Exploderar propantankar när du campar?

Varför du förmodligen är säker och hur du tar hand om det

Du kanske har sett det i en film. Blev varnad för farorna. Eller så tänkte du bara för dig själv när du använde en, ”Kan den här saken explodera?”. Jag pratar om propantankar. Många använder dem för matlagning och uppvärmning. De är en stor bränslekälla.

Men riskerar du en explosion när du använder en propantank? Svaret kanske inte är så klippt och torkat som du tror. Även om de kan förekomma, är de extremt sällsynta. Det krävs nästan perfekta förhållanden för att en propantank ska explodera.

I de flesta fall är du säker på att använda en propantank eftersom den är gjord för att inte explodera. Men som med det mesta i livet finns det en liten risk för explosion. Eftersom explosioner vanligtvis är resultatet av mänskliga misstag, låt oss ta en närmare titt på hur och varför en propantank kan explodera.

Det inre arbetet i en propantank

Propantankar som exploderar när de skjuts med en pistol är kanske det vanligaste ryktet. Men även rykten om propantankar som exploderar i bränder och träffas av ett flygplan hörs då och då.

Vad är BLEVE?

De flesta propantankar är utformade för att till varje pris förhindra en explosion. De är byggda med säkerhetsmekanismer för att förhindra sprickor och explosioner. Den typ av explosion som en propantank är mest utsatt för är BLEVE.

Detta står för expanderande ångexplosion av kokande vätska.

Designad för att förhindra BLEVE

Propantankarna är fyllda med propan. Den pressas in i tanken under tryck. I tanken förblir den under tryck och är därför i flytande form.

Utsidan av en propantank har en ventil som gör att den kan användas som bränsle. När ventilen släpps kan propanen rinna ut från den trycksatta tanken. Vätskan förvandlas till en gas.

Alla propantankar har även en övertrycksventil. Detta används i nödsituationer. Det hjälper till att frigöra övertryck i en nödsituation. Dessa ventiler hjälper till att ventilera trycket och fungerar baserat på trycket i tanken och uteluften.

Propantankar är också mycket starka. De yttre materialen som används är utformade för att inte gå sönder eller gå sönder. Ventilerna, tätningarna och slangarna är också otroligt hållbara för att hålla trycksatt innehåll säkert.

  Behöver jag en GPS-klocka för vandring?

Varför BLEVE kan uppstå

Men om trycket i tanken byggs upp snabbare än avlastningsventilen kan ventilera det, riskerar tanken att bli BLEVE. Vanligtvis händer detta bara om tanken utsätts för extremt höga temperaturer. Som de extremt höga temperaturerna under en brand.

Både utsidan av tanken och propanen inuti upplever en temperaturhöjning. Den flytande propanen avdunstar på insidan av tanken. Det betyder att trycket byggs upp.

Säkerhetsventilen fungerar för att ventilera den, men kanske inte kan göra det tillräckligt snabbt. Om detta scenario fortsätter kan tanken gå sönder. Om en brand orsakade den snabba gasexpansionen är platsen inställd för en explosion.

Närvaron av lågor eller annan antändningskälla kan antända det utströmmande propanbränslet från den spruckna tanken. Eftersom propan är brandfarligt kommer den läckande eller exploderande tanken att bränsle till elden. Branden kan snabbt gå över styr.

Det är viktigt att förstå att förutsättningarna måste vara perfekta för att detta ska ske. Under normala förhållanden och normala temperaturer kommer propantankar inte att spricka, explodera eller brinna.

Ändå finns det åtgärder du bör vidta för att vara säker runt din propantank.

Propan tankar och camping

Många campare gillar att använda propan när de campar. Små jerryburkar kan vara kompakta, lätta att bära och en utmärkt bränslekälla. Dessa kanistrar kan märkas som engångs- eller påfyllningsbara.

Du bör förvara, transportera och använda dessa praktiska jerryburkar varsamt.

Bär propan

När du transporterar propan är det en bra idé att förvara dina jerryburkar i ett välventilerat utrymme. För promenader eller vandring kan detta vara på utsidan av din ryggsäck, fäst med remmar. Om du kör till din campingplats är en lastbilsflak bäst.

Förvara jerryburkarna upprätt. Du vill inte att de flyttar och rullar runt. Det rekommenderas inte att förvara jerryburkar på sidan. Dessutom vill du inte att ventilen ska stötas eller slås loss.

Innan du ger dig ut är det en bra idé att dubbelkolla dina ventiler. Se till att de är täta och inte läcker. Om din propanventil kräver en plugg, se till att du använder en.

När du anländer till din destination. Ta med din propan. Lämna inte propan i en varm bil. Även om temperaturen förmodligen inte kommer att bli tillräckligt hög för att spränga tanken, är det fortfarande oklokt att lämna dem i ditt fordon.

  Så här kopplar du din resesläp till ditt hem.

Förvara propan

Som nämnts, förvara inte propantankar eller jerryburkar i ditt fordon. Det rekommenderas också att inte förvara dem i ett slutet utrymme. Istället för att förvara dem i ditt tält eller garage, bör propantankar förvaras utomhus.

Propantankar gillar också att hållas svala. En skuggig plats utanför är bäst. De bör inte utsättas för temperaturer högre än 120 grader Fahrenheit.

Det betyder också att du inte ska placera dem bredvid en värmekälla. Och, som vi diskuterade tidigare, lämna inte dina jerryburkar bredvid en eld eller öppen låga.

När den används

Precis som att propanflaskor ska transporteras stående ska de också användas stående. Bästa metoder säger att du ska använda din behållare på en plan yta. Rummet ska också vara väl ventilerat och öppet, gärna utomhus.

Om du använder din propanflaska i ditt tält, se till att du har utmärkt luftflöde. Gå aldrig och lägg dig på natten med bränslekällan fortfarande på.

Se till att din ventil är avstängd innan du använder ditt propanbränsle. Håll alla tillhörigheter, kläder och hår borta från behållare och brännare när du tänder. Om den inte antänds omedelbart, stäng ventilen, vänta tills gasen försvinner och försök igen.

Kontrollera efter läckor

Regelbundna kontroller är viktiga. Propan är naturligt luktfritt, men för att garantera användarsäkerheten är det obligatoriskt att gasen luktar illa. Vanligtvis luktar det ruttna ägg, en skunk eller andra obehagliga lukter.

Tecken på en läcka kan vara en illaluktande lukt eller ett väsande ljud. Om du misstänker en läcka, stäng ventilen och försök att inte använda den förrän den har inspekterats.

Om du inte har använt din tank eller jerryburk på länge bör du kontrollera den för läckor före användning. Detta kan göras med en spray för läcksökning eller en enkel tvållösning. Lösningen ska duttas på anslutningsventilen och utloppet. Du bör se bubblor när du öppnar ventilen för att släppa ut gasen. Om du ser bubblor när gasen inte är ”på” har du en läcka.

Fyll på propantankar

Vissa jerryburkar är endast för engångsbruk. De är märkta DOT-39, ej påfyllningsbara. Dessa jerryburkar och tankar ska aldrig fyllas på igen.

  Kan min bil stödja ett taktält?

Påfyllningsbara tankar ska hanteras med försiktighet. De flesta har överfyllningsskydd för att förhindra att din tank överfylls, vilket skapar en farlig högtryckssituation.

Om din tank visar tecken på överdrivet slitage, såsom rost, bucklor eller skador, byt ut den, fyll inte på den. Om din tank eller jerryburk har varit inblandad i en brand, byt ut den och använd den inte. Var noga med att kassera alla jerryburkar eller tankar som du inte tänker använda.

Populära användningsområden för propan vid camping

Nu när du vet att du förmodligen inte är i riskzonen för en propanexplosion, vilka är de mest populära sätten att använda propan när du campar?

Att laga. Många människor litar på propan camping spisar för alla deras utomhus matlagning behov. Propan brinner renare och antänds lättare än andra vanliga bränslekällor. Jerryburkarna är också kompakta och lättare än andra bränslekällor.

hålla värmen. Propan tältvärmare är en annan vanlig användning för propan. Dessa små och bärbara värmare kan ta kylan ur ditt tält och hålla dig varm och skön. Men eftersom du använder dem i ett begränsat utrymme har de sina egna regler och säkerhetsfunktioner.

Tankning av en husbil. Tältcampare är inte de enda som använder propan. Campare förlitar sig på propan för en mängd olika saker, inklusive varmvatten och elektriska apparater som spisar och kylskåp. Vissa använder propantankar av kapseltyp, medan andra har permanenta propantankar installerade.

När de används i en husbil har propantankar en unik uppsättning regler, säkerhetsriktlinjer och underhållsprocedurer. Detta är viktigt för att minska risken och hålla dina husbilsenheter fungerande.

Propan, ett säkert val

Propanbehållare är en favoritbränslekälla för många campare. Vissa människor använder propantankar för att driva sina hem. Propan är kanske den vanligaste bränslekällan för grillar. Med så mycket daglig användning är det bra att veta att det är högst osannolikt att din propantank någonsin kommer att explodera.

Fler artiklar du kommer att älska

De 4 viktigaste campingspisbränslena du behöver känna till

Campinggasflaskor (pris, hur länge de håller, jämförelser)

Hur länge håller Jetboil Fuel? (burkar på 100g, 230g, 450g)