Felsökning av en styv fiskerulle

Så du märker att din fiskerulle känns lite stel eller inte fungerar korrekt? Tja, oroa dig inte. Det finns några enkla saker du kan göra för att felsöka din rulle. Följ med när vi delar upp det åt dig.

Hur felsöker man en stel fiskerulle? Stegen för att felsöka din fiskerulle inkluderar:

 1. Demontering av rullen
 2. Markera varje del
 3. Hitta och byta ut slitna delar
 4. Applicera fett
 5. Återmontering av rullen
 6. Att byta ledare

Nu innan vi går in på felsökningsstegen, låt oss gå igenom allt material som du kommer att behöva.

Material som du behöver

För grundläggande felsökning måste du samla några verktyg:

 • Vatten
 • En ren handduk
 • Rengöringsmedel och smörjmedel
 • Rycka
 • Skruvmejsel
 • Pincett
 • Tandborste
 • Bomullsservetter

Vatten

Det första du behöver för att felsöka din styva rulle är vatten. Vatten hjälper till att ta bort smuts och smuts från de inre delarna. Det är också en bra idé att alltid skölja rullen med sötvatten efter att du har fiskat hela dagen för att få bort salt och skräp. Du kan använda din vanliga trädgårdsslang för detta. Eller så kan du blötlägga rullen i en hink med vatten.

Ren trasa

Du behöver också en ren trasa eller en handduk. Du vill ha något mjukt och absorberande. Handduken är viktig eftersom den torkar bort allt överflödigt vatten innan du försöker applicera smörjmedlet. Detta är ett avgörande steg som du inte kan hoppa över. Var försiktig så att du inte blandar olja eller smörjmedel med överflödigt vatten på rullen. Annars kan du förstöra den övergripande prestandan för din rulle.

Rengöringsmedel och smörjmedel

Du kommer också att använda rengöringsmedel och smörjmedel. Det finns flera typer av dessa produkter tillgängliga på marknaden. Du kan försöka Ronsonol tändvätska eller Enkel grön (tillgänglig på Amazon) rengöringsmedel.

Personligen gillar jag att använda Penn Rod and Reel Cleaner (klicka för att se på Amazon). Jag gillar också verkligen Penn Angler Pack (på Amazon). Denna produkt innehåller syntetisk rulleolja och precisionsrullfett.

Men alla produkter som kan eliminera förorenat fett och olja kommer att fungera bra.

Rycka

En skiftnyckel är ett annat verktyg som du behöver för att felsöka din styva fiskerulle. Detta verktyg används för att lossa muttrarna. Varje skiftnyckel som du har till hands kommer att fungera så länge den matchar storleken på muttrarna på din rulle. Jag rekommenderar att du använder något som en 8 i 1 skiftnyckel. Detta verktyg innehåller åtta populära storlekar för att hantera nötter. Och den passar alla handtagsmuttrar för de flesta fiskerullar, inklusive Daiwa, Abu, Shimano och Penn.

  Bästa fiskebåtar under $1000 (för alla typer av fiske)

Skruvmejsel

Du måste kolla med din utrustning för att se vilken typ av skruvmejsel du behöver för att ta isär och montera din fiskerulle. Vissa kräver en Phillips, och vissa kräver en flathead. Du kan behöva mer än en storlek på skruvmejsel också, eftersom många tillverkare använder olika storlekar på skruvar. Vi gillar denna ratcheting, multi-bit skruvmejslar (klicka på länken för att se pris på Amazon).

Pincett

Därefter behöver du en pincett. Pincett är till hjälp för att plocka upp och ta hand om små delar som rullfjädrarna och trådklämmorna. De hjälper dig att få tillbaka alla de små delarna i rätt position. Du behöver inget dyrt eller snyggt. Bara en vanlig gammal ögonbrynspincett fungerar bra.

Tandborste

Vi kommer att använda en tandborste idag också. Tandborsten är utmärkt för att ta bort envis smuts och smuts. Det är också användbart för att komma till de svåråtkomliga delarna av din fiskerulle.

Bomullsservetter

Slutligen behöver du några bomullspinnar. Bomullssvamparna hjälper dig att applicera fettet. Du kan också använda dem för att rengöra runt de trånga områdena på fiskerullen.

Felsökning av din rulle

Idag ska vi gå över sex steg som du behöver göra för att felsöka din styva fiskerulle.

Ta isär din rulle

Okej, nu är det dags att ta isär rullen. Det här steget kan få dig att känna dig nervös i början, men håll dig till mig så kommer du att klara dig. Innan vi sätter igång måste du veta att alla rullar inte är likadana. Olika rullar har olika delar. Så det är bäst att kolla med din bruksanvisning. Detta är särskilt viktigt om du gör detta för första gången.

Saker som alla rullar har gemensamt inkluderar spolen, draget och handtaget. Du kommer att ta isär dem.

Ett varningens ord är att du bör vara försiktig så att du inte glömmer var varje del går på din rulle. Jag gillar att använda min telefon för att ta en bild vid varje steg innan jag tar bort något och rekommenderar att du ordnar alla rullens komponenter från det första du tog bort till det sista. Lägg ut alla delar i en rad på ditt bord eller bänk. Detta steg hjälper dig senare att sätta ihop rullen på rätt sätt.

  Historien om Husqvarna Dirt Bikes

Markera varje del

Nästa steg är att markera varje del. Du kan använda maskeringstejp under varje komponent. Du bör skriva ett nummer på maskeringstejpen under varje bit som talar om vilka delar du tog ut först och vilka du tog ut sist.

Var mycket försiktig med skruvarna. Små skruvar kan förvandla ditt projekt till en enorm huvudvärk om du glömmer var de kom ifrån. Du kommer också att hitta olika storlekar på skruvar så att det kan bli förvirrande att komma ihåg var var och en går. Av denna anledning rekommenderar vi att numrera varje del, inklusive varje liten skruv, eller att behålla dem med delen.

Hitta de delar som är slitna och byt ut dem

När du tar isär rullen kommer du snabbt att se vilka delar som gör att din rulle inte fungerar bra.

De flesta fiskerullar är idag gjorda av mycket hållbara material. Du kommer sannolikt att upptäcka att delarna du behöver byta ut är plastdelarna. Ofta när din rulle blir stel beror det på felaktiga plastpinjongok. Bromsbackarna och kopplingskammen är två andra delar som kan vara ett problem.

Nästa sak du behöver göra är att kontrollera linjestyrningen och dragbrickorna. Om du fiskar ofta är det en bra idé att hålla ett lager av dessa material. Du vet aldrig när din fiskerulle stöter på problem.

Alla andra delar av din rulle är av metall. Och de tar mycket längre tid att slita ut.

Applicera fett

Därefter ska du rengöra din fiskerulle med smörjmedel som fett. Du kan använda tandborsten och bomullspinne till denna eller någon annan liten mjuk borste du råkar ha. Poängen är att undvika att skada plastkomponenterna och fibrerna i rullen.

När du applicerar fettet bör du se till att du får det under kugghjulens tänder. Om du lägger fettet ovanpå tänderna kommer det att spridas. När du rengör lagren bör du använda tändvätska eller rengöringsmedel. Om du ger dem en snabb snurr får du veta när de är rena.

Glöm inte att du behöver använda en handduk för att rengöra och torka av de inre delarna av fiskerullen innan du applicerar något smörjmedel. Detta beror på att fett inte blandas bra med överflödigt vatten.

  Detta är vad som händer när en fisk bryter din linje

En snabb notering av försiktighet är att du bör använda oljor och smörjmedel i ett välventilerat utrymme som är långt ifrån allt som kan vara brandfarligt. Du vill vara försiktig med att andas in ångorna från dessa kemikalier. Du bör också vara säker på att inte få den i kontakt med dina ögon.

Sätt ihop rullen igen

Nu är det dags att du kommer att uppskatta att ha alla delar numrerade. Följ helt enkelt nummersekvensen på bandet och sätt tillbaka varje del på sin plats.

Se till att du använder rätt verktyg med varje del av rullen. Du behöver din skiftnyckel för att lossa muttrarna, och du behöver din pincett för att hantera fjädrarna och trådklämmorna. Vissa människor gillar att använda slagskruvar för att lättare lossa skruvarna. Men du klarar dig lika bra med en traditionell skruvmejsel.

Byt linje

Nu till det sista steget. Detta steg involverar snurrande av borgen för att ladda spolen. Du kan inte göra det här steget förrän alla delar av din rulle har satts ihop igen.

Du bör byta ut din gamla slitna lina med ny lina i samma mängd. Låt sedan linan passera genom styrningarna i stavens ögon. Se till att använda varje guide.

Du bör fästa den nya linan efter att du öppnat bygeln på fiskerullen. När du har gjort det bör du stänga borgen. Lägg ner spolen och börja snurra borgen. Var noga med att varken underfylla eller överfylla. Fortsätt ladda din rulle tills den är cirka 0,125 tum bort från fälgen.

Här är några utmärkta videor som hjälper dig med det här steget. Om du använder en snurrande rulle, titta på den här videon:

Och om du använder en baitcasting-rulle, titta på den här:

En sista tanke

Jag hoppas att den här artikeln har gett dig tipsen du behöver för att felsöka och rengöra din fiskerulle. Stegen som vi gick igenom kommer inte bara att hjälpa dig att fixa din rulle, utan det kommer också att spara mycket pengar om du måste skicka in rullen för reparation.

Noggrann rengöring och korrekt underhåll förlänger livslängden på din fiskerulle. Och det betyder mer sportfiske för dig!