpt dig att begränsa dina val av ficklampa. Det finns många ficklampshållare för att förvandla vilken ficklampa som helst till en pannlampa om du vill ha maximal ljusstyrka och strålavstånd utan att spendera en förmögenhet.

Långstråle strålkastare

Kvinna som använder en pannlampa med hög lumen

Här är några strålkastare som kan ge olika avstånd. Jag bestämde mig för att rangordna dem från lägsta strålavstånd (billigast) till längsta strålavstånd. De är alla strålkastare av hög kvalitet, så välj den modell som passar din budget och dina behov.

 • Coast XPH30R 1000 Lumen (uppladdningsbar): Detta är en budgetuppladdningsbar pannlampa som presterar långt över sitt pris. Strålen på 1000 lumen har ett strålavstånd på 165 meter med en batteritid på 7,75 timmar. Lågljuslägen förlänger batteriets livslängd till 40 timmar (40 lumen), och det kan tas bort från selen för att användas som ficklampa.
 • Black Diamond Storm 400 (ej laddningsbar): Räckvidd på 100 meter med en gångtid på 5 timmar vid maximal ljusstyrka. Det finns flera ljusstyrkainställningar med den lägsta inställningen som förlänger körtiden till 200 timmar, men du kan förvänta dig ett intervall på 20-30 timmar vid medelinställningen (150-200 lumen). Det finns 3 ljusstyrkeinställningar hög/medium/låg och rött ljusläge.
 • Fenix ​​​​HM50R 700 Lumens (uppladdningsbar): Räckvidd på 115 meter med en körtid på 1 timme på högsta ljusstyrka. Du kan förvänta dig 5-15 timmar på medium/låg inställningar och upp till 42 timmar på utökat batteriläge. Det finns 4 ljusstyrkanivåer och rött ljus.
 • Ledlenser MH10 600 lumen (uppladdningsbar): 150 meters räckvidd på hög inställning med 10 timmars batteritid. Medium inställning får 100 meter (15 timmar) och låg 20 meter (120 timmar) och rött ljusläge. Detta är den bästa budgetstrålkastarstrålkastaren eftersom den har löjligt lång batteritid.
 • Ledlenser MH7 600 lumen (uppladdningsbar): Räckvidd på 200 meter med en batteritid på 3,5 timmar på högsta ljusstyrka. Mellanläge har en räckvidd på 120 meter 170 lumen (8 timmar) och lågläge 20 lumen har en räckvidd på 40 meter (40 timmar). Den här enheten liknar MH10-lampan ovan, men du byter längre räckvidd för kortare batteritid. Boost-läget försöker inte spara batteri, så du får längre strålavstånd, men kortare batteritid.
 • Ledlenser H15R 2500 lumen (uppladdningsbar): Räckvidd på 250 meter med en gångtid på 4 timmar vid maximal ljusstyrka. Det finns flera dimningslägen som låter dig justera strålavståndet efter dina behov för att spara batteritid. Vid den lägsta inställningen får du en körtid på 80 timmar, men den fungerar bara vid 20 lumen (20 meter). Med måttliga inställningar får du 15-20 timmar på cirka 100 yards, vilket gör detta till en perfekt instegslampa för den professionella marknaden.
 • Ledlenser H19R 3500 lumen (uppladdningsbar): Detta är en av de mest kraftfulla strålkastarna i världen med en maximal räckvidd på 300 meter och en batteritid på 4 timmar. Även vid den lägsta inställningen kan du se 80 meter i 20 timmar. Dessa strålkastare är designade för professionell användning för sök/räddning och långdistansapplikationer. Det finns också en bluetooth version som låter dig justera ljusstyrkan genom att ställa in den perfekta mängden ljus för att spara batteritid.