Fånga mer fisk Isfiske just nu

Spelar tiden på dygnet någon roll när det kommer till isfiske? Många tror att det inte spelar någon roll eftersom vattnet normalt har samma temperatur hela dagen, men är det verkligen sant?

För de flesta arter är isfiske bäst på morgonen och eftermiddagen. Fisken kommer att vara mest aktiv från soluppgången till 11:00 och från 15:00 till solnedgången.

Jag har märkt att några sjöar är något annorlunda, men det här är en bra regel att följa. Det beror också på vilken fisk du är ute efter. De flesta fiskar är aktiva under dessa timmar, men det är inte fallet för alla typer (vi kommer att prata om detta senare).

Jag har också hört från många människor att isfiske är bäst under tiden första och sista månaden. Den första månaden isen ligger på och månaden den lossnar är oftast den bästa. Jag vet inte riktigt orsaken bakom det, men det verkar vara sant.

Det är också en bra idé att borra ditt hål i en plats med snö. Om isen är klar och det är soligt ute har du en skugga som kan skrämma fisken.

  • Kolla in mina favoritisfiskeredskap

Bästa tiden på dagen för isfiske

När det kommer till tid på dygnet har jag kunnat fånga fisk hela tiden. Tidig morgon, sen morgon, eftermiddag och kväll. Som sagt, vissa av dessa tider är mycket mer konsekventa för isfiske.

Fisk Bästa tiden på dagen
Panfish Morgon
Efter solnedgång
Kokanee Morgon
Sen eftermiddag
Öring Morgon
Sen eftermiddag
Walleye Kväll
Lake Trout Morgon
Kväll
Gädda Mitt på dagen

Detta är bara allmänna riktlinjer och det beror på sjön och vädret. Mängden solljus eller hur kallt det är kan också påverka den bästa tiden på dagen. Vi kommer att gå in på mer detaljer om varje art.

Bästa tiden på dagen att isfiska efter abborre och crappie

Lämpligast tid: Tidig morgon och sen kväll.

Den bästa tiden på dagen att isfiska efter abborre och crappie är tidig morgon och sen kväll. Vattnet är mörkare under dessa tider och mindre panfisk kommer ut från ogräsbäddarna och blir mer aktiva.

  Fiske med bläckfisk: Vad kan du faktiskt fånga?

Du kommer sannolikt att hitta dessa fiskar i områden som har mycket täckning. Vet var ogräs sängar, fallen trädoch sten högar är. Det är förmodligen här de kommer att gömma sig för de större fiskarna.

Jag tror att anledningen till att de är mer aktiva i svagt ljus är att de är mindre benägna att bli uppätna av andra fiskar. Mer ljus betyder klarare vatten, och det är de förmodligen gömmer sig när saker ljusnar upp.

Bästa tiden på dygnet att isfiska efter Kokanee & öring

Lämpligast tid: Morgon och sen eftermiddag.

Den bästa tiden på dagen att isfiska efter öring och kokanee är när ljusförhållandena är låga. De flesta sportfiskare har bäst framgång från gryning till 11:00 och från 15:00 till 18:00.

Öring är mycket mer aktiv under vintermånaderna jämfört med de flesta fiskar och de kommer normalt att finnas i grunt. De är köttätare så se till att du använder något som är rikt på protein.

Kokanee brukar stanna i grupper djupare vatten (15 till 70 fot) så att de blir svårare att fånga. Om du kan hitta var de hänger och tiden på dygnet är rätt bör du inte ha några problem att fånga din gräns.

Bästa tiden på dagen att isfiska efter gös

Lämpligast tid: På kvällen.

Den bästa tiden på dagen att isfiska gös är när ljusförhållandena är låga. Detta betyder att morgon och kväll är idealiska, men de flesta gösfiskare föredrar att fiska på kvällen.

Någonstans runt en och en halv timme före solnedgången verkar vara riktigt bra och det bästa stället att få dem är i det grunda nära en punkt. Du kan fånga dem vid andra tillfällen men majoriteten av gösfiskarna jag känner kommer att börja mitt på eftermiddagen och fiska in på kvällen.

Det är normalt en bra idé att ha några hål borrade på olika djup för att fånga upp dem när de kommer in, men du vill se till att ditt hål borras på en plats som är täckt av snö (om du kan). Alla typer av ljus verkar skrämma bort dem och snön kommer att hjälpa till att blockera en del av det ljuset.

  Vi avslöjar de 7 bästa fiskespömärkena för sötvattensfiske

Bästa tiden på dagen att isfiska efter öring

Lämpligast tid: Morgon och kväll.

Den bästa tiden på dagen att isfiska efter sjööring är från soluppgången till 11:00 och från 15:00 till solnedgången. Dessa tider är normalt inte lika ljusa och är när betesfiskar tenderar att vara mer aktiva.

Under dagen när solen skiner tenderar de mindre fiskarna att gömma sig eftersom det är lättare för en större fisk att se dem. Det är därför saker normalt sakta ner under dagen.

När det inte är så ljust blir betesfisken mycket mer aktiv, och det är då insjööringen letar efter sin nästa måltid. Fokusera på dessa tider så har du större chans att landa en fin fisk.

Bästa tiden på dagen att isfiska efter gädda

Lämpligast tid: Under dagen.

Den bästa tiden på dagen att isfiska efter gädda är under dagen. Detta är motsatsen till de flesta fiskar, men gäddan har inte den bästa synen, så därför är tidig eftermiddag det bästa valet för att fånga fina gäddor.

Om solen skiner är det bästa stället att leta efter gädda runt platser som har mycket täckning (ogräsbäddar och sånt). De flesta betesfiskarna kommer att vara mindre aktiva under dagen och kommer att gömma sig. Det här är vad gäddorna letar efter så det är nog där du vill vara.

Om du kan hitta en plats som har någon form av ogräsbädd eller växtlighet och fiska längs kanten (där vattnet djupet sjunker) ska du inte ha några som helst problem med att landa en fin gädda.

Varför morgon och kväll är bäst för isfiske

Jag är säker på att du har hört att morgonen och kvällen är de bästa tiderna att fånga fisk. Det är vad folk säger om både isfiske och fiske på sommaren.

Anledningen till att isfisket är bäst på morgonen och kvällen är att det är då djurplankton kommer högre upp i vattenpelaren. Under dagen sjunker djurplanktonet ner i vattenpelaren och matningsvansinnet avtar.

  Chatterbait vs Spinnerbait vs Buzzbait: När ska man använda varje

Om det finns djurplankton tillgängligt för de mindre fiskarna kommer de att bli mycket mer aktiva. Om det är mindre fiskar som äter, kommer även de större fiskarna till området. Bluegill och mindre panfish kommer att livnära sig på djurplankton, och sedan kommer den större basen och sjööringen att livnära sig på panfishen.

Är isfiske bra på natten

Om jag fick gissa skulle jag säga att 80-90% av människorna aldrig har fiskat på natten. Jag hade länge hört att fisket saktar ner, men är det verkligen sant?

Isfiske på natten är bra för vissa arter men kommer att vara väldigt långsamt för andra. Isfiske i mörker är ett effektivt sätt att fånga fisk som föredrar svaga ljusförhållanden, som gös, lake och havskatt.

Det man också kan göra är att fiska med ljus (om man får lov). Du kan köpa dessa klargröna lampor som lyser upp vattnet, och det är ett effektivt sätt att fånga crappie, abborre och udda gäddor. Se till att du får fiska med ljus dock.

Påverkar vädret isfiske

Jag är säker på att du har hört att det är en bra idé att fiska efter att det har regnat. Eller så kanske du har hört att det inte ens är värt din tid när det är fullmåne. Är dessa sanna eller är de bara en komplett myt?

Vädret har en stor inverkan på isfisket och det är något du måste vara medveten om i förväg. Ett exempel är att fisket saktar ner när en kallfront kommer fram eller när man har ljusa förhållanden och klar is.

Alla vet att vädret påverkar fisket på våren och sommaren, men de flesta tänker inte ens på det på vintern. Det kan verkligen göra stor skillnad i världen för isfiske också.

Om temperaturen börjar sjunka och en kallfront rör sig in, kommer fisket med största sannolikhet att sakta ner direkt. Om temperaturen värms upp till runt fryspunkten, kommer bettet verkligen att ta sig upp.

Dessutom, om du fiskar på klar is och det är riktigt ljust ute, kan du ha problem med att fånga något. Fiska alltid på snötäckt is (om du kan) eftersom fiskar kommer att vara mer aktiva i skuggade områden. Om inte, kan din reflektion lysa genom isen.