Fångar Baitcasting-spön mer fisk än flugfiskespön?

Du vill uppgradera ditt fiskespö, och du har smalnat av det mellan ett baitcastingspö eller ett flugfiskespö. Vilket spö mellan dessa två gör att du kan fånga mer fisk?

I vissa scenarier kommer du fånga mer fisk med ett baitcastingspö än ett flugfiskespö, men det motsatta kan också vara sant. Hur många fiskar du fångar beror på var du fiskar, vad du vill fånga, din skicklighetsnivå och din teknik. Som sagt, baitcasting spön är lättare att använda.

Om du fortfarande inte är säker på om ett baitcastingspö eller flugfiskespö är det bästa valet för att fånga mer fisk, hjälper den här guiden. Framöver kommer vi att prata om respektive ins och outs för båda fiskestilarna och sedan beskriva för- och nackdelarna.

Låt oss börja!

Baitcasting kontra flugfiske – hur fungerar de?

Innan vi kan ta upp om du ska fånga mer fisk med ett baitcastingspö eller ett flugfiskespö måste vi prata om hur båda typerna av spön fungerar.

Baitcasting-tekniker

Baitcasting är en typ av fisketeknik som ibland klumpas ihop med spinnfiske men är annorlunda. Du använder en baitcaster-rulle när du baitcasting. Den här rullen går ovanpå ditt fiskespö, inte under det som vissa andra rullar.

Placeringen av rullen gör att baitcasting-spöet och spolen kan vara parallella med varandra. När linan lossnar från spolen kommer den att ligga i linje med ditt fiskespö. Du har dina valmöjligheter när det kommer till fiskelinor, eftersom flätade linor, fluorkarbon- och monofilamentlinor alla är kompatibla med en baitcasting-rulle.

När du bete kastar linan kommer spolen att röra sig samtidigt. Om du är ny på baitcasting eller fiske i allmänhet, kan detta vara ett förvirrande ögonblick. Mer erfarna sportfiskare kan dock kontrollera både lina och spolen med expertprecision.

För nybörjare inom baitcasting är risken att spolen kommer att överträffa kastlinjen. Detta kan snabbt trassla ihop linjen, vilket är ett olyckligt fenomen som kallas fågelbo eller backlashing. Du skulle då behöva rulla in allt och reda ut linjen, och det kan ta timmar. Din linje kan till och med vara oräddningsbar.

Baitcasting-rullar har en knapp som släpper betet när du trycker på det. Sedan måste du låsa linjen, vanligtvis med tummen på din dominerande hand. När du är redo att sluta kasta, vrid helt enkelt på upprullningshandtaget. Knappen du tryckte på kommer att dyka upp igen.

För att använda en baitcasting-rulle bör din dominerande hand vara på fiskespöet. När det är dags att rulla in din roll, behöver du din dominerande hand för det också. Vissa sportfiskare kommer att använda tummen både för linkontroll och för att bromsa när de kastar.

  7 bästa djupmätare för flytrör som är lätta att använda

Om du är mer van vid ett baitcastingspö kan du fånga fisk i flodbäddar och även i områden som är upptagna med andra sportfiskare. I vissa fall är baitcasting-rullar användbara vid offshorefiske, men du behöver en rulle och fiskelina av hög kvalitet för att uppnå det.

Flugfisketekniker

Om du funderar på en dag med flugfiske bara för att vänja dig, då behöver du en konstgjord fluga, som är en typ av lätt bete. Din fiskelina kommer att vara tyngre än vissa andra fiskelinor för att hjälpa dig att kasta den. Du behöver också ett flugfiskespö.

Istället för att kasta beten handlar flugfiske mer om att kasta linan. När allt kommer omkring är din fluga så lätt att det skulle vara svårt att kasta den. Den tyngre fiskelinan smalnar av för att möjliggöra optimala kastförhållanden.

Vikten på din fluga spelar dock in när du flugfiskar. Genom flugan kan du generera fart när du flyttar ditt spö först framåt och sedan bakåt så att linan gör detsamma. Då skulle du släppa din rollbesättning.

Denna rörelse kan verka slumpmässig för den oinvigde, men det du gör är att bygga upp kinetisk energi. Kinetisk energi avser det som genereras av rörelse. Du behöver inte upprätthålla parallell kinetisk energi, men det hjälper. Vad som är viktigare är att etablera en rytm i dina rörelser så att du kan släppa linjen i större mängder.

Det är så du kanske har sett några professionella sportfiskare kasta 100 fots lina när du flugfiske. Det är imponerande grejer men en ganska stor bedrift. Du skulle behöva mycket tid och övning för att göra detsamma.

Vissa sportfiskare föredrar att kasta framåt, vilket kräver att de lyfter upp flugan i luften och sedan drar den över axeln för att praktiskt taget räta ut linan. Sedan flyttade de linjen framåt igen och förlitade sig på sin underarmsstyrka för att göra det.

Framkastet skapar en böj eller belastning i spetsen på flugfiskespöet som upprätthåller energin. Energin går över till fiskelinan och kan skicka flugan en lång sträcka.

När flugan landar i vattnet är ditt jobb att hålla linans landning så smidig som möjligt. Detta kommer att hjälpa flugan att se naturlig ut så att fisk kan lockas in. Om ingen fisk biter, bör du ta tillbaka linan och försöka igen.

När en fisk väl biter är nyckeln att först lyfta spets spets för att få kroken ordentligt in i fiskens mun. Du bör då hålla fluglinan i ena handen för att bibehålla fiskens spänning på linan. Å andra sidan bör du börja dra in valfri slak linje och lägga till dra till rullen.

  Ska jag bygga en stuga från ett kit?

Det inbyggda dragsystemet som ingår i många flugfiskespön gör denna sista del lättare att göra så att en stor fångst inte kommer undan.

Kommer du att fånga mer fisk med ett baitcastingspö eller ett flugfiskespö?

Nu när du är insatt i alla detaljer med baitcasting och flugfiskespön är det dags att ta upp din fråga. Kan du förvänta dig att fånga mer fisk med ett baitcastingspö än vad du gör när du flugfiske? Vad sägs om vice versa?

Som vi sa i introt är det en svår fråga att svara på, eftersom många faktorer spelar in. Låt oss nu titta närmare på dessa faktorer.

Där du fiskar

Både baitcasting och flugfiske kan göras i både sötvatten och saltvatten, som vi diskuterade tidigare. Fiske i havet kommer dock alltid att bli svårare på grund av vågornas oförutsägbarhet.

Floder där strömmarna rör sig snabbare kommer också att utgöra en större fiskeutmaning än att fiska i en lugn sjö eller en långsamt gående bäck. I de senare vattenmassorna kan du fånga mer fisk oavsett om du använder ett baitcastingspö eller ett flugfiskespö.

Vad du fiskar efter

Ditt val av fiskespö bör åtminstone delvis dikteras av de fiskarter du gillar mest att rulla i.

Flugfiske är till exempel utmärkt för att fånga lax, harr och öring i första hand. Du kan också förvänta dig att ta in mer randig bas, bonefish, tarpon, snook, kungsfisk, karp, panfish och gädda med detta spö.

Baitcasting är också ett pålitligt sätt att fånga bas, inklusive smallmouth och largemouth bas. Det är mest vad detta fiskespö är känt för, men du kan rulla in andra fiskarter också.

Din teknik

För att upprepa vad vi diskuterade i det förra avsnittet, är flugfiske beroende av kinetisk energi som genereras av dina rörelser. Om du inte flyttar ditt fiskespö på exakt rätt sätt, kommer du inte att generera tillräckligt med fart. Flugan kommer inte gå långt alls.

Din kompetensnivå

Den sista faktorn som kommer att påverka om din kylare är full av fisk eller om du går tomhänt hem är hur bra du är på att använda ditt valfria fiskespö. Som vi pratade om tidigare är spön för beteskastning benägna att häcka fåglar, vilket gör att de trasslar in sig.

  Vad är skillnaden mellan en stuga och ett hus?

Att förhindra att fågel häckar är genomförbart om du är tillräckligt erfaren. Flugfiske kräver också mer expertis än andra former av fiske, eftersom nybörjare sannolikt fumlar.

För- och nackdelar med Baitcasting Rods

För att avsluta, låt oss utvärdera fördelarna och nackdelarna med att använda båda stilarna av fiskespö, och börja med ett baitcastingspö.

Fördelar

 • Du kan kasta tyngre fiskelinor än du kan när du använder liknande stora rullar av andra stilar.
 • Om du rullar in tungviktsfisk, behöver du inte oroa dig för att ditt baitcastingspö ska knäckas under press.
 • Du kan teoretiskt använda crankbaits eller spinnerbaits med ett baitcasting-spö.
 • Dessa spön har utmärkt drag när och var du behöver det.
 • Du får behålla kontrollen över beten så att du vet när en fisk drar i det.
 • En baitcasting-rulle har en stor linkapacitet.
 • Om du vill kan du sakta ner ditt bete för att undvika att skrämma fisken.
 • Noggrannheten och linkontrollen av baitcasting-spön är fantastisk.

Nackdelar

 • Du måste bli bra på tvåhandsfiske, även om du kommer att använda din dominanta hand mycket med ett baitcastingspö.
 • Inlärningskurvan för ett baitcastingspö kanske inte är lika hög som ett flugfiskespö, men den är fortfarande hög.
 • Fågelbo eller bakslag är alltid en risk tills du blir bättre på att använda ditt beteskastningsspö.

För- och nackdelar med flugfiskespön

Låt oss sedan prata om fördelarna och nackdelarna med flugfiskespön.

Fördelar

 • Flugor är billiga fisketillbehör att införskaffa, speciellt jämfört med traditionella fiskedrag.
 • Du kan släppa en fluga på vattnet lika mjukt och ömtåligt som vissa betesfiskare kan släppa sin lina.
 • Den lätta kvaliteten på flugfiskelinan gör den lätt att hantera.
 • När du väl har vant dig vid flugfiske kan du kasta en fluga på superlångt avstånd.

Nackdelar

 • Flugfiskespön kan vara ganska dyra, vilket kan avskräcka vissa sportfiskare från att köpa ett.
 • På djupt vatten kanske flugfiske inte ger de resultat du hoppades på.
 • Flugfiske kräver mycket skicklighet och precision, så dess inlärningskurva är mycket brant.

Slutgiltiga tankar

Baitcastingspön kan fånga mer fisk än flugfiskespön, men det beror på. Du kommer att ha lättare att lära dig ett baitcastingspö än du skulle flugfiska, och det förra är ofta också mer mångsidigt.

Oavsett om du föredrar ett baitcastingspö eller ett flugfiskespö är vårt råd för att fånga mer fisk detta: vet var fisken finns, hitta rätt förutsättningar och bemästra ditt fiskespö inifrån och ut. Lycka till!