Expertmetoder för att smaksätta, rengöra och konservera gjutjärn

Att laga mat över en lägereld kräver skicklighet. Det är inte som att laga mat hemma med din non-stick stekpanna eller glasgryta. För att lyckas laga mat på en lägereld behöver du inte bara kunnandet, utan också rätt verktyg.

Kokkärl i gjutjärn är avgörande för matlagning under camping. Det är nämligen väldigt tåligt, håller länge och tål heta kol och lågor. Man kan oftast inte bara köpa en gjutjärnspanna eller ugn och använda den direkt.

Det måste vara kryddat. Vill du veta hur du kryddar dina kokkärl i gjutjärn? Det finns några metoder.

 1. Ugnskrydda (helst)
 2. Eld örter
 3. Naturliga örter

Men innan vi går in på hur, låt oss titta på varför.

Varför ska jag krydda mitt gjutjärn?

Gjutjärn är ett underbart matlagningsmaterial. Den är särskilt perfekt för matlagning med höga temperaturer som glödande kol eller över eld. Det är därför som kokkärl i gjutjärn har varit en favorit i decennier.

Ett fåtal personer har till och med stekpannor och grytor som tillhört deras sedan länge döda släktingar. Detta beror på att gjutjärn är väldigt hållbart och om du tar väl hand om det kan det hålla i århundraden. Det har dock ett antal nackdelar.

Gjutjärn kan rosta eftersom det är, ja, järn. En annan nackdel är att om det inte hanteras på rätt sätt kan det vara motsatsen till non-stick beläggning, vilket gör matlagningen svår.

För att förhindra rost, håll ditt gjutjärn starkt och gör matlagningen till en lek. Din stekpanna måste kryddas. Vissa typer av gjutjärn kommer förkryddat från tillverkaren, men du kommer förmodligen vilja krydda det hemma.

Vad är krydda?

Krydda är ett fint namn för att göra din stekpanna non-stick. Det handlar inte om att använda kryddor som kryddor eller örter. Allt du behöver är olja och värme.

Non-stick gjutjärnspannor kan återställas gång på gång med kryddor, det är detta som gör dem så tåliga. För att förstå varför smaksättning fungerar för att återställa ytan behöver vi veta något om gjutjärn.

Gjutjärn är en grupp järnlegeringar eller metaller som smälts ner och formas till kokkärl. Även om man är noga med att ta bort defekter är gjutjärnsytan inte helt slät och har åsar och dalar.

När du gnider ett gjutjärn med olja, fäster oljan till dessa brister. När den värms upp fyller oljan alla brunnar och fäster vid dem, vilket skapar en smidig non-stick beläggning.

Detta lager är nästan som plast och processen är känd som polymerisation.

Men när du lagar mat med gjutjärnet, rör om och skrapar och värmer och kyler oljan kan beläggningen gå sönder. Av denna anledning bör du regelbundet krydda ditt gjutjärn.

Så kryddar du ditt gjutjärn

Nu, till huvudevenemanget, hur du kryddar ditt gjutjärn. Det finns några olika sätt vi kommer att diskutera detta på. Det första sättet, som förmodligen är det enklaste och mest använda, är ugnsmetoden.

Innan du kryddar, avgör om du behöver återställa din kruka. Detta inkluderar att ta bort rost och ta bort en del av den gamla gunk kryddan. Om du behöver återställa din kruka, gör det först (och gå vidare till ”hur man återställer ett gjutjärn”) och kom sedan tillbaka.

Det är viktigt att notera att du kan upprepa kryddningsprocessen upp till fem gånger tills du har en beläggning du är nöjd med.

Ugnsmetoden för att krydda gjutjärn

 1. Efter att du har förberett ditt gjutjärn, täck pannan med olja. Det finns några typer av olja du kan använda, inklusive majs och raps, eller till och med den mest föredragna linfrö- eller vindruvsoljan. Gnid in oljan överallt med en trasa eller pappershandduk, eller till och med händerna. Var särskilt uppmärksam på kanterna, hörnen och skrymslen och vrår. Glöm inte botten, handtag och lock om du har.
 2. Baka det! 400 är en ganska bra temperatur för att värma upp din ugn. Innan du värmer upp ugnen, se till att gallret är i mitten eller nedre tredjedelen, beroende på vilket som ger tillräckligt med plats för köksredskapen. Du vill också ha ett ställ utrustat med en stekpanna eller panna under ditt gjutjärn för att fånga upp eventuella oljedropp. När ugnen är varm, placera din kokkärl direkt på gallret, upp och ner.
  1. Tips: om du har en holländsk ugn, sätt inte in den med locket på. Vänd burken upp och ner och ställ den direkt på gallret med locket direkt på gallret bredvid.
 3. Låt det gräddas i en timme. Sedan är det bara att stänga av ugnen och låta allt svalna.
 4. När det svalnat är ditt gjutjärn redo att användas! Den ska vara svart och se ut att ha en fet eftersmak.
  Skillnader mellan Bushcraft och Survival Camping

Tips:

 • krydda i din ugn kan vara en rökprocess på grund av uppvärmningen av oljan. Du kanske vill ha dina fönster öppna när du kryddar ditt gjutjärn i ditt kök.
 • Vissa rekommenderar en längre tid vid 250 grader medan andra föredrar en timme vid 500 grader. Vanligtvis är cirka 400 grader i en timme lämpligt.
 • Oljan du använder kan ändra smaken. Till exempel druvkärneolja och majs har en neutral smak, medan avokado och kokosolja inte har det.

Lägereldsmetod För kryddning av gjutjärn

Den här metoden är mycket mindre tillförlitlig, men den kommer att fungera i ett nafs om du säger att du lämnar din gjutjärnspanna i regnet över natten och den blir rostig.

 1. Belägg din panna med oljan du har till hands. De flesta gillar vindruvs- eller linfröolja för sin höga rökpunkt, men det är förståeligt om du inte har tillgång till dessa när du campar. Canola är bra. Smörj ditt gjutjärn med en pappershandduk eller trasa. Se till att du får kanterna, hörnen, handtaget och locket. Använd pappershanddukar för att ta bort överflödig olja för att minimera droppen i elden.
 2. Gör en varm eld. Du vill använda torrt och långbrännande ved. Se till att bygga din brasa i en eldstad eller kolbricka, du behöver även ett upphöjt galler som ett grillgaller.
 3. När din eld är varm och ditt gjutjärn är oljat, flytta ditt galler över lågorna. Placera ditt gjutjärn upp och ner över elden. Locket kan ställas upp och ner bredvid, aldrig ovanpå grytan eller pannan.
 4. Låt kokkärlet värmas upp över elden tills elden slocknar.
 5. Låt ditt gjutjärn svalna så mycket att du kan ta upp det. Den är nu redo att användas! Vissa gillar att skölja av det med rent vatten och klappa det torrt. Men detta är vanligtvis inte nödvändigt.

Tips:

 • Du kan också krydda över en varm kolbädd istället för öppen eld. Förbered grytan och gallret på samma sätt och koka över kolen tills de svalnar vid beröring.
 • Vissa människor gillar inte metoden att krydda lägerelden för om din brasa blir för varm (som i riktigt superhet) kan du nästan smida om ditt gjutjärn, eller åtminstone byta legeringar, vilket kommer att få en konstig nyans och mönster på du kan lämna dina köksredskap. .

Naturliga örter

Många människor slutar oundvikligen med att krydda sitt gjutjärn eftersom denna metod innebär att krydda det när du använder det.

 1. Koka med din panna så ofta som möjligt. Använd tunna lager olja för att laga mat över en lägereld, på en grill eller i ugnen.
 2. När du fortsätter att använda ditt gjutjärn kommer fina beläggningar av olja att byggas upp, vilket bildar din krydda. Lite som när man målar om sina väggar med några decennier.
 3. Detta är hur gjutjärn var historiskt kryddat och varför vissa människor svär vid sin gammelmormors gjutjärnspanna.
  Kan du använda en presenning som ett tältfotavtryck?

Dricks:

 • Till en början, när dina lager byggs upp, kan de se ojämna ut. Olika tillagningsytor och temperaturer, och till och med vad du lagar, kan fläcka eller fläcka din kokkärl. Dessa bör blekna när du använder dem.
 • Du kommer att upptäcka att ditt gjutjärn blir bättre och lättare att använda med tiden när du bygger upp kryddningen. Förvänta dig inte omedelbart en högkvalitativ krydda, till skillnad från ugnsmetoden.

Det är bäst att ge ditt gjutjärn en bra smaksättning innan du använder det för första gången. Fortsätter du sedan använda den så kryddas den såklart om och om igen. Tills du begår en järnklädd blunder.

Hur du återställer ditt gjutjärn

Många människor svär vid sina gjutjärnspannor, men om du inte behandlar den rätt och försöker laga mat med den, kommer du förmodligen att tycka att de där gjutjärnsfantasterna är galna! För att ditt gjutjärn ska fungera bra finns det några saker du aldrig bör göra.

 1. Låt det dra i diskhon. De små fläckarna som nämns i början av denna artikel, samma som oljan täcker under kryddningen, kommer att absorbera vatten. Vatten på ditt gjutjärn leder till en sak… rost.
 2. Slipa den. Lägg ut skursvampar och stålull. Även om du har att göra med gjutjärn är de alldeles för grova för ytan.
 3. Förvara den i ugnen. Många människor gör detta utan att skada deras kokkärl. Men första gången du av misstag förvärmer ugnen med din gjutjärnsinredning kommer du att förstå. Det kommer långsamt att ta bort dina örter.
 4. Håll det tomt. Istället för att bara slänga den i skåpet eller den tomma ugnen, lägg en pappershandduk över den. Du kan sedan säkert placera andra kastruller och kastruller på den och handduken kommer att absorbera överflödig fukt.
 5. Undvika det. Var inte sparsam med ditt gjutjärn och spara det absolut inte för att bara laga vissa rätter. Ju mer du använder ditt gjutjärn, desto bättre blir det.

Vissa människor rekommenderar att man undviker sura livsmedel eller livsmedel som kräver en lång sjud. Detta beror på att tillagning av saker som tomatsås kan tära på smaken. Men om du varierar vad du lagar och vidtar åtgärder för att återställa smaken efter att ha tillagat sura livsmedel, borde det gå bra!

Så låt oss säga att det är för sent, du har redan gjort en av ”aldrig” och blött ditt gjutjärn i diskhon. Du har förmodligen nu att göra med ett rostproblem. I så fall måste du återställa ditt gjutjärn.

För att ta bort rosten måste du ta bort örterna. Det finns några sätt att göra detta, varav några är ganska galna. Det mest intressanta gäller en stor vattentank och ett bilbatteri för att få bort rosten genom elektrolys. Men om du vill undvika elstöt rekommenderar vi någon av följande metoder.

Stålull

 1. Bryt den första linjen och bryt ut stålullen. Du måste slipa ner ditt gjutjärn och återställa det till sitt ursprungliga skick. Detta kräver en hel del armbågsfett.
 2. Efter att du har tagit bort all rost, tvätta den med varmt vatten och mild tvål. Du kan skrubba den igen med en borste.
 3. Torka genast ordentligt med hushållspapper och du är redo att krydda den.

Sandpapper

 1. Du kan skrubba ditt gjutjärn för hand med sandpapper eller applicera sandpappret på en orbitalslipmaskin. Du försöker ta bort all ansamling och rost.
 2. När du har tagit bort alla större problem, använd stålull och en blandning av lika delar vatten och lika delar vit vinäger.
 3. När du är klar med att missbruka ditt gjutjärn ska det verka lite silver. Det betyder att du har tagit bort örterna (och rosten). Krydda igen med olja och snabbt för att undvika oxidation.
  De säkraste knutarna av alla: klättra, binda, böja, haka

Förhoppningsvis rostar ditt gjutjärn sällan. Men om du av misstag lämnar den i diskhon eller i regnet är denna tåliga kokkärl lätt att reparera.

Hur du rengör ditt gjutjärn

Vanligtvis behöver du inte återställa ditt gjutjärn efter tillagning. Men du måste fortfarande rengöra den. Du tänker antagligen om en skurplatta och vatten inte är ett alternativ, vad kan jag använda?

Vissa människor använder vatten och mild tvål, särskilt efter sur kokning. Om du har en bra krydda på ditt gjutjärn, kommer denna rengöring förmodligen inte att orsaka några problem.

Men om du vill spela det säkert, använd salt. Du behöver ett mycket grovt salt. För att skydda händerna kanske du också vill ha en kökshandduk och tång.

Rulla ihop handduken och ta tag i den med tången. Häll sedan en rejäl mängd grovt salt i din stekpanna. Skrubba grytan ren med tången. Vissa människor lägger till en liten mängd olja eller vatten till saltet för att göra skrubbningen lättare.

Kasta sedan saltet och skölj stekpannan med varmt vatten. Torka omedelbart med en handduk eller värm över medelvärme för att avdunsta vattnet.

Om du campar kanske du vill prova vattenmetoden. Du täcker den fastnade maten med ett lager vatten i botten av din panna eller gryta. Värm sedan vattnet över elden tills det nästan kokar.

Ta av från värmen och låt svalna något, det tar bara några minuter. De fastnade bitarna ska nu vara lätta att ta bort.

Behöver du tillsätta lite olja efter rengöring kan du göra det. Torka bara av oljan med en pappershandduk och sätt tillbaka den till värmen i några minuter.

Att ta väl hand om ditt gjutjärn kommer att hålla det välkryddat, vilket innebär att det inte fastnar och är perfekt för matlagning.

Hur du förvarar ditt gjutjärn

När du är hemma kan du förvara ditt gjutjärn med dina andra kastruller och stekpannor. Hängande, i en garderob eller i en låda. Om du använder det senare, eller något annat än att bara förvara det, är det en bra idé att täcka ditt gjutjärn med hushållspapper.

Ett lager pappershanddukar hjälper till att skydda den kryddade ytan och dina andra kokkärl. Detta beror på att kokkärl i gjutjärn är notoriskt feta.

Se därför till att packa och förvara den ordentligt när du campar. För att förhindra att allt annat blir fett och för att skydda ditt gjutjärn från att dra till sig stora mängder skräp och aska, täck över det. En shoppingpåse i plast räcker i allmänhet.

Förbered dig för framgång

En fantastisk matlagningsupplevelse i gjutjärn börjar med en fantastisk smaksättning. Behandla det rätt och du kommer att njuta av ditt gjutjärn. Förutom att krydda den regelbundet och vara försiktig med hur du tvättar den, kan du lägga till lite olja i pannan medan den kokar för att se till att den behåller sin smaksättning. Genom att förvärma ditt gjutjärn kommer det också att fungera smidigare.

Även om kokkärl i gjutjärn kan verka lite väl underhållen till en början, är det verkligen inte det! Ta väl hand om den så kan du njuta av den i åratal!

Fler artiklar du kommer att älska

Är kolstål säkert för matlagning vid lägereld? (För- och nackdelar, amerikanskt gjutjärn)

Är gjutjärn lämpligt för camping? (för- och nackdelar, örter och vård)