Felsökning av en husbils luftkonditionering: Metoder att prova idag

När din husbils luftkonditionering är på fritz, vill du veta hur du fixar det snabbt. Det är antingen det eller svettas genom en annan dag och natt. Hur får du igång din husbils AC igen?

Här är våra bästa felsökningstips för luftkonditionering för husbil:

  • Byt ut freonnivåer
  • Testa kretskort eller termostat
  • Rengör förångaren och kondensorn
  • Byt ut filter
  • Kontrollera kondensatorerna
  • Kör motorspänningstest
  • Återställ högtryckssäkerhetsbrytarens krets

Som du kan se har vi ett helt sortiment av saker du kan prova för att få igång din husbils luftkonditionering igen. Fortsätt läsa för mer information!

10 sätt att felsöka en husbils luftkonditionering

Byt ut köldmedienivåer

Häromdagen märkte du ett mycket udda fenomen med din husbils luftkonditionering. Enheten var delvis inkapslad i is.

Du fick naturligtvis panik när du såg detta, och det med rätta.

Trots allt, trots förekomsten av is, går din luftkonditionering inte kallare än vanligt. Om något, kan den producera varmare luft än den borde.

Luftkonditioneringsapparater använder freon, som är en kommersiell term för köldmedium. Köldmediet är det som hjälper AC producera kall luft, eftersom det avdunstar upprepade gånger tills det har svalnat.

Om köldmedium börjar läcka från din husbils luftkonditionering kan det förklara varför enheten har börjat frysa.

Du måste ta din AC till en tekniker om den läcker, eftersom det troligen är en intern komponent som har orsakat läckan som du inte lätt kan nå.

Innan du gör det, kontrollera dock köldmedienivåerna. Om de är låga kan din AC bli mycket varmare. Låga nivåer kan också bidra till ovannämnda isfråga.

När du väl toppar kylmedel i din husbils luftkonditionering bör båda problemen försvinna.

Testa kretskortet och/eller termostaten

Kanske har din luftkonditionering inga problem med att producera kall luft. Problemet är att det inte slutar.

Du är inte säker på varför det är, eftersom din husbil känns tillräckligt kall, men din AC fortsätter att tuffa på.

Du är orolig att den oavbrutna körningen kommer att göra att enheten brinner ut förr än senare.

Du har verkligen rätt, eftersom det kan hända. Därför vill du felsöka ett sådant här problem så snart du kan.

Först rekommenderar vi att du inspekterar husbilens luftkonditioneringskretskort.

Kretskortet är som hjärnan i din luftkonditionering. Det är ett kort med ledningar för motståndet, kondensatorn, transistorn och andra komponenter. Det är vanligtvis grönt, men inte uteslutande.

Om kretskortet har gått sönder kan luftkonditioneringen kanske inte längre reglera sin fläkthastighet eller temperatur.

Utan kontroll av det senare, speciellt, kommer luftkonditioneringen att fortsätta att gå och gå.

Du kan inte fixa ett skadat eller felaktigt kretskort, men att kunna diagnostisera problemet kommer att hjälpa teknikern som reparerar din AC.

Om luftkonditioneringen fortfarande är igång längre än den borde skadar det inte heller att kontrollera termostaten.

Det kan bara vara så att termostaten är inställd på en lägre temperatur än vad AC kan hålla (särskilt om det är väldigt varmt ute). Det försöker dock fortfarande, därför kommer luftkonditioneringen inte att stänga av sig själv.

Även om du antar att något är fel med termostaten, är detta ytterligare ett problem som du själv inte kan fixa.

  Varför har snöskotrar tumreglage?

Rengör förångaren och kondensorn

Din luftkonditionering består av två huvudkomponenter, kondensorn och förångaren.

Kondensorn, som ibland kallas kompressorn, samlar värme så att luften som kommer ut från din AC inte är varm.

Förångaren tar upp värmen i din husbil och absorberar den, vilket också gör att ditt fordon känns svalare.

Båda dessa komponenter har spolar som vanligtvis är tillgängliga även om du inte är en tekniker. Spolarna kan fastna av skräp som löv eller smuts.

När skräp blockerar spolarna, påverkar det hur väl din husbils luftkonditionering fungerar. Du kanske märker problem som varmare luft som kommer ut ur AC. Luftkonditioneringen kan till och med sluta fungera helt.

Åtminstone flera gånger per år, även när inget är fel med din luftkonditionering, vill du börja prioritera att hålla dessa spolar rena.

Byt ut filtret

Oavsett om det är din luftkonditionering hemma eller den i din husbil så har den ett filter. Filtrets uppgift är att fånga upp föroreningar i luften, allt från pollen till fett, damm och rök.

Genom att fånga in föroreningarna blir luften som kommer ut från din AC och in i din husbil mycket renare.

Du skadar mest dig själv och dina medpassagerare när du inte lyckas hålla filtren rena. Du andas in den där väldigt smutsiga luften.

Men din AC kan också lida, eftersom smuts och skräp som ett smutsigt filter inte kan fånga upp kan hindra luftkonditioneringen från att blåsa kall luft.

Minst varannan vecka och inte mer sällan än en gång i månaden bör du kontrollera filtren.

Vissa filter är återanvändbara. I så fall kan du tvätta dem med tvål och vatten, torka dem och sedan byta ut dem. Som sagt, se till att använda en försiktig hand. När du har rivit ett filter är det slut.

Du har inget annat val än att köpa en till.

För engångsfilter, byt bara ut dem en gång i månaden eller två gånger i månaden för att hålla din husbils luftkonditionering igång som bäst.

Kontrollera båda kondensatorerna

Din luftkonditionering kanske inte lät så bra senast du använde den, men den verkade verkligen inte vara tillräckligt sjuk för att indikera att den skulle sluta fungera. Ändå är det precis vad som har hänt. Din AC slår helt enkelt inte på.

Ett sådant problem som kunde ha orsakat en misslyckad husbils luftkonditionering är problem med kondensatorerna.

Kondensatorerna utlöser den elektriska energin som din luftkonditionering behöver för att slå på. Kondensatorerna som medföljer din AC är en startkondensator och en startkondensator.

Om du märker att din luftkonditionering försöker slå på men bara surrar, kan du begränsa dina problem till att något är fel med en eller båda kondensatorerna. De har förmodligen blivit dåliga.

För att bekräfta kan du använda en multimeter för att testa kondensatorerna. När kondensatorerna inte genererar eller håller en laddning måste du snabbt byta ut den trasiga.

Vi rekommenderar att du köper en kondensator från tillverkaren för att säkerställa att den fungerar med din luftkonditionering.

  Vad är snöskoterisskrapor och när är de nödvändiga?

Kör ett motorspänningstest

Ett annat felsökningstips för husbilsluftkonditionering vi har till dig är att testa spänningen från motorn.

Om motorn inte får tillräckligt med volt eller inte får någon spänning alls, är ingen av dem särskilt bra.

Mer än troligt är att din luftkonditionering inte blåser ut den nödvändiga kalla luften för att hålla din husbil trevlig och kylig.

Liksom några av de andra områden som vi har diskuterat i den här guiden, om något är fel med spänningen på din AC och/eller motorn, kan du inte reparera det själv. Du måste kontakta en luftkonditioneringstekniker.

Återställ högtryckssäkerhetsbrytarens krets

Vissa luftkonditioneringsmodeller har en högtryckssäkerhetsbrytare.

Denna säkerhetsmonitor spårar högtrycksnivåerna i luftkonditioneringsslingan. Sedan, beroende på avläsningen av dubbla trycktrösklar, kan omkopplaren slå på eller stänga av kompressorn automatiskt.

Det krävs mycket mindre än du tror för högtryckssäkerhetsbrytarkretsen att inaktivera kompressorn. Till exempel, om ditt luftfilter inte har rengjorts eller bytts ut på månader, kommer det att göra det.

Du måste återställa omkopplaren manuellt, och hur du gör det varierar beroende på luftkonditioneringsmodellen.

Ibland behöver du bara återställa strömförsörjningen till din husbil.

Instruktionerna kan dock vara mer djupgående än så, så se till att hänvisa till din bruksanvisning för hur du får högtryckssäkerhetsbrytaren att återaktivera strömmen till kompressorn.

Förresten, om du inte fixar tillstånden som gjorde att omkopplaren inaktiverade kompressorn i första hand, så kommer det bara att vara en tidsfråga innan det händer igen.

Du bör rengöra din luftkonditioneringsapparats filter, som vi pratade om tidigare, men var medveten om att andra orsaker också kan lösa ut högtryckssäkerhetsbrytarens krets.

Smörj fläktmotorn

Även om inte alla luftkonditioneringsapparater för husbilar gör det, kan vissa modeller behöva smörja fläkt eller fläktmotor.

Innan du antar att din gör det (och potentiellt sänker AC:n ännu mer), kontrollera din bruksanvisning eller kontakta luftkonditioneringstillverkaren. Du bör också kunna fastställa vilken typ av olja som är lämplig att använda också.

Om du behöver SAE 20 icke-rengöringsolja, så är det fallet för de flesta husbils luftkonditioneringsapparater. Du bör kunna köpa den oljan i bilaffärer, eller åtminstone online via dina favoritåterförsäljare.

Byt ut stötdämparna

I vissa fall kan din luftkonditionering fungera bra. Det är bara det att det skramlar, brummar och låter mycket.

Du bryr dig inte så mycket om det här under dagtid. Visst, ibland blir du avbruten från att njuta av ljudet av fåglarna som kvittrar precis utanför ditt fönster av din höga AC, men det är inte så illa.

Det är på natten du har störst problem. Även med öronproppar är det svårt att sova med din mycket högljudda luftkonditionering. Du slänger och vänder större delen av natten och känner dig inte utvilad på morgonen.

Lyckligtvis har ett enkelt problem som en alltför högljudd husbils luftkonditionering en mycket enkel lösning.

Kontrollera gummistötdämparna som följde med din AC.

Genom tid och användning kan stötdämparna flytta sig ur sin plats. När de är för nära kompressorslingorna eller fläkten kommer din luftkonditionering att mullra eller knorra när du kör den.

  Är Side-by-Sides Street lagligt i Colorado?

Allt du behöver göra är att ta av den främre luckan på luftkonditioneringen och placera om gummistötdämparna. Sätt sedan tillbaka locket och försök köra din AC igen.

Det borde vara mycket tystare, det är helt klart!

Bara för att notera, även om detta inte är ett särskilt högprioriterat problem med en husbils luftkonditionering, är en hög AC fortfarande inte ett problem du vill ignorera. Enheten blir bara högre med tiden, vilket hindrar dig från att vila bra.

Dra åt packningarna

Vi pratade tidigare om en frusen husbils luftkonditionering och hur freonläckor kan orsaka det problemet.

Jo, din AC läcker verkligen, men du tror inte att det är köldmedium som sipprar ut ur enheten. Det verkar vara vatten.

Ovanpå luftkonditioneringen sitter en packning. Bultarna på packningen kan lossna efter en kylsäsong eller två. Genom att dra åt dem kan det räcka för att stoppa läckaget.

Om inte, måste du byta ut packningen helt och hållet. Det är något du kan göra på egen hand, och det borde inte heller vara för fruktansvärt dyrt.

3 tecken på att det är dags att byta ut din husbils luftkonditionering

Bara för att din husbils luftkonditionering är funktionell betyder det inte att du inte ska tänka på att byta ut den.

Om följande problem uppstår regelbundet och ovanstående felsökningsmetoder inte hjälpte, måste du börja budgetera för en ny AC.

Du fixar det flera gånger per år

En husbils luftkonditionering, som en VVS-enhet, behöver naturligtvis repareras. Dessa bör dock förekomma med jämna mellanrum, inte flera gånger per säsong varje säsong.

Om din AC ska repareras mer än två gånger per år är det dags att tänka på att uppgradera. Pengarna du spenderar på reparationer kan förmodligen redan ha köpt dig en ny husbilsluftkonditionering eller flera.

Sänk inte ett öre till i din döende AC!

Luftflödet är inte bra

Ju äldre din luftkonditionering blir, desto mindre luftflöde kommer vanligtvis ut. Om AC inte kan trycka ut luften i en takt som är tillräcklig för att kyla din husbil, kan det göra att du och dina medgäster svettas.

Du kan spendera en ganska slant för att få luftkonditioneringen på service, men det här är ett av de problem som är så dyrt att det inte kräver en reparation. Istället garanterar det en ersättning.

Den är gammal

Den genomsnittliga livslängden för en husbils luftkonditionering är mellan 10 och 15 år. Om din har varat dubbelt så mycket eller nära det, kan du inte fråga mer från enheten. Det är dags att säga adieu och köpa en mer effektiv luftkonditionering.

Slutgiltiga tankar

Luftkonditionering för husbilar kan ha alla möjliga problem, från att inte blåsa kall luft till att fungera för högljutt eller till och med köra nonstop. Vi hoppas att felsökningstipsen vi gav dig i den här guiden hjälper dig att hitta vad som är fel med din AC och få den att fungera igen!