Epoxibänkskivor: Fördelar och nackdelar

Epoxibänkskivor har några av de vackraste och mest glansiga ytorna som finns. Det finns dock vissa nackdelar med processen, den färdiga produkten och de möjliga biverkningarna av att felanvända den. Innan du köper är det bra att veta vilka de främsta fördelarna och nackdelarna är.

Några fördelar med epoxibänkskivor är deras värmebeständighet och förmåga att ge en stark och hållbar tätning till din bänk. Disken kommer att vara blank i flera år. Dessutom kan du välja dina färger och metallpulver för att göra bänkskivan unik och oreplicerad.

Den här artikeln kommer att täcka vad epoxibänkskivor är och hur de fungerar. Vi kommer också att diskutera de främsta fördelarna och nackdelarna med bänkskivorna. I slutet av denna artikel kommer du att vara ett proffs på epoxibänkskivor och kommer att veta om det är rätt produkt för dig.

Vad är epoxibänkskivor?

Till skillnad från många andra bänkskivor, epoxibänkskivor brukar inte komma som ett fast material eller platta du kan installera i ditt kök. Du kan köpa den som en epoxibänkskiva som du kan applicera på din befintliga bänkskiva för att lackera den.

Människor använder epoxibänkskivor för att förnya sina befintliga bänkskivor som trä, laminat, betong eller till och med keramik. Epoxisatsen kommer att skapa en fin glansig glans och jämna ut eventuella oattraktiva bucklor, spår och repor.

Även om det inte är vanligt kan du köpa färdiga bänkskivor i epoxi. Men de är ofta alldeles för dyra för att vara värda att köpa.

Hur bänkskivorna är gjorda

De flesta kit kommer med två stora plastbehållare med epoxiharts och härdare. Alla kit kommer att ha instruktioner enligt tillverkaren, men den allmänna processen är densamma över hela linjen.

Både epoxin och härdaren är flytande i separata behållare. När du blandar epoxin med härdaren blir de fasta. Blandningen torkar sedan som ett fast, kristallklart lager (om du inte väljer en basfärg). Det kommer att ge ett tjockt, hållbart lager till vilken disk du än applicerar produkten på.

Du måste försiktigt hälla det första lagret för att undvika att bubblor dyker upp. Vanligtvis kommer människor att applicera ett tunt lager av epoxiblandningen på sina bänkskivor och ständigt lägga till tjockare lager.

Epoxibänkskivor är i allmänhet ett DIY-projekt (kolla Denna artikel för en steg-för-steg-guide). Du kan köpa kit från många hemförbättringsbutiker. Om du inte är lika bekväm med att göra det själv kan du anlita proffs som belägger ditt kök eller badrumsbänkskivor åt dig.

Egenskaper hos epoxibänkskivor

Innan vi går in på det bra, låt oss ta en titt på epoxibänkskivors allmänna egenskaper eftersom det finns många olika typer av epoxifinish.

Se även  Är hyresvärdarna ansvariga för glödlampor? (Guide för hyresgäster)

Några av de fysiska egenskaperna hos epoxibänkskivor inkluderar:

  • Kristallklart
  • Hård, solid konsistens
  • Hög styrka
  • Glänsande, blank finish

Några kemiska egenskaper hos bänkskivor av epoxiharts är:

  • Bis-fenol A
  • Epiklorhydrin
  • Sur hydroxyl
  • Novolak
  • 1,2-butandiol

Fördelar med epoxibänkskivor

Epoxibänkskivor har många attraktiva fördelar, det är därför folk älskar att använda dem i sina kök och badrum. Bänkskivorna har inte bara skyddande egenskaper, utan de har också många kosmetiska fördelar. Nu när vi vet hur epoxibänkskivor fungerar, låt oss titta på några fördelar med produkten.

Epoxi kommer att gå över många olika typer av bänkskivor

Om du inte är säker på om epoxi kommer att fungera med din bänkskiva, oroa dig inte; du kan applicera epoxi på de flesta bänkskivor. Lackeringsprodukten kan täcka de flesta bänkskivor du hittar i kök och badrum, som trä eller laminat. Några av de få material som epoxiharts inte kan täcka koppar och silikon.

Du kan anpassa färgerna

En bra sak med epoxibänkskivor är att du kan få det att se ut som om du har bänkskivor i granit när du har ett billigt laminat under produkten. Många företag låter dig välja ett basskikt och tre olika metallfärger att blanda in i basskiktet. På så sätt kan du anpassa bänkskivan allt du vill och skapa en unik köksbänk som ingen annan har.

Fungera som en hållbar förseglare

Många använder epoxibänkskivor som tätningsmedel på material som betong. Epoxihartset kommer att absorberas i små hål och repor på disken och torka som en hård, glänsande tätning. Om du vill ha en enkel tätning, se till att använda en genomskinlig epoxiprodukt utan basfärg eller metallpulver.

Dessutom kommer bänkskivan att hålla i flera år. Många andra ytbehandlingar och lacker bleknar med tiden. Epoxi kommer att förbli glansig under lång tid utan att behöva retuschera den. Det är sällsynt att epoxibänkskivor blir buckliga, repade eller skadade eftersom det ger en så stark tätning.

Kan tillföra värde till ditt hem

Ett enkelt sätt att tillföra värde till ditt hem är att ha bänkskivor i epoxi. Varje ny bänkskiva tillför mer värde till ett hem. Eftersom epoxi kommer att se nytt ut i många år framöver behöver du inte oroa dig för att ditt hemvärde ska minska på grund av en blekande, matt bänkskiva.

Värmebeständig

En av de mest användbara egenskaperna hos bänkskivorna är att de är värmebeständiga. Om du av misstag ställer en brinnande het maträtt på andra bänkskivor som kvarts, kan det lämna ett brännmärke. Du kommer dock inte att se några omedelbara skador om du placerar en varm skål på epoxi.

Se även  Toalettvattnet stiger och rinner sedan långsamt: Orsaker och åtgärdar

Trots det bör du fortfarande använda varma kuddar på bänkskivorna. Även om det inte blir någon omedelbar skada kommer du så småningom att se skada om du upprepade gånger lämnar en het gryta på bänken.

Livsmedelssäker

Efter att bänkskivan har härdat kommer naturligtvis epoxin att vara giftfri och livsmedelssäker. Du kommer att kunna placera råa grönsaker eller andra livsmedel på ytan utan att behöva oroa dig för att skadliga kemikalier försämrar maten.

Icke desto mindre släpper vissa flyktiga organiska föreningar vid blandning och tillverkning av bänkskivan. Under ansökningsprocessen måste du se till att rummet är välventilerat och att du inte använder eller rör bänkskivan förrän bänken har härdat helt.

Kommer att vara lätt att rengöra

Du behöver inte vara kräsen när du köper rengöringsprodukter för bänkskivan eftersom nästan vilken produkt som helst kommer att vara lämplig och icke-skadlig. En annan fördel med materialet är att epoxi är resistent mot bakterietillväxt och mögel.

Om du är intresserad av att göra DIY din epoxibänkskiva, kolla in detta kit från Amazon: Stone Coat bänkskiva (1/2 gallon) epoxisats – färgbar 2. Kolla in VARIETY PACK 2 Mica Powder PURE om du vill lägga till lite metallpulver till epoxin.

Nackdelar med epoxibänkskivor

Nu när vi har täckt några av bänkskivornas främsta fördelar ska vi titta på några nackdelar. Epoxibänkskivor skiljer sig mycket från alla andra bänkskivor, speciellt när det gäller att applicera dem. Det finns några olika saker att tänka på om produkten innan du köper den.

Svårt och rörigt att applicera

Den största nackdelen med epoxibänkskivor är att de är svåra och röriga att applicera. Även för en gör-det-själv med massor av erfarenhet av knepiga projekt är det inte lätt att applicera en epoxibänkskiva.

Det finns några steg i processen; du måste göra varje steg perfekt för att skapa en jämn, jämn och hållbar tätning. Det är vanligt att bänkskivan kommer ut ojämnt och med bubblor när en nybörjare applicerar epoxin. Om du inte applicerar den på rätt sätt måste du ta bort bänkskivan och försöka igen, vilket kommer att kosta ännu mer pengar.

Ett huvuddrag hos epoxi är dessutom att den appliceras som en rinnig konsistens. Epoxihartset kommer att rinna av diskarna och ut på golvet under processen. Av denna anledning måste du ta en bra bit av tiden för att förbereda ditt kök för applicering och täcka varje yta du inte vill att epoxin ska landa på.

Du designar bänkskivan när du applicerar den

För proffs kan detta vara en fördel. För nybörjare kommer detta att vara en viktig sak att tänka på. Eftersom disken inte är färdiggjord, är en av delarna för att applicera bänkskivan designen av dess utseende.

Se även  Långsam spistemperatur: Låg och hög inställningar bryter ner

För de flesta kit väljer du basfärgen och några andra färger till tillägget. När du applicerar den designar du bänkskivan allt eftersom. Även om du kan försöka planera det, kommer du inte att veta hur det ser ut förrän du häller blandningen. Om du bråkar så finns det inget du kan göra annat än att ta bort hela bänkskivan.

Det tar ett tag att applicera bänkskivan

Om du kopplar DIY med snabba projekt, kommer detta inte att vara projektet för dig. Eftersom epoxibänkskivor har en så unik appliceringsprocess kommer det att ta mycket tid.

Innan du ansöker kan du behöva slipa ner alla dina bänkskivor och se till att det inte finns några fläckar eller stötar. För det andra måste du täcka hela ditt kök eller badrum med plastduk. Du måste också lägga till brädor på bänkskivans kanter för att fånga upp bänkskivans vätska när den rinner av.

Efter att du tagit dig tid att göra detta måste du också vänta upp till 24 timmar för att bänkskivan ska härda.

Frigör flyktiga kemikalier när du applicerar och under härdning

Du lägger helt enkelt på plattan med andra bänkskivor och är klar med den (jag förenklar förstås). Men med epoxibänkskivor blandar du kemikalierna på den plats du applicerar dem. Epoxiharts innehåller flyktiga organiska föreningar som frigörs under applicering och härdning.

Hur fungerar epoxibänkskivor?

Epoxibänkskivor är en typ av finish. De kan gå över många material, inklusive laminat, kakel, porslin, glas, betong, trä, keramik och metall. Till att börja med måste du blanda epoxin och härdaren. Du får då en viss arbetstid som kommer att skilja sig beroende på produkt.

Arbetstid är den tid du får för att applicera produkten och flytta runt den över bänkskivan. I allmänhet har du cirka 20-30 minuter innan epoxibänkskivan härdar på plats. Av denna anledning måste du täcka alla ytor som du inte vill att epoxin ska fastna på. Du måste också slipa ner dina diskar innan du applicerar produkten så att den fastnar ordentligt.

Även om vissa ytbehandlingar av epoxibänkskivor är kristallklara, kan du bli kreativ med dem. Många företag som erbjuder epoxibänkskivor låter dig välja en baslackfärg och en, två eller tre metallfärger. När du väl har hällt den enfärgade baslacken ner på bänken kan du ringla metallfärgerna över den för att skapa en unik marmorlook.

Lämna en kommentar