Färgguiden till vandringskläder: stick ut eller ligg lågt

Vad ska du ha på dig när du vandrar? Är det bättre att handla efter stil eller välja de färger som håller dig säker? Vår guide kommer att peka dig i rätt riktning.

Ljusa färger är de säkraste färgerna för promenader. Neonorange, gult och klarrött är bra val för att se till att jägare och andra vandrare kan se dig. Jordfärger föredras av många vandrare för att minska visuellt brus och undvika att bli uppmärksammad.

Säkerhet är alltid viktigt, men andra variabler kan spela en roll för om du behöver ljusa färger eller inte när du vandrar. De ljusa färgerna är alltid säkrast, men vad händer om du planerar att gå på fågelskådning när du är borta? Du kanske inte vill locka fåglarnas uppmärksamhet med dina kläder.

Fortsätt läsa så diskuterar vi när och var man ska bära den säkraste vandringsutrustningen och när det är okej att hålla sig till mörkare nyanser. Jag ska också titta på de snyggaste färgerna för vandring, samt färger du kanske inte vill ha på dig på leden. Då är du beredd på att gå nästan överallt.

Mest snygga färger för promenader

Efter att ha letat efter tips från erfarna vandrare på olika campingforum fick jag veta det många vandrare föredrar jordnära toner. Åtminstone får dessa färgval dem att kännas mer i samklang med naturen runt dem. De kan se sig själva som en del av naturen omkring dem snarare än en missriktad, färgglad besökare.

”Jordtoner” medel att använda färger som brunt, grönt, svart och grått. Om du väljer att bära dessa färger, se till att du också har något färgglada med dig. En jacka är ofta ett idealiskt och enkelt val. Även om det inte finns några jägare i närheten vill du se till att du hittas så snart som möjligt om du går vilse.

Som sagt, att bära ljusa färger ser väldigt visuellt tilltalande ut och gör att utomhusbilder ser bra ut:

man-bär-rött-när han går-eller-springer-i-skogen

Klarrött, aqua, ljust gult och orange är alla visuellt tilltalande färger som ger mycket kontrast.

Funktion framför form

När man vandrar kommer stilen ofta i andra hand. Det spelar ingen roll hur bra du ser ut när du besvärligt snubblar nerför en stig. Istället föredrar många vandrare att fokusera på att bära kläder som har mycket funktion och ett lagom utseende.

De flesta vandrare försöker inte vinna stilutmärkelser när de är ute i naturen (jag vet att jag aldrig kommer att bli fast för en tidningsomslagsfotografering…förmodligen i alla lägen när det kommer till kritan). Istället för, vandrare lägger ofta fokus på hur väl vissa klädesplagg kommer att gynna dem på en speciell promenad.

Efter att ha övervägt funktionen på dina plagg kan du fundera på färgerna. Vad som än händer, för säkerhets skull, tDu behöver minst ett färgglada föremål, till exempel en jacka. Dessutom kan du anpassa dina färger efter din situation.

När du backpackar i vildmarken, en poncho är ett bra alternativ eftersom den är extremt lätt och ofta en klar gul eller orange eller annan utpräglat onaturlig färg.

Hur bestämmer man sig för vad man ska ha på sig?

Skor

Tänk på hur tuff promenaden kommer att bli. Kommer vara där mycket klättring eller är det en lätt tur på lätt stig? Kan du komma undan med ett par sneakers eller löparskor, eller behöver du riktiga vandringskängor? För det andra, är dessa vandringskängor bekväma?

Om du inte har spenderat mycket tid på de mer intensiva vandringslederna kanske du undrar var går gränsen när det kommer till dina skor? När ska man absolut ha vandringskängor? När kan du komma undan med att bära ett par enkla löparskor? Hitta svaren i vår artikel om ämnet här.

Kläder

Tänk på hur mycket du kommer att svettas. Kan man ha bomull eller andra ”normala” kläder, eller ska du fokusera på plagg som reglerar din temperatur och transporterar bort din svett?

Kommer det att vara under 55 grader Fahrenheit? Du måste se till att du har ett lagersystem som håller dig tillräckligt varm och inte överhettar dig. Kolla in vårt inlägg om effektiv lager i kallt väder här.

  Hur förvarar du RV-batterier?

Påminna, säkerhet kommer först det spelar ingen roll när eller var du vandrar. Komfort är nästa. Stil är efter.

Säkraste färger att bära när du vandrar

Neonfärger, som ljusgul, elektrisk blå, orange, ljusrosa, etc.

Dessa färger är användbara på flera sätt. Till att börja med, hon så att du lätt kan ses av andra. Det är inte ofta man ser ljusa neonfärger i naturen. Detta kommer att göra det lättare för alla närliggande jägare att se dig och inse att du är människa.

Vad du än gör i naturen måste säkerheten komma först. Till sist, det är väldigt svårt att ha kul när man är skadad eller ännu värre. Inte alla som spenderar tid på att vandra är medvetna om de bästa färgerna för att vara säkra medan de gör det. Som sagt, när du ger dig ut i skogen är det alltid en bra idé att veta de bästa sätten att se till att du kommer tillbaka i god behag.

Har jägare och vandrare samma stigar?

För det mesta delar vandrare och jägare inte samma stigar. Därefter, det är inte ovanligt att människor går den här typen av stigar utan att vara alltför bekymrade över vilka färger de har på sig.

Som sagt, det finns också vandringsleder som inte är lika befolkade eller välkända som verkligen går på jaktstigar.

Vandrare bryr sig inte riktigt om att veta vilken jaktsäsong det är för ett visst djur. Det kan vara björnsäsong, rådjurssäsong, älgsäsong, etc och vandrare skulle inte ha någon aning om att så var fallet. I dessa områden och vid dessa tider är det oerhört viktigt att se till att bära ljusa färger. Att välja jägare pop orangeofta kallad ”jägare orange” för att skydda sig själv.

Skäl att bära ljusa färger

Det finns några anledningar till varför det är en bra idé att bära ljusa färger.

jag-med-en-blå-hatt
Jag och min superlätt att se blå hatt

Att gå vilse

Förutom att bli sedd av jägare kan ljusa färger vara en livräddare om du råkar skada dig eller gå vilse. De som letar efter dig kommer att kunna upptäcka dig snabbare, även om de söker från luften.

Jag har en historia om detta. Jag och några av mina släktingar åkte på en ryggsäckstur för några år sedan. En av mina syskonbarn, då ungefär 7 år gammal, bestämde sig för att gå ut på egen hand för att hämta ved. Jag hade bestämt mig för att utforska den morgonen och tog bilder av de vackra sevärdheterna, när jag såg min kusin vandra omkring en mil från campingen, hopplöst bärande på en stor trädgren.

Han var vilsen och grät sakta. Jag kunde knappt hitta honom på avstånd. Även att försöka hinna ikapp honom i skogen var svårt och jag tappade honom ofta ur sikte. Om jag inte kunde ha sett honom vill jag inte tänka på vad som kunde ha hänt.

Jag kunde hitta honom och vi kunde komma tillbaka till campingen, men det var en riktig påminnelse om att det kan göras bli sedd är oerhört viktigt.

Beroende på var du vandrar kan du behöva mer än bara några ljusa färger för att vara säker. De som gillar att vandra där stigarna är minimala bör ta med lite extra redskap. Enheter som en GPS-klocka kan hjälpa dig att undvika att gå vilse. Vår artikel om ämnet här kan hjälpa dig att avgöra om du behöver en GPS-klocka för dina vandringsresor.

Alla gillar inte att bära ljusa färger, men säkerhetsmässigt är de definitivt värda det. Bara en färgglad päls är ofta tillräckligt för att hindra jägare från att missta dig för ett djur. Om du gillar att ta med dina fyrbenta familjemedlemmar på promenader bör de också ha en ljus färg.

När ditt djur ägnar sig åt ”fjällträning” är det sista du vill att ditt djur ska absorberas av sin omgivning.

  Vad du ska använda som en stensäck: DIY, färdiggjord, alternativ

En annan funktion att tänka på är reflexion av vad du har på dig. Att ha en jacka som är både reflekterande och genomskinlig kan hålla dig ännu säkrare. H

Men plagg som är ljusa kan vara riktigt stötande för ögat. Det kan du också göra om du vill se till att bära lätta kläder och ta bara med en reflexfilt. Dessa verktyg är mycket kompakta, lätta och lätta att stoppa i fickan eller ryggsäcken ifall du skulle råka ut för problem.

Den reflekterande filten, även känd som en nödfilt, kan användas för att reflektera värmen tillbaka till dig och kan göra en enorm skillnad för att hålla sig varm i kritiska situationer. Hur som helst är en nödfilt ett bra val för en utflykt i utlandet.

Bästa färgerna att bära när du tittar på naturen

Om din anledning till att ge dig ut i vildmarken är att njuta av synen och ljudet av det lokala djurlivet, du kan vara orolig för att bära ljusa färger. Även om du vet att de är de säkraste, kan du oroa dig för att de lättare gör djuren uppmärksamma på din närvaro och gör det svårare att titta på dem i fred.

Ljusa färger kan vara ganska överraskande för människor. Det kan lätt verka som att de lätt kan skrämma bort alla djur i närheten av ditt område.

Det är en giltig oro, men en som kanske inte är värd att oroa sig för mycket för. Ärligt, det kan verkligen bero på vilken typ av djur du vill söka upp. Många djur kan inte se färger tillräckligt bra för att något som en ljust orange väst eller kappa ska göra skillnad.

Till exempel, enligt Pittsburgh Post Gazette, rådjur har inga problem att se blått eller grönt. Detta är vettigt eftersom de relaterar till vad de äter och dricker. Hon däremot kan inte se färger som rött eller orange också, så det är de perfekta färgerna att gå efter om du vill se några rådjur.

De New York Times säger att ekorrar har ännu mindre uttalad färgseende. Som ett resultat är det mer sannolikt att du skrämmer bort dem genom att göra för mycket ljud än genom att bära färgglada kläder.

Saker och ting blir lite svårare om du är intresserad av fågelskådning. Fåglar är ofta ljusa färger, så det är bara vettigt många fåglar kan också se en större variation av färger. Detta hjälper dem att känna igen medlemmar av sin art och hitta kompisar.

Det är därför det ofta rekommenderas till dig bära kläder som smälter in i miljön omkring dig. På så sätt är det mindre sannolikt att du uppmärksammas av fåglarna du försöker titta på.

Den svåra aspekten av detta är att varje jägare som kan finnas i närheten kommer också att ha svårare att lägga märke till dig. Det kan utgöra en allvarlig fara. Så om du planerar att titta på fågel, se till att du går till ett område där jakt inte kommer att vara ett problem.

Ett annat alternativ du har är att överväga säsongen. Det är säkrast att fågelskåda utanför jaktsäsongen. Om du vill titta på fåglarna under jaktsäsongen behöver du färgglada kläder.

Det spelar ingen roll vilket djur du tittar på eller varför du är i skogen, var försiktig.

Skäl att bära jordfärger

Även om det ofta är säkrare att bära ljusa färger, det kan finnas tillfällen då det inte är nödvändigt att göra detta. I andra fall kan ljusstyrkan bli ett hinder snarare än en hjälp.

män-bärande-jord-toner-i-berg
Det här är ett exempel på någon som bär jordfärger på språng

Säkerheten kommer naturligtvis alltid först. Som sagt, det kan vara bättre att bära lugna jordfärger i dessa situationer:

  • I områden där jakt inte är tillåten. Ljusa färger är främst till för att jägare i området ska kunna se dig och känna igen att du inte är ett djur. Om du vandrar eller campar någonstans som inte tillåter jakt kan du förmodligen ha vilken färg som helst.
  • Utanför jaktsäsongen. Om det inte finns några jägare i närheten är chansen att misstas för ett djur mycket mindre.
  • När du campar med andra. Campingplatser bör i de flesta fall redan finnas i säkra, kända områden. Om det inte finns risk för att en jägare råkar snubbla över din campingplats, bör du ha det bra i jordfärger. Om du campar med andra kan det till och med vara en bra idé. Obehagligt ljusa färger är vanligtvis inte det roligaste att titta på under långa perioder.
  • På ödsliga platser med hög sikt. Vissa vandrare känner sig säkrare när de är i områden med minimal täckning där de tydligt kan se att inga andra människor finns i närheten. I sådana här situationer är det fortfarande en bra idé att ta med en färgglad jacka eller något liknande ifall du skulle stöta på någon annan. Om du ska bära den jackan eller inte kan verkligen bero på situationen vid varje given tidpunkt.
  • På välkända och livliga vandringsleder. Du är förmodligen säker om du går på en stig som vanligtvis har rätt många människor på den. Jägarstigar korsar inte mänskliga spår med tung trafik.
  • Under fågelskådning. Som jag nämnde tidigare kan många fåglar se ljusare färger. Även om nivån på färguppfattningen kan variera från art till art, är det ofta en bra idé att försöka smälta in i miljön när du tittar på fåglar. Se bara till att bära ljusa färger om du åker till avlägsna platser under jaktsäsongen.
  Här är skillnaden mellan boondocking och torrcamping?

Finns det några färger du har Borde inte behöva Bär du när du går?

Det finns inga färger som alltid är en dålig idé när man vandrar. Det kan finnas situationer där nästan vilken färg som helst skulle fungera.

Den allmänna regeln är att ljusa färger är alltid bra. Även om det inte finns några jägare i närheten kan de hjälpa dig att hittas lättare om du går vilse eller skadas.

Med den förståelsen vissa campare tror att mörka färger inte är en bra idé att bära när de vandrar. Åtminstone bör du ha någon sorts färgglad klädesplagg inom räckhåll. Mörka färger gör det svårare för blivande räddare att hitta dig om en olycka är framme. Detsamma gäller för camo, som endast bör bäras om du är helt säker på att du känner till området och är säker.

En annan färg som vandrare ofta undviker är vit. Detta är mindre på grund av säkerhet och mer på grund av det blir lätt smutsigt. Beroende på var du vandrar och hur hårt du pressar dig själv, kommer du sannolikt att åtminstone få svettfläckar. Förutom att vissa av dina favoritkläder kan bli förstörda kan det vara irriterande att få fläckar ur en vit skjorta.

Om du inte har något emot att ha en smutsig skjorta så är det inga problem att bära vilken färg som helst.

Är klädmaterial viktigt?

När det kommer till klädesmaterial för vandring ligger fokus ofta på vilka material kommer att hålla dig bekväm och säker. Vissa material håller dig varmare eller bättre skyddad från väder och vind, medan andra försöker hålla dig från att bli genomblöt.

Som sagt, det kan finnas vissa variabler att ta hänsyn till när det kommer till de material du använder. Till exempel, vissa typer av kläder kan göra mer ljud än andra. Dessutom är vissa material mindre bekväma att gå i, som denim.

Vad händer om du bara vill ta en kort, lätt promenad under din lunchrast? Är jeans okej då? Kanske tycker du bara att jeansen är bekväma? Oavsett din situation kan det kännas som ett perfekt alternativ för dig att gå i jeans. Är det möjligt att gå i jeans eller gör det dig obekväm? Läs mer om detta ämne i vår artikel här.

Att hitta en balans mellan klädkomfort, effektivitet och rätt färgschema är det bästa sättet att säkerställa att du är säker och bekväm när du är ute i vildmarken.